Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Ja przygotowuję kaszę do kaszanki w bardzo prosty sposób . Żądaną ilość kaszy wsypuję do garnka i zalewam odpowiednią ilością rosołu z gotowania mięsiwa . Następnie ciągle mieszając zagotowuję i zdejmuję z ognia . Po 15 min , jeżeli jest taka potrzeba dolewam rosołu i ponownie zagotowuję ciągle mieszając , odstawiam z ognia i tak pozostaje do momentu robienia kaszanki . Nie lubię kaszy w kaszance rozgotowanej .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/5/#findComment-188940
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 105
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Żądaną ilość kaszy wsypuję do garnka i zalewam odpowiednią ilością rosołu z gotowania mięsiwa

Taki rosołek nadaje kaszy smakowitości :) a za najlepszy uważam rosół po gotowaniu głów wp :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/5/#findComment-188942
Udostępnij na innych stronach

Taki rosołek nadaje kaszy smakowitości :) a za najlepszy uważam rosół po gotowaniu głów wp :cool:

 

Emil ,w moich mięsiwach jest tam również i głowa wieprzowa . Mięsiwo - miałem na myśli wszystko na wędliny podrobowe . :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/5/#findComment-188950
Udostępnij na innych stronach

Witam, wczoraj parowałem kaszę do kaszanki

Zgodnie z zaleceniami bodajże arkadiusza przyjąłem na 1 kg kaszy gryczanej 2 litry rosołku z parzenia...

Kuchenka ciągle była gorąca od gotowania mięska i wciąż podtrzymywałem ogień do parzenia więc na skraju kuchenki postawiłem garnek z kaszą zalaną gorącym rosołem.

Po około godzinie kasza wchłonęła rosół, nic się nie przypaliło a kasza wyszła rewelacyjnie :)

Dziękuję za tyle postów które trzeba było przeczytać by do tego dojść :)

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/5/#findComment-189472
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
  • 11 miesięcy temu...

 

nie są to sceny przyjemne do oglądania przed śniadaniem. :cool:

Jeżeli się nie mylę , to już te sceny pokazywałeś tylko nie pamiętam jaka to była pora dnia :wink:

 

 

Pozdrawiam

 

a co z stosunkiem wody do kaszy?

Zdarzyło mi się, że podczas parzenia część ziaren kaszy (biała, gryczana) była już miękka, część jeszcze nie doparzona.

Teraz już poważnie. Kasza kaszy nie równa. Jest bardzo ładna gruba i równa i jest niestety gorszej jakości, małe ziarenka to chyba z tej niewyrośniętej dobrze gryki zmieszane z grubyymi ziarenkami. .Jest rzeczywiście problem jak to równo ugotować. Tutaj kłaniają się zasady demokracji większa ilość wygrywa.

Zemat - stosunek jest bardzo dobry tylko trzeba umieć zachować pewne zasady w czasie trwania gotowania . Tego trzeba nauczyć przez praktykę .Przy gotowaniu kaszy stosujemy różne techniki, nawet poradnictwo jest podzielone jedni zalecają wypłukać kaszę inni nie. W pewnych sytuacjach gotowanie w worku ,poszewce zanurzonych w rosole daje bardzo dobre rezultaty jest tylko jedno, trzeba w odpowiednim czasie wyjąć worek z kaszą doliczając czas na odsączenie. Rosół po ugotowaniu niektórych kasz jest dosłownie czarny. Pozdrawiam

Wysłane z mojego KF012 przy użyciu Tapatalka

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-spos%C3%B3b-przygotowania/page/5/#findComment-337927
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.