Skocz do zawartości

Wędzona dziczyzna


Gość ChefPaul

Rekomendowane odpowiedzi

Przepisik nietrudny i godny polecenia.

Pozostaje problem zaopatrzenia, gdyż nie jestem myśliwym.

Wiem, że można kupić, ale...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/290-w%C4%99dzona-dziczyzna/#findComment-2503
Udostępnij na innych stronach

Dobrze, że nie dałeś zdjęcia w przekroju, bo mój zołądek by się przekręcił (jeszcze przed obiadem jestem).

 

Pieknie to wyglada, aż poczułem zapach -mniam.

Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/290-w%C4%99dzona-dziczyzna/#findComment-2507
Udostępnij na innych stronach

Dobrze, że nie dałeś zdjęcia w przekroju, bo mój zołądek by się przekręcił (jeszcze przed obiadem jestem).

...............

... zanim przez łepetynę myśl przebiegła: "zdjęcie po rozkrojeniu" ... ostała się jeno kość :cry: ... jak oni to robią :idea: ... kość była czysta jak wyjęta z mrowiska :shock: :question:

 

Chef..to zawsze potrafi czymś nowym :question: "zabłysnąć" :grin: !

... eeee ... :blush: :blush: ... błyszczę to ino "glacą" :rolleyes: (chyba) :wink:

 

pzdr

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/290-w%C4%99dzona-dziczyzna/#findComment-2558
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...
witam- zauroczony wyglądem tego udźca z sarny ruszyłem w las , pozyskałem sarnę i przystąpiłem do działania zgodnie z przepisem , wyszło wspaniale , nabrałem wiary we własne siły i teraz chcę zrobić podobną rzecz tylko tym razem z dzika ( co prawda chodzi on jeszcze po lesie , ale już niedługo ) pozdrawiam , dzięki za pyszny przepis.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/290-w%C4%99dzona-dziczyzna/#findComment-15008
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Witam

Szynki, polędwica i polędwiczki małe z dzika wędzone:

- peklowanie mokre 5 dni w zalewie ziołowej z dodatkiem ziaren jałowca, jeden nastrzyk zalewą,

- osuszanie w temp 18st i suszenie w wędzarni 40st ok1,5h

- wędzenie 6h w temp 40st

- parzenie do osiągnięcia temp. 70st wewnątrz, wyjmowałem z parzenia zaczynając od najcieńszych sztuk, aby nie przeparzyć

 

Szyneczki i schabiki w "pończoszkach"

http://img188.imageshack.us/img188/2839/img0828sz.th.jpg

 

i w przekroju

http://img190.imageshack.us/img190/7853/36624989.th.jpg

 

Informacje zamieszczam celem zmobilizowania i zarażenia innych, a nie w celu chwalenia się :wink:

 

Pozdrawiam

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/290-w%C4%99dzona-dziczyzna/#findComment-83445
Udostępnij na innych stronach

Informacje zamieszczam celem zmobilizowania i zarażenia innych, a nie w celu chwalenia się

Zaraziłeś, zaraziłeś. Ja już od dłuższego czasu czekam na dostawę dziczka, ale jakoś się doczekać nie mogę.

A ta buteleczka też niczego sobie wygląda :grin:

AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/290-w%C4%99dzona-dziczyzna/#findComment-83447
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

... udziec sarni wędzony

hmm dopiero co przerobiłem trzy udżce na kiełbaskę, szkoda że wcześniej na ten przepisnie trafiłem... ale co się odwlecze .....

- parzenie do osiągnięcia temp. 70st wewnątrz, wyjmowałem z parzenia zaczynając od najcieńszych sztuk, aby nie przeparzyć

 

Czy parzenie w wodzie jest konieczne?.Jakiś czas temu trafiłem na opis parzenia w wędzarni ale tyczyło się to kiełbasy.Moje pytanie to: czy takie szyneczki z dzika (myślę że wieprzowe wyroby analogicznie również) da się sparzyć w wędzarni? Jeśli tak to ile czasu i w jakiej temp. powinny wisieć w zależności od wagi-grubości?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/290-w%C4%99dzona-dziczyzna/#findComment-91292
Udostępnij na innych stronach

Proces ten w naszych domowych wędzarniach nazywa sie podpiekaniem lub pieczeniem. Efekt parzenia można uzyskać jedynie w przemysłowych komorach wedzarniczo-parzelniczych.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/290-w%C4%99dzona-dziczyzna/#findComment-91293
Udostępnij na innych stronach

Czy parzenie w wodzie jest konieczne?.

Konieczne jest uzyskanie odpowiedniej temp. wewnątrz wyrobu, analogicznie jak przy wieprzowinie. Możesz to uzyskać parząc lub podpiekając wędzonkę. Tak jak napisał Maxell. Uzyskasz tylko dwa różne wyroby. W warunkach domowych parzenie to tylko w garnku.

