Skocz do zawartości

Kiełbasa grillowa grubo rozdrobniona-przepis I.


Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem też tą kiełbasę i muszę powiedzieć, że wszystkim smakuje.

Jeżeli chodzi o podciekanie tłuszczu, to raczej nie miałem z tym problemu (tylko małe plamki na kilku kiełbaskach), ale starałem sie napełniać jelita ściśle. Tak ściśle, że potem miałem problemy z odkręcaniem :rolleyes:

Ogólnie opinia moja i bliższej i dalszej rodziny jest pozytywna.

No i jeszcze jedno, to była moja pierwsza kiełbasa :grin:

AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-68920
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 76
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Stało się! Zaglądam rankiem do lodówki - nic! Zaglądam do zamrażarki - nic. Klęska - ani kawałka kiełbasy w żadnej postaci. Przed chwilą dokonałem klasyfikacji bardzo skrupulatnej mięsa, z zapeklowanych wcześniej dwóch karkówek, kawałka boczku .Dziś kupiłem też wołowinę.

Otrzymałem:

wieprzowina I - 2,56kg to stanowi 42% całości

wieprzowina II -1,49kg -24%

wieprzowina III-1,08kg -18%

wołowina I - 1,01kg - 16%

 

Wołowina pocięta na kawałki i zapeklowana 17g peklosoli

Pozostałe mięso wcześniej zapeklowane taką samą dawką na kg.

 

I teraz nie wiem co mam z tego zrobić?

Pomyślałem, że zrobię coś co zaproponują koleżanki i koledzy z forum.

W grę wchodzi tylko kiełbasa, żadne podsuszanie i długotrwały proces wytworzenia nie wchodzi w rachubę - lodówka pusta :!:

 

Czekam na poważne propozycje - w zamian przekażę fotorelację z całego procesu produkcyjnego jak również ze spożywania tegoż specjału.

 

Bardzo dziękuję za uwagę i czekam. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-71897
Udostępnij na innych stronach

Ale dałeś wybór :grin:

No to proponuje zrób kiełbasę tylko może tego tłustszego masz za mało, chyba że II jest bardziej tłusta.

 

No.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-71898
Udostępnij na innych stronach

Nie będę robił parówek, grillowej czy bigosowej. Mięsko lux i przepis musi być dobry.

Znalazłem już co nieco pod ten skład, ale powiedziałem - nie ja tym razem zadecyduję. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-71899
Udostępnij na innych stronach

Kombinujesz jak koń pod górę.

Zerknij czy nie będzie za mało tłusta i bierz się do roboty a nie marudź. :grin:

Zamiast fotek wyślij koledze parę kawałków na spróbowanie.

 

Ps Szybciej będzie jak wyślesz faxem.Dać sygnał ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-71902
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Witam

 

Ja bym z tego miesa zrobil kielbase slaska , idealna na szybko (zimno ) , na goraco z musztarda sarepska , i na grila sie nadaje. No i ten posmak koleanderki , za moich mlodzienczych lat slaska to byl prawdziwy wypas .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-71914
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

za moich mlodzienczych lat slaska to byl prawdziwy wypas .

Za moich również , pamiętam sprzedawaną na ciepło z takich specjalnych wózków na peronach dworca kolejowego w Poznaniu :lol:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-71931
Udostępnij na innych stronach

To będzie bardzo dobra chuda kiełbasa. Tylko że na gryla nie za bardzo będzie się nadawać .Tak optymalnie to 15% tłuszczu w niej i + - 30% mięsa ścięgnistego, kto grylował taką kiełbasę to wie jak to się je .Ale jak kto lubi taką to nie ma problemu. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-71946
Udostępnij na innych stronach

Dziadku a jak % w kiełbasie powinien wyglądać stosunek tych mięs względem siebie aby ta kiełbaska na grilla była optymalna? Tzn ile tłuszczu twardego i na jakich sitkach, ile miękkiego no i pozostałych mięs oraz wody? Proszę podpowiedz bo sezon w pełni :tongue:

Pzdr.Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-71949
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous
Wlasnie Dziadku czy moglbys dac propozycje kielbaski na grila , jakie wg ciebie mieso jak mielone , i przyprawy . Twoje kielbasy sa zawsze chitem i "numero uno " wiec z niecierpliwoscia czekamy na Kielbase Grilowa Dziadka .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-71952
Udostępnij na innych stronach

Andy - na kiełbasę Pedra za dobry skład

Marcinct- na śląską też za dobry

 

To będzie bardzo dobra chuda kiełbasa. Tylko że na gryla nie za bardzo będzie się nadawać

Ma być dobra, a kiełbasy na grilla nie chcę robić, nie mogłem znaleźć dobrego tematu i wpisałem tutaj.

Chciałem sprawdzić wiedzę na forum, co można zrobić dysponując gotowym surowcem, czy potrafimy dopasować składniki, którymi dysponujemy - do rerceptury

Wiem, że Ty wiesz co da się z tego wystrugać, ja też wiem. Ale czekam na sugestie innych bywalców forum.

 

jak % w kiełbasie powinien wyglądać stosunek tych mięs względem siebie aby ta kiełbaska na grilla była optymalna?

czy moglbys dac propozycje kielbaski na grila

Przepis na kiełbasą grillową jest na pierwszej stronie tego tematu. Zróbcie po kilogramie i nie bójcie się wsadu. Przypraw jest mało, ale to ze względu na to , że grillową podajemy najczęściej z sosami, musztardą czy ketchupem, które to specyjały nadają jej dodatkowego smaku.

