DRIPOL Opublikowano 4 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 4 Lipca 2007 Powodzenia!!!!!!!! Udaj się do Powiatowego Inspektoratu Weterynaryjnego a wiele rzeczy rozjaśni się w twojej głowie. Nie jesteśmy społecznymi konsultantami w zakresie prawa zdrowotnego, gdyż nie znamy się na tym :blush: , ale wiemy jak zrobić smaczne wyroby domowe. :grin: W naszym kraju czy chcesz miec masarnię o przerobie 100 kg wyrobów gotowych na dzień, czy 100 ton dziennie, podlegasz takim samym wymaganiom. Poproś w inspektoracie o zbiór aktualnych przepisów jakie obecnie obowiązują w branży a dowiesz się, że lepiej siedzieć w parku pod drzewem i pić piwo kupione za procenty od lokaty 100 tyś. i mieć wszelkiego rodzaju kłopoty z urzędami z głowy. Jeszcze nie dorośliśmy w sensie administracji do Zachodu Europy. I tu kolego bardzo się mylisz !!! Po pierwsze chcąc otworzyć masarnie musisz isć do gminy i zobaczyć co mówi Plan Zagospodarowania Przestrzennego.Po drugie są trzy wielkości produkcyjne i ubojowe: 49/150 ton , 250/500 ton .... Przy każdej wielkości produkcyjnej musisz mieć sporządzony Raport Oddziaływania na Środowisko koszt ok 10-15 tyś zł. Wdrożenie systemu HCCP przy wielkości 49/150 ton koszt ok 4-5 tyś zł Badanie czystości półtusz 50 zł +wymaz z sammonelą 350 zł raz w tygodniu i czy zabijesz 1 świnke czy 75 w tygodniu płacisz te same pieniądze. Jak się zdecydujesz to pytaj.Pomoge Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-14162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 4 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 4 Lipca 2007 Po pierwsze chcąc otworzyć masarnie musisz isć do gminyW mojej wypowiedzi chodziło mi o fakt, że główna pieczę nam masarnią w przyszłości będzie miała inspekcja weterynaryjna i właśnie ona opiniuje plan budowlany i technologiczny pod względem przydatnosci budynku dla potrzeb przyszłej działalności gospodarczej. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-14163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 4 Lipca 2007 Witam. Szukam, szukam i nie mogę znaleźć nic na temat regulacji prawnych i wymogów stawianych małym masarniom. Chciałbym rozpocząć taką działalność ale nie mam pojęia od czego zacząć. Dodam że dysponuję kwotą 100 tys. zł Bagno już na wstępie odpisał że jak się ma 100 tyś zł to lepiej piwo pić a nie masarnie otwierać i ma 100 tyś % racji. :grin: NIESTETY Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-14164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 5 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 5 Lipca 2007 czesc kulik-armysle ze powinienes wziasc pod uwage mocno odp.Pana Bagno jak Pana Dripol,iz pisza ci cala prawde jak to wyglada ze strony formalnej.bron Panie Bozenie che cie odzegnac od celow jakie masz,lecz uwazam ze 100 czy 200 tys. tosa za male kwoty na otwieranie malego zakladu.pomysl ze bedziesz musial miecsamochod dostawczy chlodnie,napewno duzy to koszt okolo 100 tys a co dalej. ja proponuje usiasc przy stole i napisac sobie biznes plan ,ale tak szczerzeprzed samym soba punkt po punkcie co musisz zrobic aby wszystko gralo,ktobedzie Twoja grupa docelowa (kto bedzie twoim klientem ,odbiorca?sklepy hurtownieczy sam chcesz sprzedawac?.wez pod uwage ze po czasie musisz tez oddelegowacswoje obowiazki pracownikom a to stwarza kolejne inwestycje w twojej dzialalnosci.no i najwazniejsze piszesz takze ze w okolicy jest masarnia ubojnia ,ktora bedzietwoja konkurencja przeciez?powiedzmy sobie prawde jak chcesz byc konkurencyjnyw stosunku do sklepow ,ktore juz sa na rynku i walcza o klienta najnizszymicenami za mieso badz wyroby?pamietaj ze produkcja pochlania olbrzymie koszty ijezeli ty nie wezmiesz ich pod uwage to moze okazac sie ze bedziesz do koncazycia splacal kredyt na dodatek ciezko pracujac za niewielki zysk?wez pod uwageze w zyciu jest roznie co bedzie w razie Twojej np.choroby kto i jak bedzie kierowal