Skocz do zawartości

Kultury starterowe w domowej produkcji kiełbas


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 127
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Czy te 15 stopni to nie za dużo?

Podobno, tak czytałem to optymalna temperatura dojrzewania, po dwóch tygodniach trzeba proces dojrzewania przerwać. Ktoś musi spróbować, nic nie tracę a dla dobra wspólnego zobaczymy co wyjdzie? Wszystko skrzętnie notuję, wiem co następnym razem zrobię inaczej. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2342-kultury-starterowe-w-domowej-produkcji-kie%C5%82bas/page/5/#findComment-72981
Udostępnij na innych stronach

Przy produkcji mojej salami pierwsze dwa dni trzymałem w 30st.C. i w wysokiej wilgotności.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2342-kultury-starterowe-w-domowej-produkcji-kie%C5%82bas/page/5/#findComment-73000
Udostępnij na innych stronach

Moje salami wędziłem 4 razy zimnym? dymem. Latem ciężko o zimny dym, oj ciężko. Zimne wędzenie pozostawię na zimę, wtedy wychodzi świetnie. Teraz to masakra, na zewnątrz już rankiem 20 stopni, problem!!! :grin: Następne salami robię późną jesienią. :grin: Teraz przerwa urlopowa, jałowcową :grin: zabieram z sobą. :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2342-kultury-starterowe-w-domowej-produkcji-kie%C5%82bas/page/5/#findComment-73178
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dziś salami wyjąłem z pomieszczenia, w którym dojrzewało 13 dni. było pokryte częściowo białą pleśnią, szczególnie w górnej części. Pleśń wytarłem i włożyłem do suszenia w lodówce. Pod półkę gdzie będą leżeć postawiłem naczynie z wodą, temperatura na półce 7 stopni. Może to mało, ale spróbuję przyspieszyć proces podsychania. Jedną kiełbaskę sparzyłem- jutro badanie smaku, z wyglądem nie będzie chyba najlepiej. :grin:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2342-kultury-starterowe-w-domowej-produkcji-kie%C5%82bas/page/5/#findComment-73837
Udostępnij na innych stronach

Podobno, im więcej na salami białej pleśni tym lepiej, ale czy na pewno to nie wiem. :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2342-kultury-starterowe-w-domowej-produkcji-kie%C5%82bas/page/5/#findComment-73839
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Salami, nie napiszę że totalna klapa, ale wiem już, jak zrobię następnym razem.

Moje salami wyszło tak:

zapach - salami

smak - salami

wygląd - z zewnątrz w normie, w środku zmielony jak serdelek, w konsystencji miękki.

Popełnione błędy w fazie mieszania, nadziewania i wędzenia. :grin:

Ważne - żona ma zamiar wszystko zjeść, to jej oświadczenie.

Dlatego napiszę - Tragedii Brak. :grin:

 

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2342-kultury-starterowe-w-domowej-produkcji-kie%C5%82bas/page/5/#findComment-74440
Udostępnij na innych stronach

Salami, nie napiszę że totalna klapa, ale wiem już, jak zrobię następnym razem.

No to klapa czy nie klapa :question:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2342-kultury-starterowe-w-domowej-produkcji-kie%C5%82bas/page/5/#findComment-74448
Udostępnij na innych stronach

No to klapa czy nie klapa

Wygląd klapa, reszta smak i zapach dobry. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2342-kultury-starterowe-w-domowej-produkcji-kie%C5%82bas/page/5/#findComment-74449
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Na focie niżej salami. Po lewej robione we wrześniu, jeden baton się ostał, czeka na jego kolej. Wszystko bez kultur wyszło dobrze. Po prawej salami z połowy grudnia - wadliwe.

Wysychało zbyt szybko, nie mogłem osiągnąć odpowiedniej wilgotności dojrzewania, która ma kluczowe znaczenie. Nawet pleśnią się nie pokryło ani trochę. :grin: :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2342-kultury-starterowe-w-domowej-produkcji-kie%C5%82bas/page/5/#findComment-98357
Udostępnij na innych stronach

Nie mroziłeś tłuszczu przed mieleniem?

Gdzieś na forum jest post chyba EAnny, gdzie napisała co zrobić aby uzyskać drobne kulki tłuszczu w salami.

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2342-kultury-starterowe-w-domowej-produkcji-kie%C5%82bas/page/5/#findComment-98371
Udostępnij na innych stronach

Nie mroziłeś tłuszczu przed mieleniem?

Wszystko zgodnie z przepisem, nadziewanie maszynką powoduje gniecenie tłuszczu.

 

Gdzieś na forum jest post chyba EAnny, gdzie napisała co zrobić aby uzyskać drobne kulki tłuszczu w salami.

