tamaryszek44 Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Lipca 2009 Cześc Wybudowaliśmy grilowędzarnie i w niedzielę będziemy ją testować. Zrobiłam mieso z przepisu' Boczek wedzony z pieprzem". Jesteśmy w temacie amatorami totalnymi i chciałam zadać kilka pytań i prosić o odpowiedź, a mianowicie...- czy sól peklowa to odpowiednik soli z saletrą? i gdzie taką kupić i ile jej dać na kl. soli i jakiej lepiej- kamiennej czy jodowanej?- w tabeli dziadka są proporcje w gramach, ja jak na razie nie biegnę jednak po wagę więc może ktoś potrafi określić ile gram ma płaska łyżeczka do herbaty peklosoli a ile sletry, które przypuszczam róznią się obiętością.To na razie tyle, bo nie wiem nawet czy uda mi sie to wysłać gdyż jestem tu pierwszy raz. Jeśli tak i jesli ktoś udzieli mi odpowiedzi skusze się na zadanie innych pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2728-amatorka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Lipca 2009 tutaj kupisz wszystko :grin: http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/index.php Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2728-amatorka/#findComment-74060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tamaryszek44 Opublikowano 17 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Lipca 2009 Czy bez wagi się nie obejdzie. Czy nikt nie zna przeoisów tak zwnych- dzklankowych? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2728-amatorka/#findComment-74061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Lipca 2009 "Szklankowe" przepisy raczej darowałabym sobie.Tutaj niezbędna jest dobra ,dokładna waga.Możesz juz taką kupić za ok 60 zł. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2728-amatorka/#findComment-74062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Lipca 2009 tutaj jest przepis prawie szklankowy a tak w ogóle to o zważenie soli i peklosoli może poproś w spożywczaku zawsze jakaś dobra duszyczka się zlituje :grin: ew. zaprzyjaźniona apteka wtedy będziesz mieć wzorzec na następny raz jak zobaczysz ile to jest w łyżeczce :grin: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3564&highlight=jednostki+miary Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2728-amatorka/#findComment-74063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tamaryszek44 Opublikowano 17 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Lipca 2009 Wszystko jasne oczywiście oprócz peklosoli, która jest podana w gramach. A na inne zadane pytania nie znasz odpowiedzi? Peklosól podobno daje ładny czerwony kolor, tak słyszałam, ale czy ma jeszcze jakies inne zadanie? i czy do mięsa pieczonego w domu, tak do chleba zamiast wędlin też dajecie peklosól? [ Dodano: Pią Lip 17, 2009 15:22 ] Wszystko jasne oczywiście oprócz peklosoli, która jest podana w gramach. A na inne zadane pytania nie znasz odpowiedzi? Peklosól podobno daje ładny czerwony kolor, tak słyszałam, ale czy ma jeszcze jakies inne zadanie? i czy do mięsa pieczonego w domu, tak do chleba zamiast wędlin też dajecie peklosól?tamaryszek44, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2728-amatorka/#findComment-74064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Lipca 2009 Nie warto się zastanawiać, waga jest potrzebna.Dopiero wtedy zauważysz jak bardzo może różnić się waga soli czy przypraw w zależności od producenta itp.W zasadzie przydają się dwie wagi - jedna do przypraw o zakresie do 200 g idokładności 0,1 g i druga taka do 5 kg i dokładności np 0,1 kg.Ceny nie są straszne - ja za takie wagi zapłaciłem w sumie około 100 zł z przesyłką (za dwie). Peklosól zastępuje mieszankę soli i saletry.Peklosól oprócz tego, ze nadaje wędlinie kolorek ma także działanie bakteriobójcze :!: Nie stosuje się jej do bezpośredniego spożycia :!: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2728-amatorka/#findComment-74065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Lipca 2009 A tutaj znajdziesz też parę dobrych radhttp://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3158&highlight=peklowanie Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2728-amatorka/#findComment-74067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Lipca 2009 czy do mięsa pieczonego w domu, tak do chleba zamiast wędlin też dajecie peklosól?Nie - ze względu na to, że peklosól z wysoką temperaturą = rakotwórcze nitrozaminy. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2728-amatorka/#findComment-74068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepper Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Lipca 2009 tamaryszek44, peklosól kupisz w miejscowym Carrefurze (..jest taki w Nowej Soli-sprawdziłem :lol: )...szukaj gdzieś na "dolnych" półkach z przyprawami... opakowanie wygląda tak..oczywiście może być innej firmy (..taką kupowałem ostatnio w olsztyńskim Cf) ...na każdym opakowaniu podana jest oczywiście gramatura...więc jakiś odnośnik co do wagi " mniejwięcej" :wink: ...będziesz miała... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2728-amatorka/#findComment-74070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Lipca 2009 tamaryszek44, może na początek zacznij od wizyty na naszej stronie głównej. http://www.wedlinydomowe.pl/ Znajdziesz tam brązowe beleczki, z których jedna jest oznakowana zielonym listkiem. Od niej właśnie proponuję Ci zacząć przygodę z wyrobem wędlin. Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2728-amatorka/#findComment-74071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tamaryszek44 Opublikowano 17 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Lipca 2009 Ja tam byłam i czytałam i tak dużo tam wszystkiego........Bedę jeszcze tam kukać i się uczyć, tylko teraz........obawiam się, że przesoliłam naszykowane wędliny. Są w niedużych kawałkach 30cm. na 20-25 a grube na 5 cm.Dzisiaj jeden kawałek udusiłam na gazie do chleba i chyba jest za słony, a leżał od wczoraj. Robiłam te mięso w przyprawach w/g przepisu ?" boczek w pieprzu" z innymi przyprawami i teraz przed wedzeniem mogłabym te mieso wymoczyć, ale te przyprawy? którymi jest tak ładnie opanierowane? wypłucze je. Poza tym na goraco mieso było słone, a jak ostygło już nie tak bardzo. Oj dużo jeszcze muszę się nauczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2728-amatorka/#findComment-74081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tamaryszek44 Opublikowano 18 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Lipca 2009 Co do suszenia....- czy można mięso wytrzeć w papierowe reczniki, aby sktócić okres obsuszania? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2728-amatorka/#findComment-74122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Lipca 2009 - czy można mięso wytrzeć w papierowe reczniki, aby sktócić okres obsuszania? Jeżeli jest taka konieczność , to ja nawet stosuję czystą ściereczkę lnianą :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2728-amatorka/#findComment-74125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLIMEK_RAVEN Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Lipca 2009 a ja sie podłącze interesuje http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1435 mnie fotka nr 3 odnosnie mieszanki peklującej i czy to jest i sól i peklosól czy obcjonalnie i ile wody:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2728-amatorka/#findComment-74128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Lipca 2009 interesuje http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1435 mnie fotka nr 3 odnosnie mieszanki peklującej i czy to jest i sól i peklosól ze zdjęcia wyraźnie widać, że mamy do czynienia z mieszaniną. obcjonalnie i ile wody na http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1435&page=1 pierwsze zdjęcie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2728-amatorka/#findComment-74129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 18 Lipca 2009 czy to jest i sól i peklosól czy obcjonalnie i ile wody Mieszanka soli z peklosolą bez wody - peklowanie suche. Wodę dodaje się dopiero podczas mieszania farszu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2728-amatorka/#findComment-74130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Lipca 2009 odnosnie mieszanki peklującej i czy to jest i sól i peklosól czy obcjonalnie i ile wodyJest to peklowanie suche, czyli bez wody. Dziadek podał dawkę 19g/kg mięsa w proporcji 45:55%. Oznacza to, że na każdy kg peklowanego mięsa daje 8,55g soli oraz 10,45g peklosoli. czy obcjonalnieNie rozumiem niestety, o co chciałes zapytać w tym fragmencie :rolleyes: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2728-amatorka/#findComment-74159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 19 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Lipca 2009 KLIMEK_RAVEN napisał/a: czy obcjonalnie Nie rozumiem niestety, o co chciałes zapytać w tym fragmencie :rolleyes: Czasami źle człowiek w klawiaturę puknie :wink: Chyba chodzi o to, czy opcjonalnie można użyć mieszanki soli z peklosolą, czy samej peklosoli. Odpowiedź brzmi: można opcjonalnie tak zrobić, w takiej samej ilości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2728-amatorka/#findComment-74160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tamaryszek44 Opublikowano 20 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 20 Lipca 2009 Kupiłam sól peklową 40 gram i to wyszło 8 płaskich łyżeczek do herbaty, ale mam jeszcze pytanie.