jacekn Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 16 Września 2009 I tak trzymać,nawet jak się lekko nie uda to też będzie lepsza niż sklepowa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/3/#findComment-80331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 16 Września 2009 Naszedł mnie smaczek na białą kiełbaskę surową. Zmieliłem 2,5kg łopatki na sitku 6mm, 1,5kg wołowinki (udziec) na sitku 10mm, oraz 1kg podgardla sitko 6mm. Do tego peklosól zgodnie z obowiązującymi normami (chciałem mieć różowiutkie mięsko) ok 40gr majeranku i tyle samo pieprzu oraz 10 ziaren kolendry zmielonej. a oto efekt: Obrazek Smaczek pierwsza klasa, lekko pieprzne Super kiełbaska i na pewno lekko pieprzna 40 g pieprzu na 5 kg mięsa(chyba bym się nie odważył)no ale o smakach się nie dyskutuje jest super Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/3/#findComment-80344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 16 Września 2009 Pewnie świetna.Ale z tym pieprzem to pojechałeś po bandzie :shock: .Norma przewiduje 1g/kg mięsa.Spróbuj następnym razem dodać trochę czosnku.Pzdr Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/3/#findComment-80357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 16 Września 2009 witcher, żeby za wesoło nie było to pozwolę sobie na lekką krytykę :wink: - w Twoim podpisie stoi napisane: produktom z "E" stanowcze NIE !!-w takim układzie proponuję sprawdzić czym jest E-520 i 251 :lol: - może nie szukaj powiem Ci... - to nasze środki peklujące :tongue: :tongue: W norm zwyczajowych "kiełbasa biała - surowa" jest robiona tylko na soli teraz to już "kiełbasa różowa - surowa" :grin: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/3/#findComment-80359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 16 Września 2009 Przecież napisał ,że chciał różową :lol:(chciałem mieć różowiutkie mięsko] Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/3/#findComment-80361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witcher Opublikowano 16 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 16 Września 2009 witcher, żeby za wesoło nie było to pozwolę sobie na lekką krytykę :wink: - w Twoim podpisie stoi napisane: produktom z "E" stanowcze NIE !!-w takim układzie proponuję sprawdzić czym jest E-520 i 251 :lol: - może nie szukaj powiem Ci... - to nasze środki peklujące :tongue: :tongue: W norm zwyczajowych "kiełbasa biała - surowa" jest robiona tylko na soli teraz to już "kiełbasa różowa - surowa" :grin: abratek, wiem co to jest siarczan glinu i azotan sodu Mój podpis może jest nieco nieprecyzyjny, (sklepowym produktom z E stanowcze nie ) Aby była jasoność zaraz zmienię sobie podpis kiełbaske chciałem mieć różową jak to już słusznie zauważył "arkadiusz" to ze względu na upodobania pozostałych konsumentów w mojej rodzinie , jest tylko gotowana, żadnego pieczenia czy grilowania. Cytuj Wiem co jem bo sam to robię Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/3/#findComment-80365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 16 Września 2009 abratek, wiem co to jest siarczan glinu i azotan soduno widzisz złapany zostałem na literówce :blush: oczywiście miało być E-250 Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/3/#findComment-80369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witcher Opublikowano 16 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 16 Września 2009 abratek, wiem co to jest siarczan glinu i azotan soduno widzisz złapany zostałem na literówce :blush: oczywiście miało być E-250 No widzisz, w nazwie też jest to różnica jednej literki azotYn sodu Nie zmienia to faktu, że i tak miałeś rację co do mojego opisu Jako ciekawostkę podam jeszcze taką historię Nie kupuje (jak pewnie większość osób z tego forum) wędliny w sklepie tylko robię sam. Od tego czasu mój żołądek wyraźnie lepiej funkcjonuje ( żadnych wzdęć, zgag...itp) schudłem pare kilo bez żadnej diety. Myślałem na początku że to autosugestia...itp. ale moja rodzina (rodzice, szwagrowie...itp) stwierdzia dokładnie to samo. Mało tego, moja Matka jak i Teściowa (niezależne opinie) po zjedzeniu wędliny (różne gatunki) ze sklepu mówiąc