BonAir Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Mam przed sobą skład Kiełbasy Podwawelskiej produkowanej przez ZM Soko... i wśród dodatków funkcjonalnych występuje m.in. hemoglobina krwi wieprzowej.Jakie zadanie może mieć ten dodatek? Czyżby właściwości barwiące ?Dodam jeszcze tylko, że jako barwnik w tej kiełbasie wymieniona jest koszenila. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2796-hemoglobina-jako-dodatek-do-kie%C5%82bas/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Głównie tak. Wpołączeniu z dwutlenkiem wegla tworzy nietrwały barwik karbohemoglobinę, zaś z tlenkiem węgla dość trwały, o barwie ciemnowiśniowej pod nazwą karboksyhemoglobiny.Poza tym, czymś przecież trzeba tę wodę w wyrobach wzbogacić. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2796-hemoglobina-jako-dodatek-do-kie%C5%82bas/#findComment-75921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Czyżby właściwości barwiące ? Tak. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2796-hemoglobina-jako-dodatek-do-kie%C5%82bas/#findComment-75922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Hemoglobina czyli potocznie krew używana jest do zewnętrznego barwienia wędzonek.Ciemny kolor wędzonki przypomina "swojski" wyrób. :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2796-hemoglobina-jako-dodatek-do-kie%C5%82bas/#findComment-75930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Ostatnio "łaziłem" po stronach rosyjskojęzycznych w poszukiwaniu ichniejszych przepisów na kiełbasy domowe (przemysł to to samo co u nas - powszechne narzekanie na jakość) i tam właśnie niejednokrotnie w kiełbasach domowych dodawana była krew jako barwnik. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2796-hemoglobina-jako-dodatek-do-kie%C5%82bas/#findComment-75936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Hemoglobina czyli potocznie krew używana jest do zewnętrznego barwienia wędzonek. ... lub karmel Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2796-hemoglobina-jako-dodatek-do-kie%C5%82bas/#findComment-76009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Hemoglobina czyli potocznie krew używana jest do zewnętrznego barwienia wędzonek. ... lub karmel Dokładnie tak. Ma być przecież swojsko, domowo, wiejsko, naturalnie, ekologicznie ala Babci czy Dziadka ( nie mylić z Dziadkiem z forum) czyli tak jak za dziada pradziada, przecież oni też używali hemoglobinę i karmel. :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2796-hemoglobina-jako-dodatek-do-kie%C5%82bas/#findComment-76048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jałek Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Września 2009 Czyli, ze „źle” odkrwionego mięsa będzie wędzonka ciemniejsza???I można dodać mniej saletry lub ją pominąć???Jeżeli tak, to to tłumaczy nie odkrwawianie mięsa w wyrobach litewskichhttp://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3849(technika uboju i przygotowanie miesa) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2796-hemoglobina-jako-dodatek-do-kie%C5%82bas/#findComment-78450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Września 2009 Jałek, W naszej technologii przyjęto dokładne wykrwawienie zwierzęcia w trakcie uboju. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2796-hemoglobina-jako-dodatek-do-kie%C5%82bas/#findComment-78550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jałek Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Września 2009 No właśnie, bardzo to odbiega od metod uzyskiwania miesa przy produkcji wędlin litewskich, gdzie całą krew zostawia się jak najdłużej, i teraz pytania: 1 czy ktoś widział przebieg takiego uboju i czy próbował wyrobów z tak uzyskanego mięsa2 czy przy dokładnym wykrwawieniu można wykonac wyroby litewskie 3 czy dodatek suchej krwi do wyrobu wędlin pomoże dojsć do efektu czyli wyrobów litewskich Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2796-hemoglobina-jako-dodatek-do-kie%C5%82bas/#findComment-78560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Września 2009 Ad 1 -nie.ad 2 - można tylko, czy to na pewno będą litewskie.Ad 3- w domowych warunkach nie. Raczej w przemysłowych również ale... mając odpowiednia maszynę, czemu - nie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2796-hemoglobina-jako-dodatek-do-kie%C5%82bas/#findComment-78569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 6 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Września 2009 Nie wiem jak wyglądają wędliny litewskie, ale po zadaniu pytania na początku tego wątku, podczas ostatniej produkcji kiełbasy do części farszu dodałem krew w ilości "trochę, tak na oko". Kiełbasa ta po uwędzeniu miała oczywiście nieco inny, ciemniejszy kolor, jednak idący chyba nie "w tą stronę" PS. Witam "sąsiada" Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2796-hemoglobina-jako-dodatek-do-kie%C5%82bas/#findComment-79182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jałek Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Września 2009 Hmmmmmmmm