Skocz do zawartości

Grzybobranie


Gość ChefPaul

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 2,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Mam blisko do Czech więc po grzyby tam jezdzimy. W tym roku czeska milicja kontroluje naszych grzybiarzy i jak ktoś nie ma przy sobie dowodu osobistego to pokuta 500 koron. W Czechach na łąkach przy lasach rośnie dużo kani ale nikt ich nie zrywa. Spotkałem tam zawodowców, którzy znają się i zbierają grzyby blaszkowe np gąsówkę fioletowatą i hubę - żółciaka siarkowego. W Czechach widać że lasem opiekują się osoby kompetentne mozna tam spotkać pułapki ferromonowe na owady, karmiki i sól lizawkę dla zwierzyny.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/77/#findComment-368515
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejszy rekonesans w okolicach Załęcza Wielkiego  :)

 

post-53607-0-86870100-1409483804_thumb.jpg

post-53607-0-26006400-1409483849_thumb.jpg

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/77/#findComment-368522
Udostępnij na innych stronach

@kainabru1,Się weź uspokój  :) następny rozwala mnie na atomy.

 

 

Dzisiejszy rekonesans w okolicach Załęcza Wielkiego

Bogdan Ciebie zezgło czy cóś :rolleyes: jeżeli to jest rekonesans to jak w Twoim wykonaniu wygląda zbieranie strach się bać ;)  :D  


@Smakoszek,dzięki za info sam się wybieram więc dobrze wiedzieć  :)

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/77/#findComment-368548
Udostępnij na innych stronach

Roger zrobilam ta salatke co podales przepis ,tylko zrobilam z kurkami i prawdziwkami dla sprobowania ,dalam papryke i jeszcze troche jalapeno bo lubie pikantnie .Do sloikow i za pare dni posmakuje , z patelni mi smakowalo :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/77/#findComment-368706
Udostępnij na innych stronach

Manię strasznie zmęczyło łażenie po lesie i podsiadła mnie :laugh:

 

post-42246-0-23235300-1409660912_thumb.jpg

post-42246-0-76457300-1409660989_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/77/#findComment-368814
Udostępnij na innych stronach

Właśnie zostałem obdarowany większą ilością kani i nie wiem jak je przerobić.

post-40280-0-45010100-1409661701_thumb.jpg

Może ktoś ma jakieś ciekawe przepisy żeby je zagospodarować najlepiej na zimę, takiej ilości nie dam rady zjeść na raz.

Dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/77/#findComment-368818
Udostępnij na innych stronach

Ususzyć i zemleć na proszek, potem do słoiczka i zamknąć ... są bardzo aromatycznym dodatkiem np. do sosów, mięs i zup ;)

 

PS

Aha możesz suszyć do tego celu również trzony kań które normalnie są nie do wykorzystania ;)

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/77/#findComment-368830
Udostępnij na innych stronach

 

 

Właśnie zostałem obdarowany większą ilością kani i nie wiem jak je przerobić.
 

Można ususzyć. Kapelusze pokroić na pół, lub jak większe to na cztery. Ususzone luźno do słoja i szczelnie zakręcić. Potem wyjmujemy tyle ile zjemy ( to znaczy dużo :laugh:  ), moczymy w mleku, a potem w jajku i bułce tartej. Na patelnię i gotowe :tongue:;)

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/77/#findComment-368831
Udostępnij na innych stronach

 

 

Aha możesz suszyć do tego celu również trzony kań które normalnie są nie do wykorzystania

Pewnie Ameryki nie odkryję ale co tam, generalnie trzony, ogonki czy jak je tam zwał są twarde można je wykorzystać jak piszesz lecz my od kilku lat gotujemy je mielimy przez maszynkę jakby co Alfa a co? ;) i mrozimy. Używamy w miarę potrzeby do wszystkiego a to kotlety grzybowe mięsno-grzybowe krokiety i takie tam różności powiem smakowite i nie odbiega od grzybów czyli "kalepuszy" :tongue:  :)

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/77/#findComment-368837
Udostępnij na innych stronach

Zainspirowało mnie pytanie Kolegi o sposób zagospodarowania kani do późniejszego spożycia. Przy pomocy lornetki, za stodołą, pod lasem wypatrzyłem 6 sztuk kani :D . Trzy zostawiłem na jutro :tongue:;) .