Napisać można wszystko, teorię znam, a praktyka rządzi się swoimi prawami... :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2342-kultury-starterowe-w-domowej-produkcji-kie%C5%82bas/page/5/#findComment-98386
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam wszystkich

widzę, że temat podupadł, a takie dobre wędlinki dojrzewające

@Miro czy Ty masz jeszcze te kultury, czy wogóle się jeszcze tym zajmujesz ?

 

pozdro

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2342-kultury-starterowe-w-domowej-produkcji-kie%C5%82bas/page/5/#findComment-108228
Udostępnij na innych stronach

Ziutek pewnie że mam, wystarczy w sklepie zamówić:

 

http://www.wyroby-domowe.pl/dodatki-funkcjonalne-c-25.html

 

Pozdrawiam.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2342-kultury-starterowe-w-domowej-produkcji-kie%C5%82bas/page/5/#findComment-108241
Udostępnij na innych stronach

Miro

no faktycznie, ale ten glutaminian i te wielofosforany mnie zwiodły, że tu chyba nie znajdę.

W ciągu ilu dni, zamawiając w poniedziałek, dojdzie przesyłka ?

 

Bardzo fajnie mi wyszło to salami, w osłonce białkowej karmelowej, wstawię fotki, robiłem na kulturach z innego żródła i wg innego przepisu.

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2342-kultury-starterowe-w-domowej-produkcji-kie%C5%82bas/page/5/#findComment-108253
Udostępnij na innych stronach

Jest już dostępna opcja dostawy kurierem, tak więc jak zamówisz za pobraniem w Poniedziałek do 8-mej to we wtorek masz w domu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2342-kultury-starterowe-w-domowej-produkcji-kie%C5%82bas/page/5/#findComment-108254
Udostępnij na innych stronach

OK

trzeba się przygotować do takiej operacji

 

jeszcze tylko zapytam

 

czy to jest jeden składnik ?

czy kilka składników ?

czy mieszanka składników ?

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2342-kultury-starterowe-w-domowej-produkcji-kie%C5%82bas/page/5/#findComment-108258
Udostępnij na innych stronach

Witam

moje pierwsze salami z lutego br, pachnie i smakuje wspaniale,

słonina mrożona krojona w kostkę, nie mielona, ala ja tak lubię,

w przepisie zresztą też tak było podane, słoninki jest około 10%,

reszta to chude mięso z szynek i łopatki, peklosoli+soli (60+40%) dałem

tylko 15g na kg i jest w sam raz słone

następne zrobię podobnie tylko słonina będzie drobniej krojona i bardziej pikantne,

nadziewarka Mesla po przeróbce na lejki z rowkami, wg rysunku ze strony głównej,

różnica niesamowita, kiełbaski nabite aż chce się robić

jałowcowa i żywiecka dość mocno wędzona, drewno dąb i czereśnia, przepisy z FORUM

 

inne wędzonki wędziłem już z pomocą syna bo złamałem rękę, fotek nie zrobiłem.

 

MIRO jak tylko ręka będzie OK i przygotuję mięsko to dam znać po te kultury,

pozdro

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2342-kultury-starterowe-w-domowej-produkcji-kie%C5%82bas/page/5/#findComment-108327
Udostępnij na innych stronach

dałem

tylko 15g na kg i jest w sam raz słone

To czary jakieś, nie salami z 15 g soli, ale kiełbasa ładnie wygląda. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2342-kultury-starterowe-w-domowej-produkcji-kie%C5%82bas/page/5/#findComment-108343
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dzięki Kempes, pochwała od kogoś znaczącego na tym Forum jest naprawdę budująca.

 

@Pis67

5 kg x 15 g = 75 g soli

po obeschnięciu powiedzmy do 4 kg ( 75 g : 4 = prawie 19 g ) i

gdzie tu cuda, i tak jest dość słone.

Daję więcej soli ale do kiełbas bez obsuszania.

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2342-kultury-starterowe-w-domowej-produkcji-kie%C5%82bas/page/5/#findComment-110472
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Elo Zadymiacze,

 

Mam pytanko do doświadczonych w tej materii:

 

W weekend popełniłem nieco zmodyfikowanego kindziuka, dodałem przypraw oraz kulturę T-SPX

http://www.pigment.biz.pl/produkty-specyfikacje/szczepionka-miesna-bactoferm-tspx.pdf

 

farszem napełniłem pęcherz, wszystko w dyby, wykłucie powietrza i fermentacja w temperaturze 22 st przez 60 godzin.

 

I teraz pytanka:

 

Rozpocząłem zimne wędzenie- czy wędzenie powoduje wstrzymanie pracy kultury??

 

Czy nalezy przerwac pracę kultury na jakimś etapie ??? Jeśli tak to jak ???

 

Zamierzam powędzić ok. tygodnia a nastepnie dojrzewanie ( 10-12 st, 70% RH)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2342-kultury-starterowe-w-domowej-produkcji-kie%C5%82bas/page/5/#findComment-153370
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.