Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Grzybobranie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2219 odpowiedzi w tym temacie

#2161 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 29 wrz 2019 - 12:14

U nas zakonczono zbior jak skonczyly sie sloiki  :) ostatnie w 4 l sloju , teraz zbieram sloiki zeby przelozyc  :)



#2162 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2313 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 29 wrz 2019 - 12:20

Przepiekne grzybki :clap: :clap:



#2163 jarekduch

jarekduch

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 764 postów
  • MiejscowośćMikołów

Napisano 29 wrz 2019 - 13:14

[quote name="Maciekzbrzegu" post="641823" timestamp="1569746960"]
Mam podpytanie. Co to moze byc za grzyb. Mam swój typ, ale nie chcem sugerowac.
Wiem grzybów których nie jesteśmy pewni nie zbieramy..


Na pierwszym zdjeciu:
- po prawej stronie może to być borowik ceglastopory, gdyż widać kolor kapelusza brązowy oraz trzon w kształcie maczugi,
- po lewej stronie może być borowik ponury - kapelusz ma beżowy oraz trzon walcowaty.
To oczywiście przypuszczenia, gdyż na zdjęciach nie widać wszystkich szczegółów.

#2164 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5194 postów

Napisano 29 wrz 2019 - 14:12

Według mnie to ceglastopore - robiłam je w occie. Po potraktowaniu zalewą octową robią się z powrotem jasne i są przyjemnie twarde.


Użytkownik chudziak edytował ten post 29 wrz 2019 - 20:34


#2165 Woytas

Woytas

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1024 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 29 wrz 2019 - 16:25

Powiem tak.... w życiu nie zebrałem w przeciągu 5 dni i 5 wyjazdów na grzyby ponad 2 tys prawdziwków :rolleyes:  koźlaki, podgrzybki, i inne grzyby omijałem bo zdążę jeszcze ich nazbierać, prawdziwki rosną wszędzie i to grupami, malutkie, małe, średnie i duże, a te największe pozostawiałem z braku miejsca, a właściwie z braku wolnych mocy przerobowych :)

Jakby mi ktoś jeszcze tydzień temu powiedział że zbiorę tyle prawdziwków to uznałbym go za szarlatana :D

Mały wycinek moich zbiorów, oraz jak sobie prawdziweczki rosną w naturze.

 

Piękne, z PB?.



#2166 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2249 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 29 wrz 2019 - 17:32

Piękne, z PB?.

.

 

 

Dzięki, nie rozumiem tylko tego PB :hmm:



#2167 Woytas

Woytas

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1024 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 29 wrz 2019 - 17:51

Piękne, z PB?.
.

Dzięki, nie rozumiem tylko tego PB :hmm:
Puszcza Bukowa

#2168 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11417 postów

Napisano 29 wrz 2019 - 18:54

To i ja się pochwalę.

Załączony plik  20190929_162548.jpg   153,45 KB   5 Ilość pobrań

 



#2169 sebarod

sebarod

    Pasjonat

  • **VIP**
  • 503 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 29 wrz 2019 - 19:05

To ja też sie chwale  ;)

 

                    Załączony plik  rydz.jpg   160,38 KB   3 Ilość pobrań

 

                    Załączony plik  rydz 2.jpg   127,89 KB   3 Ilość pobrań

 

                    Załączony plik  rydz1.jpg   50,59 KB   3 Ilość pobrań



#2170 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5194 postów

Napisano 29 wrz 2019 - 19:13

Wersji z oliwkami jeszcze nie widziałam :D  - a czym w takim razie to zalewasz?

 

 

Tak na marginesie to doszłam do wniosku ,że jednak  młode ,"mięsiste"  kanie mi bardziej smakują niż rydze .

 

A na drugim marginesie :rolleyes:  to z powodu nadmiaru kań w tym sezonie  i braku pomysłów na zagospodarowanie  to  pierwszy raz właśnie smażone kanie potraktowałam zalewą octową - polecam ten sposób.



#2171 jarekduch

jarekduch

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 764 postów
  • MiejscowośćMikołów

Napisano 29 wrz 2019 - 19:14

Rydze na maśle - pychota. Zbierałeś na Śląsku czy gdzieś dalej?

#2172 sebarod

sebarod

    Pasjonat

  • **VIP**
  • 503 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 29 wrz 2019 - 19:25

a czym w takim razie to zalewasz

 

4cz. wody 1cz ocet ,pół cukier ...

 

Zbierałeś na Śląsku czy gdzieś dalej?
 

