andrzej k Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Witam Ja przygotowuję kaszę do kaszanki w bardzo prosty sposób . Żądaną ilość kaszy wsypuję do garnka i zalewam odpowiednią ilością rosołu z gotowania mięsiwa . Następnie ciągle mieszając zagotowuję i zdejmuję z ognia . Po 15 min , jeżeli jest taka potrzeba dolewam rosołu i ponownie zagotowuję ciągle mieszając , odstawiam z ognia i tak pozostaje do momentu robienia kaszanki . Nie lubię kaszy w kaszance rozgotowanej . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/5/#findComment-188940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Żądaną ilość kaszy wsypuję do garnka i zalewam odpowiednią ilością rosołu z gotowania mięsiwa Taki rosołek nadaje kaszy smakowitości a za najlepszy uważam rosół po gotowaniu głów wp Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/5/#findComment-188942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Taki rosołek nadaje kaszy smakowitości a za najlepszy uważam rosół po gotowaniu głów wp Emil ,w moich mięsiwach jest tam również i głowa wieprzowa . Mięsiwo - miałem na myśli wszystko na wędliny podrobowe . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/5/#findComment-188950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Witam, wczoraj parowałem kaszę do kaszankiZgodnie z zaleceniami bodajże arkadiusza przyjąłem na 1 kg kaszy gryczanej 2 litry rosołku z parzenia...Kuchenka ciągle była gorąca od gotowania mięska i wciąż podtrzymywałem ogień do parzenia więc na skraju kuchenki postawiłem garnek z kaszą zalaną gorącym rosołem.Po około godzinie kasza wchłonęła rosół, nic się nie przypaliło a kasza wyszła rewelacyjnie Dziękuję za tyle postów które trzeba było przeczytać by do tego dojść Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/5/#findComment-189472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 15 Marca 2013 pis67, Witam będzie dobrze a przynajmniej na to wygląda sam robię podobnie i jest ok :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/5/#findComment-274849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matti170 Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 2 Marca 2014 nie są to sceny przyjemne do oglądania przed śniadaniem. Jeżeli się nie mylę , to już te sceny pokazywałeś tylko nie pamiętam jaka to była pora dnia :wink: Pozdrawiam a co z stosunkiem wody do kaszy?Zdarzyło mi się, że podczas parzenia część ziaren kaszy (biała, gryczana) była już miękka, część jeszcze nie doparzona. Teraz już poważnie. Kasza kaszy nie równa. Jest bardzo ładna gruba i równa i jest niestety gorszej jakości, małe ziarenka to chyba z tej niewyrośniętej dobrze gryki zmieszane z grubyymi ziarenkami. .Jest rzeczywiście problem jak to równo ugotować. Tutaj kłaniają się zasady demokracji większa ilość wygrywa. Zemat - stosunek jest bardzo dobry tylko trzeba umieć zachować pewne zasady w czasie trwania gotowania . Tego trzeba nauczyć przez praktykę .Przy gotowaniu kaszy stosujemy różne techniki, nawet poradnictwo jest podzielone jedni zalecają wypłukać kaszę inni nie. W pewnych sytuacjach gotowanie w worku ,poszewce zanurzonych w rosole daje bardzo dobre rezultaty jest tylko jedno, trzeba w odpowiednim czasie wyjąć worek z kaszą doliczając czas na odsączenie. Rosół po ugotowaniu niektórych kasz jest dosłownie czarny. PozdrawiamWysłane z mojego KF012 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/5/#findComment-337927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.