z_bychu Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 10 Czerwca 2009 W zasadzie to byle była wędzonka :smile: . To uważam że pokroi się ja byle czym. To dla mnie jest najmniejszy problem. Tak jak jarkof powiedział że dziadek wszystko kroił kozikiem. Chyba że chcecie kroić przezroczyste plasterki. :grin: Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2645-jaki-n%C3%B3%C5%BC-do-krojenia-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-70947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 10 Czerwca 2009 A czy ktoś ma doświadczenia z nożami ceramicznymi :rolleyes: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=651832476 Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2645-jaki-n%C3%B3%C5%BC-do-krojenia-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-70948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiesław Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 10 Czerwca 2009 Ale palenisko to już takie bardziej nowoczesne mają bo to pewnie kuźnia zorganizowana w jakims skansenie, ale kowadła to chyba na całym świecie takie same :???: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2645-jaki-n%C3%B3%C5%BC-do-krojenia-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-70951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heiterfuchs Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 10 Czerwca 2009 A czy ktoś ma doświadczenia z nożami ceramicznymi :rolleyes: Sa bardzo ostre i swietnie sie nimi kroi(nic sie do ostrza nie przykleja) ale sprawiaja wrazenie kruchych i delikatnych Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2645-jaki-n%C3%B3%C5%BC-do-krojenia-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-70954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 10 Czerwca 2009 noze ceramiczne sa bardzo ostre, ale co z tego jak nadaja sie tylko do krojenia masla :devil: . Ostrze jest bardzo cienkie i kruche. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2645-jaki-n%C3%B3%C5%BC-do-krojenia-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-70990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Noze ceramiczne sa bardzo fajne ,do miesa, ryb, warzyw, wedlin itp... (np. tunczyka kroje w polmilimetrowe plastry) mam trzy nozowy zestaw, i zona praktycznie innych nozy juz nie uzywa. i taka opinia jest dla mnie dziwna i smieszna: ale co z tego jak nadaja sie tylko do krojenia maslafaktycznie trzeba uwazac na kosci ,ale do tego mamy trybowniki ! a do masla sa specjalne noze do masla! :tongue: oczywiscie noze ceramiczne tez sie dziela na te fajne i te gow... za 20zeta z np.Lidla :rolleyes: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2645-jaki-n%C3%B3%C5%BC-do-krojenia-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-71227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ligawa Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Ciekawy jestem jakiej dlugosci sa poszczegolne noze,ile kosztuje ten zestaw i jakiej firmy sa te noze? Bardzo fajne sa noze takie jak na zdjeciu tylko sa dosc drogie i trudno je dostac. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2645-jaki-n%C3%B3%C5%BC-do-krojenia-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-71229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Noze ceramiczne sa bardzo fajne ,do miesa, ryb, warzyw, wedlin itp... (np. tunczyka kroje w polmilimetrowe plastry) mam trzy nozowy zestaw, i zona praktycznie innych nozy juz nie uzywa. i taka opinia jest dla mnie dziwna i smieszna: yogi napisał/a: ale co z tego jak nadaja sie tylko do krojenia masla faktycznie trzeba uwazac na kosci ,ale do tego mamy trybowniki ! a do masla sa specjalne noze do masla! :tongue:mialem taki noz dostalem go pod choinke, w pierwszy dzien kroilem mieso na gulasz. Pech chcial ze w miesie byla ukryta drobna kosteczka. Skutek byl taki ze ostrze sie zaraz wyszczerbilo, szczerba nie byla duza ale byla. I co dalej uwazasz ze moja opinia o tych nozach jest dziwna i smieszna? Dla mnie to nie noze, tylko zabawka albo jakis inny gadget. Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2645-jaki-n%C3%B3%C5%BC-do-krojenia-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-71232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makrasz Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Witam!Nóż jest na tyle dobry, na ile doświadczoną osobą jest właściciel.Osobiście polecam firmę Polkars.http://www.polkars.com/Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2645-jaki-n%C3%B3%C5%BC-do-krojenia-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-71238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 13 Czerwca 2009 I co dalej uwazasz ze moja opinia o tych nozach jest dziwna i smieszna? Dla mnie to nie noze, tylko zabawka albo jakis inny gadgetkrotko - Tak!! czasem warto sie nauczyc obslugi!! Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2645-jaki-n%C3%B3%C5%BC-do-krojenia-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-71302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Osobiście polecam firmę Polkars. Osobiście też polecam. Wybór maja bardzo duży. Cena dobra (zależy jeszcze gdzie się kupuje, czasami różnica tego samego noża 10 zł). A jakość wg. mnie dobra - dla mnie wystarczająca. I myślę dla większości co nie chce wydać za nóż parę setek. Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2645-jaki-n%C3%B3%C5%BC-do-krojenia-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-71310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 13 Czerwca 2009 czasem warto sie nauczyc obslugi!!a co Ty chcesz obslugiwac? noz? mam sie nauczyc jak sie mieso na gulasz kroi? Moze napiszesz gdzie takie szkolenia przeprowadzaja :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2645-jaki-n%C3%B3%C5%BC-do-krojenia-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-71351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Moze napiszesz gdzie takie szkolenia przeprowadzajaJak będą chętni, to "się zorganizuje" :grin: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2645-jaki-n%C3%B3%C5%BC-do-krojenia-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-71353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Handluje Chifą, Polkarsem i Dickiem.To pewnie tak jak z autami Mercedes to nie to samo co Fiat ale.... Polkars czyli Zbyszek robi zaje... noże, polecam. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2645-jaki-n%C3%B3%C5%BC-do-krojenia-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-71355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antozar Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Witam Ja osobiście wierny jestem firmie DEGLON bardzo dobre noże http://www.deglon.fr/outils_pros/recherche_metiers.php pozdrawiam serdecznie Cytuj http://amitiefrancepolognefinistere.wifeo.com/index.php https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286 http://nospetitesmains.wifeo.com/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2645-jaki-n%C3%B3%C5%BC-do-krojenia-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-71362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 13 Czerwca 2009 antozar, aż strach tego używać http://translate.google.pl/translate?prev=hp&hl=pl&js=n&u=http://www.deglon.fr/outils_pros/recherche_metiers.php&sl=fr&tl=pl&history_state0= :grin: :grin: w szczególności pozycja ostrzenie :grin: ten tłumacz google jest po prostu rewelacyjny :lol: :lol: :lol: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2645-jaki-n%C3%B3%C5%BC-do-krojenia-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-71363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antozar Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 13 Czerwca 2009 antozar, aż strach tego używać http://translate.google.pl/translate?prev=hp&hl=pl&js=n&u=http://www.deglon.fr/outils_pros/recherche_metiers.php&sl=fr&tl=pl&history_state0= :grin: :grin: w szczególności pozycja ostrzenie :grin: nie jest aż tak źle ...... tak mi się przynajmniej wydaje no i mięsko na gulasz też będzie można sobie skroić :grin: :blush: :grin: Cytuj http://amitiefrancepolognefinistere.wifeo.com/index.php https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286 http://nospetitesmains.wifeo.com/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2645-jaki-n%C3%B3%C5%BC-do-krojenia-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-71364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makrasz Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Panowie, ta dyskusja wg. mnie nie ma najmniejszego sensu, możemy oczywiście kupować noże japońskie za 300-700 zł skuwane, od 200- do 300zł wyrabiane ręcznie, czy w końcu noże użytkowe masarskie od 70 do 20 zł za sztukę. Chodzi tylko o jedno. To jak nóż leży nam w ręku zależy od doświadczenia i tzw. "drygu do noża".Oczywiście w naszym przypadku. Co znaczy "dryg do noża",albo "sztrychowanie cymberka" bardziej doświadczeni koledzy np Dziadek mogą wyjaśnić.PozdrawiamP.s. "sztrychowanie cymberka" to z zupełnie innej nadziewarki sprawa niż noże. :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2645-jaki-n%C3%B3%C5%BC-do-krojenia-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-76864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 17 Sierpnia 2009 jak nóż "nie leży " to choćby nie wiem jaki był ,to tylko palce można sobie obciąć :lol: Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2645-jaki-n%C3%B3%C5%BC-do-krojenia-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-76865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makrasz Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Są noże których nie da się za chiny do żadnej dłoni dopasować a są dłonie, które nigdy nie powinny brać noża do ręki. To widać już w pierwszym tygodniu pracy z nożem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2645-jaki-n%C3%B3%C5%BC-do-krojenia-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-76869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej D. Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Ostatnio będąc w Legnicy nabyłem taki nóż http://sklep-masarski.pl/product_info.php?cPath=21_12_19&products_id=223&osCsid=984e6ee18df862efc5a9cc15c69cd86eCo o nim sądzą fachowcy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2645-jaki-n%C3%B3%C5%BC-do-krojenia-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-76873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Jak dla mnie to najcieniej można laserem pociąć.Kiedyś zamówiliśmy śniadanie w pewnym hotelu w Toruniu i tam właśnie używali lasera do cięcia. Jak się złożyło dwa plasterki wędliny razem dalej były przezroczyste . Pozdrawiam Dla fanów noży niemetalowych polecam firmę KYOCERA (podobno to ich wynalazek i nie chodzi o drukarki . Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2645-jaki-n%C3%B3%C5%BC-do-krojenia-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-76887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majus Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 18 Sierpnia 2009 A ja sobie sprawiłam Fiskarsa szefa kuchni,pikutka Fiskarsa,do obierania Fiskarsa i ostrzałkę Fiskarsa i jestem bardzo zadowolona :grin: Cytuj majushttp://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2645-jaki-n%C3%B3%C5%BC-do-krojenia-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-77005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 19 Sierpnia 2009 mam 2 sztuki, a rękojeścią "odporną poślizgowo" na tłuszcz i wodę.Jeden tak na ok 20 cm - uzywam jako uniweralny i drugi tzw. szefa kuchni ok 40 cm do grubszych "zajęć"Uzywam kilka lat, kupiłem onegdaj w Wałczu, w sklepie z wyposażeniem masarskim (przy torach kolejowych na trasie do Torunia . Niestety sklep juz od dłuższego czasu nie istnieje.Genralnie noże bardzo polecam. Cena była rozsądna - za duży ok 120 zł., mniejszy ok 80 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2645-jaki-n%C3%B3%C5%BC-do-krojenia-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-77069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Ja używam firmy: Mora i Chifa (skórowacz) Mam w sumie w masarni 4 noże i to wystarczy. Są bardzo ostre. Dobrze nimi się goli włosy :grin: Noże Mora to koszt od 40 do 80 zł za szt.Mora chyba są najlepsze jakie miałem: Chifa, polkars, frosts, gerlach PozdrawiamRobert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2645-jaki-n%C3%B3%C5%BC-do-krojenia-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-77070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.