Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zalewa do chrzanu

4 szkl. wody

2 szkl. cukru

1 łyżeczka soli

1 szkl.octu 10 %, lub zamienić na kwasek cytrynowy.

Całość zagotować i gorącą zalewą zalać chrzan w trakcie tarcia.

Można najpierw utrzeć chrzan a później zalać gorąca zalewą, przez co chrzan staje się znacznie łagodniejszy i mniej ostry.

Tak, przygotowany chrzan ma słodki smak.

Porcja zalewy wystarczy do 1,5-2,0 kg oczyszczonego korzenia chrzanu.

W trakcie trzeciego turnusu, uczestnicy mieli możliwość spróbowania chrzanu w/w zalewą.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2509-zalewa-do-chrzanu-wg-bagno/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 73
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Taki chrzan może być pyszny. Ten świeżo po utarciu to nadaje się do oczyszczania górnych dróg oddechowych. :grin: Dlatego do tarcia chrzanu używam maski p-gazowej. :cool:

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2509-zalewa-do-chrzanu-wg-bagno/#findComment-63327
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zalewa do chrzanu

4 szkl. wody

2 szkl. cukru

1 łyżeczka soli

1 szkl.octu 10 %, lub zamienić na kwasek cytrynowy.

Całość zagotować i gorącą zalewą zalać chrzan w trakcie tarcia.

Można najpierw utrzeć chrzan a pilniej zalać gorąca zalewą, przez co chrzan staje się znacznie łagodny i mniej ostry.

Tak, przygotowany chrzan ma słodki smak

Porcja zalewy wystarczy do 1,5-2,0 kg oczyszczonego korzenia chrzanu.

W trakcie trzeciego turnusu, uczestnicy mieli możliwość spróbowania chrzanu w/w zalewą.

To znaczy co? Chrzan ucierać bezpośrednio do gorącej zalewy ?

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2509-zalewa-do-chrzanu-wg-bagno/#findComment-64625
Udostępnij na innych stronach

To znaczy co? Chrzan ucierać bezpośrednio do gorącej zalewy ?.

ostry - bezpośrednio do gorącej zalewy

łagodniejszy - do utartego chrzanu wlewasz gorącą zalewę

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2509-zalewa-do-chrzanu-wg-bagno/#findComment-64626
Udostępnij na innych stronach

do tarcia chrzanu używam maski p-gazowej.

Wnuczek, ja w zeszłym roku użyłem okularów a właściwie maski do nurkowania ale takiej z osłoną na nos :wink: Pomogła, bo oddychałem tylko ustami i obyło się bez płaczu! Polecam wszystkim 'chrzanożercom'. Może głupio się wygląda stojąc w kuchni w takim przebraniu ale o ile wygodniej!!!

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2509-zalewa-do-chrzanu-wg-bagno/#findComment-64773
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Wnuczek, ja w zeszłym roku użyłem okularów a właściwie maski do nurkowania ale takiej z osłoną na nos :wink: Pomogła, bo oddychałem tylko ustami i obyło się bez płaczu! Polecam wszystkim 'chrzanożercom'.

radzio . Szkoda że dopiero teraz podpowiedziałeś .Dzisiaj tarłem i miałem za swoje , było tego prawie kilogram po obraniu . Prędzej znalazł bym takie okulary jak maskę p- gazową . Zapisałem jednak to w mojej pamięci :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2509-zalewa-do-chrzanu-wg-bagno/#findComment-64775
Udostępnij na innych stronach

I ja zrobiłem chrzan w zalewie wg.Bagno.

Za pomysłem Papli zmieliłem 2 razy na sitku makowym ,bez łez i bez maski gazowej :shock: ,w smaku niebo(lepiej piekło) w gębie :grin: jest superrrrrrrrr smaczny

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2509-zalewa-do-chrzanu-wg-bagno/#findComment-64776
Udostępnij na innych stronach

do tarcia chrzanu używam maski p-gazowej.

Wnuczek, ja w zeszłym roku użyłem okularów a właściwie maski do nurkowania ale takiej z osłoną na nos :wink: Pomogła, bo oddychałem tylko ustami i obyło się bez płaczu! Polecam wszystkim 'chrzanożercom'. Może głupio się wygląda stojąc w kuchni w takim przebraniu ale o ile wygodniej!!!

A ja do rozdrobnienia chrzanu używam zwykłego miksera. Zero problemów poza tym, jak kiedyś zajrzałem do środka i się "zaciągnąłem" to o mało co, a zaliczyłbm podłogę :wink:
AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2509-zalewa-do-chrzanu-wg-bagno/#findComment-64780
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Za pomysłem Papli zmieliłem 2 razy na sitku makowym ,bez łez i bez maski gazowej :shock:

Ja też próbowałem jednak jakoś nie szło , teraz tak myślę że może miałem za mocno dokręcone sitko bo szło bardzo ciężko że właściwie nie mogłem ukręcić korbą :sad: . Z tarłem na takiej maszynce do warzyw . Chrzanik wyszedł super :!: paluchy lizać i płakać :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2509-zalewa-do-chrzanu-wg-bagno/#findComment-64781
Udostępnij na innych stronach

A ja do rozdrobnienia chrzanu używam zwykłego miksera

Też tak kiedyś zrobiłem i jednak z miksera dają się wyczuć wyraźne grudki. Może gdyby zastosować blender? Na zwykłej tarce może jest dużo pracy, ale jednak chrzan jest sporo, że tak napiszę, gładszy.