mi tam ciemny kolor kiełbasy nie przeszkadza. Może dla tego dodawana jest hemoglobina do kiełbas robionych na wschodzie - to o czym pisał frapio - bo mają mieso z uboju z zupełnym odkrwawieniem mięsa. W podanych przepisach na trwałe wyroby litewskie są przepisy na kiełbasę zastanawiam sie nad zrobieniem kiełbasy z anyżem ale niestety z mięsa jakie mamy dostępne. ps. równierz witam sąsiada Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2796-hemoglobina-jako-dodatek-do-kie%C5%82bas/#findComment-79603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 31 Grudnia 2009 nikt nie zwrócił uwagi na trwałość zrobionego wyrobu z dodatkiem krwi :wink: zwłaszcza przy kiełbasach średnio i drobno - rozdrobnionych Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2796-hemoglobina-jako-dodatek-do-kie%C5%82bas/#findComment-94192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 31 Grudnia 2009 nikt nie zwrócił uwagi na trwałość zrobionego wyrobu z dodatkiem krwi :wink: zwłaszcza przy kiełbasach średnio i drobno - rozdrobnionychJak myślisz, jaki poziom zanieczyszczeń mikrobiologicznych może zawierać hemoglobina suszona? Czy można porównać z krwią świeżą? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2796-hemoglobina-jako-dodatek-do-kie%C5%82bas/#findComment-94263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basior_wol Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 21 Sierpnia 2010 wiedzę że temat trochę off top schodzi z hemoglobiny to dodam coś od siebie w dużym zakładzie w którym miałem praktyki krew i jej pochodne były dodawane jako zamiennik mięsa wyróżniamy - krew odwłóknioną czyli taką jak pewnie większość z nas zna po upuszczeniu mieszamy , mieszamy aż wytrąci się galaretowata substancja nierozpuszczalna fibryna która powstaje w wyniku enzymatycznej przemiany fibrynogenu posolona ,wychłodzona , bardzo niestabilna Mikrobiologicznie - krew stabilizowana z dodatkiem substancji która zapobiega krzepnięciu np . cytrynian sodu , fosforany - plazma krwi czyli krew stabilizowana poddana odwirowaniu krwinek (żółta ciecz )- surowica odwłókniona krew pozbawiona czerwonych krwinek co prawda nigdy nie widziałem jak ktoś to na produkcji dodawał do farszu ale za to widziałem dziesiątki 1000 litrowych pojemników tych ustrojstw stojące w chłodni i technolog powiedział że są stosowane do niektórych wyrobów co do samej hemoglobiny to tak jak kol. wyżej napisał zastosowanie do barwienia wędzonek 3 godzinki przed wyładunkiem masownicy wlewa się do niej rozpuszczoną w wodzie w połączeniu z kwasem lizergowym w solance mamy "wyrób tradycyjny" :P Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2796-hemoglobina-jako-dodatek-do-kie%C5%82bas/#findComment-120945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny_281 Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 14 Września 2010 Może nie do końca w temacie, ale mnie uczono że plazma krwi (w przemyśle mięsnym) jest to krew techniczna (czyli to z posadzek żeby było jasne, co podczas kłucia nie pójdzie nożem rurowym do zbiornika) która poddana obróbce cieplnej na specjalnym walcu rozgrzanym do odpowiedniej temperatury (przywiera do niego i jest zeskrobywana przez nóż przylegający do ów walca) i w postaci proszku służy, uwaga... jako zamiennik mięsa w kiełbasach w niewielkim procencie. Ale dopiero pod taką postacią. Duże zakłady to praktykują z powodzeniem bo nic się nie może zmarnować. Zresztą to nie jedyny zamiennik mięsa bo są też emulsje ze skórek i wiele innych. Cytuj CZARNY Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2796-hemoglobina-jako-dodatek-do-kie%C5%82bas/#findComment-124556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 14 Września 2010 ale mnie uczono że plazma krwi (w przemyśle mięsnym) jest to krew techniczna (czyli to z posadzek żeby było jasne,Żeby było jasne to napiszę bardzo delikatnie .Ja nie moge się z tym zgodzić bo to chyba jakaś pomyłka . W krwi technicznrj w kanale wykrwawiania jest dużo treści pokarmowej. Plazmę i surowicę to robi się na wirówce ,tak jak śmietanę odciąga się . Krew musi być odwłókniona. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2796-hemoglobina-jako-dodatek-do-kie%C5%82bas/#findComment-124565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny_281 Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 15 Września 2010 Z ciekawości zerknąłem w stare notatki i przyznaję rację że palnąłem głupotę...Plazma powstaje w wyniku odwłóknienia krwi, oraz po pozbawieniu jej ciałek czerwonych. Jej stan jest ciekły -zgoda, jednak konserwacja jej polega właśnie na suszeniu min. w sposób opisany przeze mnie, czyli w suszarniach walcowych, bądź w suszarniach komorowych w temp. 130-150st.C. I tutaj miałem rację. Stosowana jako zamiennik mięsa. Krew techniczna na mączki dla zwierząt... -ale gafa :sad: Tak jak powiedziałem resztki wiedzy... Cytuj CZARNY Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2796-hemoglobina-jako-dodatek-do-kie%C5%82bas/#findComment-124685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.