KLIMEK_RAVEN Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Kiełbaske juz zrobilem teraz chce szyneczki jakies porobic, poledwiczki i baleronki.Mam pytanie czasem widze szynki w siatce lub pentane sznurkiem a czasem luzem tylko nabite na hak czy na sznurku kawał miesa. Od czego to zależy i jaki jest sekret soczystosci takiego produkny (czytaj dzieła). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2850-szynka-z-siatki-czy-luz/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Sierpnia 2009 WitamJa jeśli mam jeden zwięzły kawałek mięśnia to wędzę go na haku w całości, bez sznurka i siatki. Jeśli jest to bardziej "luźna" forma zwinięta z rozdzielonych mięśni lub np. baleron to ściskam go siatką. W większości przypadków wkładam mięśnie do siatki. :grin: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2850-szynka-z-siatki-czy-luz/#findComment-77965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Osobiście wolę wędzonki sznurowane - oprócz smaku mają swojski wygląd :grin: :grin: Co do soczystości to większe znaczenie niż sznurowanie czy siatki ma chyba odpowiednie parzenie. Czasem robię wyroby w siatce, czasem bez niczego i nie zauważyłem różnic w soczystości :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2850-szynka-z-siatki-czy-luz/#findComment-77967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Jeśli mogę podpowiedzieć to do nakładania siatki na przyszłą wędzonkę bardzo dobrze jest się posłużyć zwykłą butelką plastikową po napoju bez dna, dobierając wielkość butelki w zależności od wielkości kawałka mięsa. Mięso do butelki siatka na butelkę ściągamy lekko siatkę od strony obciętego dna i wiążemy następnie zdecydowanym ruchem trzymając butelkę za szyjkę wsuwam mięso do siatki lekko przekręcam siatkę aby ściśle przylegała do mięska, wiąże robiąc przy tym pętelkę do wieszania. [ Dodano: Pią Sie 28, 2009 15:42 ] Roj co do soczystości to zauważyłem że inną ma wyrób nastrzyknięty od peklowanego tylko w zalewie. Cytuj POZDRAWIAM JASIU52 ........................................ważne to dobrze zadymić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2850-szynka-z-siatki-czy-luz/#findComment-77968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLIMEK_RAVEN Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Sierpnia 2009 dziekuje za informacje jeszcze da pednosci:szynke robimy z łopatkibaleron z karczkupolendwice z e. poledwicy:)) ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2850-szynka-z-siatki-czy-luz/#findComment-77970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Ja wkładam szynkę do siatki za pomocą dużej puszki po kawie, można też wkładać za pomocą plastikowego wazonu który można kupić w kwieciarni. [ Dodano: Pią Sie 28, 2009 16:38 ] Najlepsza szynka jest z tylnej kity. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2850-szynka-z-siatki-czy-luz/#findComment-77971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Witaj.Szynkę robimy z szynki czyli zadniej części świnki natomiast szynka z łopatki to według mnie taka młodsza siostra prawdziwej szynki.Pzdr Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2850-szynka-z-siatki-czy-luz/#findComment-77975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Sierpnia 2009 zauważyłem że inną ma wyrób nastrzyknięty od peklowanego tylko w zalewie(chodzi o soczystość) Jak to zauważyłeś to na pewno tak jest, ja zawsze troszkę nastrzykuję wędzonki i pekluję od 7 do 14 dni. Muszę kiedyś jednego kawałka nie nastrzykiwać i zobaczyć różnicę. Natomiast na pewno na soczystość ma wpływ procedura parzenia - odkąd przeczytałem gdzieś na forum, że trzeba najpierw przez 10 - 15 minut trzymać wędzonki w gotującej się wodzie, a dopiero potem zmniejszyć temperaturę parzenia do 70 - 73 stopni wszystkie moje wędzonki są zawsze soczyste :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2850-szynka-z-siatki-czy-luz/#findComment-77976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLIMEK_RAVEN Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Sierpnia 2009 jak są tu jakies przepisy dosc prosto opisane i po wykonaniu super w smaku to poprosze o ilnka ) chodzi o szyneczke, baleronik czy poledwice na dwa soposoby (surową i gotowaną) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2850-szynka-z-siatki-czy-luz/#findComment-77988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Sierpnia 2009 przepisy dosc prosto opisane i po wykonaniu super w smaku to poprosze o ilnkaProszę bardzo http://www.wedlinydomowe.pl/ zakładka "WĘDZONKI". Na tej stronie i również Forum są tylko przepisy na wyroby super w smaku, ale żeby takie były to niestety "trzeba się trochę spocić". Na stronie głównej znajdziesz też co i jak trzeba zrobić żeby one takie właśnie były. W razie wątpliwości - konkretne pytanie tu na Forum. Pozdrawiam i super w smaku wyrobów życzę (i na pewno takie będą). Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2850-szynka-z-siatki-czy-luz/#findComment-77992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Jeśli mogę podpowiedzieć to do nakładania siatki na przyszłą wędzonkę bardzo dobrze jest się posłużyć zwykłą butelką plastikową po napoju bez dna, dobierając wielkość butelki w zależności od wielkości kawałka mięsalub kawałek rury PCV. :grin: Ja takiej używam. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2850-szynka-z-siatki-czy-luz/#findComment-78004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.