 

1 szkl.octu 10 %, lub zamienić na kwasek cytrynowy.

Andrzeju, jak to przeliczyć? Wolę jednak kwasek ale nie wiem jak go rozrobić!

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2509-zalewa-do-chrzanu-wg-bagno/#findComment-64782
Udostępnij na innych stronach

Przepis na chrzan zbliżony do przepisu kol.Bagno. Na 0,7 kg chrzanu utartego robię zalewę w następującym składzie:

- wody - 350 ml

- cukier - 25 g

- kwasek cytrynowy - 7 g

- sól - 3 płaskie łyżeczki.

Andrzej M-ce
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2509-zalewa-do-chrzanu-wg-bagno/#findComment-64812
Udostępnij na innych stronach

Radziu. Nie wiem, jak przeliczyć ocet na kwasek. Najlepiej na smak, zawsze po starciu i wystudzedniu możemy uzupełnić składniki smakowe.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2509-zalewa-do-chrzanu-wg-bagno/#findComment-64856
Udostępnij na innych stronach

Bagno, zgadza się, można na smak ale zarówno ocet jak i kwasek powodują to, że chrzan nie ciemnieje. Jeśli dam za mało kwasku, to może się zdażyć, że pomimo dobrego smaku, chrzan ściemnieje. Chyba jednak zastosuję ocet.
Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2509-zalewa-do-chrzanu-wg-bagno/#findComment-64876
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Witajcie, właśnie popłakałem przy tarciu chrzanu ale było warto smak super, moje pytanie brzmi ile można taki wynalazek przechowywać? można w słoiku w lodówce a może pasteryzować? proszę o podpowiedzi.

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2509-zalewa-do-chrzanu-wg-bagno/#findComment-75468
Udostępnij na innych stronach

W okresie letnim w lodówce kilka tygodni. Najlepiej zrobić mało i szybko zjeść. W okresie letnim tarty chrzan szybko ulega ciemnieniu i robi się nie smaczny. Chrzanu nie pasteryzujemy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2509-zalewa-do-chrzanu-wg-bagno/#findComment-75586
Udostępnij na innych stronach

wielka szkoda z dwóch powodów nie mogę na razie zjeść chrzany ze względu na dietę(( a jeden słoiczek zaryzykowałem i zapasteryzowalem ciekawe co wyjdzie pozdrawiam i dziękuje za odpowiedz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2509-zalewa-do-chrzanu-wg-bagno/#findComment-75589
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

Jak w takim razie zakonserwować chrzan by przetrwał dłużej? W końcu można go kupić w sklepach przez cały rok i do tego może stać i stać i stać.....

Oczywiście rozumiem że wchodzi tu w grę kupa chemii ale może ktoś ma jakieś doświadczenia?

 

Bo byłoby całkiem miło zjeść swój chrzanik np w środku zimy...

Może przechowywanie zamrożonego nieprzetworzonego chrzanu by się sprawdziło?

 

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2509-zalewa-do-chrzanu-wg-bagno/#findComment-75605
Udostępnij na innych stronach

Swego czasu uprawiałem ok. 1 ha chrzanu, gdyż obok mnie (Pajęczno) jest zagłebie chrzanowe.

Po wykopaniu, w połowie października, korzenie chrzanu "obiera" się z sadzonki, czyści (można ostrą szczotka lub szorstka rekawicą) i usypuje w kopce o dowolnej długości o ok. 0,8 - 1,0 m wysokości. następnie kopiec obsypujemy dośc grubą warstwą żółtego piasku.

Można także zrobić w ziemi zagłębienie i tam usypać kopiec. Przykrycie piachem.

Chrzan nie zamarza z uwagi na dużą zawartość związków siarki. Żółty piasek zapobiega wiosennemu, wczesnemu wzrostowi zawiązków liści, oraz z racji swego jałowego składu zapobiega chorobom i utrzymuje właściwy poziom wilgoci. W każdej chwili możemy z takiego kopca wyjąć korzenie i przeznaczyć je do obróbki.

Jeśli hodujemy chrzan, możemy pozostawić go w redlinach na całą zimę.

W lodówce lub zamrażarce korzenie mogą starcić zbyt dużo wilgoci. To tak pokrótce.

Ciekawostka: mam jeszcze maszyny do sadzenia i obróbki korzenia oraz sadzonki, które wykonywaliśmy sposobem domowym. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2509-zalewa-do-chrzanu-wg-bagno/#findComment-75608
Udostępnij na innych stronach

Najpierw znajdzmy odpowiedź, dlaczego ciemnieje chrzan a później niwelujmy skutki zachodzących reakcji chemicznych.

W końcu można go kupić w sklepach przez cały rok i do tego może stać i stać i stać.....

proponuję poczytać skład na opakowaniu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2509-zalewa-do-chrzanu-wg-bagno/#findComment-75610
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.