- czy sól peklowa to to samo co sól peklowa otoczkowa?Udka z wędzarni były niedobre, gorzkie i kwaskowate. Czemu?Poanierowane 3 dni przed wędzeniem przyprawami i zwykłą solą, ale nie parzone. podpowiedzcie jak naszykować udka do wędzenia na 3 dni przed i czy drzewo ma jakieś znaczenie? My wędziliśmy: wiśnia, nektarynka i jabłoń. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2728-amatorka/#findComment-74250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 20 Lipca 2009 Udka z wędzarni były niedobre, gorzkie i kwaskowate. Czemu?Nie wysuszone mięso przed wędzeniem, słabo wygrzana wędzarnia, zbyt szczelna wędzarnia. Po prostu albo włożyłeś do zimnej wędzarki mokre uda lub miałeś zjawisko pirolizy. Mogły też zajść wszystkie przypadki jednocześnie. Pzdr. Ps. Sól otoczkowaną możesz dłużej przechowywać bez strat w nitrycie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2728-amatorka/#findComment-74251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 20 Lipca 2009 Co prawda to przepis na udka gęsie..ale też można go wypróbowac na kurczęcych http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=861 Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2728-amatorka/#findComment-74252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tamaryszek44 Opublikowano 20 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Lipca 2009 W wędzarni było 60 stopni jak wkładaliśmy, ale faktycznie przywiozła je teściowa i były mokrawe. Wedzarnia za szczelna? rany a jak to sprawdzić. Kopciło się kominem i lekko drzwiami. Uczymy się dopiero. Wedliny smaczne wyszły, ale niektóre parzę bo jakby lekko niedowędzone te grubsze. No i.......co to jest na rany boskie- piroliza initrycie? Sypiesz terminami laiczce, a ja robię wielkie oczy, jeszcze tylko napisz,ze to jakaś wasza gwara i padam pod biurko ze śmiechu. :smile: [ Dodano: Pon Lip 20, 2009 12:50 ] A i jeszcze ta sól otoczkowa- znaczy tylko ma dłuższy termin do spożycia? Kupiłam na stronie taką tydzień temu i pisze na niej, do lutego 2010 roku, to jest długo? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2728-amatorka/#findComment-74254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepper Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Lipca 2009 Nie wysuszone mięso przed wędzeniem, słabo wygrzana wędzarnia, zbyt szczelna wędzarnia. Po prostu albo włożyłeś do zimnej wędzarki mokre uda lub miałeś zjawisko pirolizy. Mogły też zajść wszystkie przypadki jednocześnie....a i drzewo pewnie nie "grzeszyło" brakiem wilgotności...(zbyt mokre) Poanierowane 3 dni przed wędzeniem przyprawami i zwykłą solą, ale nie parzone.... :shock: ... jeśli taki przedział temperatur (do 60 st.)"panował" w wędzarni...to upiec się te udka raczej nie upiekły, więc bez parzenia to i smaczne...za "chinego ludowego" być nie mogły...(to moje subiektywne zdanie...bo o gustach sie nie dyskutuje :lol:) ...a tak na marginesie ( z nutką uszczypliwości)... owo forum ma to do siebie... że oprócz zadawania pytań "po fakcie " można przed "popełnieniem" czynów...wykazać się odrobiną własnej inicjatywy i trochę poczytać... bez wiekszej szkody dla kolejnych wyrobów... :rolleyes: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3367 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3566 ... a o pirolizie.... to nawet Wikpedia wzmiankuje http://pl.wikipedia.org/wiki/Piroliza Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2728-amatorka/#findComment-74255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Lipca 2009 Sypiesz terminami laiczce, a ja robię wielkie oczy, jeszcze tylko napisz,ze to jakaś wasza gwara i padam pod biurko ze śmiechu. :smile: Czytać czytać i jeszcze raz czytać ze zrozumieniem , przede wszystkim te tematy co Ciebie interesują na sam początek . Podstawowe zagadnienia i terminy musisz znać bo nawet nie pójdzie Tobie podpowiedzieć . A spokój i zrozumienie jest najlepszym doradcą . My wszyscy na samym początku zaczynaliśmy tak jak Ty , mieliśmy jedynie łatwiej bo było mniej do czytania :smile: Oczywiście na te zagadnienia których nie potrafisz sama rozwiązać odpowiemy i pomożemy :smile: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2728-amatorka/#findComment-74258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.