bodek Opublikowano 29 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 29 Maja 2010 Od pani, u której kupiłem swoje grzybki (choć zajmuje się tym w ramach pasji, ale sprzedaż ma zarejestrowaną) dostałem kilka jej własnych rezeptur na wykorzystanie kefirku>1. Krem kefirowo-truskawkowy2. Chleb kefirowy3. Bułki kefirowe4. Koktail kefirowy5. Kefirowe smarowidło na chleb6. Zimne miseczki z ogórkiemi kefirem7. Bułgarska zupa ogórkowa8. Pianka łososiowa9. Kefir ziołowy-jako Dipp10. Zupa kwietniowa11. Drink kefirowo-rabarbarowy12. Kluski kefirowe z sałatką owocową13. Ananasowe bowle z kefirem (choć nie wiem co to bowle)14. marchewkowy kefir15. Truskawkowy kefir16. Naleśniki kefirowe17. Lody kefirowo-bananowe18. -kokosowe19. Multiwitaminowy kefir20. TwarożekPrzepisów tych osobiście jeszcze nie wypróbowałem, ale jak ktoś byłby chętny-chętnie przetłumaczę i wstawię :wink: Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/page/2/#findComment-113323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 29 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 29 Maja 2010 bodek, Jestem bardzo chętna, myślę, że jest więcej takich osób.Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/page/2/#findComment-113325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek Opublikowano 29 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 29 Maja 2010 anerka, specjalnie dla Ciebie zapodam te wszystkie przepisy :wink: Choć sam przyznam, że część z tych przepisów wydaje mi się banalna- w sensie wykonania. Jednakt fakt, że są te przepisy przez ich autorkę przetestowane, może warto je tu wstawić. A jeśli będą nie tego, to uprzejmie poproszę moderatorów o ich usunięcie :wink: Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/page/2/#findComment-113342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 29 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 29 Maja 2010 bodek, z góry bardzo dziękuję. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/page/2/#findComment-113344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 29 Maja 2010 Zamówiłem grzybka, ciekawe co mi z tego wyjdzie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/page/2/#findComment-113350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek Opublikowano 29 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 29 Maja 2010 Przepis nr 3 Bułki kefirowe Składniki 500g mąki typ 550 1 łyżeczka soli 300g kefirku 30g drożdży Przygotowanie Drożdze rozpuścić w kefirze o temp. pokojowej. Dodać mąkę, sól i i dobrze ugnieść Te ciasto na ok. 1 godz. pozostawić Znów dobrze ugnieść i uformować ok. 10 bułek Uformowane bułki pozostawić do czasu, aż podwójnie zwiększą swoją objętość Przesmarować wodą i zaraz wstawić do rozgrzanego do 170 st. piekarnika z załączonym termoobiegiem. Bułki trzymać w piekarniku do uzyskania złotożółtego koloru. Ps zacytowałem otrzymany przepis bez żadnych z mojej strony modyfikacji i sprawdzenia Nie ponoszę w związku z tym żadnej odpowiedzialności za ewentualne kuchy :wink: Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/page/2/#findComment-113351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 30 Maja 2010 witam miro gdzie tego grzyba zamówiłeś? Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/page/2/#findComment-113363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 30 Maja 2010 Kto skasował mój post i dlaczego ? Wiejas kupiłem na allegro: http://allegro.onet.pl/show_item.php?item=1058378611 Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/page/2/#findComment-113377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 30 Maja 2010 Przepis nr 2 Chleb kefirowy (Składniki na 2 foremki) 500g mąki żytniej 500g mąki przennej 2 łyżki masła 1 łyżka soli ziołowej 2 łyżki miodu 1 kostka drożdży 1 litr kefirku o temp. pokojowej Do wysmarowania foremek - masło Do posmarowania i posypania chleba - 1 żółtko, 1 łyżka kwaśnej śmietany, połamane migdały Czas przygotowania - 20 min. Czas spokoju - 30 min. Czas pieczenia - 60 min. Przepis nr 16 Naleśniki kefirowe 100g mąki 3 jajka 375ml kefirku Szczypta soli Olej lub masło do smażenia Składniki wymieszać i smażyć na patelni w małej ilości masła lub oleju. Kefirek można też wykorzystać nie tylko w kuchni. Można go dodawać do kąpieli, po opalaniu dobrze jest nim posmarować się (nawilży, odżywi i ochłodzi). Jest zdrowy nie tylko dla nas, ale również dla naszych psiaków i kotów. Oczywiście w wersji do spożycia, nie do smarowania :grin: Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/page/2/#findComment-113379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 30 Maja 2010 dzięki miro Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/page/2/#findComment-113380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 30 Maja 2010 bodek, dziękuję ale dawaj, dawaj wszystkie. Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/page/2/#findComment-113382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 30 Maja 2010 Przepis nr 1 Krem truskawkowo-kefirowy 300ml kefirku 300g truskawek 2 torebki zukru waniliowego 0.5 łyżeczki cynamonu 100ml śmietany 30% Truskawki widelcem pokawałkować i podusić.Dodać kefir z cynamonem i cukrem waniliowym i całość dobrze wymieszać. Śmietanę ubić i dodać, delikatnie przemieszać. Schłodzić i takie podawać Zamiast truskawek można użyć malin, śliwek, dobrze dojrzałego agrestu... Przepis nr 4 Koktajl kefirowy 300ml kefirku 300ml soku pomarańczowego Kostki lodu 4cl do wyboru Curacao, Campari, Likier kokosowy lub czekoladowy Do szklanki koktajlowej wlać wybrany likier. Następnie wlać powoli po np. włożonej łyżce kefirek i sok pomarańczowy (w równych ilościach). Dodać kostki lodu i udekorować owocami Przepis nr 5 Kefirowe smarowidło na chleb 500ml kefirku 3 pomidory 3 żółte papryki 1 czerwona papryka 1 cebula 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki szczyptunia ostrej chilli w proszku 0,5 łyżki soli Z papryk usunąć nasiona i wraz z cebulą posiekać na kawałki wielkości groszku najlepiej w robocie. Dodać pomidory i jeszcze raz krótko przesiekać w robocie na drobniutko. Dodać kefir, chili, sól i dobrze wymieszać. Można również wykorzystać jako dipp do różnych potraw Przepis nr 6 Zimna miseczka z ogórkiem i kefirkiem 500g ogórków 1000ml kefirku 2 ząbki czosnku sól i pieprz szczypta cukru 0.5 pęczka koperku trochę natki pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek trochę soku z cytryny 30g orzeszków pinii Ogórki umyć (zostawić trochę do przyozdobienia), obrać i grubo utrzeć na tarce. Dodać kefir, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i cukier. Dodać pourywane końcówki koperku, a resztę wraz z pietruszką drobno posiekać i z oliwą dodać. Dosmaczyć sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na godzinę. Orzeszki pinii na patelni bez tłuszczu uprażyć. Ostudzić. Wyciągnąć miseczkę z lodówki, wymieszać, posypać orzeszkami i przyozdobić ogórkiem. Podawać schłodzone. Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/page/2/#findComment-113408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 31 Maja 2010 Nr. 7 Bułgarska zupa ogórkowa 1 ogórek sałatkowy ciemnozielony 100g creme fraiche 12 orzechów włoskich 1 pęczek koperku 1 główka czosnku trochę oliwy z oliwek sól, pieprz świeżozmielony 500g kefirku Ogórek obrać, przeciąć wzdłuż i łyżeczką wyskrobać nasiona Pokroić drobno, posolić i wstawić do lodówki. Kefir, creme fraiche i wyciśnięty czosnek wymieszać. Dodać posiekane i podmiażdżone orzechy,posiekany koperek (połowę), oliwę i pieprz. Wyjąć ogórki z lodówki, odlać wyciek, lekko je podusić i z resztą wymieszać. Na smak jeszcze dosolić Podawać mocno schłodzone w gorące dni posypane resztą koperku i z chlebem. Ps Po mojemu zupa to musi być potrawa na gorąco, a ten przepis to raczej taki energetyczny chłodnik na upały. Ale podaję nazwę taką jaką dostałem Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/page/2/#findComment-113569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 31 Maja 2010 grzybek zamówiony, Przetestujemy jego moc. Kiedyś jak byłem mały to słyszałem i widziałem, że coś takiego starsi pili. A teraz czas na mnie przyszedł :wink: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/page/2/#findComment-113573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 31 Maja 2010 Przetestujemy jego moc.Ma 1-2% alkoholu :lol: Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/page/2/#findComment-113574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 31 Maja 2010 Ma 1-2% alkoholu :lol:To fajny efekt uboczny. Samo zdrowie. :thumbsup: Czyli dzieciom lepiej nie podawać? Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/page/2/#findComment-113575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 1 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 1 Czerwca 2010 Czyli dzieciom lepiej nie podawać?Moje dzieci i tak kefirku nie ruszą :sad: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/page/2/#findComment-113580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 24 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 24 Czerwca 2010 Witam. Dzisiaj dostałem moje "kefirki" (tak u nas się to nazywa) - już się "karmią" i pracują Moje pytanie: (może nie całkiem na temat, ale nie chcę zakładać nowego). Czy ktoś wie, co to mogło być:Jako dzieciak, pół wieku temu piłem tzw. grzyba lub meduzę.Był to napój o kolorze cyt. "szczynoherbacianym" (za Sztaudingerem), a na wierzchu pływało "coś" galaretowate, stąd ta nazwa "meduza" (ci co bywali nad Bałtykiem, wiedzą dlaczego). Dodam, że było to na Pomorzu zach. (konkr. Słupsk). Po prostu "meduzę" sie odsuwało, napój zlewało i piło. "Meduzę" zalewało się na nowo... Ale czym??? I co ty było??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/page/2/#findComment-115580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
technics Opublikowano 24 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 24 Czerwca 2010 Teraz to sie bodajże algi nazywa i zalewa się jakąś wodą chyba oligoceńską . Nie jestem pewien muszę zapytać w rodzince ktoś tam tego urzywa. A grzybka sam mam i piję codziennie przecież to nic innego jak kefir :grin: a jak dłużej postoi niż te "ustawowe" 24h to i z pasteryzowanego mleka można zsiadłe otrzymać .Wiem bo tak miałem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/page/2/#findComment-115589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 24 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 24 Czerwca 2010 Teraz to sie bodajże algi nazywa i zalewa się jakąś wodą chyba oligoceńską . Nie jestem pewien muszę zapytać w rodzince ktoś tam tego urzywa. A grzybka sam mam i piję codziennie przecież to nic innego jak kefir :grin: a jak dłużej postoi niż te "ustawowe" 24h to i z pasteryzowanego mleka można zsiadłe otrzymać .Wiem bo tak miałemWitam i dziekuje za odpowiedz. Kefir właśnie robię, ale interesuje mnie właśnie ta "meduza". Jak coś więcej bedziesz wiedział, to pisz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/page/2/#findComment-115591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 24 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 24 Czerwca 2010 witaj kowo,wstawiłem na pierwszej stronie tego tematu fotkę mojej kombuczyhttps://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3950&postdays=0&postorder=asc&start=0może masz to na myśli :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/page/2/#findComment-115592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 24 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 24 Czerwca 2010 Dzięki, ale to nie był grzybek. To było coś, jak galaretka - meduza właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/page/2/#findComment-115593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinFutrzak Opublikowano 20 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 20 Lipca 2010 Znalazłem w necie, że można robić piękne sery na bazie kefiru: http://www.colchischeese.com/cheese.html - ten na dole Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/page/2/#findComment-117942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 21 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 21 Lipca 2010 Ten ser musi kilka miesięcy leżeć w chłodnym miejscu aby był dobry. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/page/2/#findComment-118024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinFutrzak Opublikowano 21 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 21 Lipca 2010 Ten ser musi kilka miesięcy leżeć w chłodnym miejscu aby był dobry. Skąd taka opinia - doświadczenie czy informacje z netu? Jeśli to pierwsze, to proszę o jakieś szczegóły. Jeśli to drugie, to bardzo bym prosił o linka, bo temat mnie mocno interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/page/2/#findComment-118031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.