biznesem?powiem na koniec tylko tyle: Mierz Sily Na Zamiary - Nie Zamiar Podlug sil! jako ciekawostke napisze iz kolega chcial sprzedawac kurczaka z rozna i chcialzakupic taki rozen na samochodzie takie co w niemczech sa wszystkie atesty ioczywiscie dopuszczony przez sanepid.kwota za jaka kupil uzywany samochod takina tip top to 150 tys.zl!!! ja zycze z calego serca powodzenia i wytrwalosci w dazeniu do celu. slonecznie pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-14171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuklik-ar Opublikowano 5 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 5 Lipca 2007 Czy prowadząc sprzedaż bezpośrednią też potrzebuję od razu wdrażać system HCCP? ja chcę stworzyć małą masarnie i produkować tylko tzw. swojskie wyroby, więc zadna inna pobliska ubojnia mi nie zagraża, gdyż oni produkują wędliny napchane chemią. Rozglądałem sie troche za autem dostawczym i uzywana chłodnia to wydatek ok 45 tys w super stanie. Jestem ciekawy czy na forym jest jakiś rolnik, który prowadzi już taką sprzedaż bezpośrednią? Może podzieliłby się wiedzą Pozdrawiam i cieszę się, że służycie radą Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-14172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 5 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 5 Lipca 2007 nie musisz od razu wdrazac system HCCP,on wdrozy sie predzej czy poznieju Ciebie poprzez urzednikow ,ktorzy beda dazyc aby wszyscy handlujacyprzestrzegali tego systemu.w tej chwili male sklepiki prowadza juz rejestrypomiaru temp.w chlodziarkach,kiedy kto w jakich warunkach dowiozl towari czy ma stosowne zezwolenia.Kulik-ar chcesz otworzyc mala masarnie,aby produkowac swojskie wyroby?przeciez ich na rynku juz w tej chwili jest mnostwo,tym bardziej niektorezaklady skupiaja sie wlasnie na niszach branzowych jak swojskie wyroby,produkujac zdrowa zywnosc bez chemi nie zwazajac na duze wydajnosci. na tym forum wielokrotnie czytalem i jeszcze napewno przeczytam zemasarnie ida w produkcji na wydajnosc gotowego produktu co nie jestdo konca prawda lecz pomowieniem wszystkich do jednego wora,a takjuz nie jest w rzeczywistosci.czasy sie zmieniaja diametralnie,maszinternet sprawdz ile zakladow produkuje w tej chwili zdrowe regionalnewyroby?powiem jeszcze tyle ze spozycie miesa w kraju spadlo,a w sklepach tonaprawde nie jest juz takie eldorado jak kiedys.obilo mi sie ostatnio wtesco o uszy jak ekspedientka powiedziala :dzis w promocji poszlo 4,5tony lopatki wp. b/k po 5,87zl ,ale co z tego jak na kg mieli 0,30 groszyzysku mowila ze nawet z innych sklepow ja kupowali?ciekawe prawda? Kulik-ar, jezeli chcesz otwierac masarnie otwieraj,lecz pamietajze jak otworzysz licz sie takze z gaszeniem pozarow ,ktore bedawybuchac od czasu do czasu,i wlasnie na te gaszenie musisz miecsrodki finasowe w rezerwie to tyle. powiem ci ze masarstwo jest moja pasja kocham to co robie i przypuszczam ze w Twoim przypadku jest podobnie ,takzenie chce pisac ci bzdur tylko pisze ci brutalna prawde z zycia. fakty zawsze sa jedne, ile trzeba wyprodukowac wedlin abyoplacic zus ,pracownikow,badania,uboj i najwazniejsze ilezostanie dla Ciebie i czy podolam tyle wyprodukowac ba sprzedacna rynku,powtarzam musisz miec biznes plan bez niego to takjakbyspuszczal oko w ciemnosci,tylko dobrze napisany biznes plan wskazeCi droge do sukcesu bez niego ani rusz,robic aby robic te czasyjuz naprawde minely pisze Ci jak do fajnego chlopa,ktoremu chcepomoc slonecznie pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-14173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 5 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 5 Lipca 2007 ...chcesz otworzyc mala masarnie,aby produkowac swojskie wyroby? przeciez ich na rynku juz w tej chwili jest mnostwo,tym bardziej niektore zaklady skupiaja sie wlasnie na niszach branzowych jak swojskie wyroby, produkujac zdrowa zywnosc bez chemi nie