PePe Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Witaj Sosna! Jeżeli Twój proces wędzenia będzie przebiegał w temp. 50-60st to w polędwice (schab b/k]wetknij sondę termometru i sprawdzaj temp. od czasu do czasu. Jeżeli temp dojdzie do 60stwewnątrz polędwicy, to po skończonym wędzeniu już jej nie parz, bo w przeciwnym wypadku otrzymasz kawałek wiórowatego i suchego mięsa. Szynkę sparz wg. ogólnie przyjętych zasad. Powodzenia. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/page/2/#findComment-143615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Możesz też załatwić sobie beczkę (np w punkcie wymiany oleju) dobrze ją wypal ogniem, zrób otwór w beczce i prawie gotowe.Ja również jestem amatorem i tak zamiast wędzić upiekłem swoje wyroby, więc odsuń palenisko tak jak pisze Maxell, a nawet na 2m kanał wystarczy z cegieł jakiś zrobiony i puszczony ziemią.I zgadzam się z PePe bo ja swoją wędzoną polędwicę uparzyłem i wyszło mi, że tak powiem coś suchego niejadalnego.Powodzenia, bo za którymś razem napewno już się wszystko uda, nie wolno tracić wiary Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/page/2/#findComment-143619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 27 Stycznia 2011 A mi z beczki wyszło tak... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/page/2/#findComment-143636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 27 Stycznia 2011 einshel - bardzo ładny kolorek wędzonek, ale ta beczka to chyba większa niż 200l. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/page/2/#findComment-143639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sosna Opublikowano 2 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 2 Lutego 2011 Moi drodzy zadymiacze. W weekend zostały uwędzone: szynka myszka + polędwica. Szynka została sparzona zgodnie z zasadami. Schab został popróbowany najpierw bez parzenia. Ponieważ wyroby naszym zdaniem były troszkę za słone, a schab troszkę "twardawy" nam się wydawał, schab powędrował do wody 80st. na 10 min, tak jak gdzieś opisywał to Dziadek "na życzenie gospodarzy". Efekt był taki: w niedzielę szynkę jeszcze ciepłą na stojąco z mężem pochłanialiśmy bez chlebka, tak na spróbowanie.W poniedziałek z wędzonek zostały jakieś niedojedzone resztki, bo wcześniej po malutkim kawałku dla rodziców na spróbowanie schowałam. A oni pieją z zachwytu do teraz, że takie dobre. Więc w ten weekend znowu wędzenie będzie. Wspomnę jeszcze, że od poniedziałku w lodóweczce schab suszony a'la wędliny parmeńskie sobie leżakuje. Wsiąkliśmy. Dziękuję wszystkim za rady. Ponieważ grill spełnia swoje zadanie, oczywiście tymczasowo, wstrzymamy się z innymi rozwiązaniami do wiosny i od razu zbudujemy obiekt docelowy. Nawet na te tymczasowe rozwiązania nie ma materiałów pod ręką, więc szkoda kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/page/2/#findComment-144612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sosna Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Witam doświadczonych zadymiaczy.Proszę o radę w następującym temacie. Spotkaliśmy w sklepie taką mniej więcej wędzarkę(to nie ta, ale mniej więcej taka).http://landmann.pl/landmann/pl/holzkohlegrills/raeucheroefen/produktinformationen/10486/w-dzarka-okr-g-aPonieważ ślubny ostatnio kompletnie nie ma czasu na robótki ręczne, w pierwszej chwili radość, że możemy mieć od ręki gotową wędzarnię. Ale zaczęłam przeglądać forum pod tym kątem i naszły mnie wątpliwości. Bo Waszym zdaniem w takim czymś trudno będzie osiągnąć i utrzymać pożądaną temperaturę. JUż prędzej kupujecie z dodatkowym napędem elektrycznym, czyli do wygrzewania służą grzałki elektryczne, zrębki produkują jedynie dym. W takiej z kolei do wygrzewania służy chyba misa z węglem drzewnym (to czym to się będzie różnić od mojego wędzenia na grillu? Troszkę większa odległość i to wszystko.) Z jednej strony na nasze potrzeby naprawdę wiele nie potrzeba, z drugiej jednak jest tak, że wędzić będziemy głównie poza sezonem letnim, a zwłaszcza zimą, kiedy w ogrodzie nie ma co robić. No to jak utrzymam temperaturę? Chciałabym to kupić i mieć z głowca, choć wiem że to trochę jak substytut, ale coś mi się wydaje, że to będzie porażka.Wiem, że wędzicie w różnych warunkach, ma ktoś coś takiego? Z góry dziękuję za rady i opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/page/2/#findComment-169511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Sosna, jeśli mieszkasz w domu z ogrodem to proponuję tobie wybudowanie wędzarni tradycyjnej ale to jest moje prywatne zdanie! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/page/2/#findComment-169515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sosna Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Tak, taki był pierwotny zamiar. Tyle, że jak pisałam, ślubny czasu nie ma. Chyba że sama się za to wezmę (poważnie mówię), pewnie go wtedy ambicja pogoni do roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/page/2/#findComment-169517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Sosna, na stronie głównej jest wiele pięknych iprostych wędzarni a jednak tradycyjna to jest to możesz poszaleć pokombinować itd.Ja osobiście mam wędzarnię ze strony głównej według jackosza ładna i funkcjonalna.Pozdrawiam1 Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/page/2/#findComment-169519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinp Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Uważam że aby dyskutować na temat drewnianych wędzarń trzeba mieć doświadczenie w ich używaniu, przecież co się ma zapalić :question: chyba że sobie zrobicie kanał spalinowy z desek. Od lat używam takiej z desek sosnowych połączonych na felc skrzynia 95 x 95 wys 100 z dachem uchylnym i kominkiem stoi na fundamencie z cegły, kanał dymny z pustaków kominowych wychodzi centralnie na środeczku + rozpraszacz dymu i można opiekać, zapiekać i podpiekać bez obawy że się coś zapali :wink: Ja bym nie był tego taki pewien - miałem drewnianą, wiele razy w niej wędziłem, palenisko było ponad 2 metry od komory wędzarniczej, wygasiłem je (!!!), wyjąłem wędliny. W nocy sąsiad przyleciał że się nasza wędzarnia fajczy, ale już było za późno, żeby uratować. Teraz na podmurówce która została z drewnianej zrobiłem wędzarnię murowaną. http://www.fotoszok.pl/upload/97d964ac.jpg Nie mam pojęcia, jak się zapaliła. Być może suche drewno + trochę tłuszczu na nim + jakaś zabłąkana iskra. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/page/2/#findComment-211695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 marcinp, odpisujesz na starego posta, poz tym bastisz teraz karierę u banitów robi Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/page/2/#findComment-211698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zbujaszku zdjęcie ;ku przestrodze: się przyda :rolleyes: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/page/2/#findComment-211699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinp Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 marcinp, odpisujesz na starego posta, poz tym bastisz teraz karierę u banitów robi Sorry Szukałem możliwości zabezpieczenia drewna w wędzarni przed zapaleniem, bo chcę komorę ceglaną w środku nim wyłożyć. I z googla akurat ten post wyskoczył. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/page/2/#findComment-211705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordian-k Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 marcinp troszeczke mnie załamałeś bo jestem w trakcie budowy takiej wedzarni http://img819.imageshack.us/img819/1630/obraz001cf.jpg http://img813.imageshack.us/img813/1585/obraz002ja.jpg http://img819.imageshack.us/img819/1214/obraz003uq.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/page/2/#findComment-212741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Wystarczy tylko obić blachą od środka i problem znika.... poza tym trzeba być ostrożniejszym i tyle... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/page/2/#findComment-212742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordian-k Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 myth jaką blache proponujesz? i czy wszystkie sciany obić blachą razem z syfitem? pytam bo materiał troche mnie kosztował a szkoda to stracić przy pierwszym wedzeniu :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/page/2/#findComment-212754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 kordian-k,na deski idzie wata mineralna, a na nią czarna blacha. Dach też bym obił i ocieplił. To pomoże w utrzymaniu i regulacji temperatury. Wiesz co, najlepiej skontaktuj się z kol. Andyandy, napisz do niego na priva. On poda Tobie wytyczne, pomoże na pewno... https://wedlinydomowe.pl/forum/profile.php?mode=viewprofile&u=1406 Kliknij w ten link i tam będziesz mógł napisać. To jest największy fachura w tej kwestii, więc spokojnie mogę go polecić dodatkowo popytaj o inne szczegóły wędzarni, palenisko itd.... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/page/2/#findComment-212756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Dobrze że ja nie mam takich problemów :wink: ale współczuję Marcin bo jakby nie sąsiad to.... lepiej nie myśleć coby było :???: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/page/2/#findComment-212777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 tu nie tyle będzie problem z samozapłonem wędzarni (widzę wyżej kolega spalił wędzarnię,zawsze trzeba po wędzeniu oczyścić palenisko z żaru,pozostawiony popiół trzyma wilgoć ) co drzwi z boku jak nie badzie deflektora (widzę kanał z lewej strony ) to na jednym kiju wędliny będą miały różne temperatury.Ten problem na pierwszym miejscu trzeba rozwiązać. Cytuj Wątroba bez wsparcia nie da rady.... :-)http://www.facebook.com/WorynyKartyWspomnien Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/page/2/#findComment-212782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordian-k Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 jakieś propozycje? co zrobić z tymi kijami?wszelkie podpowiedzi mile widziane :lol: napaliłem się na maxa na wędzenie,na dworze temperatura 2 stopnie a ja sobie działam przy wedzarni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/page/2/#findComment-212783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Po pierwsze za małe drzwi będzie problem z wkładaniem i wyjmowaniem wędlin.Jesteś tak napalony na wędzenie to sobie napal i coś uwędź i już będziesz wiedział o co chodzi z ta temperaturą.I tak trzeba te drzwi przestawić na przednią lub tylna ścianę od paleniska oczywiście powiększyć.Takie jest moje zdanie. Cytuj Wątroba bez wsparcia nie da rady.... :-)http://www.facebook.com/WorynyKartyWspomnien Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/page/2/#findComment-212789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinp Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 11 Kwietnia 2012 tu nie tyle będzie problem z samozapłonem wędzarni (widzę wyżej kolega spalił wędzarnię,zawsze trzeba po wędzeniu oczyścić palenisko z żaru,pozostawiony popiół trzyma wilgoć ) co drzwi z boku jak nie badzie deflektora (widzę kanał z lewej strony ) to na jednym kiju wędliny będą miały różne temperatury.Ten problem na pierwszym miejscu trzeba rozwiązać. Też mam wylot dymu niesymetrycznie, wyrównuje to niesymetrycznie położony komin (po skosie). Z temperaturą nie mam problemu, dobrze działa deflektor nad wylotem dymu - na wspornikach położyłem tam po prostu dużą płytkę ceramiczną. Wędliny wędzą się równo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/page/2/#findComment-212801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordian-k Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 11 Kwietnia 2012 I tak trzeba te drzwi przestawić na przednią lub tylna ścianę od paleniska oczywiście powiększyć.. dlaczego mam przestawić drzwi? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/page/2/#findComment-212810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 11 Kwietnia 2012 I tak trzeba te drzwi przestawić na przednią lub tylna ścianę od paleniska oczywiście powiększyć.. dlaczego mam przestawić drzwi?Przestawiać moim zdaniem nic nie musisz, natomiast powiększyć światło drzwiczek byłoby bardzo wskazane. Można wyciąć jak na poniższym obrazku i poszerzyć drzwiczki: Gdy pozostanie tak jak jest teraz to będziesz miał problem z wkładaniem kija z wędzonkami lub kiełbaską. Drzwiczki powinny być na całą szerokość komory. Pozdrawiam Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/page/2/#findComment-212812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Drzwiczki powinny być na całą szerokość komory.A w środku pomiędzy belkami konstrukcyjnymi daj ocieplenie z wełny do kominków i na to daj zwykłą czarną blachę.Zabezpieczy to wędzarnię przed zbyt wysoką temperaturą i ew. spaleniem. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/page/2/#findComment-212818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.