Gość ChefPaul Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Sierpnia 2006 ... jeżeli ktoś lubi dziczyznę, to proszę bardzo ... nowy przepisik (jeszcze ciepły) ... udziec sarni wędzony http://www.chefpaul.net/wild/udziecS05S.gif Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/290-w%C4%99dzona-dziczyzna/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Przepisik nietrudny i godny polecenia. Pozostaje problem zaopatrzenia, gdyż nie jestem myśliwym.Wiem, że można kupić, ale... Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/290-w%C4%99dzona-dziczyzna/#findComment-2503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Dobrze, że nie dałeś zdjęcia w przekroju, bo mój zołądek by się przekręcił (jeszcze przed obiadem jestem). Pieknie to wyglada, aż poczułem zapach -mniam. Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/290-w%C4%99dzona-dziczyzna/#findComment-2507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Chef..to zawsze potrafi czymś nowym :question: "zabłysnąć" :grin: ! Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/290-w%C4%99dzona-dziczyzna/#findComment-2514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Dobrze, że nie dałeś zdjęcia w przekroju, bo mój zołądek by się przekręcił (jeszcze przed obiadem jestem). .................. zanim przez łepetynę myśl przebiegła: "zdjęcie po rozkrojeniu" ... ostała się jeno kość ... jak oni to robią :idea: ... kość była czysta jak wyjęta z mrowiska :shock: :question: Chef..to zawsze potrafi czymś nowym :question: "zabłysnąć" :grin: !... eeee ... :blush: :blush: ... błyszczę to ino "glacą" :rolleyes: (chyba) :wink: pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/290-w%C4%99dzona-dziczyzna/#findComment-2558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Sierpnia 2006 I to jest potwierdzenie ,że "mróweczkom" smakowało! :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/290-w%C4%99dzona-dziczyzna/#findComment-2560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
traper Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Lipca 2007 witam- zauroczony wyglądem tego udźca z sarny ruszyłem w las , pozyskałem sarnę i przystąpiłem do działania zgodnie z przepisem , wyszło wspaniale , nabrałem wiary we własne siły i teraz chcę zrobić podobną rzecz tylko tym razem z dzika ( co prawda chodzi on jeszcze po lesie , ale już niedługo ) pozdrawiam , dzięki za pyszny przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/290-w%C4%99dzona-dziczyzna/#findComment-15008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Października 2009 Witam Szynki, polędwica i polędwiczki małe z dzika wędzone: - peklowanie mokre 5 dni w zalewie ziołowej z dodatkiem ziaren jałowca, jeden nastrzyk zalewą, - osuszanie w temp 18st i suszenie w wędzarni 40st ok1,5h - wędzenie 6h w temp 40st - parzenie do osiągnięcia temp. 70st wewnątrz, wyjmowałem z parzenia zaczynając od najcieńszych sztuk, aby nie przeparzyć Szyneczki i schabiki w "pończoszkach" http://img188.imageshack.us/img188/2839/img0828sz.th.jpg i w przekroju http://img190.imageshack.us/img190/7853/36624989.th.jpg Informacje zamieszczam celem zmobilizowania i zarażenia innych, a nie w celu chwalenia się :wink: Pozdrawiam Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/290-w%C4%99dzona-dziczyzna/#findComment-83445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Października 2009 Informacje zamieszczam celem zmobilizowania i zarażenia innych, a nie w celu chwalenia sięZaraziłeś, zaraziłeś. Ja już od dłuższego czasu czekam na dostawę dziczka, ale jakoś się doczekać nie mogę. A ta buteleczka też niczego sobie wygląda :grin: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/290-w%C4%99dzona-dziczyzna/#findComment-83447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maćko Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Grudnia 2009 ... udziec sarni wędzonyhmm dopiero co przerobiłem trzy udżce na kiełbaskę, szkoda że wcześniej na ten przepisnie trafiłem... ale co się odwlecze ..... - parzenie do osiągnięcia temp. 70st wewnątrz, wyjmowałem z parzenia zaczynając od najcieńszych sztuk, aby nie przeparzyć Czy parzenie w wodzie jest konieczne?.Jakiś czas temu trafiłem na opis parzenia w wędzarni ale tyczyło się to kiełbasy.Moje pytanie to: czy takie szyneczki z dzika (myślę że wieprzowe wyroby analogicznie również) da się sparzyć w wędzarni? Jeśli tak to ile czasu i w jakiej temp. powinny wisieć w zależności od wagi-grubości? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/290-w%C4%99dzona-dziczyzna/#findComment-91292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Proces ten w naszych domowych wędzarniach nazywa sie podpiekaniem lub pieczeniem. Efekt parzenia można uzyskać jedynie w przemysłowych komorach wedzarniczo-parzelniczych. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/290-w%C4%99dzona-dziczyzna/#findComment-91293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Czy parzenie w wodzie jest konieczne?.Konieczne jest uzyskanie odpowiedniej temp. wewnątrz wyrobu, analogicznie jak przy wieprzowinie. Możesz to uzyskać parząc lub podpiekając wędzonkę. Tak jak napisał Maxell. Uzyskasz tylko dwa różne wyroby. W warunkach domowych parzenie to tylko w garnku. Bez względu na metodę parzysz lub podpiekasz do chwili osiągnięcia wewnątrz wyrobu temperatury ok.70-72stopne, nie na czas, tylko na termometr :grin: Pozdrawiam Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/290-w%C4%99dzona-dziczyzna/#findComment-91294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Szczególnie w przypadku (suchej) dziczyzny, temperaturę podczas podpiekania w wędzarni, dobrze jest podnieść do ok. 90 st. i pilnować, by jak najszybciej doszła do wymaganych 60-70 st.C wewnątrz elementu. Zapobiegnie to dodatkowemu wysuszeniu wędzonki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/290-w%C4%99dzona-dziczyzna/#findComment-91296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 5 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Marca 2010 Mam pytanko, tak sobie pomyślałem, czy nie można by przechować peklującej się nogi dzika z szynką do świąt bez wędzenia w całości. Np. wyjąć z peklowania (dzisiaj 7 doba w 10 procentowej solance temp. ok 3-5 stopni) zamrozić, potem przed świętami odmrozić i uwędzić?Bo jak przechować cała nogę po uwędzeniu? Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/290-w%C4%99dzona-dziczyzna/#findComment-102768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 6 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Marca 2010 beiot, czy możesz podać dokładnie jaką zalewę ( ilość peklosoli, przypraw, wody) na 1 kg mięsa zrobiłeś. dostałam mięso z dzika i chciałabym zrobić szynkę ale nigdy wcześniej z dziczyzny nic nie robiłam i nie mam pojęcia co i jak. Będę wdzięczna za podpowiedź Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/290-w%C4%99dzona-dziczyzna/#findComment-103095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 6 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 6 Marca 2010 Ja co prawda całej szynki z nogą nie peklowałam ale szynkę w ok1-1,5 kg kawałkach i stosowałam zasady takie same jak przy wieprzowinie czyli solanka ok 85 g peklosoli ( bez przypraw) na kg mięsa i peklowanie ok10 dni. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/290-w%C4%99dzona-dziczyzna/#findComment-103104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 6 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 6 Marca 2010 dzięki za podpowiedź tak też myślałam, że można zrobić jak wieprzowinę ale wolałam się upewnić Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/290-w%C4%99dzona-dziczyzna/#findComment-103156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 7 Marca 2010 Wielokrotnie peklowałem mięso z dzika, świniodzika i jelenia wg tabeli peklowania mokrego Dziadka wszystko ok Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/290-w%C4%99dzona-dziczyzna/#findComment-103405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 8 Marca 2010 Witam Prawie zakończyłem przerabianie dzika i jelenia. Pekluje sie jeszcze noga dzika na święta. Kilka fotek: szynki z dzika Surowa: Polędwice + własne piwko: Swojska z dzika i jelenia Kminkowa a'la beiot Miała być jak krakowska, ale trochę nie wyszła, wyciek, galaretka i dziurki :devil: Szynka z jelenia Polędwica z jelenia na zimno: Kontroler jakości :grin: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/290-w%C4%99dzona-dziczyzna/#findComment-103543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_00 Opublikowano 10 Stycznia Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 10 Stycznia Cześć, trochę odświeżę temat, wpadł mi kawałek udźca sarniego i szukam przepisu. Może komuś zachowała się zawartość z linku załączonego przez autora postu? Niestety wygląda jakby link wygasł Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/290-w%C4%99dzona-dziczyzna/#findComment-982469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 10 Stycznia Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 10 Stycznia Nie dziwię się że wygasł ponieważ pochodził sprzed 19 lat, a przez tyle lat wszystko może się zdarzyć. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/290-w%C4%99dzona-dziczyzna/#findComment-982472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_00 Opublikowano 10 Stycznia Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 10 Stycznia Nie jestem zdziwiony wygaśnięciem, pytanie brzmiało czy ktoś może posiada jego zawartość/kopię, aby nie zakładać nowego wątku w poszukiwaniu przepisu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/290-w%C4%99dzona-dziczyzna/#findComment-982474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trolki Opublikowano 10 Stycznia Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 10 Stycznia Jelenia pekluje 5 dni 10% zalewa nastrzyk tylko na początku 2x Przyprawy liść ziele majeranek jałowiec, palony rozmaryn lubczyk, Ważne jeleń jest trochę twardszym i słodszym mięsem niż sarna i zależy od gustu można dodać trochę kardamonu który wzbogaci smak. I parowanie w wodzie 1.5% soli bez pekli chodzi o wyrównanie stężenia soli w mięsie ze względu na to że mięso nie jest hodowane nie wiemy jakie ma pH ubojowe czy dostało z zaskoczenia czy było stresowane przy strzelaniach a to bardzo ważne, ile przyjmie soli przy peklowaniu z dziczyżna jest trochę zabawy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/290-w%C4%99dzona-dziczyzna/#findComment-982543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Stycznia Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 10 Stycznia 6 minut temu, Trolki napisał(a): I parowanie w wodzie 1.5% soli bez pekli chodzi o wyrównanie stężenia soli w mięsie Opisz jak i w czym robisz parowanie ? 10 minut temu, Trolki napisał(a): mięso nie jest hodowane nie wiemy jakie ma pH ubojowe czy dostało z zaskoczenia czy było stresowane przy strzelaniach a to bardzo ważne, ile przyjmie soli przy peklowaniu z Czy dobrze rozumiem, że wartość pH mięsa wpływa na wyrównanie stężeń soli? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/290-w%C4%99dzona-dziczyzna/#findComment-982545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trolki Opublikowano 11 Stycznia Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 11 Stycznia pH nie bezpośrednio wpływa na proces zasolenia (peklowania), ale na zmiany właściwości fizycznych mięsa podczas peklowania i wartości smakowe. Paruje w soli nie jodowanej 15g/l w temperaturze 75-80c i do osiągnięcia w mięsie 72c Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/290-w%C4%99dzona-dziczyzna/#findComment-982580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.