 

Murcki ,Czułów ,Kostuchna wszedzie są ,dzis w 3 godzinki 25 kg 



#2173 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11417 postów

Napisano 29 wrz 2019 - 19:33

Wersji z oliwkami jeszcze nie widziałam :D  - a czym w takim razie to zalewasz?
 
 
Tak na marginesie to doszłam do wniosku ,że jednak  młode ,"mięsiste"  kanie mi bardziej smakują niż rydze .
 
A na drugim marginesie :rolleyes:  to z powodu nadmiaru kań w tym sezonie  i braku pomysłów na zagospodarowanie  to  pierwszy raz właśnie smażone kanie potraktowałam zalewą octową - polecam ten sposób.

Kanie są świetne do suszenia.Dają bardzo ładny aromat.

#2174 jarekduch

jarekduch

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 764 postów
  • MiejscowośćMikołów

Napisano 29 wrz 2019 - 19:38

 



Zbierałeś na Śląsku czy gdzieś dalej?

 
 
Murcki ,Czułów ,Kostuchna wszedzie są ,dzis w 3 godzinki 25 kg

Czyli całkiem blisko. Ładny zbiór.

#2175 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5194 postów

Napisano 29 wrz 2019 - 20:13

Kanie są świetne do suszenia.Dają bardzo ładny aromat.

 

arkadiuszu -wiem i potwierdzam :D - ale ja mam już nasuszonych i sproszkowanych kań dwa jednolitrowe słoiki i stąd kolejna alternatywa na zagospodarowanie  :D


Użytkownik chudziak edytował ten post 29 wrz 2019 - 20:15


#2176 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12682 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 29 wrz 2019 - 20:20

ale ja mam już nasuszonych i sproszkowanych kań dwa jednolitrowe słoiki

 

 

Olgo mam pomysł :D :D...... te słoiki zapełnione przesyłasz do mnie i rozpoczynasz od nowa ... :tongue:  :) 

 

 

Pozdrawiam



#2177 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1931 postów

Napisano 29 wrz 2019 - 20:27

Rydze na maśle

Poezja smaku :) u mnie niestety rydzów brak.



#2178 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5194 postów

Napisano 29 wrz 2019 - 20:36

Anuś nie wierzę ,że grzybów u Ciebie nie ma  - a spróbuj jeśli będziesz miała kanie zrobić je właśnie tak.Jak dotąd najpierw wszyscy się dziwią a potem zachwycają :laugh: - chyba ,że przez grzeczność :rolleyes:.

 

Właśnie zważyłam ususzone prawdziwki  - mam ponad 800 gramów :D.  A zamrożonych i uduszonych różnych innych gatunków ponad 3 kg .



#2179 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1931 postów

Napisano 29 wrz 2019 - 21:00

Anuś nie wierzę ,że grzybów u Ciebie nie ma

 

Olga grzyby są i to w ogromnych ilościach :) tylko rydzów nie spotkałam. :)

 

a spróbuj jeśli będziesz miała kanie zrobić je właśnie tak.Jak dotąd najpierw wszyscy się dziwią a potem zachwycają :laugh: - chyba ,że przez grzeczność :rolleyes:.

 

Te akurat zawsze dostaje :) jak tylko są, bo ja sama nie mam odwagi ich zbierać. Nigdy nie jestem pewna czy to kania czy inny twór :)

Olga te w zalewie octowej są do dłuższego przechowania, czy trzeba je w miarę szybko spożyć ? Suszyłam w poprzednim sezonie kanie i je sproszkowałam. Zimą przez moje ''roztrzepanie '' co u mnie normalne :D cały słoik litrowy ''wylądował na posadzce w piwnicy. Nawet nie zdążyłam zasmakować potraw z dodatkiem tego aromatycznego proszku. 

W tym roku prym wiodą u mnie prawdziwki w maśle klarowanym. podobno risotto z nimi jest zarąbiste :) tak mówi moja Córcia, która zabiera wszystkie słoiki.

Fotka sprzed dwóch godzin :) jeszcze sporo do przerobienia. Niestety były tym razem tylko duże okazy.

Załączony plik  P1060204.JPG   76,71 KB   2 Ilość pobrań



#2180 sebarod

sebarod

    Pasjonat

  • **VIP**
  • 503 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 29 wrz 2019 - 21:07

               Załączony plik  rydz4.jpg   37,87 KB   2 Ilość pobrań                    Załączony plik  rydz3.jpg   49,76 KB   2 Ilość pobrań






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych