Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Powodzenia!!!!!!!! Udaj się do Powiatowego Inspektoratu Weterynaryjnego a wiele rzeczy rozjaśni się w twojej głowie. Nie jesteśmy społecznymi konsultantami w zakresie prawa zdrowotnego, gdyż nie znamy się na tym :blush: , ale wiemy jak zrobić smaczne wyroby domowe. :grin:

W naszym kraju czy chcesz miec masarnię o przerobie 100 kg wyrobów gotowych na dzień, czy 100 ton dziennie, podlegasz takim samym wymaganiom.

Poproś w inspektoracie o zbiór aktualnych przepisów jakie obecnie obowiązują w branży a dowiesz się, że lepiej siedzieć w parku pod drzewem i pić piwo kupione za procenty od lokaty 100 tyś. i mieć wszelkiego rodzaju kłopoty z urzędami z głowy.

Jeszcze nie dorośliśmy w sensie administracji do Zachodu Europy.

I tu kolego bardzo się mylisz !!! Po pierwsze chcąc otworzyć masarnie musisz isć do gminy

i zobaczyć co mówi Plan Zagospodarowania Przestrzennego.Po drugie są trzy wielkości produkcyjne i ubojowe: 49/150 ton , 250/500 ton ....

Przy każdej wielkości produkcyjnej musisz mieć sporządzony Raport Oddziaływania na Środowisko koszt ok 10-15 tyś zł.

Wdrożenie systemu HCCP przy wielkości 49/150 ton koszt ok 4-5 tyś zł

Badanie czystości półtusz 50 zł +wymaz z sammonelą 350 zł raz w tygodniu i czy zabijesz 1 świnke czy 75 w tygodniu płacisz te same pieniądze. Jak się zdecydujesz to pytaj.Pomoge

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-14162
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 71
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Po pierwsze chcąc otworzyć masarnie musisz isć do gminy

W mojej wypowiedzi chodziło mi o fakt, że główna pieczę nam masarnią w przyszłości będzie miała inspekcja weterynaryjna i właśnie ona opiniuje plan budowlany i technologiczny pod względem przydatnosci budynku dla potrzeb przyszłej działalności gospodarczej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-14163
Udostępnij na innych stronach

Witam. Szukam, szukam i nie mogę znaleźć nic na temat regulacji prawnych i wymogów stawianych małym masarniom. Chciałbym rozpocząć taką działalność ale nie mam pojęia od czego zacząć. Dodam że dysponuję kwotą 100 tys. zł

 

Bagno już na wstępie odpisał że jak się ma 100 tyś zł to lepiej piwo pić a nie masarnie otwierać i ma 100 tyś % racji. :grin:

 

NIESTETY

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-14164
Udostępnij na innych stronach

czesc kulik-ar

mysle ze powinienes wziasc pod uwage mocno odp.Pana Bagno jak Pana Dripol,

iz pisza ci cala prawde jak to wyglada ze strony formalnej.bron Panie Boze

nie che cie odzegnac od celow jakie masz,lecz uwazam ze 100 czy 200 tys. to

sa za male kwoty na otwieranie malego zakladu.pomysl ze bedziesz musial miec

samochod dostawczy chlodnie,napewno duzy to koszt okolo 100 tys a co dalej.

 

ja proponuje usiasc przy stole i napisac sobie biznes plan ,ale tak szczerze

przed samym soba punkt po punkcie co musisz zrobic aby wszystko gralo,kto

bedzie Twoja grupa docelowa (kto bedzie twoim klientem ,odbiorca?sklepy hurtownie

czy sam chcesz sprzedawac?.wez pod uwage ze po czasie musisz tez oddelegowac

swoje obowiazki pracownikom a to stwarza kolejne inwestycje w twojej dzialalnosci.

no i najwazniejsze piszesz takze ze w okolicy jest masarnia ubojnia ,ktora bedzie

twoja konkurencja przeciez?powiedzmy sobie prawde jak chcesz byc konkurencyjny

w stosunku do sklepow ,ktore juz sa na rynku i walcza o klienta najnizszymi

cenami za mieso badz wyroby?pamietaj ze produkcja pochlania olbrzymie koszty i

jezeli ty nie wezmiesz ich pod uwage to moze okazac sie ze bedziesz do konca

zycia splacal kredyt na dodatek ciezko pracujac za niewielki zysk?wez pod uwage

ze w zyciu jest roznie co bedzie w razie Twojej np.choroby kto i jak bedzie

kierowal biznesem?powiem na koniec tylko tyle:

 

Mierz Sily Na Zamiary - Nie Zamiar Podlug sil!

 

jako ciekawostke napisze iz kolega chcial sprzedawac kurczaka z rozna i chcial

zakupic taki rozen na samochodzie takie co w niemczech sa wszystkie atesty i

oczywiscie dopuszczony przez sanepid.kwota za jaka kupil uzywany samochod taki

na tip top to 150 tys.zl!!!

 

ja zycze z calego serca powodzenia i wytrwalosci w dazeniu do celu.

 

slonecznie pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-14171
Udostępnij na innych stronach

Czy prowadząc sprzedaż bezpośrednią też potrzebuję od razu wdrażać system HCCP? ja chcę stworzyć małą masarnie i produkować tylko tzw. swojskie wyroby, więc zadna inna pobliska ubojnia mi nie zagraża, gdyż oni produkują wędliny napchane chemią. Rozglądałem sie troche za autem dostawczym i uzywana chłodnia to wydatek ok 45 tys w super stanie. Jestem ciekawy czy na forym jest jakiś rolnik, który prowadzi już taką sprzedaż bezpośrednią? Może podzieliłby się wiedzą:)

 

Pozdrawiam i cieszę się, że służycie radą

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-14172
Udostępnij na innych stronach

nie musisz od razu wdrazac system HCCP,on wdrozy sie predzej czy pozniej

u Ciebie poprzez urzednikow ,ktorzy beda dazyc aby wszyscy handlujacy

przestrzegali tego systemu.w tej chwili male sklepiki prowadza juz rejestry

pomiaru temp.w chlodziarkach,kiedy kto w jakich warunkach dowiozl towar

i czy ma stosowne zezwolenia.

Kulik-ar chcesz otworzyc mala masarnie,aby produkowac swojskie wyroby?

przeciez ich na rynku juz w tej chwili jest mnostwo,tym bardziej niektore

zaklady skupiaja sie wlasnie na niszach branzowych jak swojskie wyroby,

produkujac zdrowa zywnosc bez chemi nie zwazajac na duze wydajnosci.

 

na tym forum wielokrotnie czytalem i jeszcze napewno przeczytam ze

masarnie ida w produkcji na wydajnosc gotowego produktu co nie jest

do konca prawda lecz pomowieniem wszystkich do jednego wora,a tak

juz nie jest w rzeczywistosci.czasy sie zmieniaja diametralnie,masz

internet sprawdz ile zakladow produkuje w tej chwili zdrowe regionalne

wyroby?

powiem jeszcze tyle ze spozycie miesa w kraju spadlo,a w sklepach to

naprawde nie jest juz takie eldorado jak kiedys.obilo mi sie ostatnio w

tesco o uszy jak ekspedientka powiedziala :dzis w promocji poszlo 4,5

tony lopatki wp. b/k po 5,87zl ,ale co z tego jak na kg mieli 0,30 groszy

zysku mowila ze nawet z innych sklepow ja kupowali?ciekawe prawda?

 

Kulik-ar, jezeli chcesz otwierac masarnie otwieraj,lecz pamietaj

ze jak otworzysz licz sie takze z gaszeniem pozarow ,ktore beda

wybuchac od czasu do czasu,i wlasnie na te gaszenie musisz miec

srodki finasowe w rezerwie to tyle.

 

powiem ci ze masarstwo jest moja pasja kocham to co robie

i przypuszczam ze w Twoim przypadku jest podobnie ,takze

nie chce pisac ci bzdur tylko pisze ci brutalna prawde z zycia.

 

fakty zawsze sa jedne, ile trzeba wyprodukowac wedlin aby

oplacic zus ,pracownikow,badania,uboj i najwazniejsze ile

zostanie dla Ciebie i czy podolam tyle wyprodukowac ba sprzedac

na rynku,powtarzam musisz miec biznes plan bez niego to takjakbys

puszczal oko w ciemnosci,tylko dobrze napisany biznes plan wskaze

Ci droge do sukcesu bez niego ani rusz,robic aby robic te czasy

juz naprawde minely pisze Ci jak do fajnego chlopa,ktoremu chce

pomoc

 

slonecznie pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-14173
Udostępnij na innych stronach

...chcesz otworzyc mala masarnie,aby produkowac swojskie wyroby?

przeciez ich na rynku juz w tej chwili jest mnostwo,tym bardziej niektore

zaklady skupiaja sie wlasnie na niszach branzowych jak swojskie wyroby,

produkujac zdrowa zywnosc bez chemi nie zwazajac na duze wydajnosci.

 

chciałbym tylko się lekko wtrącić :blush:

- zauważyłem że są cwaniackie firmy które to wykorzystują...

otwierają małe sklepiki (zazwyczaj o marnym wystroju) i wstawiają produkty imitujące wyroby "swojskie" np. nierówne sznurowanie, nierówne kiełbasy, przypieczenia w wędzarni lub nierówne owędzenie - co z tego, skoro można poznać że wyrób "napompowany" wodą (oczywiście z pomocą chemii) :devil: , choć nie tak jak w marketach :wink: no i już raczej wędzone tradycyjnie

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-14174
Udostępnij na innych stronach

A po co mu auto chłodnia skoro będzie sprzedawał w sklepie przyzakładowym ?.

 

Widziałbym lepsze rozwiązanie tego problemu a mianowicie wynajecie istniejącego już zakładu przetwórczego.

Być może znajdziesz w okolicy takowy zakład i okaże się że te 100 tyś starczą na początek.

Zobaczysz co "w trawie piszczy", dorobisz troche kasy i otworzysz własny zakład.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-14175
Udostępnij na innych stronach

Abratku masz racje cwaniakow jest wiele na rynku,lecz

ich sukces jest na krotka mete lub wogole mierny.u

takich jak piszesz klient kupi raz i pozniej nie

kupuje.

obawiam sie ze w tych malych sklepikach ludzie

wykupuja towar z braku blizszego sklepu w okolo,

lub poprzez emocje zwiazane ze znajomoscia np.Nowaka.

 

zauwazcie mili panstwo ze jak sasiadka od Tadzika

posci plotke sasiadce ze kupuje wyroby od chlopa

Heniowej,to sasiadka bedzie tam kupowac mimo ze

ma swoje zastrzezenia do wyrobow ,ba nawet zachwali

kolejnej sasiadce.w taki oto sposob sugesti utrzymuje

sie mase takich sklepow,ba nawet ja kupuje czasem

pod wplywem emocji cos co mi sie podoba a pozniej

w smaku takie nijakie.

 

odp.dla Mirka

Mirku to co piszesz jest mozliwe rowniez,lecz

prawdopodobienstwo jest znikome, predzej zakup

zakladu w gre wchodzi.

 

slonecznie pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-14195
Udostępnij na innych stronach

Marek

 

Jaki chcesz zakład kupić za 100 tyś. :question:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-14197
Udostępnij na innych stronach

odp.dla Mirka

Mirku to co piszesz jest mozliwe rowniez,lecz

prawdopodobienstwo jest znikome, predzej zakup

zakladu w gre wchodzi.

 

:question: :question:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-14201
Udostępnij na innych stronach

napisalem tak iz wynajecie masarni jest malo prawdopodobne,

a zakup predzej by wchodzil w gre,lecz ja nie pisalem ze zakup

za 100 tys. tak jak ty dopowiadasz zle odebrales moje przeslanie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-14205
Udostępnij na innych stronach

