Małgoś Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 3 Września 2009 Erzac viagropodobny??? :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/4/#findComment-78815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 3 Września 2009 Dziękuję bardzo za przepisy . Szczególnie ELI , na pewno wypróbuję. :grin: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/4/#findComment-78816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 3 Września 2009 Ma moc!!!!!! Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/4/#findComment-78817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 3 Września 2009 Będzie nas więcej na następnych :grin: Zlotach??? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/4/#findComment-78818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciola5 Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 3 Września 2009 Myśleli,myśleli a to był jednak seler naciowy :grin: Cytuj Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/4/#findComment-78829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 8 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 8 Września 2009 Kiszony kabaczek lub cukinia Składniki: - 2 kg kabaczka lub cukinii - kilka gałązek kopru z kwiatem - 6 - 7 ząbków czosnku - 5 dag soli niejodowanej - szczypta cząbru i szałwii Sposób wykonania: Czosnek obrać. Koper opłuka i osączyć. Kabaczek umyć, obrać, przekroić wzdłuż, usunąć gniazda nasienne. Pozostałą część pokroić w kostkę lub słupki, włożyć do wyparzonych słoików, dodać czosnek, koper oraz po malutkiej szczypcie cząbru i szałwii (można pominąć dwa ostatnie, rzecz smaku). Zagotować 2 l wody z solą. Przecedzić przez pieluchę lub gazę. Zalać kabaczek gorącą solanką, zakręcić słoiki. Pozostawić w ciepłym miejscu na kilka dni. Następnie pasteryzować 15 - 20 minut (w przypadku słoików 0,9 l) i przenieść do chłodnego pomieszczenia. Przepis mój na bazie przepisu na ogórki małosolne. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/4/#findComment-79441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekCh Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 8 Września 2009 Papla, Czy smak jest zbliżony do ogórków czy raczej zupełnie coś innego Cytuj PozdrawiamSlawekCh Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/4/#findComment-79450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lysy Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 8 Września 2009 Każdy, ma swoje doświadczenia w robieniu powideł ze śliwek. Ja mam taki dla leniwych. Na zlocie podawałem przepis, a "betti" potwierdza, że wyszły dobre. 5 kg śliwek 1 kg cukru 2 łyżki octu Do odpowiednio dużego garnka, wlewamy 2 łyżki octu i dodajemy połowę śliwek. Pozostałe śliwki dodajemy warstwami, przesypując cukrem. Stawiamy ma małym ogniu (robiąc na gazie podkładam pod garnek matalową płytkę, celem równomiernego podgrzewania całego dna garnka) i pozostawiamy na około 4-7 godzin (zależy jaki ten mały ogień). I co bardzo ważne, w tym czasie nie dotykamy zawartości garnka, tylko pozwalamy na powolne odparowanie wody i tak zwane pyrczenie się śliwek. Gdy, śliwki zmniejszą swoją objętość o około 1/4-1/3, kończy się nasze lenistwo i zaczynamy mieszać (stwierdzając, że nic do tej pory nie przywarło do dna garnka) :grin: tak długo, aż uzyskamy pożądaną konsystencję powideł ( teraz możemy zwiększyć ogień). W zależności od stopnia dojrzałości śliwek, poświecam na to 1,5 - 2 godziny, praktycznie cały czas mieszając, nie pozwalając przywrzeć do dna. I tym sposobem, w góra 2 godziny stania przy garnku, mamy pyszne powidełka, które w całym procesie, ani przez chwilę nie przypaliły się. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/4/#findComment-79482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 9 Września 2009 Ja robiłam niedawno też takie powidła jak betti i Łysy podają, z tymże musiałam oczywiście coś pokombinować, w poszukiwaniu nowych smaków. Dodałam smażoną skórkę pomarańczową i pokruszoną laskę cynamonu( jakieś 3 cmm). Wyszły przyzwoicie :smile: ...a smak i zapach jest tęsknotą za Bożym Narodzeniem :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/4/#findComment-79492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 9 Września 2009 W kwestii "soku" po octowaniu śliwek to moja mama pasteryzuje go i uzywa potem jako dodatek do barszczu czerwonego. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/4/#findComment-79506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 12 Września 2009 Witajcie.Może ma ktoś pomysł jak przerobić dwa wiadra brzoskwiń.Dostałem od sąsiada i nie dam rady takiej ilości zjeść a szkoda wyrzucić.Pzdr Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/4/#findComment-79825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 12 Września 2009 Można zrobić dobry dżem i kompot. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/4/#findComment-79826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 12 Września 2009 Kompot odpada ,ale dżem i owszem.Tylko jak .Nie mam zadnego przepisu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/4/#findComment-79827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciachowa Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 12 Września 2009 A może nalewke na brzoskwiniach ?? brzoskwinie w płynie to jest to Co do dzemu... najłatwiejszy przepis jest na opakowaniu dżemixu czyli owoce obrane, wypestkowane lekko rozdrobnione i cukier i dzemix...Robiłam w poprzednim roku taki dzemik i naprawde smaczny jest i aromatyczny Cytuj PozdrawiamMaciachowa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/4/#findComment-79829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 12 Września 2009 najłatwiejszy przepis jest na opakowaniu dżemixuDodatkowo można odparować w mikrofalówce. Wtedy nie ma żadnego mieszania czy groźby przypalenia. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/4/#findComment-79833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 12 Września 2009 A tak dokładniej jak to się robi. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/4/#findComment-79834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 12 Września 2009 Na kilogram brzoskwiń 40dkg cukru jedno kwaśne jabłko .Brzoskwinie obrać ze skórki pokroić na małe cząstki z jabłkami postąpić tak samo przesmażać z cukrem. Można dolać troszke wody na początek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/4/#findComment-79835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 12 Września 2009 Mam podobny problem bo brzoskwiń kupa i żal je wyrzucić. Podaję przepis na nalewkę z brzoskwiń:1/ Brzoskwinie 1 kg umyj, osusz, przekrój na pół, ułóż w słoju ,dodaj rozciętą wanilię ( 1 laska), zasyp cukrem (50 dkg), przykryj zostaw na noc.2/ Dodaj 3 nasionka z rozbitych pestek, zalej brzoskwinie spirytusem ( 1 szklanka ) i wódką ( 4 szklanki), pozostaw na 3 tygodnie w słonecznym miejscu, często potrząsając słojem.3/ Zdejmij słój ze słońca i odstaw na 2 tygodnie w ciepłe ale nie nasłonecznione miejsce.4/ Zlej płyn filtrując przez gazę do butelek, odstaw na pół roku. Owoce z nalewki można przełożyć do słoików i używać do deserów, sałatek, dekoracji pamiętając że zawierają alkohol. Ps. Osobiście nie pasuje mi punkt 4 pół roku :!: :!: :!: jak to wytrzymać :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/4/#findComment-79844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 12 Września 2009 Zlej płyn filtrując przez gazę do butelek, odstaw na pół roku.Nie mam zrozumienia dla tego pośpiechu :devil: Kiedyś zrobiłam nalewkę na bardzo dojrzalych brzoskwiniach. Niestety, nie dała się skutecznie przefiltrować. Zatem odstawiłam ją do piwnicy i zaglądałam do niej tak raz na rok. Po trzech latach ( :!: ) zauważyłam, że sama wyklarowała się do połowy butli. Potem juz poszło szybko, bo po zaledwie pół roku 85% słupa nalewki było idealnie przeźroczyste, w pięknym, złocistym odcieniu, o smaku już nie wspomnę. A tu kolega jakieś marne pół roku naleweczce wypomina :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/4/#findComment-79850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 12 Września 2009 EAnna, a mam pytanie: jak myślisz, czy dodatek Pektpolu ułatwi filtrowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/4/#findComment-79856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 13 Września 2009 Co jest w słoiku? Kaszubka i Aniaandy'ego - nie podpowiadać Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/4/#findComment-79889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 13 Września 2009 :grin: A jaka nagroda za prawidłową odpowiedź? :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/4/#findComment-79890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 13 Września 2009 :grin: A jaka nagroda za prawidłową odpowiedź? :grin: Andy - Ty też nie możesz odpowiadać :wink: A nagrodą może być ten oto słoiczek :lol: Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/4/#findComment-79891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 13 Września 2009 Co jest w słoiku? Kaszubka i Aniaandy'ego - nie podpowiadać Obrazek przegląd ogrodu : pomidory papryka i cóś tam jeszcze :grin: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/4/#findComment-79892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 13 Września 2009 przegląd ogrodu : pomidory papryka i cóś tam jeszcze jeden składnik już jest :grin: Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2617-s%C5%82o%C5%84ce-w-s%C5%82oikach/page/4/#findComment-79893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.