zwazajac na duze wydajnosci. chciałbym tylko się lekko wtrącić :blush: - zauważyłem że są cwaniackie firmy które to wykorzystują... otwierają małe sklepiki (zazwyczaj o marnym wystroju) i wstawiają produkty imitujące wyroby "swojskie" np. nierówne sznurowanie, nierówne kiełbasy, przypieczenia w wędzarni lub nierówne owędzenie - co z tego, skoro można poznać że wyrób "napompowany" wodą (oczywiście z pomocą chemii) :devil: , choć nie tak jak w marketach :wink: no i już raczej wędzone tradycyjnie Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-14174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 5 Lipca 2007 A po co mu auto chłodnia skoro będzie sprzedawał w sklepie przyzakładowym ?. Widziałbym lepsze rozwiązanie tego problemu a mianowicie wynajecie istniejącego już zakładu przetwórczego.Być może znajdziesz w okolicy takowy zakład i okaże się że te 100 tyś starczą na początek.Zobaczysz co "w trawie piszczy", dorobisz troche kasy i otworzysz własny zakład. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-14175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 6 Lipca 2007 Abratku masz racje cwaniakow jest wiele na rynku,leczich sukces jest na krotka mete lub wogole mierny.utakich jak piszesz klient kupi raz i pozniej nie kupuje.obawiam sie ze w tych malych sklepikach ludziewykupuja towar z braku blizszego sklepu w okolo,lub poprzez emocje zwiazane ze znajomoscia np.Nowaka. zauwazcie mili panstwo ze jak sasiadka od Tadzikaposci plotke sasiadce ze kupuje wyroby od chlopaHeniowej,to sasiadka bedzie tam kupowac mimo zema swoje zastrzezenia do wyrobow ,ba nawet zachwalikolejnej sasiadce.w taki oto sposob sugesti utrzymujesie mase takich sklepow,ba nawet ja kupuje czasempod wplywem emocji cos co mi sie podoba a pozniejw smaku takie nijakie. odp.dla MirkaMirku to co piszesz jest mozliwe rowniez,lecz prawdopodobienstwo jest znikome, predzej zakupzakladu w gre wchodzi. slonecznie pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-14195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 6 Lipca 2007 Marek Jaki chcesz zakład kupić za 100 tyś. :question: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-14197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 6 Lipca 2007 odpowiedz dotyczyla wynajecia,nie pisalem na temat zakupu :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-14198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 6 Lipca 2007 odp.dla Mirka Mirku to co piszesz jest mozliwe rowniez,lecz prawdopodobienstwo jest znikome, predzej zakup zakladu w gre wchodzi. :question: :question: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-14201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 6 Lipca 2007 napisalem tak iz wynajecie masarni jest malo prawdopodobne,a zakup predzej by wchodzil w gre,lecz ja nie pisalem ze zakupza 100 tys. tak jak ty dopowiadasz zle odebrales moje przeslanie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-14205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 6 Lipca 2007 Odnosząc się do małej własnej masarni jestem zdania że ryzyko jest bardzo duże. I trzeba będzie zapomnieć o produkcji wędlin z receptur proponowanych na tym forum..Wiele małych masarni zachwala swoje wyroby ze są tradycyjne ale prawda jest taka że tylko w nazwie.Mój kolega temat bardzo dobrze zna bo uczestniczył w ratowaniu takich małych wytwórni i cały czas twierdzi że bez dodatków i substytutów zwiększających wydajność nie ma szans na prosperowanie.Wyprodukować można dobre wędliny zawsze ale czy uda się to sprzedać po opłacalnej cenie to już inne zagadnienie. Co innego gdy robimy to wszystko w domowych warunkach bez obciążeń fiskalnych to jest inna kalkulacja. A gdy już jestem przy tym temacie to co sie dzieje z tymi domowymi wyrobnikami to należy sie zastanowić co kupujemy.i tak przykładowo Mięso najtańsze słabe jakościowo z macior ,Nie którzy kupują głowy wp. z tych macior i wykrawają ,kolor tego mięsa aż prawie czarny i bardzo popularny proszek hamina bez tego niektórzy już nie potrafią robić wędlin. A my kupujemy to wszystko jako smaczne zdrowe domowe wyroby Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-14207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 6 Lipca 2007 dziadku napisales cos co staje sie juz codziennoscia w masarniach ,jezeli chodzi o wykrawanie glow wp.uzyskujacw ten sposob tlusta dwojke,ktora laduja do kielbas obnizajackoszty produkcji.hamina w zakladach to jak dobrodziejstwoktore spadlo z nieba,dodatek znacznie obniza koszt produkcjiwedlin stad mamy kielbaski po 5,50 zl/kg,zaznaczyc tutajtrzeba ze dodatek haminy uwarunkowany jest wymogami rynkuotoz sklepy chca kupowac jak najtaniej wedliny,a zakladktory nie jest sprostac rynkowi poprostu sprzedaje na granicyoplacalnosci lub bardzo malo wedlin,a gdzie zwroty ze sklepownie sprzedanych wedlin o tym nie wspomne. Kulik-ar mysle ze te odpowiedzi tutaj na forumwyswietlily ci wiele aspektow,zapytan itp.takzepamietac nalezy ze masarnia dzialajaca sama dla siebieto nie wszystko musi byc jeszcze rentownosc bo bezodbiorcow droga do sukcesu bedzie wyboista. pozdrawiam wszystkich slonecznieMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-14209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 22 Września 2007 Artykuł najprawdopodobniej sprzed wejścia do Unii:http://www.polania.pl/firmy/ostatni_mohikanin.htm No i produkty:http://www.polania.pl/firmy/masarnia.htm Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-17873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 22 Września 2007 "Gdyby niezrażony jakością dzisiejszego surowca przedwojenny fachowiec nadal próbował z tego zrobić kiełbasę, to gotowe wyroby po pokrojeniu w plasterki rozpadałyby się. Dlaczego? Bo sama tkanka mięsna jest również zbyt chuda, by zapewniła odpowiednią spoistość. W konsekwencji by kiełbasa "trzymała", gdy w dzisiejszym mięsie już nie ma naturalnego tłuszczu, lepi się ją sztucznymi, chemicznymi dodatkami "-cytat http://www.polania.pl/firmy/ostatni_mohikanin.htm Jakie wasze jest zdanie na przedmowę redaktora? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-17876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 22 Września 2007 Artykuł, to nic innego jak reklama diety optymalnej dra Kwaśniewskiego. W tym, akurat przypadku nazywa się ją niskowęglowodanową, w innych wysokotłuszczową. Sama dieta opiera się na spożywaniu pokarmów w "złotej proporcji" 3:1:0,5, tłuszcze-białka-węglowodany (chyba, bo cytuję z pamięci). Przez jednych lekarzy chwalona i uznawana jako paceum na wiele chorób, przez innych ganiona, uważana za zło. Kto nie próbował, ten nie będzie wiedział. Rzeczywiście pomaga w wielu schorzeniach, ale wymaga też wielu wyrzeczeń, zmiany trybu życia itd. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-17884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 22 Września 2007 gotowe wyroby po pokrojeniu w plasterki rozpadałyby się. Dlaczego? Bo sama tkanka mięsna jest również zbyt chuda [...]Jakie wasze jest zdanie na przedmowę redaktora?,Przed chwilą mieszałem "kiełbasę krakowską krajaną", składającą się całkowicie z WP I i WP III (mięso z golonki wieprzowej), czyli w zasadzie sama "chudzizna". Jutro zobaczymy, czy gotowa wedlina sie nie rozpadnie...;-) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-17890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 22 Września 2007 Tomku jak zwykle u Ciebie bedzie smakowita, szykuj cos na zab jak wpadniemy do Ciebie z Fentelem w pazdzierniku :grin: Daj znac co z filmem ze zlotuPozdrawiam serdecznie Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-17894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jewo Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 22 Września 2007 Dodatkowo w temacie masarni z własnego doświadczenia mogę dodać, że w moim mieście działa masarz