pis67 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #926 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Machnąłem dziś Jojowe polędwiczki, Chyba jajowe, duże takie - chyba ze świnki długiej białej wschodniej.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/38/#findComment-390020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #927 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Chyba jajowe pisu, Jojowe ma być bo wg przepisu Jojo Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/38/#findComment-390030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamKowalski Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #928 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Ładnie te polędwiczki wyglądają. Ja jeszcze polędwiczek nie robiłem, ale na Święta mam zamiar właśnie je zrobić dokładnie według tego przepisu. Czy one mają być zakryte folią na czas peklowania? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/38/#findComment-390565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 16 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #929 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Czy one mają być zakryte folią na czas peklowania? Zakrywam folią spożywczą bo mi tak wygodniej, talerzykami przykrywałem, ale za dużo do mycia później było Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/38/#findComment-390623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #930 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Adam jak nie zakryjesz pojemnika,w którym peklujesz to zapach czosnku i innych przypraw będziesz miał w całej lodówce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/38/#findComment-390625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #931 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Polędwiczki wg Jojo, miałem je z wiadomych powodów zapeklowane mrozić, ale jednak musiałem czymś się zająć i w Piątek zadymiłem.6 dni peklowania suchego, na smak przypraw bardzo oki, niestety trochę mało słone, ale to pierwszy raz robiłem i następną razą dam ze 20g/kg, dymiłem 7 godzinek bo dużo tego było w Borniaku Teraz w Borniaczku osuszają się świąteczne dorsze z Pobiedzisk. Później spacerówki drobiowe dla siostry z Wrocka Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/38/#findComment-392140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #932 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zbóju ładne polędwiczki. Moje właśnie w wędzarni. Masz ich dość dużo to polecam kilka zostawić na minimum tydzień. A ze solą to faktycznie co najmniej 25 g/kg przynajmniej jak na moje smaki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/38/#findComment-392148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #933 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Masz ich dość dużo to polecam kilka zostawić na minimum tydzień Jojo, aż tak dużo to ich nie ma, raptem 7 sztuk podzielonych na dwie części, zostawiać raczej nie ma po co, rodzinka spożyje "na miejscu" 25g/kg to dla mnie raczej za dużo, myślę, że 20g/kg już powinno być oki Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/38/#findComment-392151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #934 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Rybki zadymioneTeraz drób się osusza w Borniaczku Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/38/#findComment-392202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #935 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Rybki trochę takie jak wczesny... , kurcze nie pamiętam o kim to było. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/38/#findComment-392323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #936 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Pawełku, nie jest źle. Na zewnątrz piękny kolorek, a wygląd środka psuje czarna błona, której Zbójaszek nie usunął podczas czyszczenia. Dorsz ma właśnie taki feler. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/38/#findComment-392326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #937 Opublikowano 22 Grudnia 2014 błona, której Zbójaszek nie usunął podczas czyszczenia. Tak było, moje palce już nie te co kiedyś i ciężko te błony wyskubać Rybki trochę takie jak wczesny... , kurcze nie pamiętam o kim to było. Ja zadymiam w Borniaku, a żeby w Borniaku zrobić "wczesnego" to trzeba naprawdę się postarać, a i tak nigdy nie wyjdzie "oryginał" :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/38/#findComment-392402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #938 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Tak było, moje palce już nie te co kiedyś i ciężko te błony wyskubać Zbójaszku błonę można usunąć przy pomocy tępego noża . Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/38/#findComment-392405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #939 Opublikowano 22 Grudnia 2014 25g/kg to dla mnie raczej za dużo, myślę, że 20g/kg już powinno być oki Dodatek cukru skutecznie niweluje słoność w tego typu wyrobach - 20 to moim zdaniem będzie mało Wojtku Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/38/#findComment-392421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #940 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Tak było, moje palce już nie te co kiedyś i ciężko te błony wyskubać Na przyszłość będę wiedział co zrobić :D Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/38/#findComment-392422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #941 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zbójaszku błonę można usunąć przy pomocy tępego noża . Tak Kaziu, ale nie zawsze mogę długo taki nóż dobrze utrzymać przy takim skubaniu Ale co mi tam jakaś błona i tak tego nie spożywam, mięsko ma być dobre, a nie jakaś błonka :) Dodatek cukru skutecznie niweluje słoność w tego typu wyrobach Jak już pisałem, zapomniałem go dodać miałem go dodać na drugi dzień, ale... ło matko i córko!!! też zapomniałem :facepalm: roger, P-soli chyba wystarczy, ja mało solny. Na przyszłość będę wiedział co zrobić Królu Złocisty, nie ma takiej potrzeby Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/38/#findComment-392524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #942 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Jeśli idzie o błony to kupiłem sobie taką małą szczotkę - coś ala do zębów- i przy oprawianiu ryb delikatnie szczotkuję wewnetrzną część rybki. Po takim zabiegu mam bardzo czystą, pozbawioną krwistych i czarnych elementów rybkę. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/38/#findComment-392944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #943 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Jeśli idzie o błony to kupiłem sobie taką małą szczotkę Michaś, pewnikiem i ja sobie taką szczoteczkę sprawię ale narazie nie ma do czego, ryby się skończyły po nowym roku mus zamówienie złożyć u najlepszego prywatnego zaopatrzeniowca na dorsze i może na śledzie :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/38/#findComment-392966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #944 Opublikowano 25 Grudnia 2014 po nowym roku mus zamówienie złożyć u najlepszego prywatnego zaopatrzeniowca na dorsze i może na śledzie :D Witaj Wojtku . Teraz mają być w lutym . Chyba że ja prędzej będę osobiście nad Bałtykiem Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/38/#findComment-392967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #945 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Teraz mają być w lutym . Chyba że ja prędzej będę osobiście nad Bałtykiem Witaj Andrzejku witaj :DI takie posty to aż przyjemnie poczytać oczywiście nie tam żebym maślił Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/38/#findComment-392974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #946 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Wpisałem do kajetu w dziale przypomnienia :D Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/38/#findComment-392982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #947 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Ty się Zbójaszku Szanowny tak nie ciesz na te rybki. Andrzejek nam się na czarny ląd wybiera i rybki i serki to do sklepiku będziemy musieli chodzić Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/38/#findComment-393007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #948 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Ty się Zbójaszku Szanowny tak nie ciesz na te rybki. Andrzejek nam się na czarny ląd wybiera i rybki i serki to do sklepiku będziemy musieli chodzić Spoko Michaś spoko, wpierwej ryby później Afryka :laugh: , poza tym wróci, gdzie mu będzie lepiej jak nie w Polsce, tutaj krowy lepsze mleko dają i w większych ilościach, a w Afryce co?? będzie ganiał po pustyni z jakimś bukłakiem za bawołami i je w biegu doił?? wątpię :laugh: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/38/#findComment-393042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #949 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Wczoraj zapeklowałem trochę towaru, 4.3 kg boczku, 2.4 karkówki, 2 myszki 2.2 kg, całość była zamrożona, "po wszystkim" całość jedzie do Wrocka, siostra zamówiła, polędwice też będą. Gar stoi na spiżarnianej podłodze, dziś do lodówki Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/38/#findComment-395756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #950 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Zamówienie dla siostry z Wrocka. dwa dni dymienia, dzisiaj odbiór towaru Po dymieniu i parzeniu. Polędwice w zalewie, też do Wrocka, dymienie w Piątek Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/38/#findComment-397942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.