Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

mcdrive, Po 6 dniach już nic nie zmieniaj tylko dostosuj się do tego co masz. szkoda, że będziesz piekł i nie zwiększaj ilości soli. Pozostaje jednak literatura i czytanie forum. Jeżeli jednak będziesz piekł to już chyba wystarczająco będzie słone, a peklosól nie jest wskazana do pieczenia i obróbki w wysokich temperaturach.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-193949
Udostępnij na innych stronach

Oj nie doczytałem jeśli już 6 dni się pekluje to nic nie rób ... :(

Wyjmij i piecz tylko dłużej w niskiej temperaturze ja nie przekraczałbym 100-110st C do uzyskania w środku mięsa 70st i ewentualnie na koniec termoobieg żeby zrobić "skórkę"

Tylko pewnie termometru też nie masz ... a jak tak na pałę to 1h na kg + na koniec 20min termoobieg.

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-193951
Udostępnij na innych stronach

tak 6 dni ale w 4% solance , i teraz nie wiem właśnie czy wymieniac solanke( i na jaką) ile jeszcze peklować i co z nastrzykiem, czy ta słaba solanka wogle coś zrobiła z tym mięsem
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-193952
Udostępnij na innych stronach

nastrzyknąć możesz 10% i wymasuj bo ta słaba spowoduje że mięso będzie generalnie mało słone i jutro do piekarnika ...

A swoją drogą ciekawy jestem skąd Ty wytrzasnąłeś te 4% ?

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-193954
Udostępnij na innych stronach

instrukcja na opakowaniu peklosoli : "odważyć 40g peklosoli na 1 litr wody... peklować w zalewie w zaleznosci od wielkości elementów od 1 do 2 tygodni...." dlatego podejrzanie mało tej soli mi było , jak zajrzałem w tabele dziadka to tam na 13 dni jest 60g na 0,6 litra wody wiec znacznie wiecej, z drugiej strony pomyślałem sobie ze to jest peklosól z azotynem sodu itd ze widocznie szybciej sie pekluje w tym bo juz sól na azotyny nie musi sie przekształcać
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-193956
Udostępnij na innych stronach

Nie szybciej tylko inaczej ... ;)

 

Tu poczytaj:

http://www.nutrivitality.pl/produkty-misne/826-utrwalanie-rodkami-chemicznymi.html

 

bo juz sól na azotyny nie musi sie przekształcać

A o takiej cudownej przemianie to powiem szczerze nie słyszałem .... hmmm może to zadziała ale na wodzie z Lichenia ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-193961
Udostępnij na innych stronach

50-70ml na oba, gęsto i wprowadzaj solankę wysuwając igłę bliżej środka wstrzykuj więcej ... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-193965
Udostępnij na innych stronach

nastrzyknołem tak jak napisał roger , i dolałem do tej która jest jeszcze troche solanki ( nie duzo tak na oko) zeby zwiekszyc steżenie odrobine i jutro rano pieke zobaczymy co wyjdzie ;] chce upiec to w rekawie , czy cos jeszcze dolac tam zeby nie wyszło za suche mieso? moze piwem :) czy jakimiś tłuszczami? bo wode na solanke przyprawiłem liściem laurowym, pieprzem, i jałowca dałem sporo bo chciałem zeby było go czuc, to moja pierwsza szynka i bede juz zadowolony jak bedzie zjadliwa,

a co do pieczenia to : roger napisał: "...Tylko pewnie termometru też nie masz ... a jak tak na pałę to 1h na kg + na koniec 20min termoobieg."

 

czyli jezeli mam kawałek 1,3kg i 1,5 kg jedno to szynka a drógie łopatka to piec w jednym rękawie czy osobno ? i w jednym i w drógim przypadku pieczenia musze piec ok 1,5h tak? czy jak w jednym rękawie to prawie 3h ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-193976
Udostępnij na innych stronach

A czy jak je razem wsadzisz do folii to ich ciężar się zmieni.No nie. Będziesz miał dwa kawałki po 1,5kg.Jak są razem w rękawie to nie są w jednym kawałku -prawda.Czas pieczenia się nie sumuje bo i kawałki są dwa.Obydwa razem pieczesz 1,5h.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-193980
Udostępnij na innych stronach

no dokładnie tak myślałem ale różnie to bywa i wolałem sie upewnic, a jeszcze jedno jutro po wyjeciu z solanki płukać mieso w wodzie, czy jeszcze moczyć iles tam czasu czy tylko zeby odciekło?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-193995
Udostępnij na innych stronach

Możesz opłukać w zimnej wodzie i do ociekania.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-193998
Udostępnij na innych stronach

Witam pieke już 50min tą szynke i łopatke w rękawie, minimalnie podlałem olejem na dole, temp 110*c i nic tam sie jakby nie działo, napewno nie zaniska temperatura nawet rekaw sie nie podniósł wraz z ciśnieniem pary jak to zwykle bywa, niepokoje sie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-194278
Udostępnij na innych stronach

Podnieś temperaturę do 160-180c.Piecze się tak:

 

1.20min -200 C

2.130-140 C do uzyskania w środku 60-62C

3.200 C do uzyskania w środku 72- 74 C

Ta ostatnia temp .72-74C jest specjalnie wyższa bo ja lubię mięciutkie.Przepisowo powinno być 68-72 C

Mięso powinno byc niepeklowane ,ale i peklowane tak pieką.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-194281
Udostępnij na innych stronach

W tej temperaturze potrwa to dłużej nic się nie stresuj ... rękaw nie był potrzebny ... kolor uzyskasz na koniec z termoobiegiem ale wtedy rozetnij rękaw ...

 

 

PS

Zadzwoń telefon masz w podpisie ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-194283
Udostępnij na innych stronach

4 h nie wyjęte tylko ten rękaw zbędny przy tej temperaturze.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-194284
Udostępnij na innych stronach

No to co .Myślisz że nie pieką peklowanego w wysokich temperaturach.Pieką choć nie powinni.Zapytaj Zbója :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-194288
Udostępnij na innych stronach

5 min temu zaczeło sie na dole gotować i rękaw sie nadoł, wiec jest ok, wiec juz mieso jest dokładnie godzine w temp 105-120*c i w planie początkowym było w sumie załozenie 2h ( mieso 1,5kg ale dodałem 0,5h właśnie na zagrzanie miesa do tej temp ale widac potrwało to az godzine prawie) wiec co dalej? godzina w tej temp i potem jeszcze 20min na rozcietym woreczku i wyższej temp, dla ładnej skórki? dobrze mysle?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-194289
Udostępnij na innych stronach

Za krótko.Będzie surowe.Ja bym piekł jeszcze 3- 4 h

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-194290
Udostępnij na innych stronach

Jak to co wydłuż minimum o godzinę pieczenie ;) .... temperatury na koniec nie podnoś powyżej 130st to i tak tylko wierzch ma przyrumienić ;)

 

PS

Dla spokojności przed termoobiegiem przekrój i zobacz co się dzieje w środku a na przyszłość kup termometr ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-194291
Udostępnij na innych stronach

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-194423
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.