Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam przed sobą skład Kiełbasy Podwawelskiej produkowanej przez ZM Soko... i wśród dodatków funkcjonalnych występuje m.in. hemoglobina krwi wieprzowej.

Jakie zadanie może mieć ten dodatek?

Czyżby właściwości barwiące ?

Dodam jeszcze tylko, że jako barwnik w tej kiełbasie wymieniona jest koszenila.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2796-hemoglobina-jako-dodatek-do-kie%C5%82bas/
Udostępnij na innych stronach

Głównie tak. Wpołączeniu z dwutlenkiem wegla tworzy nietrwały barwik karbohemoglobinę, zaś z tlenkiem węgla dość trwały, o barwie ciemnowiśniowej pod nazwą karboksyhemoglobiny.

Poza tym, czymś przecież trzeba tę wodę w wyrobach wzbogacić. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2796-hemoglobina-jako-dodatek-do-kie%C5%82bas/#findComment-75921
Udostępnij na innych stronach

Hemoglobina czyli potocznie krew używana jest do zewnętrznego barwienia wędzonek.

Ciemny kolor wędzonki przypomina "swojski" wyrób. :wink:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2796-hemoglobina-jako-dodatek-do-kie%C5%82bas/#findComment-75930
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio "łaziłem" po stronach rosyjskojęzycznych w poszukiwaniu ichniejszych przepisów na kiełbasy domowe (przemysł to to samo co u nas - powszechne narzekanie na jakość) i tam właśnie niejednokrotnie w kiełbasach domowych dodawana była krew jako barwnik.
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2796-hemoglobina-jako-dodatek-do-kie%C5%82bas/#findComment-75936
Udostępnij na innych stronach

Hemoglobina czyli potocznie krew używana jest do zewnętrznego barwienia wędzonek.

... lub karmel
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2796-hemoglobina-jako-dodatek-do-kie%C5%82bas/#findComment-76009
Udostępnij na innych stronach

Hemoglobina czyli potocznie krew używana jest do zewnętrznego barwienia wędzonek.

... lub karmel

Dokładnie tak.

Ma być przecież swojsko, domowo, wiejsko, naturalnie, ekologicznie ala Babci czy Dziadka ( nie mylić z Dziadkiem z forum) czyli tak jak za dziada pradziada, przecież oni też używali hemoglobinę i karmel. :wink:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2796-hemoglobina-jako-dodatek-do-kie%C5%82bas/#findComment-76048
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Czyli, ze „źle” odkrwionego mięsa będzie wędzonka ciemniejsza???

I można dodać mniej saletry lub ją pominąć???

Jeżeli tak, to to tłumaczy nie odkrwawianie mięsa w wyrobach litewskich

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3849

(technika uboju i przygotowanie miesa)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2796-hemoglobina-jako-dodatek-do-kie%C5%82bas/#findComment-78450
Udostępnij na innych stronach

Jałek, W naszej technologii przyjęto dokładne wykrwawienie zwierzęcia w trakcie uboju.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2796-hemoglobina-jako-dodatek-do-kie%C5%82bas/#findComment-78550
Udostępnij na innych stronach

No właśnie, bardzo to odbiega od metod uzyskiwania miesa przy produkcji wędlin litewskich, gdzie całą krew zostawia się jak najdłużej, i teraz pytania:

1 czy ktoś widział przebieg takiego uboju i czy próbował wyrobów z tak uzyskanego mięsa

2 czy przy dokładnym wykrwawieniu można wykonac wyroby litewskie

3 czy dodatek suchej krwi do wyrobu wędlin pomoże dojsć do efektu czyli wyrobów litewskich

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2796-hemoglobina-jako-dodatek-do-kie%C5%82bas/#findComment-78560
Udostępnij na innych stronach

Ad 1 -nie.

ad 2 - można tylko, czy to na pewno będą litewskie.

Ad 3- w domowych warunkach nie. Raczej w przemysłowych również ale... mając odpowiednia maszynę, czemu - nie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2796-hemoglobina-jako-dodatek-do-kie%C5%82bas/#findComment-78569
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak wyglądają wędliny litewskie, ale po zadaniu pytania na początku tego wątku, podczas ostatniej produkcji kiełbasy do części farszu dodałem krew w ilości "trochę, tak na oko". Kiełbasa ta po uwędzeniu miała oczywiście nieco inny, ciemniejszy kolor, jednak idący chyba nie "w tą stronę" ;)

 

PS. Witam "sąsiada"

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2796-hemoglobina-jako-dodatek-do-kie%C5%82bas/#findComment-79182
Udostępnij na innych stronach

Hmmmmmmmm mi tam ciemny kolor kiełbasy nie przeszkadza.

Może dla tego dodawana jest hemoglobina do kiełbas robionych na wschodzie

- to o czym pisał frapio - bo mają mieso z uboju z zupełnym odkrwawieniem mięsa.

