Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przy przemysłowym czyszczeniu jelit, po wyszlamowaniu odwracane są na prawą stronę.

Tak ,ale przy jelitach grubych, przy cienkich w to się nie bawiono . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
  • Odpowiedzi 87
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

co to znaczy że kiełbasa jest "przelana wodą'' ???

Już dziadek , ale nie DZIADEK . Ja to rozumiem tak że za dużo wody poszło do farszu , jednak mogę się mylić .

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

Humorystycznie - o jedno wiadro wody dodano za dużo do farszu. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

Witam, ja tu jestem pierwszy raz , dziękuję za tak wspaniałą stronkę;)) Ja już od dawna się bawię w swojskie klimaty i mogę napisać, że mi to wychodzi. Nie jestem zwolennikiem żadnych nastrzykiwań szynek itp , nie ma jak swój wyrób. Ja do swojej kiełbasy używam tylko soli ,pieprzu i czosnku i nic poza tym. Do boczku używam tylko trochę peklosoli, czosnek , liść laurowy , ziele angielskie do dodania smaku.

Pozdrowionka i przepraszam jak kogoś uraziłem.

Witaj kolego góral1981 i bardzo dobrze że nie nastrzykujesz szynek bo soczystą szynkę można zrobić bez wprowadzania dodatkowych płynów.

Qrde Kolego, dawaj przepis. Na tym polega zasada działania tego forum. :grin:

Nikt tutaj nie namawia do nastrzykiwania. Po prostu przy opcjach peklowania krótkiego jest to zabieg nieodzowny. Są sytuacje, kiedy wędzonki trzeba przygotować w kilka dni i ten sposób to zapewnia. Nastrzyk solanką jest obowiązującym etapem technologicznym krótkiego peklowania mięsa.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

• 4 tygodnie później...

ja dzisiaj robiłem pierwszy raz "białą Kiełbasę"

3,6 kg łopatki i 0,4 kg wołowiny

sól 0,08kg, pieprz 0,004kg, czosnek 0,006kg, majeranek 0,005kg, woda 0,25l,parzona w temp.72 stopnie przez 30min

wyszła super (domownicy zadowoleni),teraz będę robił następną ale już będę ją wędził

• 2 tygodnie później...

I ja jestem już po pierwszej kiełbasce (póki co jeszcze przed wędzeniem - mam zamiar wędzić dzisiaj) w kilku wersjach.

Generalnie skład taki sam do wszystkich, czyli: boczek - 1 kg, wołowina (wziąłem goleń) - 0,6 kg, karkówka – 1,5 kg, szynka – 1 kg., sól peklująca – ok. 20 gr. na kilo, czosnek granulowany, majeranek, pieprz czarny – do smaku oczywiście.

Boczek i wołowinę zmieliłem 2 razy na oczku 3 mm, z karkówki i szynki wyciąłem ładne, chude kawałki mięsa które zmieliłem raz na sitku 8 mm, pozostałe części szynki i karkówki 2 razy na sitku 5 mm). Dodałem sól, przyprawy, 10 % masy wody i wymieszałem dokładnie.

Trzymałem w lodówce w temp. do 7 stopni przez dwa dni.

Wczoraj napełniłem kiełbaśnice – 1/3 ilości masy mięsnej bez zmian, do 1/3 dodałem papryki czerwonej i chili a do 1/3 więcej czosnku i ok. 100 ml wywaru z jałowca.

3 sztuki kiełbaski surowej od razu sparzyłem (70 stopni przez 40 minut) i testowo konsumowałem – i wyszło jak trzeba – tzn. smakuje jak biała :), konsystencja idealna, barwa również. W wolniejszej chwili dorzucę fotki.

Reszta (poza tą, która ma zostać surowa do bigosu na śniadanie w pierwsze Święto) osadza się w piwniczce na dzisiejsze wędzenie.

Spostrzeżenie – mocowanie od lejka w trakcie napełniania jelit tez jeszcze „domiela”, następnym razem część mięsa poleci na szarpaku.

Hmmm, no i uwędziłem ale skóra wyszła twarda :(

Biała surowa jest ok, mozna szamać w całości, a w wędzonej skóra ciut zbyt twarda na całościową konsumpcję.

Co by tu poprawić ?

Jeżeli przestrzegałeś wszystkich norm to najprawdopodobniej miałeś tzw. :shock: "pancerne" :shock: flaki.

Jak kiedyś poinstruował mnie DZIADEK (serdeczne dzięki) - na to niestety nie ma rady :cool: .

Pozdrawiam Wirus.

Co by tu poprawić ?

A spróbuj sparzyć . Bo nic nie pisałeś co po wędzeniu z kiełbaską zrobiłeś .

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!