Bez względu na metodę parzysz lub podpiekasz do chwili osiągnięcia wewnątrz wyrobu temperatury ok.70-72stopne, nie na czas, tylko na termometr :grin:

 

Pozdrawiam

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/290-w%C4%99dzona-dziczyzna/#findComment-91294
Udostępnij na innych stronach

Szczególnie w przypadku (suchej) dziczyzny, temperaturę podczas podpiekania w wędzarni, dobrze jest podnieść do ok. 90 st. i pilnować, by jak najszybciej doszła do wymaganych 60-70 st.C wewnątrz elementu. Zapobiegnie to dodatkowemu wysuszeniu wędzonki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/290-w%C4%99dzona-dziczyzna/#findComment-91296
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Mam pytanko, tak sobie pomyślałem, czy nie można by przechować peklującej się nogi dzika z szynką do świąt bez wędzenia w całości. Np. wyjąć z peklowania (dzisiaj 7 doba w 10 procentowej solance temp. ok 3-5 stopni) zamrozić, potem przed świętami odmrozić i uwędzić?

Bo jak przechować cała nogę po uwędzeniu?

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/290-w%C4%99dzona-dziczyzna/#findComment-102768
Udostępnij na innych stronach

beiot, czy możesz podać dokładnie jaką zalewę ( ilość peklosoli, przypraw, wody) na 1 kg mięsa zrobiłeś. dostałam mięso z dzika i chciałabym zrobić szynkę ale nigdy wcześniej z dziczyzny nic nie robiłam i nie mam pojęcia co i jak. Będę wdzięczna za podpowiedź
duduś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/290-w%C4%99dzona-dziczyzna/#findComment-103095
Udostępnij na innych stronach

Ja co prawda całej szynki z nogą nie peklowałam ale szynkę w ok1-1,5 kg kawałkach i stosowałam zasady takie same jak przy wieprzowinie czyli solanka ok 85 g peklosoli ( bez przypraw) na kg mięsa i peklowanie ok10 dni.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/290-w%C4%99dzona-dziczyzna/#findComment-103104
Udostępnij na innych stronach

Witam

Prawie zakończyłem przerabianie dzika i jelenia. Pekluje sie jeszcze noga dzika na święta. Kilka fotek:

szynki z dzika

 

Surowa:

 

Polędwice + własne piwko:

 

Swojska z dzika i jelenia

 

Kminkowa a'la beiot

 

Miała być jak krakowska, ale trochę nie wyszła, wyciek, galaretka i dziurki :devil:

 

Szynka z jelenia

 

 

Polędwica z jelenia na zimno:

 

Kontroler jakości :grin:

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/290-w%C4%99dzona-dziczyzna/#findComment-103543
Udostępnij na innych stronach

  • 14 lat później...

Cześć, trochę odświeżę temat, wpadł mi kawałek udźca sarniego i szukam przepisu. Może komuś zachowała się zawartość z linku załączonego przez autora postu? Niestety wygląda jakby link wygasł :)

Pozdrawiam 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/290-w%C4%99dzona-dziczyzna/#findComment-982469
Udostępnij na innych stronach

Nie dziwię się że wygasł ponieważ pochodził sprzed 19 lat, a przez tyle lat wszystko może się zdarzyć.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/290-w%C4%99dzona-dziczyzna/#findComment-982472
Udostępnij na innych stronach

Jelenia pekluje 5 dni 10% zalewa nastrzyk tylko na początku 2x

Przyprawy liść ziele majeranek jałowiec, palony rozmaryn lubczyk,

Ważne jeleń jest trochę twardszym i słodszym mięsem niż sarna i zależy od gustu można dodać trochę kardamonu który wzbogaci smak. 

 

I parowanie w wodzie 1.5% soli bez pekli chodzi o wyrównanie stężenia soli w mięsie ze względu na to że mięso nie jest hodowane nie wiemy jakie ma pH ubojowe czy dostało z zaskoczenia czy było stresowane przy strzelaniach a to bardzo ważne, ile przyjmie soli przy peklowaniu z dziczyżna jest trochę zabawy 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/290-w%C4%99dzona-dziczyzna/#findComment-982543
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, Trolki napisał(a):

I parowanie w wodzie 1.5% soli bez pekli chodzi o wyrównanie stężenia soli w mięsie

Opisz jak i w czym robisz parowanie ?

10 minut temu, Trolki napisał(a):

mięso nie jest hodowane nie wiemy jakie ma pH ubojowe czy dostało z zaskoczenia czy było stresowane przy strzelaniach a to bardzo ważne, ile przyjmie soli przy peklowaniu z

Czy dobrze rozumiem, że wartość pH mięsa wpływa na wyrównanie stężeń soli?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/290-w%C4%99dzona-dziczyzna/#findComment-982545
Udostępnij na innych stronach

pH nie bezpośrednio wpływa na proces zasolenia (peklowania), ale na zmiany właściwości fizycznych mięsa podczas peklowania i wartości smakowe.

 

Paruje w soli nie jodowanej 15g/l  w temperaturze 75-80c i do osiągnięcia w mięsie 72c

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/290-w%C4%99dzona-dziczyzna/#findComment-982580
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.