Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli masz blisko gniazdko oraz maszynkę elektryczną, to rozważ osuszanie za pomocą tego urządzenia (można także dodać mały wentylatorek, wymuszający ruch powietrza w komorze i "wyganiający" wilgoć).

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-62710
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

rura stalowa 120cmx120mm puszczona w ziemi

Możesz mieć kłopoty z ciągiem. Kanał dymowy jest elementem "komina" dla paleniska i powinien mieć odpowiednio większy przekrój, oraz być ocieplony. W przeciwnym wypadku kontrolowanie temperatury i dymu może być mordegą :wink:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-62711
Udostępnij na innych stronach

O.K., jak się skończą zawieje i zamiecie to potestuję parę rozwiązań i mam nadzieję, że już wkrótce będę mógł tu wkleić parę fotek z moich premierowych wyrobów :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-62712
Udostępnij na innych stronach

Muszę się nie zgodzić ,że rura stalowa 120 nieocieplona puszczona w ziemi spowoduje brak ciągu.Ja mam tak zrobioną wędzarnię ze stalowej beczki tylko rura ma dł 2m i idzie trochę pod górkę i ciąg jest aż miło. A.to próbka wyrobów

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-63694
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem planowaną wędzarnię (z rozmontowanych 5-ciu palet, 2-óch kijów do szczotek, wspominanej rury, przepustnicy o tej samej średnicy w roli szybra u wylotu rury i kilku szamotek do wyłożenia paleniska) i po części muszę się jednak zgodzić z EAnną. Tylko po części, bo wspominany ciąg jak najbardziej jest - rura jest lekko pochylona a sama skrzynia ma przekrój poziomy o niewielkiej powierzchni, więc też dokłada swoje 3 grosze do efektu komina. Natomiast co do utrzymania wysokiej temperatury to już gorzej. Zrobiłem małe palenisko i trzeba je co chwilę kontrolować. Max temperaturę (samym węglem drzewnym) wyśrubowałem na70 stopni i to i tak tylko na chwilę, więc pieczenie kiełbasy po wędzeniu nie wchodzi w grę. Pozytyw jest taki, że udało mi się przypadkiem zrobić wędzarnię do zimnego wędzenia :) Utrzymanie 30 stopni to banał (10 stopni na zewnątrz). Jak się uprę, to startując po godzinie 20 mogę wędzić nawet w 25-u stopniach.

A pomyśleć, że obawiałem się, że nie dam rady utrzymać temperatury poniżej 50 stopni 8-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-63767
Udostępnij na innych stronach

samym węglem drzewnym

:question:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-63769
Udostępnij na innych stronach

Tak jak pisałem wcześniej - testowałem :)

Szkoda mi było mojego lichego zapasu suchego drewna jabloni do samego wytwarzania ciepła w fazie osuszania kiełbasy, więc kupiłem węgiel drzewny w kawałkach (nie w brykietach, bo tam więcej spoiwa niż węgla i dużo dymu się wytwarza) i nim rozgrzałem wędzarnię i osuszałem kiełbasę. Po osuszaniu na rozżarzony węgiel położyłem małe kawałki drewna z gruszy z wiosennej pielęgnacji. Dały one dym o pięknym aromacie. I pomimo, że zawierały trochę soków (nie były wysuszone), nie musiałem się obawiać o żar.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-63770
Udostępnij na innych stronach

Spróbuj to przykryć jakąś szmatą/ja używam worków po kartoflach starego typu oczywiście czystych/ W swojej beczce na próbę osiągnołem 120 C.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-63793
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Podłączę się pod temat.

Z okazji podwójnych urodzin zrobiłem parę wyrobów:

Polędwice, szynka wędzona oraz Łopatka wędzona z kością by Chefpaul:

http://www.chefpaul.net/lopatkaWbbq.html

Ponadto frankfuterki: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=57 oraz kiełbasa wiejska Szczepana http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1179

Moje wyroby zyskały uznanie bliższej i dalszej rodziny. Były pytania kiedy otworzę sklep. Z tego widać, że jest zapotrzebowanie na tego typu wyroby. Oczywiście nikt nie myślał o ewentualnej cenie.

