Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj Sosna!

 

Jeżeli Twój proces wędzenia będzie przebiegał w temp. 50-60st to w polędwice (schab b/k]wetknij sondę termometru i sprawdzaj temp. od czasu do czasu. Jeżeli temp dojdzie do 60stwewnątrz polędwicy, to po skończonym wędzeniu już jej nie parz, bo w przeciwnym wypadku otrzymasz kawałek wiórowatego i suchego mięsa. Szynkę sparz wg. ogólnie przyjętych zasad.

 

Powodzenia.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/page/2/#findComment-143615
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 77
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Możesz też załatwić sobie beczkę (np w punkcie wymiany oleju) dobrze ją wypal ogniem, zrób otwór w beczce i prawie gotowe.

Ja również jestem amatorem i tak zamiast wędzić upiekłem swoje wyroby, więc odsuń palenisko tak jak pisze Maxell, a nawet na 2m kanał wystarczy z cegieł jakiś zrobiony i puszczony ziemią.

I zgadzam się z PePe bo ja swoją wędzoną polędwicę uparzyłem i wyszło mi, że tak powiem coś suchego niejadalnego.

Powodzenia, bo za którymś razem napewno już się wszystko uda, nie wolno tracić wiary :D

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/page/2/#findComment-143619
Udostępnij na innych stronach

Moi drodzy zadymiacze. W weekend zostały uwędzone: szynka myszka + polędwica. Szynka została sparzona zgodnie z zasadami. Schab został popróbowany najpierw bez parzenia. Ponieważ wyroby naszym zdaniem były troszkę za słone, a schab troszkę "twardawy" nam się wydawał, schab powędrował do wody 80st. na 10 min, tak jak gdzieś opisywał to Dziadek "na życzenie gospodarzy". Efekt był taki: w niedzielę szynkę jeszcze ciepłą na stojąco z mężem pochłanialiśmy bez chlebka, tak na spróbowanie.W poniedziałek z wędzonek zostały jakieś niedojedzone resztki, bo wcześniej po malutkim kawałku dla rodziców na spróbowanie schowałam. A oni pieją z zachwytu do teraz, że takie dobre. Więc w ten weekend znowu wędzenie będzie. Wspomnę jeszcze, że od poniedziałku w lodóweczce schab suszony a'la wędliny parmeńskie sobie leżakuje. Wsiąkliśmy.

Dziękuję wszystkim za rady. Ponieważ grill spełnia swoje zadanie, oczywiście tymczasowo, wstrzymamy się z innymi rozwiązaniami do wiosny i od razu zbudujemy obiekt docelowy. Nawet na te tymczasowe rozwiązania nie ma materiałów pod ręką, więc szkoda kombinować.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/page/2/#findComment-144612
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Witam doświadczonych zadymiaczy.

Proszę o radę w następującym temacie. Spotkaliśmy w sklepie taką mniej więcej wędzarkę

(to nie ta, ale mniej więcej taka).

http://landmann.pl/landmann/pl/holzkohlegrills/raeucheroefen/produktinformationen/10486/w-dzarka-okr-g-a

Ponieważ ślubny ostatnio kompletnie nie ma czasu na robótki ręczne, w pierwszej chwili radość, że możemy mieć od ręki gotową wędzarnię. Ale zaczęłam przeglądać forum pod tym kątem i naszły mnie wątpliwości. Bo Waszym zdaniem w takim czymś trudno będzie osiągnąć i utrzymać pożądaną temperaturę. JUż prędzej kupujecie z dodatkowym napędem elektrycznym, czyli do wygrzewania służą grzałki elektryczne, zrębki produkują jedynie dym. W takiej z kolei do wygrzewania służy chyba misa z węglem drzewnym (to czym to się będzie różnić od mojego wędzenia na grillu? Troszkę większa odległość i to wszystko.) Z jednej strony na nasze potrzeby naprawdę wiele nie potrzeba, z drugiej jednak jest tak, że wędzić będziemy głównie poza sezonem letnim, a zwłaszcza zimą, kiedy w ogrodzie nie ma co robić. No to jak utrzymam temperaturę? Chciałabym to kupić i mieć z głowca, choć wiem że to trochę jak substytut, ale coś mi się wydaje, że to będzie porażka.Wiem, że wędzicie w różnych warunkach, ma ktoś coś takiego? Z góry dziękuję za rady i opinie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/page/2/#findComment-169511
Udostępnij na innych stronach

