Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Od pani, u której kupiłem swoje grzybki (choć zajmuje się tym w ramach pasji, ale sprzedaż ma zarejestrowaną) dostałem kilka jej własnych rezeptur na wykorzystanie kefirku>

1. Krem kefirowo-truskawkowy

2. Chleb kefirowy

3. Bułki kefirowe

4. Koktail kefirowy

5. Kefirowe smarowidło na chleb

6. Zimne miseczki z ogórkiemi kefirem

7. Bułgarska zupa ogórkowa

8. Pianka łososiowa

9. Kefir ziołowy-jako Dipp

10. Zupa kwietniowa

11. Drink kefirowo-rabarbarowy

12. Kluski kefirowe z sałatką owocową

13. Ananasowe bowle z kefirem (choć nie wiem co to bowle)

14. marchewkowy kefir

15. Truskawkowy kefir

16. Naleśniki kefirowe

17. Lody kefirowo-bananowe

18. -kokosowe

19. Multiwitaminowy kefir

20. Twarożek

Przepisów tych osobiście jeszcze nie wypróbowałem, ale jak ktoś byłby chętny-chętnie przetłumaczę i wstawię :wink:

Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/page/2/#findComment-113323
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 79
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

anerka, specjalnie dla Ciebie zapodam te wszystkie przepisy :wink: Choć sam przyznam, że część z tych przepisów wydaje mi się banalna- w sensie wykonania. Jednakt fakt, że są te przepisy przez ich autorkę przetestowane, może warto je tu wstawić. A jeśli będą nie tego, to uprzejmie poproszę moderatorów o ich usunięcie :wink:
Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/page/2/#findComment-113342
Udostępnij na innych stronach

Zamówiłem grzybka, ciekawe co mi z tego wyjdzie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/page/2/#findComment-113350
Udostępnij na innych stronach

Przepis nr 3

 

Bułki kefirowe

 

Składniki

 

500g mąki typ 550

1 łyżeczka soli

300g kefirku

30g drożdży

 

Przygotowanie

 

Drożdze rozpuścić w kefirze o temp. pokojowej.

Dodać mąkę, sól i i dobrze ugnieść

Te ciasto na ok. 1 godz. pozostawić

Znów dobrze ugnieść i uformować ok. 10 bułek

Uformowane bułki pozostawić do czasu, aż podwójnie zwiększą swoją objętość

Przesmarować wodą i zaraz wstawić do rozgrzanego do 170 st. piekarnika z załączonym termoobiegiem.

Bułki trzymać w piekarniku do uzyskania złotożółtego koloru.

 

Ps

zacytowałem otrzymany przepis bez żadnych z mojej strony modyfikacji i sprawdzenia

Nie ponoszę w związku z tym żadnej odpowiedzialności za ewentualne kuchy :wink:

Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/page/2/#findComment-113351
Udostępnij na innych stronach

Kto skasował mój post i dlaczego ?

 

Wiejas kupiłem na allegro:

 

http://allegro.onet.pl/show_item.php?item=1058378611

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/page/2/#findComment-113377
Udostępnij na innych stronach

Przepis nr 2

Chleb kefirowy

(Składniki na 2 foremki)

500g mąki żytniej

500g mąki przennej

2 łyżki masła

1 łyżka soli ziołowej

2 łyżki miodu

1 kostka drożdży

1 litr kefirku o temp. pokojowej

 

Do wysmarowania foremek - masło

Do posmarowania i posypania chleba - 1 żółtko, 1 łyżka kwaśnej śmietany, połamane migdały

Czas przygotowania - 20 min.

Czas spokoju - 30 min.

Czas pieczenia - 60 min.

 

 

Przepis nr 16

Naleśniki kefirowe

100g mąki

3 jajka

375ml kefirku

Szczypta soli

Olej lub masło do smażenia

 

Składniki wymieszać i smażyć na patelni w małej ilości masła lub oleju.

 

 

Kefirek można też wykorzystać nie tylko w kuchni. Można go dodawać do kąpieli, po opalaniu dobrze jest nim posmarować się (nawilży, odżywi i ochłodzi). Jest zdrowy nie tylko dla nas, ale również dla naszych psiaków i kotów. Oczywiście w wersji do spożycia, nie do smarowania :grin:

Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/page/2/#findComment-113379
Udostępnij na innych stronach

Przepis nr 1

Krem truskawkowo-kefirowy

300ml kefirku

300g truskawek

2 torebki zukru waniliowego

0.5 łyżeczki cynamonu

100ml śmietany 30%

 

Truskawki widelcem pokawałkować i podusić.Dodać kefir z cynamonem i cukrem waniliowym i całość dobrze wymieszać.

Śmietanę ubić i dodać, delikatnie przemieszać. Schłodzić i takie podawać

 

Zamiast truskawek można użyć malin, śliwek, dobrze dojrzałego agrestu...

 

 

Przepis nr 4

Koktajl kefirowy

300ml kefirku

300ml soku pomarańczowego

Kostki lodu

4cl do wyboru Curacao, Campari, Likier kokosowy lub czekoladowy

 

Do szklanki koktajlowej wlać wybrany likier. Następnie wlać powoli po np. włożonej łyżce kefirek i sok pomarańczowy (w równych ilościach).

Dodać kostki lodu i udekorować owocami

 

 

Przepis nr 5

Kefirowe smarowidło na chleb

500ml kefirku

3 pomidory

3 żółte papryki

1 czerwona papryka

1 cebula

3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

szczyptunia ostrej chilli w proszku

0,5 łyżki soli

 

Z papryk usunąć nasiona i wraz z cebulą posiekać na kawałki wielkości groszku najlepiej w robocie. Dodać pomidory i jeszcze raz krótko przesiekać w robocie na drobniutko.

