Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.Mam pytanie dotyczące koloru kiełbasy z dodatkiem majeranku.Mnie wychodzi szaro zielona i myślę ,że gdzieś popełniam błąd.Proszę o radę co zrobić żeby miała kolor różowy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2463-kie%C5%82basa-z-dodatkien-majeranku/
Udostępnij na innych stronach

Majeranek nie jest temu winny, podaj więcej szczegółów jak robisz tę kiełbasę. :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2463-kie%C5%82basa-z-dodatkien-majeranku/#findComment-63490
Udostępnij na innych stronach

chyba dajesz bardzo dużo majeranku, (oczywiście rozumiem że bez majeranku jest różowa)

sposobem na ukrycie go w masie mięsnej jest mielenie - ja używam poradzieckiego młynka elektrycznego do kawy (między innymi na zlocie można było zobaczyć go w akcji)

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2463-kie%C5%82basa-z-dodatkien-majeranku/#findComment-63491
Udostępnij na innych stronach

Witam

Może podasz przepis z którego robisz tą kiełbaskę :question: Może mięso na kiełbasę solisz a nie używasz peklosoli :question: Może dajesz dużą ilość majeranku :question:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2463-kie%C5%82basa-z-dodatkien-majeranku/#findComment-63492
Udostępnij na innych stronach

Z tego http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=78 tylko połowę robię zgodnie z przepisem a drugą modyfikuję majerankiem.Co do ilości to majeranek ,czosnek i pieprz sypię zgodnie ze swoim smakiem.Majeranek ok. pół garści/ na 2,5kg mięsa.Sypię 50/50 soli i pelsoli.Nie mieliłem majeranku .ale następnym razem to zrobię

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2463-kie%C5%82basa-z-dodatkien-majeranku/#findComment-63498
Udostępnij na innych stronach

Masz możliwość wklejenia przekroju kiełbasy ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2463-kie%C5%82basa-z-dodatkien-majeranku/#findComment-63501
Udostępnij na innych stronach

.Majeranek ok. pół garści/ na 2,5kg

Właśnie byłem zważyć moje pół garści majeranku i to było około 6g . Ja dałem do mojej kiełbasy 1g majeranku na kilogram mięsa , a Ty dałeś około 3g na kilogram mięsa w/g mnie to trochę za dużo . Poza tym w tym przepisie co podajesz nie widzę majeranku .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2463-kie%C5%82basa-z-dodatkien-majeranku/#findComment-63504
Udostępnij na innych stronach

Majeranek ok. pół garści/ na 2,5kg mięsa

uważam że to jest znacząca ilość - może mieć wpływ na zakolorowanie

Ty dałeś około 3g na kilogram mięsa w/g mnie to trochę za dużo . Poza tym w tym w przepisie co podajesz nie widzę majeranku .

Andrzeju, kolega wyjaśnił że połowę masy doprawia na swój smak - a że lubi majeranek to jest go dużo :wink:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2463-kie%C5%82basa-z-dodatkien-majeranku/#findComment-63505
Udostępnij na innych stronach

Po przeczytaniu przepisu, proponuję następujący sposób wykonania:

- wieprzowinę całą pokroić na kawałki i do 4kg z przepisu dodać 10dkg peklosoli, całość wymieszać i odstawić na 3 godz. Następnie I i II zmielić jak w przepisie, natomiast podgardle lub słoninę na 6 lub 8, 3mm do tłustego mięsa chyba nieco mało. Wieprzowinę III zmielić na sitku 3mm dwukrotnie z dodatkiem połowy zimnej wody jak w przepisie . Majeranku dodać ok. 3g na kilogram masy mięsnej, dokładnie rozcierając go w dłoniach, by wydobyć aromat. W :grin: ymieszać i do jelit wymoczonych wcześniej 2-3 godziny w ciepłej wodzie(30 stopni). O wlewaniu smalcu do jelit jeszcze nie słyszałem i osobiście odradzam, może ktoś orientuje się w tym, bo ja jestem zielony w tej materii.

:grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2463-kie%C5%82basa-z-dodatkien-majeranku/#findComment-63506
Udostępnij na innych stronach

Niektórzy zaparzają majeranek i dodają do kiełbasy wywar z niego . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2463-kie%C5%82basa-z-dodatkien-majeranku/#findComment-63508
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju, kolega wyjaśnił że połowę masy doprawia na swój smak - a że lubi majeranek to jest go dużo :wink:

Kurcze nie dopisałem , że taka ilość w/g mnie około 3g na kilogram może zakolorować mięso :blush:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2463-kie%C5%82basa-z-dodatkien-majeranku/#findComment-63511
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi i spróbuję następnym razem zaparzyć majeranek jak radzi Dziedek.Ja kocham majeranek.Przekroju nie wkleję bo ją już zjadłem.Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2463-kie%C5%82basa-z-dodatkien-majeranku/#findComment-63581
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.