DZIADEK Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 9 Listopada 2009 Przy przemysłowym czyszczeniu jelit, po wyszlamowaniu odwracane są na prawą stronę.Tak ,ale przy jelitach grubych, przy cienkich w to się nie bawiono . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/4/#findComment-87152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziuniek Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 9 Listopada 2009 Dziadku co to znaczy że kiełbasa jest "przelana wodą'' ??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/4/#findComment-87157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 9 Listopada 2009 co to znaczy że kiełbasa jest "przelana wodą'' ??? Już dziadek , ale nie DZIADEK . Ja to rozumiem tak że za dużo wody poszło do farszu , jednak mogę się mylić . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/4/#findComment-87159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 9 Listopada 2009 Humorystycznie - o jedno wiadro wody dodano za dużo do farszu. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/4/#findComment-87173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral1981 Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 16 Listopada 2009 Witam, ja tu jestem pierwszy raz , dziękuję za tak wspaniałą stronkę) Ja już od dawna się bawię w swojskie klimaty i mogę napisać, że mi to wychodzi. Nie jestem zwolennikiem żadnych nastrzykiwań szynek itp , nie ma jak swój wyrób. Ja do swojej kiełbasy używam tylko soli ,pieprzu i czosnku i nic poza tym. Do boczku używam tylko trochę peklosoli, czosnek , liść laurowy , ziele angielskie do dodania smaku.Pozdrowionka i przepraszam jak kogoś uraziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/4/#findComment-88281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 16 Listopada 2009 E tam uraziłeś,ale pisz powoli to wtedy wszystko będzie dobrze :grin: :grin: Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/4/#findComment-88314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 17 Listopada 2009 Witaj kolego góral1981 i bardzo dobrze że nie nastrzykujesz szynek bo soczystą szynkę można zrobić bez wprowadzania dodatkowych płynów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/4/#findComment-88406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 17 Listopada 2009 Qrde Kolego, dawaj przepis. Na tym polega zasada działania tego forum. :grin:Nikt tutaj nie namawia do nastrzykiwania. Po prostu przy opcjach peklowania krótkiego jest to zabieg nieodzowny. Są sytuacje, kiedy wędzonki trzeba przygotować w kilka dni i ten sposób to zapewnia. Nastrzyk solanką jest obowiązującym etapem technologicznym krótkiego peklowania mięsa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/4/#findComment-88411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 11 Grudnia 2009 ja dzisiaj robiłem pierwszy raz "białą Kiełbasę"3,6 kg łopatki i 0,4 kg wołowinysól 0,08kg, pieprz 0,004kg, czosnek 0,006kg, majeranek 0,005kg, woda 0,25l,parzona w temp.72 stopnie przez 30minwyszła super (domownicy zadowoleni),teraz będę robił następną ale już będę ją wędził Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/4/#findComment-91711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 23 Grudnia 2009 I ja jestem już po pierwszej kiełbasce (póki co jeszcze przed wędzeniem - mam zamiar wędzić dzisiaj) w kilku wersjach.Generalnie skład taki sam do wszystkich, czyli: boczek - 1 kg, wołowina (wziąłem goleń) - 0,6 kg, karkówka – 1,5 kg, szynka – 1 kg., sól peklująca – ok. 20 gr. na kilo, czosnek granulowany, majeranek, pieprz czarny – do smaku oczywiście. Boczek i wołowinę zmieliłem 2 razy na oczku 3 mm, z karkówki i szynki wyciąłem ładne, chude kawałki mięsa które zmieliłem raz na sitku 8 mm, pozostałe części szynki i karkówki 2 razy na sitku 5 mm). Dodałem sól, przyprawy, 10 % masy wody i wymieszałem dokładnie.Trzymałem w lodówce w temp. do 7 stopni przez dwa dni. Wczoraj napełniłem kiełbaśnice – 1/3 ilości masy mięsnej bez zmian, do 1/3 dodałem papryki czerwonej i chili a do 1/3 więcej czosnku i ok. 100 ml wywaru z jałowca. 3 sztuki kiełbaski surowej od razu sparzyłem (70 stopni przez 40 minut) i testowo konsumowałem – i wyszło jak trzeba – tzn. smakuje jak biała , konsystencja idealna, barwa również. W wolniejszej chwili dorzucę fotki. Reszta (poza tą, która ma zostać surowa do bigosu na śniadanie w pierwsze Święto) osadza się w piwniczce na dzisiejsze wędzenie. Spostrzeżenie – mocowanie od lejka w trakcie napełniania jelit tez jeszcze „domiela”, następnym razem część mięsa poleci na szarpaku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/4/#findComment-93513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Hmmm, no i uwędziłem ale skóra wyszła twarda Biała surowa jest ok, mozna szamać w całości, a w wędzonej skóra ciut zbyt twarda na całościową konsumpcję. Co by tu poprawić ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/4/#findComment-93957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Jeżeli przestrzegałeś wszystkich norm to najprawdopodobniej miałeś tzw. :shock: "pancerne" :shock: flaki. Jak kiedyś poinstruował mnie DZIADEK (serdeczne dzięki) - na to niestety nie ma rady . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/4/#findComment-93958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Co by tu poprawić ? A spróbuj sparzyć . Bo nic nie pisałeś co po wędzeniu z kiełbaską zrobiłeś . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/4/#findComment-93982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.