arkadiusz Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Marca 2009 Proszę o oświecenie jak to jest z ilością peksoli na 1kg mięsa w wyrobach z szynkowarki.W jednym przepisie jest 2dkg/1kg mięsa w innym 3dkg/kg.Ja wiem ,że każdy robi wg. własnego gustu ,.ale to jest spora różnica.Ja dałem 3dkg/kg i jest dobre.A może nie ma żadnej normy? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2468-ilo%C5%9B%C4%87-peksoli-na-1kg-mi%C4%99sa-w-wyrobach-prasowanych/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 31 Marca 2009 arkadiusz, Ja daję 18 g/kg i dla mnie jest dobre i dla mojej duuuużej Rodziny. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2468-ilo%C5%9B%C4%87-peksoli-na-1kg-mi%C4%99sa-w-wyrobach-prasowanych/#findComment-63605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 31 Marca 2009 Generalnie dodaję 18-19 gram na kg mięsa.Produkt wychodzi lekko słony, nie wyobrażam sobie dawki 30 gram na kg mięsa. Co do normy to jako tako ścisłej normy nie ma, raczej jest to oparte na wieloletniej praktyce naszych poprzedników.Dodatkowo należy się kierować własnym smakiem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2468-ilo%C5%9B%C4%87-peksoli-na-1kg-mi%C4%99sa-w-wyrobach-prasowanych/#findComment-63608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 31 Marca 2009 Ja dałem 3dkg/kg i jest dobreO, to faktycznie lubisz słono - ja jak dam 23g/kg to już jęczą że za słone, choć dla mnie jest ok. Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2468-ilo%C5%9B%C4%87-peksoli-na-1kg-mi%C4%99sa-w-wyrobach-prasowanych/#findComment-63609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 31 Marca 2009 www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=203 Robiłem z tego przepisu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2468-ilo%C5%9B%C4%87-peksoli-na-1kg-mi%C4%99sa-w-wyrobach-prasowanych/#findComment-63611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 31 Marca 2009 W poście o wyrobach w osłonce barierowej piszesz: Ja zrobiłem 3dkg peksoli na 1kg mięsa i wyszła bardzo dobra. Może właśnie taki poziom soli Ci odpowiada i nie co się doszukiwać tu problemu. Jadłem wiele wyrobów i dla jednych były w sam raz a dla mnie stanowczo za słone.Rzecz gustu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2468-ilo%C5%9B%C4%87-peksoli-na-1kg-mi%C4%99sa-w-wyrobach-prasowanych/#findComment-63617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość technik Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Jeżeli chdzi o peklowanie mięs drobnych do produkcji wedlin to norma jako taka jest,{PN-3/79 z dn.23 lutego 79r.}i ona uwzględnia granice wagowe od 2000 g- 2300 g.na 100 kg surowca.{ 2 - 2,3 dkg.na 1kg. mięsa }Te granice są dlatego ponieważ tak jak jest z cukrem tak i sól soli nie równa a pozatem waga jej zależy od wilgotnościowych warunków przechowywania.Ja dlatego nabywam odrazu większą ilość miesz.peklującej i przy pierwszej produkcji z takiej nowej peklosoli stosuję 2 dkg./ 1 kg mięsa,robię próbkę parząc i decyduję wtedy jaka ilość tej akurat mieszanki moim domownikom stosować. Nie widzę lepszego wyjścia. http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIFPiszę poprawnie po polsku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2468-ilo%C5%9B%C4%87-peksoli-na-1kg-mi%C4%99sa-w-wyrobach-prasowanych/#findComment-63723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Witam 2 - 2,3 dkg.na 1kg. mięsa }Te granice są dlatego ponieważ tak jak jest z cukrem tak i sól soli nie równa a pozatem waga jej zależy od wilgotnościowych warunków Ja po wielu próbach doświadczyłem że mnie odpowiada najlepiej 18g soli na kg mięsa . Tak stosuję w większości moich wyrobów . Ostatnio dałem przy wyrobie kaszanki 20g na kg wsadu i już było dla mnie słonawe . Ogólnie nie używam dużo soli do moich wyrobów i przygotowywanych potraw . To się potwierdza , że mamy różne zapotrzebowanie na sól . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2468-ilo%C5%9B%C4%87-peksoli-na-1kg-mi%C4%99sa-w-wyrobach-prasowanych/#findComment-63725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.