arkadiusz Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Marca 2009 Witam wszystkich.Mam pytanie dotyczące koloru kiełbasy z dodatkiem majeranku.Mnie wychodzi szaro zielona i myślę ,że gdzieś popełniam błąd.Proszę o radę co zrobić żeby miała kolor różowy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2463-kie%C5%82basa-z-dodatkien-majeranku/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Marca 2009 Majeranek nie jest temu winny, podaj więcej szczegółów jak robisz tę kiełbasę. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2463-kie%C5%82basa-z-dodatkien-majeranku/#findComment-63490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Marca 2009 chyba dajesz bardzo dużo majeranku, (oczywiście rozumiem że bez majeranku jest różowa)sposobem na ukrycie go w masie mięsnej jest mielenie - ja używam poradzieckiego młynka elektrycznego do kawy (między innymi na zlocie można było zobaczyć go w akcji) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2463-kie%C5%82basa-z-dodatkien-majeranku/#findComment-63491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Marca 2009 Witam Może podasz przepis z którego robisz tą kiełbaskę :question: Może mięso na kiełbasę solisz a nie używasz peklosoli :question: Może dajesz dużą ilość majeranku :question: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2463-kie%C5%82basa-z-dodatkien-majeranku/#findComment-63492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Marca 2009 Z tego http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=78 tylko połowę robię zgodnie z przepisem a drugą modyfikuję majerankiem.Co do ilości to majeranek ,czosnek i pieprz sypię zgodnie ze swoim smakiem.Majeranek ok. pół garści/ na 2,5kg mięsa.Sypię 50/50 soli i pelsoli.Nie mieliłem majeranku .ale następnym razem to zrobię Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2463-kie%C5%82basa-z-dodatkien-majeranku/#findComment-63498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Marca 2009 Masz możliwość wklejenia przekroju kiełbasy ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2463-kie%C5%82basa-z-dodatkien-majeranku/#findComment-63501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Marca 2009 .Majeranek ok. pół garści/ na 2,5kg Właśnie byłem zważyć moje pół garści majeranku i to było około 6g . Ja dałem do mojej kiełbasy 1g majeranku na kilogram mięsa , a Ty dałeś około 3g na kilogram mięsa w/g mnie to trochę za dużo . Poza tym w tym przepisie co podajesz nie widzę majeranku . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2463-kie%C5%82basa-z-dodatkien-majeranku/#findComment-63504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Marca 2009 Majeranek ok. pół garści/ na 2,5kg mięsauważam że to jest znacząca ilość - może mieć wpływ na zakolorowanie Ty dałeś około 3g na kilogram mięsa w/g mnie to trochę za dużo . Poza tym w tym w przepisie co podajesz nie widzę majeranku .Andrzeju, kolega wyjaśnił że połowę masy doprawia na swój smak - a że lubi majeranek to jest go dużo :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2463-kie%C5%82basa-z-dodatkien-majeranku/#findComment-63505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Marca 2009 Po przeczytaniu przepisu, proponuję następujący sposób wykonania:- wieprzowinę całą pokroić na kawałki i do 4kg z przepisu dodać 10dkg peklosoli, całość wymieszać i odstawić na 3 godz. Następnie I i II zmielić jak w przepisie, natomiast podgardle lub słoninę na 6 lub 8, 3mm do tłustego mięsa chyba nieco mało. Wieprzowinę III zmielić na sitku 3mm dwukrotnie z dodatkiem połowy zimnej wody jak w przepisie . Majeranku dodać ok. 3g na kilogram masy mięsnej, dokładnie rozcierając go w dłoniach, by wydobyć aromat. W :grin: ymieszać i do jelit wymoczonych wcześniej 2-3 godziny w ciepłej wodzie(30 stopni). O wlewaniu smalcu do jelit jeszcze nie słyszałem i osobiście odradzam, może ktoś orientuje się w tym, bo ja jestem zielony w tej materii. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2463-kie%C5%82basa-z-dodatkien-majeranku/#findComment-63506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Marca 2009 Niektórzy zaparzają majeranek i dodają do kiełbasy wywar z niego . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2463-kie%C5%82basa-z-dodatkien-majeranku/#findComment-63508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Marca 2009 Andrzeju, kolega wyjaśnił że połowę masy doprawia na swój smak - a że lubi majeranek to jest go dużo :wink: Kurcze nie dopisałem , że taka ilość w/g mnie około 3g na kilogram może zakolorować mięso :blush: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2463-kie%C5%82basa-z-dodatkien-majeranku/#findComment-63511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 31 Marca 2009 Dziękuję za wszystkie podpowiedzi i spróbuję następnym razem zaparzyć majeranek jak radzi Dziedek.Ja kocham majeranek.Przekroju nie wkleję bo ją już zjadłem.Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2463-kie%C5%82basa-z-dodatkien-majeranku/#findComment-63581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.