krótko miały rewoluce żołądkowe. Oczywiście jest to może czysty zbieg okoliczności, ale stwierdziły że nie zamierzają do sklepu już po wędlinkę chodzić Cytuj Wiem co jem bo sam to robię Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/3/#findComment-80371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 16 Września 2009 Nie zmienia to faktu, że i tak miałeś rację co do mojego opisu No widzisz, grunt że coś się na lepsze dzięki temu zmieniło :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/3/#findComment-80372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 16 Września 2009 ale stwierdziły że nie zamierzają do sklepu już po wędlinkę chodzić NO to masz problem :grin: :grin: :wink: :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/3/#findComment-80373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witcher Opublikowano 16 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 16 Września 2009 NO to masz problem :grin: :grin: :wink: :tongue: generalnie kuchnia to mój żywioł tak więc dla mnie to nie jest jakiś tam problem Cytuj Wiem co jem bo sam to robię Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/3/#findComment-80385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burn11 Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 16 Września 2009 a ja tam jestem zielony i mało wiem ale z "abratkiem" się nie zgodzę, według mnie jest to kiełbasa parzona na biało :lol:, a jak się mylę to mi się najwyżej dostanie :devil: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/3/#findComment-80422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepol Opublikowano 1 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 1 Listopada 2009 Witam, to moje pierwsze kroki na forum. Mam nadzieję, że autor niniejszego tematu nie będzie miał nic przeciwko temu, aby przedstawić własne wyroby. Niedawno wraz z ojcem i pomocą kuzyna zrobiliśmy świniobicie - a na zdjęciu to co udało się zrobić. Kiełbaska z tego co pozostało po wykrojeniu schabów oraz szynek - wędzona na gorąco. Mam nadzieje, że od dziś będę częstszym bywalcem aby doskonalić własne umiejętności. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/3/#findComment-86097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 1 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 1 Listopada 2009 Witam, to moje pierwsze kroki na forum. Mam nadzieję, że autor niniejszego tematu nie będzie miał nic przeciwko temu, aby przedstawić własne wyroby. Niedawno wraz z ojcem i pomocą kuzyna zrobiliśmy świniobicie - a na zdjęciu to co udało się zrobić. Kiełbaska z tego co pozostało po wykrojeniu schabów oraz szynek - wędzona na gorąco. Mam nadzieje, że od dziś będę częstszym bywalcem aby doskonalić własne umiejętności. Pozdrawiam wszystkich. Obrazek Oj niewiele udalo sie zrobic :wink: Zycze dalszych udanych wyrobor . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/3/#findComment-86099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miodek Opublikowano 1 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 1 Listopada 2009 Witam. Bardzo ładna kiełbaska, fajny kolorek przekrój też w porządku, ale musisz więcejserca włorzyć w mieszanie farszu świadczą o tym te małe dziurki w , których zbiera się galaretka.Ale jak na pierwszy raz to super brawo!!! Cytuj miodek ....grunt to myśl techniczna i dobre jedzenie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/3/#findComment-86100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepol Opublikowano 1 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 1 Listopada 2009 Udało się więcej, to próbka reprezentacyjna Tak jak wspomniałem to pierwsze kroki - więc wszelkie uwagi mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/3/#findComment-86102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość technik Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 7 Listopada 2009 Witcher. Jelita zakupione ,są na lewej stronie.