Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o oświecenie jak to jest z ilością peksoli na 1kg mięsa w wyrobach z szynkowarki.W jednym przepisie jest 2dkg/1kg mięsa w innym 3dkg/kg.Ja wiem ,że każdy robi wg. własnego gustu ,.ale to jest spora różnica.Ja dałem 3dkg/kg i jest dobre.A może nie ma żadnej normy?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2468-ilo%C5%9B%C4%87-peksoli-na-1kg-mi%C4%99sa-w-wyrobach-prasowanych/
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, Ja daję 18 g/kg i dla mnie jest dobre i dla mojej duuuużej Rodziny.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Generalnie dodaję 18-19 gram na kg mięsa.

Produkt wychodzi lekko słony, nie wyobrażam sobie dawki 30 gram na kg mięsa.

 

Co do normy to jako tako ścisłej normy nie ma, raczej jest to oparte na wieloletniej praktyce naszych poprzedników.

Dodatkowo należy się kierować własnym smakiem.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Ja dałem 3dkg/kg i jest dobre

O, to faktycznie lubisz słono - ja jak dam 23g/kg to już jęczą że za słone, choć dla mnie jest ok.
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=203 Robiłem z tego przepisu.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

W poście o wyrobach w osłonce barierowej piszesz:

 

Ja zrobiłem 3dkg peksoli na 1kg mięsa i wyszła bardzo dobra.

Może właśnie taki poziom soli Ci odpowiada i nie co się doszukiwać tu problemu.

Jadłem wiele wyrobów i dla jednych były w sam raz a dla mnie stanowczo za słone.Rzecz gustu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Jeżeli chdzi o peklowanie mięs drobnych do produkcji wedlin to norma jako taka jest,{PN-3/79 z dn.23 lutego 79r.}i ona uwzględnia granice wagowe od 2000 g- 2300 g.na 100 kg surowca.{ 2 - 2,3 dkg.na 1kg. mięsa }Te granice są dlatego ponieważ tak jak jest z cukrem tak i sól soli nie równa a pozatem waga jej zależy od wilgotnościowych warunków przechowywania.Ja dlatego nabywam odrazu większą ilość miesz.peklującej i przy pierwszej produkcji z takiej nowej peklosoli stosuję 2 dkg./ 1 kg mięsa,robię próbkę parząc i decyduję wtedy jaka ilość tej akurat mieszanki moim domownikom stosować. Nie widzę lepszego wyjścia.

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIFPiszę poprawnie po polsku.

Witam

 

2 - 2,3 dkg.na 1kg. mięsa }Te granice są dlatego ponieważ tak jak jest z cukrem tak i sól soli nie równa a pozatem waga jej zależy od wilgotnościowych warunków

Ja po wielu próbach doświadczyłem że mnie odpowiada najlepiej 18g soli na kg mięsa . Tak stosuję w większości moich wyrobów . Ostatnio dałem przy wyrobie kaszanki 20g na kg wsadu i już było dla mnie słonawe . Ogólnie nie używam dużo soli do moich wyrobów i przygotowywanych potraw .

To się potwierdza , że mamy różne zapotrzebowanie na sól .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.