W podanych przepisach na trwałe wyroby litewskie są przepisy na kiełbasę zastanawiam sie nad zrobieniem kiełbasy z anyżem ale niestety z mięsa jakie mamy dostępne.

 

ps. równierz witam sąsiada :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2796-hemoglobina-jako-dodatek-do-kie%C5%82bas/#findComment-79603
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

nikt nie zwrócił uwagi na trwałość zrobionego wyrobu z dodatkiem krwi :wink:

zwłaszcza przy kiełbasach średnio i drobno - rozdrobnionych

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2796-hemoglobina-jako-dodatek-do-kie%C5%82bas/#findComment-94192
Udostępnij na innych stronach

nikt nie zwrócił uwagi na trwałość zrobionego wyrobu z dodatkiem krwi :wink:

zwłaszcza przy kiełbasach średnio i drobno - rozdrobnionych

Jak myślisz, jaki poziom zanieczyszczeń mikrobiologicznych może zawierać hemoglobina suszona? Czy można porównać z krwią świeżą?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2796-hemoglobina-jako-dodatek-do-kie%C5%82bas/#findComment-94263
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

wiedzę że temat trochę off top schodzi z hemoglobiny to dodam coś od siebie

w dużym zakładzie w którym miałem praktyki krew i jej pochodne były dodawane jako zamiennik mięsa

 

wyróżniamy

- krew odwłóknioną czyli taką jak pewnie większość z nas zna po upuszczeniu mieszamy , mieszamy aż wytrąci się galaretowata substancja nierozpuszczalna fibryna która powstaje w wyniku enzymatycznej przemiany fibrynogenu posolona ,wychłodzona , bardzo niestabilna Mikrobiologicznie

- krew stabilizowana z dodatkiem substancji która zapobiega krzepnięciu np . cytrynian sodu , fosforany

- plazma krwi czyli krew stabilizowana poddana odwirowaniu krwinek (żółta ciecz )

- surowica odwłókniona krew pozbawiona czerwonych krwinek

 

co prawda nigdy nie widziałem jak ktoś to na produkcji dodawał do farszu

ale za to widziałem dziesiątki 1000 litrowych pojemników tych ustrojstw stojące w chłodni

i technolog powiedział że są stosowane do niektórych wyrobów

 

co do samej hemoglobiny to tak jak kol. wyżej napisał zastosowanie do barwienia wędzonek 3 godzinki przed wyładunkiem masownicy wlewa się do niej rozpuszczoną w wodzie w połączeniu z kwasem lizergowym w solance mamy "wyrób tradycyjny" :P

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2796-hemoglobina-jako-dodatek-do-kie%C5%82bas/#findComment-120945
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Może nie do końca w temacie, ale mnie uczono że plazma krwi (w przemyśle mięsnym) jest to krew techniczna (czyli to z posadzek żeby było jasne, co podczas kłucia nie pójdzie nożem rurowym do zbiornika) która poddana obróbce cieplnej na specjalnym walcu rozgrzanym do odpowiedniej temperatury (przywiera do niego i jest zeskrobywana przez nóż przylegający do ów walca) i w postaci proszku służy, uwaga... jako zamiennik mięsa w kiełbasach w niewielkim procencie. Ale dopiero pod taką postacią. Duże zakłady to praktykują z powodzeniem bo nic się nie może zmarnować. Zresztą to nie jedyny zamiennik mięsa bo są też emulsje ze skórek i wiele innych.
CZARNY
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2796-hemoglobina-jako-dodatek-do-kie%C5%82bas/#findComment-124556
Udostępnij na innych stronach

ale mnie uczono że plazma krwi (w przemyśle mięsnym) jest to krew techniczna (czyli to z posadzek żeby było jasne,

Żeby było jasne to napiszę bardzo delikatnie .Ja nie moge się z tym zgodzić bo to chyba jakaś pomyłka . W krwi technicznrj w kanale wykrwawiania jest dużo treści pokarmowej. Plazmę i surowicę to robi się na wirówce ,tak jak śmietanę odciąga się . Krew musi być odwłókniona. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2796-hemoglobina-jako-dodatek-do-kie%C5%82bas/#findComment-124565
Udostępnij na innych stronach

Z ciekawości zerknąłem w stare notatki i przyznaję rację że palnąłem głupotę...

Plazma powstaje w wyniku odwłóknienia krwi, oraz po pozbawieniu jej ciałek czerwonych. Jej stan jest ciekły -zgoda, jednak konserwacja jej polega właśnie na suszeniu min. w sposób opisany przeze mnie, czyli w suszarniach walcowych, bądź w suszarniach komorowych w temp. 130-150st.C. I tutaj miałem rację. Stosowana jako zamiennik mięsa. Krew techniczna na mączki dla zwierząt... -ale gafa :sad: Tak jak powiedziałem resztki wiedzy...

CZARNY
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2796-hemoglobina-jako-dodatek-do-kie%C5%82bas/#findComment-124685
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.