Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześc

Wybudowaliśmy grilowędzarnie i w niedzielę będziemy ją testować. Zrobiłam mieso z przepisu' Boczek wedzony z pieprzem". Jesteśmy w temacie amatorami totalnymi i chciałam zadać kilka pytań i prosić o odpowiedź, a mianowicie...

- czy sól peklowa to odpowiednik soli z saletrą? i gdzie taką kupić i ile jej dać na kl. soli i jakiej lepiej- kamiennej czy jodowanej?

- w tabeli dziadka są proporcje w gramach, ja jak na razie nie biegnę jednak po wagę więc może ktoś potrafi określić ile gram ma płaska łyżeczka do herbaty peklosoli a ile sletry, które przypuszczam róznią się obiętością.

To na razie tyle, bo nie wiem nawet czy uda mi sie to wysłać gdyż jestem tu pierwszy raz. Jeśli tak i jesli ktoś udzieli mi odpowiedzi skusze się na zadanie innych pytań.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2728-amatorka/
Udostępnij na innych stronach

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2728-amatorka/#findComment-74060
Udostępnij na innych stronach

tutaj jest przepis prawie szklankowy a tak w ogóle to o zważenie soli i peklosoli może poproś w spożywczaku zawsze jakaś dobra duszyczka się zlituje :grin: ew. zaprzyjaźniona apteka wtedy będziesz mieć wzorzec na następny raz jak zobaczysz ile to jest w łyżeczce :grin:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3564&highlight=jednostki+miary

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2728-amatorka/#findComment-74063
Udostępnij na innych stronach

Wszystko jasne oczywiście oprócz peklosoli, która jest podana w gramach. A na inne zadane pytania nie znasz odpowiedzi? Peklosól podobno daje ładny czerwony kolor, tak słyszałam, ale czy ma jeszcze jakies inne zadanie? i czy do mięsa pieczonego w domu, tak do chleba zamiast wędlin też dajecie peklosól?

 

[ Dodano: Pią Lip 17, 2009 15:22 ]

Wszystko jasne oczywiście oprócz peklosoli, która jest podana w gramach. A na inne zadane pytania nie znasz odpowiedzi? Peklosól podobno daje ładny czerwony kolor, tak słyszałam, ale czy ma jeszcze jakies inne zadanie? i czy do mięsa pieczonego w domu, tak do chleba zamiast wędlin też dajecie peklosól?tamaryszek44,

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2728-amatorka/#findComment-74064
Udostępnij na innych stronach

Nie warto się zastanawiać, waga jest potrzebna.

Dopiero wtedy zauważysz jak bardzo może różnić się waga soli

czy przypraw w zależności od producenta itp.

W zasadzie przydają się dwie wagi - jedna do przypraw o zakresie do 200 g i

dokładności 0,1 g i druga taka do 5 kg i dokładności np 0,1 kg.

Ceny nie są straszne - ja za takie wagi zapłaciłem w sumie około 100 zł z przesyłką (za dwie).

 

Peklosól zastępuje mieszankę soli i saletry.

Peklosól oprócz tego, ze nadaje wędlinie kolorek ma także działanie bakteriobójcze :!:

Nie stosuje się jej do bezpośredniego spożycia :!:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2728-amatorka/#findComment-74065
Udostępnij na innych stronach

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2728-amatorka/#findComment-74067
Udostępnij na innych stronach

czy do mięsa pieczonego w domu, tak do chleba zamiast wędlin też dajecie peklosól?

