Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 166
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Dziękuję bardzo za przepisy . Szczególnie ELI , na pewno wypróbuję. :grin:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/4/#findComment-78816
Udostępnij na innych stronach

Kiszony kabaczek lub cukinia

 

 

Składniki:

- 2 kg kabaczka lub cukinii

- kilka gałązek kopru z kwiatem

- 6 - 7 ząbków czosnku

- 5 dag soli niejodowanej

- szczypta cząbru i szałwii

 

Sposób wykonania:

Czosnek obrać. Koper opłuka i osączyć. Kabaczek umyć, obrać, przekroić wzdłuż, usunąć gniazda nasienne. Pozostałą część pokroić w kostkę lub słupki, włożyć do wyparzonych słoików, dodać czosnek, koper oraz po malutkiej szczypcie cząbru i szałwii (można pominąć dwa ostatnie, rzecz smaku). Zagotować 2 l wody z solą. Przecedzić przez pieluchę lub gazę. Zalać kabaczek gorącą solanką, zakręcić słoiki. Pozostawić w ciepłym miejscu na kilka dni. Następnie pasteryzować 15 - 20 minut (w przypadku słoików 0,9 l) i przenieść do chłodnego pomieszczenia.

 

Przepis mój na bazie przepisu na ogórki małosolne.

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/4/#findComment-79441
Udostępnij na innych stronach

Każdy, ma swoje doświadczenia w robieniu powideł ze śliwek. Ja mam taki dla leniwych. Na zlocie podawałem przepis, a "betti" potwierdza, że wyszły dobre.

 

5 kg śliwek

1 kg cukru

2 łyżki octu

 

Do odpowiednio dużego garnka, wlewamy 2 łyżki octu i dodajemy połowę śliwek. Pozostałe śliwki dodajemy warstwami, przesypując cukrem. Stawiamy ma małym ogniu (robiąc na gazie podkładam pod garnek matalową płytkę, celem równomiernego podgrzewania całego dna garnka) i pozostawiamy na około 4-7 godzin (zależy jaki ten mały ogień). I co bardzo ważne, w tym czasie nie dotykamy zawartości garnka, tylko pozwalamy na powolne odparowanie wody i tak zwane pyrczenie się śliwek. Gdy, śliwki zmniejszą swoją objętość o około 1/4-1/3, kończy się nasze lenistwo i zaczynamy mieszać (stwierdzając, że nic do tej pory nie przywarło do dna garnka) :grin: tak długo, aż uzyskamy pożądaną konsystencję powideł ( teraz możemy zwiększyć ogień). W zależności od stopnia dojrzałości śliwek, poświecam na to 1,5 - 2 godziny, praktycznie cały czas mieszając, nie pozwalając przywrzeć do dna.

I tym sposobem, w góra 2 godziny stania przy garnku, mamy pyszne powidełka, które w całym procesie, ani przez chwilę nie przypaliły się.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/4/#findComment-79482
Udostępnij na innych stronach

Ja robiłam niedawno też takie powidła jak betti i Łysy podają, z tymże musiałam oczywiście coś pokombinować, w poszukiwaniu nowych smaków. Dodałam smażoną skórkę pomarańczową i pokruszoną laskę cynamonu( jakieś 3 cmm). Wyszły przyzwoicie :smile: ...a smak i zapach jest tęsknotą za Bożym Narodzeniem :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/4/#findComment-79492
Udostępnij na innych stronach

Witajcie.Może ma ktoś pomysł jak przerobić dwa wiadra brzoskwiń.Dostałem od sąsiada i nie dam rady takiej ilości zjeść a szkoda wyrzucić.Pzdr

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/4/#findComment-79825
Udostępnij na innych stronach

Kompot odpada ,ale dżem i owszem.Tylko jak .Nie mam zadnego przepisu.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/4/#findComment-79827
Udostępnij na innych stronach

A może nalewke na brzoskwiniach ?? :) brzoskwinie w płynie to jest to :)

Co do dzemu... najłatwiejszy przepis jest na opakowaniu dżemixu :) czyli owoce obrane, wypestkowane lekko rozdrobnione i cukier i dzemix...

Robiłam w poprzednim roku taki dzemik i naprawde smaczny jest i aromatyczny :)

Pozdrawiam

Maciachowa

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/4/#findComment-79829
Udostępnij na innych stronach

najłatwiejszy przepis jest na opakowaniu dżemixu

Dodatkowo można odparować w mikrofalówce. Wtedy nie ma żadnego mieszania czy groźby przypalenia.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/4/#findComment-79833
Udostępnij na innych stronach

A tak dokładniej jak to się robi.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/4/#findComment-79834
Udostępnij na innych stronach

Na kilogram brzoskwiń 40dkg cukru jedno kwaśne jabłko .Brzoskwinie obrać ze skórki pokroić na małe cząstki z jabłkami postąpić tak samo przesmażać z cukrem. Można dolać troszke wody na początek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/4/#findComment-79835
Udostępnij na innych stronach

Mam podobny problem bo brzoskwiń kupa i żal je wyrzucić.

 

Podaję przepis na nalewkę z brzoskwiń:

1/ Brzoskwinie 1 kg umyj, osusz, przekrój na pół, ułóż w słoju ,dodaj rozciętą wanilię ( 1 laska), zasyp cukrem (50 dkg), przykryj zostaw na noc.

2/ Dodaj 3 nasionka z rozbitych pestek, zalej brzoskwinie spirytusem ( 1 szklanka ) i wódką ( 4 szklanki), pozostaw na 3 tygodnie w słonecznym miejscu, często potrząsając słojem.

3/ Zdejmij słój ze słońca i odstaw na 2 tygodnie w ciepłe ale nie nasłonecznione miejsce.

4/ Zlej płyn filtrując przez gazę do butelek, odstaw na pół roku.

 

 

Owoce z nalewki można przełożyć do słoików i używać do deserów, sałatek, dekoracji pamiętając że zawierają alkohol.

 

Ps. Osobiście nie pasuje mi punkt 4 pół roku :!: :!: :!: jak to wytrzymać :wink:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/4/#findComment-79844
Udostępnij na innych stronach

Zlej płyn filtrując przez gazę do butelek, odstaw na pół roku.

Nie mam zrozumienia dla tego pośpiechu :devil:

Kiedyś zrobiłam nalewkę na bardzo dojrzalych brzoskwiniach. Niestety, nie dała się skutecznie przefiltrować. Zatem odstawiłam ją do piwnicy i zaglądałam do niej tak raz na rok. Po trzech latach ( :!: ) zauważyłam, że sama wyklarowała się do połowy butli. Potem juz poszło szybko, bo po zaledwie pół roku 85% słupa nalewki było idealnie przeźroczyste, w pięknym, złocistym odcieniu, o smaku już nie wspomnę.

A tu kolega jakieś marne pół roku naleweczce wypomina :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/4/#findComment-79850
Udostępnij na innych stronach

:grin: A jaka nagroda za prawidłową odpowiedź? :grin:

Andy - Ty też nie możesz odpowiadać :wink:

 

A nagrodą może być ten oto słoiczek :lol:

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/4/#findComment-79891
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.