Maxell Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 26 Marca 2009 Jeśli masz blisko gniazdko oraz maszynkę elektryczną, to rozważ osuszanie za pomocą tego urządzenia (można także dodać mały wentylatorek, wymuszający ruch powietrza w komorze i "wyganiający" wilgoć). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-62710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 26 Marca 2009 rura stalowa 120cmx120mm puszczona w ziemiMożesz mieć kłopoty z ciągiem. Kanał dymowy jest elementem "komina" dla paleniska i powinien mieć odpowiednio większy przekrój, oraz być ocieplony. W przeciwnym wypadku kontrolowanie temperatury i dymu może być mordegą :wink: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-62711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość qbex74 Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 26 Marca 2009 O.K., jak się skończą zawieje i zamiecie to potestuję parę rozwiązań i mam nadzieję, że już wkrótce będę mógł tu wkleić parę fotek z moich premierowych wyrobów Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-62712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Muszę się nie zgodzić ,że rura stalowa 120 nieocieplona puszczona w ziemi spowoduje brak ciągu.Ja mam tak zrobioną wędzarnię ze stalowej beczki tylko rura ma dł 2m i idzie trochę pod górkę i ciąg jest aż miło. A.to próbka wyrobów Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-63694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość qbex74 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zrobiłem planowaną wędzarnię (z rozmontowanych 5-ciu palet, 2-óch kijów do szczotek, wspominanej rury, przepustnicy o tej samej średnicy w roli szybra u wylotu rury i kilku szamotek do wyłożenia paleniska) i po części muszę się jednak zgodzić z EAnną. Tylko po części, bo wspominany ciąg jak najbardziej jest - rura jest lekko pochylona a sama skrzynia ma przekrój poziomy o niewielkiej powierzchni, więc też dokłada swoje 3 grosze do efektu komina. Natomiast co do utrzymania wysokiej temperatury to już gorzej. Zrobiłem małe palenisko i trzeba je co chwilę kontrolować. Max temperaturę (samym węglem drzewnym) wyśrubowałem na70 stopni i to i tak tylko na chwilę, więc pieczenie kiełbasy po wędzeniu nie wchodzi w grę. Pozytyw jest taki, że udało mi się przypadkiem zrobić wędzarnię do zimnego wędzenia Utrzymanie 30 stopni to banał (10 stopni na zewnątrz). Jak się uprę, to startując po godzinie 20 mogę wędzić nawet w 25-u stopniach.A pomyśleć, że obawiałem się, że nie dam rady utrzymać temperatury poniżej 50 stopni 8-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-63767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 samym węglem drzewnym :question: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-63769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość qbex74 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Tak jak pisałem wcześniej - testowałem Szkoda mi było mojego lichego zapasu suchego drewna jabloni do samego wytwarzania ciepła w fazie osuszania kiełbasy, więc kupiłem węgiel drzewny w kawałkach (nie w brykietach, bo tam więcej spoiwa niż węgla i dużo dymu się wytwarza) i nim rozgrzałem wędzarnię i osuszałem kiełbasę. Po osuszaniu na rozżarzony węgiel położyłem małe kawałki drewna z gruszy z wiosennej pielęgnacji. Dały one dym o pięknym aromacie. I pomimo, że zawierały trochę soków (nie były wysuszone), nie musiałem się obawiać o żar. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-63770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Spróbuj to przykryć jakąś szmatą/ja używam worków po kartoflach starego typu oczywiście czystych/ W swojej beczce na próbę osiągnołem 120 C. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-63793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 19 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 19 Lipca 2009 Podłączę się pod temat. Z okazji podwójnych urodzin zrobiłem parę wyrobów: Polędwice, szynka wędzona oraz Łopatka wędzona z kością by Chefpaul: http://www.chefpaul.net/lopatkaWbbq.html Ponadto frankfuterki: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=57 oraz kiełbasa wiejska Szczepana http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1179 Moje wyroby zyskały uznanie bliższej i dalszej rodziny. Były pytania kiedy otworzę sklep. Z tego widać, że jest zapotrzebowanie na tego typu wyroby. Oczywiście nikt nie myślał o ewentualnej cenie. Chciałbym podziękować wszystkim koleżankom i kolegom ze strony, to dzięki wam udało mi sie osiągnąć to co zrobiłem. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-74223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 19 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 19 Lipca 2009 Wyroby wyglądają wspaniale ,kolor O.K. W smaku też są napewno dobre.Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-74231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 19 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 19 Lipca 2009 Podłączę się pod temat. A czy ja mogę pod degustację :question: :grin: Piękne wyroby Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-74237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 21 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 21 Lipca 2009 arkdom wyroby pierwsza klasa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-74329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 17 Września 2009 Zrobiłem pierwsze podejście do baleronu. Mięsko peklowane na sucho (karkówka), wędzone i parzone. Mógłby być bardziej soczysty, jednak został zrobiony bez osłonki (no i peklowany na sucho) więc wszystko jasne . Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-80451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 17 Września 2009 Zrobiłem pierwsze podejście do baleronu. a mnie nie wygląda to na baleron :rolleyes: :wink: Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-80452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 17 Września 2009 Mnie też nie wygląda to na baleron jednak został zrobiony bez osłonki Jaką osłonkę masz na myśli bo przecież wędzonki po peklowaniu ( generalnie peklujemy na mokro) wkładamy do siatki ( co widzę na zdjęciu ) lub sznurujemy. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-80456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 17 Września 2009 Ma na myśli osłonkę naturalną, w którą kiedyś pakowano baleron przed wędzeniem - kątnice wołowe duże lub średnie, pęcherze wołowe, pęcherze wieprzowe, osłonki białkowe o średnicy 85-110 mm, krzyżówki bydlęce duże i średnie, błony z kątnic i osierdzi wołowych lub krzyżówki bydlęce suszone. Tak przygotowany, osznurowany baleron lub polędwicę zanurzało sie na ok. 1 min. w naczyniu z wrzatkiem. To pozwalało na piekne obkurczenie osłonki na produkcie. Smak baleronu w osłonce jest zupełnie inny, niż baleronu bez niej. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-80458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 17 Września 2009 Co do osłonki to właśnie to miałem na myśli co kolega Maxell opisał w poście powyżej.A co do nazwy zasugerowałem się tym że przepisy ze strony głównej na baleron są w większości z karkówki, natomiast nie znalazłem po prostu karkówki wędzonej.Jak w takim razie powinien nazywać się taki wyrób? Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-80463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 17 Września 2009 Baleron bez osłonki wędzony, parzony Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-80465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 17 Września 2009 Zrobiłem pierwsze podejście do baleronu. a mnie nie wygląda to na baleron :rolleyes: :wink: jest bardzo chudy bez charakterystycznych dla baleronu "przerosniec", pewnie to zmylilo kol.sawca. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/21/Baleron.JPG/180px-Baleron.JPG zdjecie pochodzi ze strony : http://pl.wiktionary.org/wiki/baleron Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-80467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 17 Września 2009 Ale to i tak nie wygląda na baleron(karkówkę), raczej na schab- brak tłuszczyku. :rolleyes: Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-80468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 17 Września 2009 Myślę, że chudzikowi i sawcy chodziło o to, że mięso na zdjęciu po prostu nie wygląda na pozyskane z karkówki. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-80469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 17 Września 2009 Układ mięśni, ich kolor i tłuszczowa mozaika świadczą, że jest to kawałek bardzo chudej karkówki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-80470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 17 Września 2009 że jest to kawałek bardzo chudej karkówki. jakaś "sportowa" świnka to była :grin: Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-80471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 17 Września 2009 Do tego wędzonka została tak uformowana, że krojenie przebiega wzdłuż mięśni, a nie w poprzek, co również może zmylić. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-80472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 17 Września 2009 Do tego wędzonka została tak uformowana, że krojenie przebiega wzdłuż mięśni, a nie w poprzek. i to mnie myliło. Sam nie jestem lepszy-moja pierwsza szynka:)- http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/16be1ab126748406.html Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-80474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.