TINEK Opublikowano 12 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Lipca 2009 BOCZEK ROLOWANY PIECZONY WEDŁUG TINKA Boczek bez żeber (łuskany) i bez skóry nacinam nożem na głębokość kilku milimetrów, nacięcia w odległości kilkunastu milimetrów „w kratkę”. Ponacinaną stronę „zmiękczam” tłuczkiem. http://img525.imageshack.us/img525/7460/boczek01.jpg Powierzchnię posypuję przyprawami: - sól - pieprz - vegeta - trochę majeranku - czosnek suszony w płatkach - cebula suszona prażona - żelatyna http://img196.imageshack.us/img196/8982/boczek02.jpg tak przygotowany boczek zwijam, powierzchnię zewnętrzną też posypuję przyprawami, i zawijam w folię celulozową, czasem też z zewnątrz obsypuję czosnkiem suszonym w płatkach i liśćmi laurowymi, ale żona narzeka, że musi listki z plasterków zdejmować. http://img525.imageshack.us/img525/5767/boczek03.jpg a następnie ściśle sznuruję http://img525.imageshack.us/img525/4381/boczek04.jpg Tak przygotowany boczek odkładam na kilkanaście godzin do lodówki, następnie boczek umieszczam w piekarniku, i tu uwaga Tinek zapomniał że ma w domu normalny piekarnik i boczek się nie chce zmieścić :grin: . Tak, więc boczek został przekrojony na pół i jeszcze raz zawinięty w folię i osznurowany. Pieczenie w 170 °C, na spodzie piekarnika umieszczona rynienka z wodą. http://img524.imageshack.us/img524/2371/boczek05.jpg Po wystudzeniu boczek do lodówki i na drugi dzień można próbować http://img524.imageshack.us/img524/282/boczek06.jpg SMACZNEGO Cytuj pozdrawiamTINEK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2717-boczek-rolowany-pieczony-wg-tinka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Lipca 2009 Boczek - miodzio! :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2717-boczek-rolowany-pieczony-wg-tinka/#findComment-73756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 12 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Lipca 2009 A jak zrobiłeś to, że jest różowy? Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2717-boczek-rolowany-pieczony-wg-tinka/#findComment-73759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TINEK Opublikowano 12 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Lipca 2009 Zaraz po przekrojeniu jest lekko różowy, ale w kontakcie z tlenem zaraz się robi szary.Fotkę zrobiłem tuż po rozkrojeniu Cytuj pozdrawiamTINEK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2717-boczek-rolowany-pieczony-wg-tinka/#findComment-73761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Lipca 2009 TINEK, pięknie i jaki zapach - :tongue: ech szkoda, że Hania jeszcze nie może spróbować :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2717-boczek-rolowany-pieczony-wg-tinka/#findComment-73794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Lipca 2009 Dzięki Tinek.Prosty przepis a wygląda bardzo smakowicie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2717-boczek-rolowany-pieczony-wg-tinka/#findComment-73801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Lipca 2009 Fajna fotorelacja gratuluje wyrobu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2717-boczek-rolowany-pieczony-wg-tinka/#findComment-73870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Lipca 2009 Brawo ,calkiem fajniuski wyrob :grin: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2717-boczek-rolowany-pieczony-wg-tinka/#findComment-73910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Lipca 2009 Tinek jak dlugo piekles ten boczus? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2717-boczek-rolowany-pieczony-wg-tinka/#findComment-73930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Lipca 2009 Tinek jak dlugo piekles ten boczus? Do miękkości :lol: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2717-boczek-rolowany-pieczony-wg-tinka/#findComment-73932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TINEK Opublikowano 15 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Lipca 2009 Coś tak około 2 godzin siedział w piekarniku, miał wewnątrz 75 *C, ciągnę wyżej temperaturę, bo żona taki "przepieczony" woli. A ja zawsze po wystudzeniu, rano na drugi dzień "wyżeram" galaretkę, która się gromadzi w końcach wyrobu, jest bardzo smaczna, dlatego też sondę termometru nie wbijam w końcach, żeby najlepsze nie uciekło :grin: Cytuj pozdrawiamTINEK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2717-boczek-rolowany-pieczony-wg-tinka/#findComment-73951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy1973 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 a żelatyną posypywałeś czy rozrabiałeś i moczyłeś?? proszę o poradę? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2717-boczek-rolowany-pieczony-wg-tinka/#findComment-75985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekCh Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Pieczenie w 170 °C, na spodzie piekarnika umieszczona rynienka z wodą.Ja używam takiej brytfanki z wodą jak piekę bez folii i wtedy mięsko jest wilgotniejsze, ale do czego służy ta woda skoro boczek jest ściśle zawinięty i osznurowany :question: Czy chodzi o to że jak coś kapnie to żeby się nie kopciło :question: Aaaaaa…… bym zapomniał. Boczek wygląda rewelacyjnie…….. palce lizać. Cytuj PozdrawiamSlawekCh Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2717-boczek-rolowany-pieczony-wg-tinka/#findComment-75989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TINEK Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 11 Sierpnia 2009 a żelatyną posypywałeś czy rozrabiałeś i moczyłeś?? proszę o poradę?Posypałem na sucho [ Dodano: Wto Sie 11, 2009 22:07 ] Pieczenie w 170 °C, na spodzie piekarnika umieszczona rynienka z wodą.Ja używam takiej brytfanki z wodą jak piekę bez folii i wtedy mięsko jest wilgotniejsze, ale do czego służy ta woda skoro boczek jest ściśle zawinięty i osznurowany :question: Czy chodzi o to że jak coś kapnie to żeby się nie kopciło :question: Aaaaaa…… bym zapomniał. Boczek wygląda rewelacyjnie…….. palce lizać.Woda w brytfance jest po to by zwiększyć wilgotność w piekarniku, piecze się wtedy szybciej, ponieważ wilgotne powietrze "przenosi więcej ciepła, ma większą pojemność cieplną" (ale to dokładnie to by chyba ktoś dobry z fizyki wytłumaczył) Cytuj pozdrawiamTINEK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2717-boczek-rolowany-pieczony-wg-tinka/#findComment-76185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekCh Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Woda w brytfance jest po to by zwiększyć wilgotność w piekarniku, piecze się wtedy szybciej, ponieważ wilgotne powietrze "przenosi więcej ciepła, ma większą pojemność cieplną" (ale to dokładnie to by chyba ktoś dobry z fizyki wytłumaczył) Fizykiem nie jestem, ale obawiam się, że jest to taki sam mit jak to, że gotowanie w wodzie z solą jest szybsze, bo słona woda wrze w wyższej temperaturze. O tym gotowaniu z solą było na forum w filmie, niestety nie pamiętam wątku, w którym to było. Może i ta pojemność, o której piszesz się zwiększa, ale pewnie o taki ułamek jak i przy tej soli i nie ma to większego znaczenia. No, ale jeżeli ktoś przedstawi inne fakty to oczywiście chylę czoła i wstydzę się za swoją niewiedzę :blush: Cytuj PozdrawiamSlawekCh Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2717-boczek-rolowany-pieczony-wg-tinka/#findComment-76192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TINEK Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Mam do czynienia w pracy z piecami konwekcyjno-parowymi, w których można piec w suchym powietrzu oraz można dawać parę aż do 100% pary czyli gotowanie. Pieczenie w suchym powietrzu trwa znacznie dłużej niż z dodatkiem pary. Najczęsciej stosuję dodatek pary 25 - 50% (dla pieczenia) Cytuj pozdrawiamTINEK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2717-boczek-rolowany-pieczony-wg-tinka/#findComment-76196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekCh Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Pieczenie w suchym powietrzu trwa znacznie dłużej niż z dodatkiem pary No to pewnie wiesz co piszesz skoro masz z tym do czynienia. Teraz tylko kwestia o ile da sie podnieść wilgotność w piekarniku poprzez wstawienie pojemnika z wodą bo jeżeli jest do spora wartość jak w tych urządzeniach o których piszesz to jest sens a jeżeli jest to rząd 3-5% to pewnie i sens niewielki. Rozumiem że te urządzenia