Nie - ze względu na to, że peklosól z wysoką temperaturą = rakotwórcze nitrozaminy.
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2728-amatorka/#findComment-74068
Udostępnij na innych stronach

tamaryszek44, peklosól kupisz w miejscowym Carrefurze (..jest taki w Nowej Soli-sprawdziłem :lol: )...szukaj gdzieś na "dolnych" półkach z przyprawami... opakowanie wygląda tak..oczywiście może być innej firmy (..taką kupowałem ostatnio w olsztyńskim Cf)

...na każdym opakowaniu podana jest oczywiście gramatura...więc jakiś odnośnik co do wagi " mniejwięcej" :wink: ...będziesz miała...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2728-amatorka/#findComment-74070
Udostępnij na innych stronach

tamaryszek44,

może na początek zacznij od wizyty na naszej stronie głównej.

http://www.wedlinydomowe.pl/

Znajdziesz tam brązowe beleczki, z których jedna jest oznakowana zielonym listkiem. Od niej właśnie proponuję Ci zacząć przygodę z wyrobem wędlin.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2728-amatorka/#findComment-74071
Udostępnij na innych stronach

Ja tam byłam i czytałam i tak dużo tam wszystkiego........

Bedę jeszcze tam kukać i się uczyć, tylko teraz........obawiam się, że przesoliłam naszykowane wędliny. Są w niedużych kawałkach 30cm. na 20-25 a grube na 5 cm.

Dzisiaj jeden kawałek udusiłam na gazie do chleba i chyba jest za słony, a leżał od wczoraj. Robiłam te mięso w przyprawach w/g przepisu ?" boczek w pieprzu" z innymi przyprawami i teraz przed wedzeniem mogłabym te mieso wymoczyć, ale te przyprawy? którymi jest tak ładnie opanierowane? wypłucze je. Poza tym na goraco mieso było słone, a jak ostygło już nie tak bardzo. Oj dużo jeszcze muszę się nauczyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2728-amatorka/#findComment-74081
Udostępnij na innych stronach

- czy można mięso wytrzeć w papierowe reczniki, aby sktócić okres obsuszania?

Jeżeli jest taka konieczność , to ja nawet stosuję czystą ściereczkę lnianą :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2728-amatorka/#findComment-74125
Udostępnij na innych stronach

a ja sie podłącze interesuje http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1435 mnie fotka nr 3 odnosnie mieszanki peklującej i czy to jest i sól i peklosól czy obcjonalnie i ile wody:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2728-amatorka/#findComment-74128
Udostępnij na innych stronach

interesuje http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1435 mnie fotka nr 3 odnosnie mieszanki peklującej i czy to jest i sól i peklosól

ze zdjęcia wyraźnie widać, że mamy do czynienia z mieszaniną.

obcjonalnie i ile wody

na http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1435&page=1 pierwsze zdjęcie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2728-amatorka/#findComment-74129
Udostępnij na innych stronach

czy to jest i sól i peklosól czy obcjonalnie i ile wody

Mieszanka soli z peklosolą bez wody - peklowanie suche.

Wodę dodaje się dopiero podczas mieszania farszu.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2728-amatorka/#findComment-74130
Udostępnij na innych stronach

odnosnie mieszanki peklującej i czy to jest i sól i peklosól czy obcjonalnie i ile wody

Jest to peklowanie suche, czyli bez wody. Dziadek podał dawkę 19g/kg mięsa w proporcji 45:55%. Oznacza to, że na każdy kg peklowanego mięsa daje 8,55g soli oraz 10,45g peklosoli.

czy obcjonalnie

Nie rozumiem niestety, o co chciałes zapytać w tym fragmencie :rolleyes:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2728-amatorka/#findComment-74159
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

KLIMEK_RAVEN napisał/a:

czy obcjonalnie

 

Nie rozumiem niestety, o co chciałes zapytać w tym fragmencie :rolleyes:

Czasami źle człowiek w klawiaturę puknie :wink:

 

Chyba chodzi o to, czy opcjonalnie można użyć mieszanki soli z peklosolą, czy samej peklosoli.

Odpowiedź brzmi: można opcjonalnie tak zrobić, w takiej samej ilości.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2728-amatorka/#findComment-74160
Udostępnij na innych stronach

Kupiłam sól peklową 40 gram i to wyszło 8 płaskich łyżeczek do herbaty, ale mam jeszcze pytanie.

- czy sól peklowa to to samo co sól peklowa otoczkowa?

Udka z wędzarni były niedobre, gorzkie i kwaskowate. Czemu?

