arkdom Opublikowano 20 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 20 Maja 2009 Zrobiłem też tą kiełbasę i muszę powiedzieć, że wszystkim smakuje.Jeżeli chodzi o podciekanie tłuszczu, to raczej nie miałem z tym problemu (tylko małe plamki na kilku kiełbaskach), ale starałem sie napełniać jelita ściśle. Tak ściśle, że potem miałem problemy z odkręcaniem :rolleyes: Ogólnie opinia moja i bliższej i dalszej rodziny jest pozytywna.No i jeszcze jedno, to była moja pierwsza kiełbasa :grin: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-68920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 17 Czerwca 2009 Stało się! Zaglądam rankiem do lodówki - nic! Zaglądam do zamrażarki - nic. Klęska - ani kawałka kiełbasy w żadnej postaci. Przed chwilą dokonałem klasyfikacji bardzo skrupulatnej mięsa, z zapeklowanych wcześniej dwóch karkówek, kawałka boczku .Dziś kupiłem też wołowinę.Otrzymałem: wieprzowina I - 2,56kg to stanowi 42% całościwieprzowina II -1,49kg -24%wieprzowina III-1,08kg -18%wołowina I - 1,01kg - 16% Wołowina pocięta na kawałki i zapeklowana 17g peklosoli Pozostałe mięso wcześniej zapeklowane taką samą dawką na kg. I teraz nie wiem co mam z tego zrobić? Pomyślałem, że zrobię coś co zaproponują koleżanki i koledzy z forum.W grę wchodzi tylko kiełbasa, żadne podsuszanie i długotrwały proces wytworzenia nie wchodzi w rachubę - lodówka pusta :!: Czekam na poważne propozycje - w zamian przekażę fotorelację z całego procesu produkcyjnego jak również ze spożywania tegoż specjału. Bardzo dziękuję za uwagę i czekam. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-71897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 17 Czerwca 2009 Ale dałeś wybór :grin: No to proponuje zrób kiełbasę tylko może tego tłustszego masz za mało, chyba że II jest bardziej tłusta. No. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-71898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 17 Czerwca 2009 Nie będę robił parówek, grillowej czy bigosowej. Mięsko lux i przepis musi być dobry.Znalazłem już co nieco pod ten skład, ale powiedziałem - nie ja tym razem zadecyduję. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-71899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 17 Czerwca 2009 Kombinujesz jak koń pod górę.Zerknij czy nie będzie za mało tłusta i bierz się do roboty a nie marudź. :grin: Zamiast fotek wyślij koledze parę kawałków na spróbowanie. Ps Szybciej będzie jak wyślesz faxem.Dać sygnał ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-71902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 17 Czerwca 2009 pis67, a może z takiej podpowiedzi skorzystasz?: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3060 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-71908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 17 Czerwca 2009 Witam Ja bym z tego miesa zrobil kielbase slaska , idealna na szybko (zimno ) , na goraco z musztarda sarepska , i na grila sie nadaje. No i ten posmak koleanderki , za moich mlodzienczych lat slaska to byl prawdziwy wypas . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-71914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 18 Czerwca 2009 Witam za moich mlodzienczych lat slaska to byl prawdziwy wypas . Za moich również , pamiętam sprzedawaną na ciepło z takich specjalnych wózków na peronach dworca kolejowego w Poznaniu :lol: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-71931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 18 Czerwca 2009 To będzie bardzo dobra chuda kiełbasa. Tylko że na gryla nie za bardzo będzie się nadawać .Tak optymalnie to 15% tłuszczu w niej i + - 30% mięsa ścięgnistego, kto grylował taką kiełbasę to wie jak to się je .Ale jak kto lubi taką to nie ma problemu. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-71946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 18 Czerwca 2009 Dziadku a jak % w kiełbasie powinien wyglądać stosunek tych mięs względem siebie aby ta kiełbaska na grilla była optymalna? Tzn ile tłuszczu twardego i na jakich sitkach, ile miękkiego no i pozostałych mięs oraz wody? Proszę podpowiedz bo sezon w pełni :tongue: Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-71949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 18 Czerwca 2009 Wlasnie Dziadku czy moglbys dac propozycje kielbaski na grila , jakie wg ciebie mieso jak mielone , i przyprawy . Twoje kielbasy sa zawsze chitem i "numero uno " wiec z niecierpliwoscia czekamy na Kielbase Grilowa Dziadka . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-71952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 18 Czerwca 2009 Andy - na kiełbasę Pedra za dobry skład Marcinct- na śląską też za dobry To będzie bardzo dobra chuda kiełbasa. Tylko że na gryla nie za bardzo będzie się nadawać Ma być dobra, a kiełbasy na grilla nie chcę robić, nie mogłem znaleźć dobrego tematu i wpisałem tutaj. Chciałem sprawdzić wiedzę na forum, co można zrobić dysponując gotowym surowcem, czy potrafimy dopasować składniki, którymi dysponujemy - do rerceptury Wiem, że Ty wiesz co da się z tego wystrugać, ja też wiem. Ale czekam na sugestie innych bywalców forum. jak % w kiełbasie powinien wyglądać stosunek tych mięs względem siebie aby ta kiełbaska na grilla była optymalna?czy moglbys dac propozycje kielbaski na grila Przepis na kiełbasą grillową jest na pierwszej stronie tego tematu. Zróbcie po kilogramie i nie bójcie się wsadu. Przypraw jest mało, ale to ze względu na to , że grillową podajemy najczęściej z sosami, musztardą czy ketchupem, które to specyjały nadają jej dodatkowego smaku. A ja nadal czekam na propozycję, a dziś robię pasztetową. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-71955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 18 Czerwca 2009 Hi Pis oczywiscie twoja grilowa jest super , tylko boje sie tego drobnego mielenia (byc moze w mojej 10 tce recznej sa juz tempawe siatki i nozyk - a ma cos kolo roku , ostrzyc nie wiem zabardzo jak a tu ciezko znalezc kogos kto by mial dostep do maszyny ) , tak wiec mialem klopoty z podciekaniem tluszczu i nie tylko ja no chyba ze boczek przekrece przez sitko nr 8 a mieso od szynki na 13 plus wolowinka na klej (tluszcz z chudym 50/50) ale czy to bedzie grilowa ? Ps Krakowska parzona - taka tez lubilem , no juz na taka kielbaske to i sklad musi byc dobry , a pamietam ze byly w niej zarenka gorczycy - i ten smak Andrzej K ja tez pochodze z wielkopolski , no i wlasnie w naszych rejonach ta slaska sie przewijala czy na dworcach , festynach , dozynkach i zawsze miala najwieksze wziecie , a do tego male czarnkowskie piwo , ewentualnie lech Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-71956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 18 Czerwca 2009 Hi Pis oczywiscie twoja grilowa jest super , tylko boje sie tego drobnego mielenia (byc moze w mojej 10 tce recznej sa juz tempawe siatki i nozyk - a ma cos kolo roku , ostrzyc nie wiem zabardzo jak a tu ciezko znalezc kogos kto by mial dostep do maszyny ) , tak wiec mialem klopoty z podciekaniem tluszczu i nie tylko ja no chyba ze boczek przekrece przez sitko nr 8 a mieso od szynki na 13 plus wolowinka na klej (tluszcz z chudym 50/50) ale czy to bedzie grilowa ? Ważna rzecz-mięso miel lekko zmrożone, sitka na grillową max 8mm - to jest oczywiście moje zdanie. No i kontrolować temperaturę parzenia. :grin: No krakowska to już bliżej moich oczekiwań, z tym że do krakowskiej chyba w recepturach gorczyca nie występuje. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-71957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 18 Czerwca 2009 HI Pis Chef Paul sugeruje w swoim przepisie na grilowa boczek mielic szarpakiem a mieso chude na grubym oczku , wiec zapytanie poszlo do Dziadka moze on podsunie nam jeszcze jakis przepisik na grilowa ktory bylby wyposrodkowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-71959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 18 Czerwca 2009 Ma być dobra, a kiełbasy na grilla nie chcę robić, nie mogłem znaleźć dobrego tematu i wpisałem tutaj. No i zrobił się nam galimatias .Temat nie w temacie nie wiadomo o co chodzi. A co do składu to za dużo mięs ścięgnistych w recepturze, wołowinę bym odrzucił. Radził bym przejrzeć receptury i ustalić ile w nich średnio stosuje się mięs ścięgnistych jako masy wiążącej Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-71971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 18 Czerwca 2009 pis67, Zapewne oczekujesz konkretnej nazwy kiełbasy, którą i tak, wiesz jaką będziesz robił. Jeśli dodasz swoją kompozycję przypraw do mięsa to, otrzymasz własną "kiełbasę pisowską". Dodatkowo będziesz miał swój autorski przepis. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-71979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 18 Czerwca 2009 Kielbasa pisowska czyli wyborcza tak ? No pamietam jak ja Stoklosa staral sie na senatora w moich regjonach w Polsce , to byl festyn i kelbasa za darmo "Stoklosowska " Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-71990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 18 Czerwca 2009 wołowinę bym odrzucił A gdyby tak wołowinę pokroić w kostkę? :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-72016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 18 Czerwca 2009 Hm jesli wolowinka 1 jakosci to na testera sie zglaszam tej wedlinki jak by sie nie nazywala , nawet moze POwska Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-72025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 18 Czerwca 2009 A gdyby tak wołowinę pokroić w kostkę? Dowcipniś pokrój w trójkąty a uzyskasz hit roku. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-72034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 19 Czerwca 2009 Tak można pokroić w kostkę najlepiej jak by to była pręga . Wtedy już jest nawet nazwa takiej kiełbasy ,, Długo zjadliwa''. A tak na poważnie mięso wołowe najlepiej używać do masy wiążącej. Chyba że to będzie mięso wołowe drobne kl I (dawniej woł. kl I nieścięg.) najlepiej z ,,J''Ale trzeba się liczyć z tym że odznaczać będą się kolorystycznie w kiełbasie, jak również będą to twardziejsze kawałeczki w porównaniu do mięs wp. . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-72076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 19 Czerwca 2009 Kiełbaska już zrobiona, szczegóły za chwilę w temacie V kurs SDM. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-72121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 16 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 16 Lipca 2009 Dziś robię grillową, bez ziół i mocnych przypraw- tradycyjnie. Do grilla mam zawsze przygotowane sosy najróżniejsze, dlatego sama kiełbasa musi być delikatna w smaku i nie eksperymentuję w tym względzie. Teraz poodmrażam surowiec przed mieleniem. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-74034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 16 Lipca 2009 Do grilla mam zawsze przygotowane sosy najróżniejsze, Pochwal się jakie :question: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/2/#findComment-74036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.