wytwarzają parę dodatkowo :question: Woda przewodzi ciepło około 20 razy lepiej od powietrza i pewnie dla tego efekt szybszego pieczenia. Cytuj PozdrawiamSlawekCh Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2717-boczek-rolowany-pieczony-wg-tinka/#findComment-76200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TINEK Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Tak urządzenie ma wytwornicę pary bardziej lub mniej doskonałą (zależy od klasy pieca).Nie wiem o ile procent podnosi się wilgotność w piekarniku domowym, ale jak się otwiera piekarnik to jest to ciepło odczuwalne. Gdy się piecze jakąś potrawę odkrytą to para jest z tej potrawy, a w przypadku boczku owiniętego w folię para nie ma się z czego wytworzyć Cytuj pozdrawiamTINEK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2717-boczek-rolowany-pieczony-wg-tinka/#findComment-76204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Sierpnia 2009 SlawekCh gotowanie w osolonej wodzie ma sens. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=40323&highlight=#40323Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2717-boczek-rolowany-pieczony-wg-tinka/#findComment-76206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekCh Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 11 Sierpnia 2009 SlawekCh gotowanie w osolonej wodzie ma sensOczywiście że ma. Ale tylko dla smaku. Do wody dodaje się tyle soli że temperatura podnosi się ok 0,2 do 0,5 stopnia inaczej tego do ust nie weźmiesz. W roztworze nasyconym to sobie można np. słoiki pasteryzować ale nie makaron czy ziemniaki ugotować. 360g na litr wody podnosi wrzenie o 8 stopni (według pomiarów w powyższym linku) a gotując makaron dajesz 1-2 łyżeczki soli na parę litrów wody czyli może podniesiesz temperaturę o wymienione powyżej 0,5 stopnia [ Dodano: Wto Sie 11, 2009 23:37 ] Nie wiem o ile procent podnosi się wilgotność w piekarniku domowym, ale jak się otwiera piekarnik to jest to ciepło odczuwalne. Gdy się piecze jakąś potrawę odkrytą to para jest z tej potrawy, a w przypadku boczku owiniętego w folię para nie ma się z czego wytworzyćNigdy jakoś specjalnie nie zwracałem uwagi na to, ale sam piekłem czasami na takiej specjalnej brytfance z wodą. Muszę z tą parą w piekarniku poeksperymentować. Cytuj PozdrawiamSlawekCh Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2717-boczek-rolowany-pieczony-wg-tinka/#findComment-76210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 24 Września 2009 Robię boczek Tinka z lekką modyfikacją.Zamiast soli użyłem peklosoli a zamiast pieczenia chciałbym boczek uwędzić.Waszym zdaniem jak długo i w jakiej temperaturze powinienem wędzić i czy pod koniec dopiekać czy nie ?Zakładam że nie będę go parzył po uwędzeniu.Dla jasności boczek zawinięty jest w folię celulozową. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2717-boczek-rolowany-pieczony-wg-tinka/#findComment-81737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 24 Września 2009 Dla jasności boczek zawinięty jest w folię celulozowąUwędzi się? Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2717-boczek-rolowany-pieczony-wg-tinka/#findComment-81755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 24 Września 2009 Tak uwędzi się.Folia celulozowa jest powszechnie stosowana do szynek w celu obniżenia strat wagi przy wędzeniu.Folia celulozowa przepuszcza dym wędzarniczy blokując jednocześnie parowanie wody. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2717-boczek-rolowany-pieczony-wg-tinka/#findComment-81771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 25 Września 2009 Uwędzi się na pewno. Ale żeby się nie rozwarstwiał to potrzebuje temperatury. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2717-boczek-rolowany-pieczony-wg-tinka/#findComment-81906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 25 Września 2009 arkdom, Poczytaj posty biascun`a o jego metodzie wędzenia i pieczenia boczku. http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=95581&highlight=#95581 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2717-boczek-rolowany-pieczony-wg-tinka/#findComment-81915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.