Sosna, jeśli mieszkasz w domu z ogrodem to proponuję tobie wybudowanie wędzarni tradycyjnej ale to jest moje prywatne zdanie!
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/page/2/#findComment-169515
Udostępnij na innych stronach

Tak, taki był pierwotny zamiar. Tyle, że jak pisałam, ślubny czasu nie ma. Chyba że sama się za to wezmę (poważnie mówię), pewnie go wtedy ambicja pogoni do roboty.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/page/2/#findComment-169517
Udostępnij na innych stronach

Sosna, na stronie głównej jest wiele pięknych iprostych wędzarni a jednak tradycyjna to jest to możesz poszaleć pokombinować itd.Ja osobiście mam wędzarnię ze strony głównej według jackosza ładna i funkcjonalna.Pozdrawiam1
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/page/2/#findComment-169519
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Uważam że aby dyskutować na temat drewnianych wędzarń trzeba mieć

doświadczenie w ich używaniu, przecież co się ma zapalić :question: chyba że sobie zrobicie

kanał spalinowy z desek.

Od lat używam takiej z desek sosnowych połączonych na felc skrzynia 95 x 95 wys 100 z dachem uchylnym i kominkiem stoi na fundamencie z cegły, kanał dymny z pustaków kominowych wychodzi centralnie na środeczku + rozpraszacz dymu i można opiekać, zapiekać i podpiekać bez obawy że się coś zapali :wink:

Ja bym nie był tego taki pewien - miałem drewnianą, wiele razy w niej wędziłem, palenisko było ponad 2 metry od komory wędzarniczej, wygasiłem je (!!!), wyjąłem wędliny.

 

W nocy sąsiad przyleciał że się nasza wędzarnia fajczy, ale już było za późno, żeby uratować. Teraz na podmurówce która została z drewnianej zrobiłem wędzarnię murowaną.

 

http://www.fotoszok.pl/upload/97d964ac.jpg

 

Nie mam pojęcia, jak się zapaliła. Być może suche drewno + trochę tłuszczu na nim + jakaś zabłąkana iskra.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/page/2/#findComment-211695
Udostępnij na innych stronach

marcinp, odpisujesz na starego posta, poz tym bastisz teraz karierę u banitów robi :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/page/2/#findComment-211698
Udostępnij na innych stronach

Zbujaszku zdjęcie ;ku przestrodze: się przyda :rolleyes:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/page/2/#findComment-211699
Udostępnij na innych stronach

marcinp, odpisujesz na starego posta, poz tym bastisz teraz karierę u banitów robi :cool:

Sorry :( Szukałem możliwości zabezpieczenia drewna w wędzarni przed zapaleniem, bo chcę komorę ceglaną w środku nim wyłożyć. I z googla akurat ten post wyskoczył.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/page/2/#findComment-211705
Udostępnij na innych stronach

marcinp troszeczke mnie załamałeś bo jestem w trakcie budowy takiej wedzarni

 

 

http://img819.imageshack.us/img819/1630/obraz001cf.jpg

 

 

 

http://img813.imageshack.us/img813/1585/obraz002ja.jpg

 

http://img819.imageshack.us/img819/1214/obraz003uq.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/page/2/#findComment-212741
Udostępnij na innych stronach

Wystarczy tylko obić blachą od środka i problem znika.... :) poza tym trzeba być ostrożniejszym i tyle... ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/page/2/#findComment-212742
Udostępnij na innych stronach

myth jaką blache proponujesz? i czy wszystkie sciany obić blachą razem z syfitem? pytam bo materiał troche mnie kosztował a szkoda to stracić przy pierwszym wedzeniu :rolleyes:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/page/2/#findComment-212754
Udostępnij na innych stronach

kordian-k,na deski idzie wata mineralna, a na nią czarna blacha. Dach też bym obił i ocieplił. To pomoże w utrzymaniu i regulacji temperatury. Wiesz co, najlepiej skontaktuj się z kol. Andyandy, napisz do niego na priva. On poda Tobie wytyczne, pomoże na pewno...