 

post-42246-0-90911700-1409670716_thumb.jpg

post-42246-0-83934400-1409670773_thumb.jpg

post-42246-0-07422300-1409670839_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/77/#findComment-368838
Udostępnij na innych stronach

 

 

Właśnie zostałem obdarowany większą ilością kani i nie wiem jak je przerobić.

Zrobić "schabowe", a najlepiej napisz na PW do kolegi naginajka, na zlocie częstował kanią panierowaną w słoikach w zalewie, rawelacja przegryzka :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/77/#findComment-368841
Udostępnij na innych stronach

 

 

naginajka, na zlocie częstował kanią panierowaną w słoikach w zalewie, rawelacja przegryzka :D

 

mmmm...polecam :D

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/77/#findComment-368852
Udostępnij na innych stronach

A do czego grzecznie zapytam

 

Mi tam dobrze smakowała kania do nalewek, ale bez nalewek tez ciągałem ze słoika, szybko się skończyły, znaczy się kanie skończyły :D

 

bo jakoś sobie nijak z poranną kawą wyobrazić nie mogę

 

Baca, na zloty zaczni jeźdzć, popatrzysz, pogadasz, różności posmakujesz, a co za tym idzie wyobraźnię swą powiększysz :laugh: :laugh:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/77/#findComment-368858
Udostępnij na innych stronach

Serdecznie wszystkim dziękuję za porady, wybór padł na smażone w zalewie octowej. Część oczywiście zostanie pożarta z patelni.

Za poradą Zbója Madeja napisałem do naginajki ale nie mam jeszcze odpowiedzi. Teraz biorę się za smażenie, do słoików pójdą jutro.

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/77/#findComment-368859
Udostępnij na innych stronach

Żeby nie było, że Anuś po lesie nie śmiga :cool: a tylko w kuchni drepcze :) i słoiki zapełnia.

post-53395-0-86515000-1409741695_thumb.jpg

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/77/#findComment-368933
Udostępnij na innych stronach

Apropos grzybków mam pytanko czy ktoś z szanownego grono zbiera i przetwarza/konsumuje młode purchawki ?

 

Pytam z ciekawości bo ostatnio stary znajomy grzybiarz mnie usilnie namawiał na zbieranie tychże, wiem że te młode białe w środku są jadalne i ponoć bardzo smaczne tylko jakoś zawsze brakowało mi samozaparcia żeby spróbować ... chyba ciekawość weźmie górę i przy następnym zbiorze skuszę się na próbną porcyjkę ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/77/#findComment-368937
Udostępnij na innych stronach

Pewnie smakują jak trufle  :D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/77/#findComment-368953
Udostępnij na innych stronach

 

 

Apropos grzybków mam pytanko czy ktoś z szanownego grono zbiera i przetwarza/konsumuje młode purchawki ?

Raz dałem się namówić.Pokrojone w cieniutkie paseczki duszone na maśle nawet smakowały.Jednak nie zbieram.Są opory :)

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/77/#findComment-368956
Udostępnij na innych stronach

Dwa dni deszczu i efekty widoczne :)

http://app.endomondo.com/workouts/401930477/12834231

post-53607-0-97909800-1409760041_thumb.jpg

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/77/#findComment-368981
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dwa dni deszczu i efekty widoczne
 

 ale Tobie napadalo do koszyka  :D  A u nad deszcz to tylko woda z nieba sie leje

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/77/#findComment-369036
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.