Dodać kefir, chili, sól i dobrze wymieszać.

 

Można również wykorzystać jako dipp do różnych potraw

 

 

Przepis nr 6

Zimna miseczka z ogórkiem i kefirkiem

500g ogórków

1000ml kefirku

2 ząbki czosnku

sól i pieprz

szczypta cukru

0.5 pęczka koperku

trochę natki pietruszki

3 łyżki oliwy z oliwek

trochę soku z cytryny

30g orzeszków pinii

 

Ogórki umyć (zostawić trochę do przyozdobienia), obrać i grubo utrzeć na tarce. Dodać kefir, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i cukier. Dodać pourywane końcówki koperku, a resztę wraz z pietruszką drobno posiekać i z oliwą dodać. Dosmaczyć sokiem z cytryny.

Odstawić do lodówki na godzinę.

Orzeszki pinii na patelni bez tłuszczu uprażyć. Ostudzić.

Wyciągnąć miseczkę z lodówki, wymieszać, posypać orzeszkami i przyozdobić ogórkiem.

Podawać schłodzone.

Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/page/2/#findComment-113408
Udostępnij na innych stronach

Nr. 7

Bułgarska zupa ogórkowa

1 ogórek sałatkowy ciemnozielony

100g creme fraiche

12 orzechów włoskich

1 pęczek koperku

1 główka czosnku

trochę oliwy z oliwek

sól, pieprz świeżozmielony

500g kefirku

 

Ogórek obrać, przeciąć wzdłuż i łyżeczką wyskrobać nasiona

Pokroić drobno, posolić i wstawić do lodówki.

Kefir, creme fraiche i wyciśnięty czosnek wymieszać.

Dodać posiekane i podmiażdżone orzechy,posiekany koperek (połowę), oliwę i pieprz.

Wyjąć ogórki z lodówki, odlać wyciek, lekko je podusić i z resztą wymieszać. Na smak jeszcze dosolić

 

Podawać mocno schłodzone w gorące dni posypane resztą koperku i z chlebem.

 

Ps

Po mojemu zupa to musi być potrawa na gorąco, a ten przepis to raczej taki energetyczny chłodnik na upały. Ale podaję nazwę taką jaką dostałem

Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/page/2/#findComment-113569
Udostępnij na innych stronach

grzybek zamówiony,

Przetestujemy jego moc. Kiedyś jak byłem mały to słyszałem i widziałem, że coś takiego starsi pili. A teraz czas na mnie przyszedł :wink:

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/page/2/#findComment-113573
Udostępnij na innych stronach

Czyli dzieciom lepiej nie podawać?

Moje dzieci i tak kefirku nie ruszą :sad:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/page/2/#findComment-113580
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Gość Anonymous

Witam.

 

Dzisiaj dostałem moje "kefirki" (tak u nas się to nazywa) - już się "karmią" i pracują :)

 

Moje pytanie: (może nie całkiem na temat, ale nie chcę zakładać nowego).

 

Czy ktoś wie, co to mogło być:

Jako dzieciak, pół wieku temu piłem tzw. grzyba lub meduzę.

Był to napój o kolorze cyt. "szczynoherbacianym" (za Sztaudingerem), a na wierzchu pływało "coś" galaretowate, stąd ta nazwa "meduza" (ci co bywali nad Bałtykiem, wiedzą dlaczego). Dodam, że było to na Pomorzu zach. (konkr. Słupsk).

 

Po prostu "meduzę" sie odsuwało, napój zlewało i piło. "Meduzę" zalewało się na nowo... Ale czym??? I co ty było???

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/page/2/#findComment-115580
Udostępnij na innych stronach

Teraz to sie bodajże algi nazywa i zalewa się jakąś wodą chyba oligoceńską . Nie jestem pewien muszę zapytać w rodzince ktoś tam tego urzywa. A grzybka sam mam i piję codziennie przecież to nic innego jak kefir :grin: a jak dłużej postoi niż te "ustawowe" 24h to i z pasteryzowanego mleka można zsiadłe otrzymać .Wiem bo tak miałem
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/page/2/#findComment-115589
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Teraz to sie bodajże algi nazywa i zalewa się jakąś wodą chyba oligoceńską . Nie jestem pewien muszę zapytać w rodzince ktoś tam tego urzywa. A grzybka sam mam i piję codziennie przecież to nic innego jak kefir :grin: a jak dłużej postoi niż te "ustawowe" 24h to i z pasteryzowanego mleka można zsiadłe otrzymać .Wiem bo tak miałem

Witam i dziekuje za odpowiedz.

Kefir właśnie robię, ale interesuje mnie właśnie ta "meduza". Jak coś więcej bedziesz wiedział, to pisz.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/page/2/#findComment-115591
Udostępnij na innych stronach

witaj kowo,

wstawiłem na pierwszej stronie tego tematu fotkę mojej kombuczy

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3950&postdays=0&postorder=asc&start=0

może masz to na myśli :grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/page/2/#findComment-115592
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Ten ser musi kilka miesięcy leżeć w chłodnym miejscu aby był dobry.

Skąd taka opinia - doświadczenie czy informacje z netu? Jeśli to pierwsze, to proszę o jakieś szczegóły. Jeśli to drugie, to bardzo bym prosił o linka, bo temat mnie mocno interesuje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/page/2/#findComment-118031
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.