Żeby uestetycznić wygląd gotowej kiełbaski,przed napełnieniem,po wymoczeniu można je przelać tzn. przy pomocy strumienia wody przewrócić właściwą stronę na zewnątrz.Oczywiście jak zechcesz. Zauważyłem to na Twoim fotosiku. życzę powodzenia w doświadczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/3/#findComment-86943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 7 Listopada 2009 Witam, to moje pierwsze kroki na forum. Mam nadzieję, że autor niniejszego tematu nie będzie miał nic przeciwko temu, aby przedstawić własne wyroby. Niedawno wraz z ojcem i pomocą kuzyna zrobiliśmy świniobicie - a na zdjęciu to co udało się zrobić. Kiełbaska z tego co pozostało po wykrojeniu schabów oraz szynek - wędzona na gorąco. Mam nadzieje, że od dziś będę częstszym bywalcem aby doskonalić własne umiejętności. Pozdrawiam wszystkich. Beznadziejnie to wygląda.Wiesz ta galaretka te dziurki.... a fee. Ale jak będziesz wyrzucał to napisz gdzie i kiedy. :grin: Witcher. Jelita zakupione ,są na lewej stronie.Żeby uestetycznić wygląd gotowej kiełbaski,przed napełnieniem,po wymoczeniu można je przelać tzn. przy pomocy strumienia wody przewrócić właściwą stronę na zewnątrz.Oczywiście jak zechcesz. Zauważyłem to na Twoim fotosiku. życzę powodzenia w doświadczeniach. A po czym kolega poznaje że jelita są na "lewej" stronie :question: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/3/#findComment-86966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 7 Listopada 2009 Jelita zakupione ,są na lewej stronie.To dla mnie jakieś nowum :rolleyes: owszem płukania wymagają ale wywracać na drugą stronę kilka metrów jelit ....ale ja jestem laikiem więc może kto bardziej obeznany się wypowie. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/3/#findComment-86968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepol Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 8 Listopada 2009 Beznadziejnie to wygląda.Wiesz ta galaretka te dziurki.... a fee. Ale jak będziesz wyrzucał to napisz gdzie i kiedy. :grin: Miro... mogłeś trochę wcześniej ocenić :wink: i poprosić gdzie będzie "wyrzucane" :grin: Niestety juz wszystko poszłoooo... wiec będziesz musiał po całym Zagłębiu poszukać :grin: Ale przy następnym wędzeniu dam Ci znać i zostawię obok wędzarki :grin: Pozdro P. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/3/#findComment-87008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 8 Listopada 2009 Kiełbaska wygląda na przelaną wodą. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/3/#findComment-87021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 8 Listopada 2009 Jelita zakupione ,są na lewej stronie.To dla mnie jakieś nowum :rolleyes: owszem płukania wymagają ale wywracać na drugą stronę kilka metrów jelit ....ale ja jestem laikiem więc może kto bardziej obeznany się wypowie. Nigdy nie kupowałem jelit. Jak pamiętam , to jelita przy uboju gospodarczym się szlamowało (taka a'la brzytew drewniana) i umyte trochę posolone czekały , by je napełniać .Podczas nadziewania na lejek i napełniania były automatycznie odwracane. Może się mylę ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/3/#findComment-87023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 8 Listopada 2009 Henio może tak się robi/robiło przy uboju gospodarczym.Przy przemysłowym czyszczeniu jelit, po wyszlamowaniu odwracane są na prawą stronę. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/3/#findComment-87025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepol Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 9 Listopada 2009 Kiełbaska wygląda na przelaną wodą. Pozdrawiam A Dziadek jak zawsze konkretnie acz krótko. Dzieki Waszym uwagom nastepne na pewno beda juz lepiej wykonane - chociaz tym w smaku nic nie brakowalo - juz praktycznie nic nie zostalo, pozostalym domownikom bardzo smakowala. Pozdrowka i spokojnego tygodnia. P. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/3/#findComment-87114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 9 Listopada 2009 chociaz tym w smaku nic nie brakowalo - juz praktycznie nic nie zostalo, pozostalym domownikom bardzo smakowala. I oto w tej całej zabawie chodzi : zdrowo i smacznie . A wygląd poprawi słuchanie mistrzów i swoje doświadczenie . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/3/#findComment-87118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.