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/profile.php?mode=viewprofile&u=1406

 

Kliknij w ten link i tam będziesz mógł napisać. To jest największy fachura w tej kwestii, więc spokojnie mogę go polecić ;) dodatkowo popytaj o inne szczegóły wędzarni, palenisko itd.... ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/page/2/#findComment-212756
Udostępnij na innych stronach

Dobrze że ja nie mam takich problemów :wink: ale współczuję Marcin bo jakby nie sąsiad to.... lepiej nie myśleć coby było :???:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/page/2/#findComment-212777
Udostępnij na innych stronach

tu nie tyle będzie problem z samozapłonem wędzarni (widzę wyżej kolega spalił wędzarnię,zawsze trzeba po wędzeniu oczyścić palenisko z żaru,pozostawiony popiół trzyma wilgoć ) co drzwi z boku jak nie badzie deflektora (widzę kanał z lewej strony ) to na jednym kiju wędliny będą miały różne temperatury.Ten problem na pierwszym miejscu trzeba rozwiązać.

Wątroba bez wsparcia nie da rady.... :-)

http://www.facebook.com/WorynyKartyWspomnien

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/page/2/#findComment-212782
Udostępnij na innych stronach

jakieś propozycje? co zrobić z tymi kijami?wszelkie podpowiedzi mile widziane :lol: napaliłem się na maxa na wędzenie,na dworze temperatura 2 stopnie a ja sobie działam przy wedzarni :cool:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/page/2/#findComment-212783
Udostępnij na innych stronach

Po pierwsze za małe drzwi będzie problem z wkładaniem i wyjmowaniem wędlin.Jesteś tak napalony na wędzenie to sobie napal i coś uwędź i już będziesz wiedział o co chodzi z ta temperaturą.I tak trzeba te drzwi przestawić na przednią lub tylna ścianę od paleniska oczywiście powiększyć.Takie jest moje zdanie.

Wątroba bez wsparcia nie da rady.... :-)

http://www.facebook.com/WorynyKartyWspomnien

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/page/2/#findComment-212789
Udostępnij na innych stronach

tu nie tyle będzie problem z samozapłonem wędzarni (widzę wyżej kolega spalił wędzarnię,zawsze trzeba po wędzeniu oczyścić palenisko z żaru,pozostawiony popiół trzyma wilgoć ) co drzwi z boku jak nie badzie deflektora (widzę kanał z lewej strony ) to na jednym kiju wędliny będą miały różne temperatury.Ten problem na pierwszym miejscu trzeba rozwiązać.

Też mam wylot dymu niesymetrycznie, wyrównuje to niesymetrycznie położony komin (po skosie). Z temperaturą nie mam problemu, dobrze działa deflektor nad wylotem dymu - na wspornikach położyłem tam po prostu dużą płytkę ceramiczną. Wędliny wędzą się równo.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/page/2/#findComment-212801
Udostępnij na innych stronach

I tak trzeba te drzwi przestawić na przednią lub tylna ścianę od paleniska oczywiście powiększyć..

dlaczego mam przestawić drzwi?

Przestawiać moim zdaniem nic nie musisz, natomiast powiększyć światło drzwiczek byłoby bardzo wskazane.

Można wyciąć jak na poniższym obrazku i poszerzyć drzwiczki:

Gdy pozostanie tak jak jest teraz to będziesz miał problem z wkładaniem kija z wędzonkami lub kiełbaską. Drzwiczki powinny być na całą szerokość komory.

Pozdrawiam

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/page/2/#findComment-212812
Udostępnij na innych stronach

Drzwiczki powinny być na całą szerokość komory.

A w środku pomiędzy belkami konstrukcyjnymi daj ocieplenie z wełny do kominków i na to daj zwykłą czarną blachę.Zabezpieczy to wędzarnię przed zbyt wysoką temperaturą i ew. spaleniem.

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/page/2/#findComment-212818
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.