Poanierowane 3 dni przed wędzeniem przyprawami i zwykłą solą, ale nie parzone. podpowiedzcie jak naszykować udka do wędzenia na 3 dni przed i czy drzewo ma jakieś znaczenie? My wędziliśmy: wiśnia, nektarynka i jabłoń.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2728-amatorka/#findComment-74250
Udostępnij na innych stronach

Udka z wędzarni były niedobre, gorzkie i kwaskowate. Czemu?

Nie wysuszone mięso przed wędzeniem, słabo wygrzana wędzarnia, zbyt szczelna wędzarnia.

Po prostu albo włożyłeś do zimnej wędzarki mokre uda lub miałeś zjawisko pirolizy. Mogły też zajść wszystkie przypadki jednocześnie.

Pzdr.

Ps. Sól otoczkowaną możesz dłużej przechowywać bez strat w nitrycie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2728-amatorka/#findComment-74251
Udostępnij na innych stronach

W wędzarni było 60 stopni jak wkładaliśmy, ale faktycznie przywiozła je teściowa i były mokrawe. Wedzarnia za szczelna? rany a jak to sprawdzić. Kopciło się kominem i lekko drzwiami. Uczymy się dopiero. Wedliny smaczne wyszły, ale niektóre parzę bo jakby lekko niedowędzone te grubsze. No i.......co to jest na rany boskie- piroliza initrycie? Sypiesz terminami laiczce, a ja robię wielkie oczy, jeszcze tylko napisz,ze to jakaś wasza gwara i padam pod biurko ze śmiechu. :smile:

 

[ Dodano: Pon Lip 20, 2009 12:50 ]

A i jeszcze ta sól otoczkowa- znaczy tylko ma dłuższy termin do spożycia? Kupiłam na stronie taką tydzień temu i pisze na niej, do lutego 2010 roku, to jest długo?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2728-amatorka/#findComment-74254
Udostępnij na innych stronach

Nie wysuszone mięso przed wędzeniem, słabo wygrzana wędzarnia, zbyt szczelna wędzarnia.

Po prostu albo włożyłeś do zimnej wędzarki mokre uda lub miałeś zjawisko pirolizy. Mogły też zajść wszystkie przypadki jednocześnie.

...a i drzewo pewnie nie "grzeszyło" brakiem wilgotności...(zbyt mokre)

Poanierowane 3 dni przed wędzeniem przyprawami i zwykłą solą, ale nie parzone.

... :shock: ... jeśli taki przedział temperatur (do 60 st.)"panował" w wędzarni...to upiec się te udka raczej nie upiekły, więc bez parzenia to i smaczne...za "chinego ludowego" być nie mogły...(to moje subiektywne zdanie...bo o gustach sie nie dyskutuje :lol:)

...a tak na marginesie ( z nutką uszczypliwości)... owo forum ma to do siebie... że oprócz zadawania pytań "po fakcie " można przed "popełnieniem" czynów...wykazać się odrobiną własnej inicjatywy i trochę poczytać... bez wiekszej szkody dla kolejnych wyrobów... :rolleyes:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3367

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3566

... a o pirolizie.... to nawet Wikpedia wzmiankuje :D

http://pl.wikipedia.org/wiki/Piroliza

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2728-amatorka/#findComment-74255
Udostępnij na innych stronach

Sypiesz terminami laiczce, a ja robię wielkie oczy, jeszcze tylko napisz,ze to jakaś wasza gwara i padam pod biurko ze śmiechu. :smile:

 

Czytać czytać i jeszcze raz czytać ze zrozumieniem , przede wszystkim te tematy co Ciebie interesują na sam początek . Podstawowe zagadnienia i terminy musisz znać bo nawet nie pójdzie Tobie podpowiedzieć . A spokój i zrozumienie jest najlepszym doradcą . My wszyscy na samym początku zaczynaliśmy tak jak Ty , mieliśmy jedynie łatwiej bo było mniej do czytania :smile: Oczywiście na te zagadnienia których nie potrafisz sama rozwiązać odpowiemy i pomożemy :smile:

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2728-amatorka/#findComment-74258
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.