Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbaske juz zrobilem teraz chce szyneczki jakies porobic, poledwiczki i baleronki.

Mam pytanie czasem widze szynki w siatce lub pentane sznurkiem a czasem luzem tylko nabite na hak czy na sznurku kawał miesa. Od czego to zależy i jaki jest sekret soczystosci takiego produkny (czytaj dzieła).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2850-szynka-z-siatki-czy-luz/
Udostępnij na innych stronach

Witam

Ja jeśli mam jeden zwięzły kawałek mięśnia to wędzę go na haku w całości, bez sznurka i siatki. Jeśli jest to bardziej "luźna" forma zwinięta z rozdzielonych mięśni lub np. baleron to ściskam go siatką. W większości przypadków wkładam mięśnie do siatki. :grin:

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2850-szynka-z-siatki-czy-luz/#findComment-77965
Udostępnij na innych stronach

Osobiście wolę wędzonki sznurowane - oprócz smaku mają swojski wygląd :grin: :grin:

Co do soczystości to większe znaczenie niż sznurowanie czy siatki ma chyba odpowiednie

parzenie. Czasem robię wyroby w siatce, czasem bez niczego i nie zauważyłem różnic w soczystości :grin:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2850-szynka-z-siatki-czy-luz/#findComment-77967
Udostępnij na innych stronach

Jeśli mogę podpowiedzieć to do nakładania siatki na przyszłą wędzonkę bardzo dobrze jest się posłużyć zwykłą butelką plastikową po napoju bez dna, dobierając wielkość butelki w zależności od wielkości kawałka mięsa.

Mięso do butelki siatka na butelkę ściągamy lekko siatkę od strony obciętego dna i wiążemy następnie zdecydowanym ruchem trzymając butelkę za szyjkę wsuwam mięso do siatki lekko przekręcam siatkę aby ściśle przylegała do mięska, wiąże robiąc przy tym pętelkę do wieszania.

 

[ Dodano: Pią Sie 28, 2009 15:42 ]

Roj co do soczystości to zauważyłem że inną ma wyrób nastrzyknięty od peklowanego tylko w zalewie.

POZDRAWIAM JASIU52

 

........................................

ważne to dobrze zadymić :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2850-szynka-z-siatki-czy-luz/#findComment-77968
Udostępnij na innych stronach

Ja wkładam szynkę do siatki za pomocą dużej puszki po kawie, można też wkładać za pomocą plastikowego wazonu który można kupić w kwieciarni.

 

[ Dodano: Pią Sie 28, 2009 16:38 ]

Najlepsza szynka jest z tylnej kity.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2850-szynka-z-siatki-czy-luz/#findComment-77971
Udostępnij na innych stronach

Witaj.Szynkę robimy z szynki czyli zadniej części świnki natomiast szynka z łopatki to według mnie taka młodsza siostra prawdziwej szynki.Pzdr

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2850-szynka-z-siatki-czy-luz/#findComment-77975
Udostępnij na innych stronach

zauważyłem że inną ma wyrób nastrzyknięty od peklowanego tylko w zalewie

(chodzi o soczystość)

Jak to zauważyłeś to na pewno tak jest, ja zawsze troszkę nastrzykuję wędzonki i

pekluję od 7 do 14 dni. Muszę kiedyś jednego kawałka nie nastrzykiwać i zobaczyć różnicę.

Natomiast na pewno na soczystość ma wpływ procedura parzenia - odkąd przeczytałem

gdzieś na forum, że trzeba najpierw przez 10 - 15 minut trzymać wędzonki w gotującej się

wodzie, a dopiero potem zmniejszyć temperaturę parzenia do 70 - 73 stopni wszystkie moje wędzonki są zawsze soczyste :grin:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2850-szynka-z-siatki-czy-luz/#findComment-77976
Udostępnij na innych stronach

jak są tu jakies przepisy dosc prosto opisane i po wykonaniu super w smaku to poprosze o ilnka :)) chodzi o szyneczke, baleronik czy poledwice na dwa soposoby (surową i gotowaną)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2850-szynka-z-siatki-czy-luz/#findComment-77988
Udostępnij na innych stronach

przepisy dosc prosto opisane i po wykonaniu super w smaku to poprosze o ilnka

Proszę bardzo

http://www.wedlinydomowe.pl/ zakładka "WĘDZONKI".

 

Na tej stronie i również Forum są tylko przepisy na wyroby super w smaku, ale żeby takie były to niestety "trzeba się trochę spocić". Na stronie głównej znajdziesz też co i jak trzeba zrobić żeby one takie właśnie były. W razie wątpliwości - konkretne pytanie tu na Forum.

Pozdrawiam i super w smaku wyrobów życzę (i na pewno takie będą).

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2850-szynka-z-siatki-czy-luz/#findComment-77992
Udostępnij na innych stronach

Jeśli mogę podpowiedzieć to do nakładania siatki na przyszłą wędzonkę bardzo dobrze jest się posłużyć zwykłą butelką plastikową po napoju bez dna, dobierając wielkość butelki w zależności od wielkości kawałka mięsa

lub kawałek rury PCV. :grin:

Ja takiej używam.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2850-szynka-z-siatki-czy-luz/#findComment-78004
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.