sprzedając "na czarno" kiełbasę "swojską" w cenie 13 PLN/kg, niestety ma z dnia na dzień coraz mniej chętnych na swoje wyroby. Spowodowane jest to tym, że kupujący z przyczyn ekonomicznych kupują coraz mniej, np. ktoś kupi 5 kg kiełbasy "swojskiej", a na "zniknie w dwa dni, a 5 kg zwyczajnej ze sklepu w dwa tygodnie.Dodatkowo sprawy tzw. fiskalne. Z własnego doświadczenia wiem, że skarbówka czeka na tych nawróconych, co chcą uczciwie się rozliczać i rejestrują działalność gospodarczą - trwa to gora 3 lata i kontrola, która domyślcie jak się kończy.Znam takie przypadki z własnego doświadczenia - 16 lat pracy w skarbowości.Na "pocieszenie" dodam, że w większości przypadków kary nakładane na przedsiębiorców wynikają z idiotycznych przepisów, a nie z chęci jakiegoś kombinowania.Pzdr. JeWo Cytuj Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-17928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 23 Września 2007 Dodatkowo sprawy tzw. fiskalne. Z własnego doświadczenia wiem, że skarbówka czeka na tych nawróconych, co chcą uczciwie się rozliczać i rejestrują działalność gospodarczą - trwa to gora 3 lata i kontrola, która domyślcie jak się kończy.A ja ciągle czekam na państwo praworządne, prawdomówne itp. :blush: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-17951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 23 Września 2007 Witam Ja osobiście choć nie posiadam prywatnej firmy a udało mnie się przepracować w firmie tzw.państwowej 37 lat też cały czas czekam tak jak kolega Bagno . Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-17965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 2 Stycznia 2008 Informacja dla rolników – posiadaczy zwierząt dotycząca uboju zwierząt na terenie gospodarstwa w celu produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny Zgodnie z obowiązującymi przepisami rozp. MRiRW z dnia 9.07.2007 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz. U. 2007 Nr 132 poz. 919) dopuszczalny jest ubój na terenie gospodarstwa w celu produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny następujących zwierząt: świń, owiec, kóz, i cieląt do 6 m-ca życia pod następującymi warunkami: Przy uboju zwierząt na terenie gospodarstwa powinny być spełnione wymagania określone w przepisach o ochronie zwierząt i w przepisach o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt – przestrzeganie zasad humanitarnego postępowania ze zwierzętami przed w trakcie uboju (oszałamiania zwierząt) Przy uboju owiec, kóz oraz cieląt do 6 m-ca życia posiadacz tych zwierząt ma obowiązek zagospodarowania na własny koszt materiału szczególnego ryzyka, Posiadacz zwierząt: owiec, kóz i owiec co najmniej na 24 godz. przed dokonaniem uboju na terenie własnego gospodarstwa w celu produkcji mięsa na użytek własny przekazuje Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii powiadomienie o zamiarze dokonania takiego uboju zgodnie z wzorem powiadomienia stanowiącym załącznik do rozporządzenia, Podobnie posiadacz świń informuje urzędowego lekarza weterynarii o zamiarze dokonania uboju na terenie gospodarstwa w celu produkcji mięsa na użytek własny również zgodnie z wzorem powiadomienia stanowiącym załącznik do rozporządzenia, Mięso świń i nutrii poddanych ubojowi na terenie gospodarstwa oraz odstrzelonych dzików poddaje się badaniu poubojowemu na włośnie na koszt posiadacza tego mięsa. Może się komuś przyda...........faktycznie być rolnikiem to pół roboty :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-26416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 2 Stycznia 2008 Rosomak wiem, że twój post był w dobrej wierze, ale zerknij w ten link https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1504&highlight=ub%F3j PZDR i nie obraź się. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/235-tworzenie-masarnii/page/2/#findComment-26423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.