Odnosząc się do małej własnej masarni jestem zdania że ryzyko jest bardzo duże. I trzeba będzie zapomnieć o produkcji wędlin z receptur proponowanych na tym forum..Wiele małych masarni zachwala swoje wyroby ze są tradycyjne ale prawda jest taka że tylko w nazwie.Mój kolega temat bardzo dobrze zna bo uczestniczył w ratowaniu takich małych wytwórni i cały czas twierdzi że bez dodatków i substytutów zwiększających wydajność nie ma szans na prosperowanie.Wyprodukować można dobre wędliny zawsze ale czy uda się to sprzedać po opłacalnej cenie to już inne zagadnienie. Co innego gdy robimy to wszystko w domowych warunkach bez obciążeń fiskalnych to jest inna kalkulacja. A gdy już jestem przy tym temacie to co sie dzieje z tymi domowymi wyrobnikami to należy sie zastanowić co kupujemy.i tak przykładowo Mięso najtańsze słabe jakościowo z macior ,Nie którzy kupują głowy wp. z tych macior i wykrawają ,kolor tego mięsa aż prawie czarny i bardzo popularny proszek hamina bez tego niektórzy już nie potrafią robić wędlin. A my kupujemy to wszystko jako smaczne zdrowe domowe wyroby Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-14207
Udostępnij na innych stronach

dziadku napisales cos co staje sie juz codziennoscia w

masarniach ,jezeli chodzi o wykrawanie glow wp.uzyskujac

w ten sposob tlusta dwojke,ktora laduja do kielbas obnizajac

koszty produkcji.hamina w zakladach to jak dobrodziejstwo

ktore spadlo z nieba,dodatek znacznie obniza koszt produkcji

wedlin stad mamy kielbaski po 5,50 zl/kg,zaznaczyc tutaj

trzeba ze dodatek haminy uwarunkowany jest wymogami rynku

otoz sklepy chca kupowac jak najtaniej wedliny,a zaklad

ktory nie jest sprostac rynkowi poprostu sprzedaje na granicy

oplacalnosci lub bardzo malo wedlin,a gdzie zwroty ze sklepow

nie sprzedanych wedlin o tym nie wspomne.

 

Kulik-ar mysle ze te odpowiedzi tutaj na forum

wyswietlily ci wiele aspektow,zapytan itp.takze

pamietac nalezy ze masarnia dzialajaca sama dla siebie

to nie wszystko musi byc jeszcze rentownosc bo bez

odbiorcow droga do sukcesu bedzie wyboista.

 

pozdrawiam wszystkich slonecznie

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-14209
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Artykuł najprawdopodobniej sprzed wejścia do Unii:

http://www.polania.pl/firmy/ostatni_mohikanin.htm

 

No i produkty:

http://www.polania.pl/firmy/masarnia.htm

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-17873
Udostępnij na innych stronach

"Gdyby niezrażony jakością dzisiejszego surowca przedwojenny fachowiec nadal próbował z tego zrobić kiełbasę, to gotowe wyroby po pokrojeniu w plasterki rozpadałyby się. Dlaczego? Bo sama tkanka mięsna jest również zbyt chuda, by zapewniła odpowiednią spoistość. W konsekwencji by kiełbasa "trzymała", gdy w dzisiejszym mięsie już nie ma naturalnego tłuszczu, lepi się ją sztucznymi, chemicznymi dodatkami "-cytat http://www.polania.pl/firmy/ostatni_mohikanin.htm

 

Jakie wasze jest zdanie na przedmowę redaktora?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-17876
Udostępnij na innych stronach

Artykuł, to nic innego jak reklama diety optymalnej dra Kwaśniewskiego. W tym, akurat przypadku nazywa się ją niskowęglowodanową, w innych wysokotłuszczową. Sama dieta opiera się na spożywaniu pokarmów w "złotej proporcji" 3:1:0,5, tłuszcze-białka-węglowodany (chyba, bo cytuję z pamięci). Przez jednych lekarzy chwalona i uznawana jako paceum na wiele chorób, przez innych ganiona, uważana za zło. Kto nie próbował, ten nie będzie wiedział. Rzeczywiście pomaga w wielu schorzeniach, ale wymaga też wielu wyrzeczeń, zmiany trybu życia itd.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-17884
Udostępnij na innych stronach

gotowe wyroby po pokrojeniu w plasterki rozpadałyby się. Dlaczego? Bo sama tkanka mięsna jest również zbyt chuda [...]Jakie wasze jest zdanie na przedmowę redaktora?,

Przed chwilą mieszałem "kiełbasę krakowską krajaną", składającą się całkowicie z WP I i WP III (mięso z golonki wieprzowej), czyli w zasadzie sama "chudzizna".