Chciałbym podziękować wszystkim koleżankom i kolegom ze strony, to dzięki wam udało mi sie osiągnąć to co zrobiłem.

AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-74223
Udostępnij na innych stronach

Podłączę się pod temat.

A czy ja mogę pod degustację :question: :grin:

Piękne wyroby

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-74237
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Zrobiłem pierwsze podejście do baleronu.

Mięsko peklowane na sucho (karkówka), wędzone i parzone.

Mógłby być bardziej soczysty, jednak został zrobiony bez osłonki (no i peklowany na sucho) więc wszystko jasne :).

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-80451
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem pierwsze podejście do baleronu.

a mnie nie wygląda to na baleron :rolleyes: :wink:

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-80452
Udostępnij na innych stronach

Mnie też nie wygląda to na baleron

jednak został zrobiony bez osłonki

Jaką osłonkę masz na myśli bo przecież wędzonki po peklowaniu ( generalnie peklujemy na mokro) wkładamy do siatki ( co widzę na zdjęciu ) lub sznurujemy.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-80456
Udostępnij na innych stronach

Ma na myśli osłonkę naturalną, w którą kiedyś pakowano baleron przed wędzeniem - kątnice wołowe duże lub średnie, pęcherze wołowe, pęcherze wieprzowe, osłonki białkowe o średnicy 85-110 mm, krzyżówki bydlęce duże i średnie, błony z kątnic i osierdzi wołowych lub krzyżówki bydlęce suszone. Tak przygotowany, osznurowany baleron lub polędwicę zanurzało sie na ok. 1 min. w naczyniu z wrzatkiem. To pozwalało na piekne obkurczenie osłonki na produkcie. Smak baleronu w osłonce jest zupełnie inny, niż baleronu bez niej.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-80458
Udostępnij na innych stronach

Co do osłonki to właśnie to miałem na myśli co kolega Maxell opisał w poście powyżej.

A co do nazwy zasugerowałem się tym że przepisy ze strony głównej na baleron są w większości z karkówki, natomiast nie znalazłem po prostu karkówki wędzonej.

Jak w takim razie powinien nazywać się taki wyrób?

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-80463
Udostępnij na innych stronach

Baleron bez osłonki wędzony, parzony

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-80465
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem pierwsze podejście do baleronu.

a mnie nie wygląda to na baleron :rolleyes: :wink:

jest bardzo chudy bez charakterystycznych dla baleronu "przerosniec", pewnie to zmylilo kol.sawca.

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/21/Baleron.JPG/180px-Baleron.JPG

 

zdjecie pochodzi ze strony : http://pl.wiktionary.org/wiki/baleron

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-80467
Udostępnij na innych stronach

Ale to i tak nie wygląda na baleron(karkówkę), raczej na schab- brak tłuszczyku. :rolleyes:
Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-80468
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że chudzikowi i sawcy chodziło o to, że mięso na zdjęciu po prostu nie wygląda na pozyskane z karkówki.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-80469
Udostępnij na innych stronach

Układ mięśni, ich kolor i tłuszczowa mozaika świadczą, że jest to kawałek bardzo chudej karkówki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-80470
Udostępnij na innych stronach

że jest to kawałek bardzo chudej karkówki.

jakaś "sportowa" świnka to była :grin:

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-80471
Udostępnij na innych stronach

Do tego wędzonka została tak uformowana, że krojenie przebiega wzdłuż mięśni, a nie w poprzek, co również może zmylić.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-80472
Udostępnij na innych stronach

Do tego wędzonka została tak uformowana, że krojenie przebiega wzdłuż mięśni, a nie w poprzek.

i to mnie myliło.

Sam nie jestem lepszy-moja pierwsza szynka:)-

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/16be1ab126748406.html

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2434-m%C3%B3j-pierwszy-raz-musz%C4%99-s%C4%99-pochwali%C4%87/page/2/#findComment-80474
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.