 

A ja nadal czekam na propozycję, a dziś robię pasztetową. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-71955
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Hi

 

Pis oczywiscie twoja grilowa jest super , tylko boje sie tego drobnego mielenia (byc moze w mojej 10 tce recznej sa juz tempawe siatki i nozyk - a ma cos kolo roku , ostrzyc nie wiem zabardzo jak a tu ciezko znalezc kogos kto by mial dostep do maszyny ) , tak wiec mialem klopoty z podciekaniem tluszczu i nie tylko ja no chyba ze boczek przekrece przez sitko nr 8 a mieso od szynki na 13 plus wolowinka na klej (tluszcz z chudym 50/50) ale czy to bedzie grilowa ?

 

 

Ps Krakowska parzona - taka tez lubilem , no juz na taka kielbaske to i sklad musi byc dobry , a pamietam ze byly w niej zarenka gorczycy - i ten smak

 

 

Andrzej K ja tez pochodze z wielkopolski , no i wlasnie w naszych rejonach ta slaska sie przewijala czy na dworcach , festynach , dozynkach i zawsze miala najwieksze wziecie , a do tego male czarnkowskie piwo , ewentualnie lech

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-71956
Udostępnij na innych stronach

Hi

 

Pis oczywiscie twoja grilowa jest super , tylko boje sie tego drobnego mielenia (byc moze w mojej 10 tce recznej sa juz tempawe siatki i nozyk - a ma cos kolo roku , ostrzyc nie wiem zabardzo jak a tu ciezko znalezc kogos kto by mial dostep do maszyny ) , tak wiec mialem klopoty z podciekaniem tluszczu i nie tylko ja no chyba ze boczek przekrece przez sitko nr 8 a mieso od szynki na 13 plus wolowinka na klej (tluszcz z chudym 50/50) ale czy to bedzie grilowa ?

Ważna rzecz-mięso miel lekko zmrożone, sitka na grillową max 8mm - to jest oczywiście moje zdanie. No i kontrolować temperaturę parzenia. :grin:

 

No krakowska to już bliżej moich oczekiwań, z tym że do krakowskiej chyba w recepturach gorczyca nie występuje. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-71957
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

HI

 

 

Pis Chef Paul sugeruje w swoim przepisie na grilowa boczek mielic szarpakiem a mieso chude na grubym oczku , wiec zapytanie poszlo do Dziadka moze on podsunie nam jeszcze jakis przepisik na grilowa ktory bylby wyposrodkowaniem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-71959
Udostępnij na innych stronach

Ma być dobra, a kiełbasy na grilla nie chcę robić, nie mogłem znaleźć dobrego tematu i wpisałem tutaj.

No i zrobił się nam galimatias .Temat nie w temacie nie wiadomo o co chodzi. A co do składu to za dużo mięs ścięgnistych w recepturze, wołowinę bym odrzucił. Radził bym przejrzeć receptury i ustalić ile w nich średnio stosuje się mięs ścięgnistych jako masy wiążącej Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-71971
Udostępnij na innych stronach

pis67, Zapewne oczekujesz konkretnej nazwy kiełbasy, którą i tak, wiesz jaką będziesz robił. Jeśli dodasz swoją kompozycję przypraw do mięsa to, otrzymasz własną "kiełbasę pisowską".

Dodatkowo będziesz miał swój autorski przepis.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-71979
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous
Kielbasa pisowska czyli wyborcza tak ? No pamietam jak ja Stoklosa staral sie na senatora w moich regjonach w Polsce , to byl festyn i kelbasa za darmo "Stoklosowska "
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-71990
Udostępnij na innych stronach

wołowinę bym odrzucił

A gdyby tak wołowinę pokroić w kostkę? :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-72016
Udostępnij na innych stronach

A gdyby tak wołowinę pokroić w kostkę?

Dowcipniś pokrój w trójkąty a uzyskasz hit roku. :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-72034
Udostępnij na innych stronach

Tak można pokroić w kostkę najlepiej jak by to była pręga . Wtedy już jest nawet nazwa takiej kiełbasy ,, Długo zjadliwa''. A tak na poważnie mięso wołowe najlepiej używać do masy wiążącej. Chyba że to będzie mięso wołowe drobne kl I (dawniej woł. kl I nieścięg.) najlepiej z ,,J''

Ale trzeba się liczyć z tym że odznaczać będą się kolorystycznie w kiełbasie, jak również będą to twardziejsze kawałeczki w porównaniu do mięs wp. . Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-72076
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaska już zrobiona, szczegóły za chwilę w temacie V kurs SDM. :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-72121
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Dziś robię grillową, bez ziół i mocnych przypraw- tradycyjnie. Do grilla mam zawsze przygotowane sosy najróżniejsze, dlatego sama kiełbasa musi być delikatna w smaku i nie eksperymentuję w tym względzie. Teraz poodmrażam surowiec przed mieleniem. :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-74034
Udostępnij na innych stronach

Do grilla mam zawsze przygotowane sosy najróżniejsze,

 

 

Pochwal się jakie :question:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-74036
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.