Jutro zobaczymy, czy gotowa wedlina sie nie rozpadnie...;-)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-17890
Udostępnij na innych stronach

Tomku jak zwykle u Ciebie bedzie smakowita, szykuj cos na zab jak wpadniemy do Ciebie z Fentelem w pazdzierniku :grin:

Daj znac co z filmem ze zlotu

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-17894
Udostępnij na innych stronach

Dodatkowo w temacie masarni z własnego doświadczenia mogę dodać, że w moim mieście działa masarz sprzedając "na czarno" kiełbasę "swojską" w cenie 13 PLN/kg, niestety ma z dnia na dzień coraz mniej chętnych na swoje wyroby. Spowodowane jest to tym, że kupujący z przyczyn ekonomicznych kupują coraz mniej, np. ktoś kupi 5 kg kiełbasy "swojskiej", a na "zniknie w dwa dni, a 5 kg zwyczajnej ze sklepu w dwa tygodnie.

Dodatkowo sprawy tzw. fiskalne. Z własnego doświadczenia wiem, że skarbówka czeka na tych nawróconych, co chcą uczciwie się rozliczać i rejestrują działalność gospodarczą - trwa to gora 3 lata i kontrola, która domyślcie jak się kończy.

Znam takie przypadki z własnego doświadczenia - 16 lat pracy w skarbowości.

Na "pocieszenie" dodam, że w większości przypadków kary nakładane na przedsiębiorców wynikają z idiotycznych przepisów, a nie z chęci jakiegoś kombinowania.

Pzdr. JeWo

Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-17928
Udostępnij na innych stronach

Dodatkowo sprawy tzw. fiskalne. Z własnego doświadczenia wiem, że skarbówka czeka na tych nawróconych, co chcą uczciwie się rozliczać i rejestrują działalność gospodarczą - trwa to gora 3 lata i kontrola, która domyślcie jak się kończy.

A ja ciągle czekam na państwo praworządne, prawdomówne itp. :blush:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-17951
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Ja osobiście choć nie posiadam prywatnej firmy a udało mnie się przepracować w firmie tzw.państwowej 37 lat też cały czas czekam tak jak kolega Bagno .

 

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-17965
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Informacja dla rolników – posiadaczy zwierząt dotycząca uboju zwierząt na terenie gospodarstwa w celu produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny

 

Zgodnie z obowiązującymi przepisami rozp. MRiRW z dnia 9.07.2007 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz. U. 2007 Nr 132 poz. 919) dopuszczalny jest ubój na terenie gospodarstwa w celu produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny następujących zwierząt: świń, owiec, kóz, i cieląt do 6 m-ca życia pod następującymi warunkami:

 

Przy uboju zwierząt na terenie gospodarstwa powinny być spełnione wymagania określone w przepisach o ochronie zwierząt i w przepisach o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt – przestrzeganie zasad humanitarnego postępowania ze zwierzętami przed w trakcie uboju (oszałamiania zwierząt)

 

Przy uboju owiec, kóz oraz cieląt do 6 m-ca życia posiadacz tych zwierząt ma obowiązek zagospodarowania na własny koszt materiału szczególnego ryzyka,

 

Posiadacz zwierząt: owiec, kóz i owiec co najmniej na 24 godz. przed dokonaniem uboju na terenie własnego gospodarstwa w celu produkcji mięsa na użytek własny przekazuje Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii powiadomienie o zamiarze dokonania takiego uboju zgodnie z wzorem powiadomienia stanowiącym załącznik do rozporządzenia,

 

Podobnie posiadacz świń informuje urzędowego lekarza weterynarii o zamiarze dokonania uboju na terenie gospodarstwa w celu produkcji mięsa na użytek własny również zgodnie z wzorem powiadomienia stanowiącym załącznik do rozporządzenia,

 

Mięso świń i nutrii poddanych ubojowi na terenie gospodarstwa oraz odstrzelonych dzików poddaje się badaniu poubojowemu na włośnie na koszt posiadacza tego mięsa.

 

 

Może się komuś przyda...........faktycznie być rolnikiem to pół roboty :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-26416
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.