andrzej k Opublikowano 20 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1401 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Towar po dymieniu i parzeniu Wojtek mogę napisać nawet w ciemno ...... w roku 2018 nie będą gorsze , wręcz jeszcze ładniejsze ...... Młodsi adepci wędzenia , mają się od kogo uczyć . Pozdrowienia ślę Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/57/#findComment-580724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniek96 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1402 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/57/#findComment-580725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #1403 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Matki są dumne z Synka Dziękuję bardzo matki staram się jak mogę Młodsi adepci wędzenia , mają się od kogo uczyć . Oj tam Jędruś :D I jeszcze polędwica (z piękną złotą mizdrą ) wyjątkowo w siatce i jakiś farfocel boczkowy, nieparzone Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/57/#findComment-580728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1404 Opublikowano 20 Grudnia 2017 I jeszcze polędwica (z piękną złotą mizdrą ) Wojtek , ja też nie obrabiam przed wędzeniem polędwic do " różowości " ..... zresztą szynek też . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/57/#findComment-580755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 21 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1405 Opublikowano 21 Grudnia 2017 To sie zrobiło świątecznie! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/57/#findComment-580769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1406 Opublikowano 13 Lutego 2018 (edytowane) Zadymiłem dziś sztuk kilka, jakieś 6.5 godzinki w Borniaku, osuszanie chyba 2 godz. i 50 min. Edytowane 13 Lutego 2018 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/57/#findComment-588653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #1407 Opublikowano 13 Lutego 2018 Zbóju,zboczki zjawiskowe, rzec by można Dymnięte z poczuciem estetyki Te piłki lekarskie również bardzo sympatyczną prezencję posiadają Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/57/#findComment-588655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #1408 Opublikowano 13 Lutego 2018 Kolorek super! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/57/#findComment-588656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #1409 Opublikowano 13 Lutego 2018 Zadymiłem dziś sztuk kilka, Na konkurs plastyczny kolorystów Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/57/#findComment-588658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1410 Opublikowano 13 Lutego 2018 :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/57/#findComment-588660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #1411 Opublikowano 13 Lutego 2018 Widać wreszcie,że się przełożyłeś. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/57/#findComment-588664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1412 Opublikowano 20 Lutego 2018 (edytowane) Dla potomnych na forum i na grupie fb Ja tak robię i tak mi jest smaczniaste Wędzone sery Pilos „Styl włoski” wg Zbója Solanka:Woda – 1LSól – 8 dag Wędzone w Borniaku. Solanki robię tyle, żeby pokryła sery w pojemniku. Sery w solance trzymam 12-15 godz.Po wyjęciu z solanki wykładam serki na kratkę do ocieknięcia na +/- godzinkę.Następnie sery posypuję z ręki przyprawami, wkładam do siatki, wieszam na kiju i wiszą sobie tak kilka godz. w temp. pokojowej.Serki idą do wędzarni, w której osuszają się tak długo, aż obeschną.W zależności od temp. jaką serki złapały podczas wiszenia w temp. pokojowej, osuszanie w wędzarni może trwać od 2-3.5 godz.Temp. osuszania 45-50st.C.Jak serki obeschną to zapodaję dym i w tym dymie wiszą tak długo aż mi kolorek będzie odpowiadał, przeważnie jest to 3 godzinki.Temp wędzenia 50-55st.C.Podczas osuszania i dymienia, mniej więcej w połowie czasu, przekładam kije w wędzarni, coby bardziej równo się odymiły Każda wędzarnia dymi inaczej i żeby dobrze coś uwędzić to pomimo przepisów najlepiej dojść do wprawy metodą prób i błędów. Edytowane 20 Lutego 2018 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/57/#findComment-589515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1413 Opublikowano 20 Lutego 2018 (edytowane) Dla potomnych na forum i na grupie fb Ja tak robię i tak mi jest smaczniaste Wędzone udka kurczaka wg Zbója Udka kurczaka – 1 kgWoda zimna – 1LPeklosól – 120g Wędzone w Borniaku. Udka po oczyszczeniu z resztek piór wkładam do uprzednio przygotowanej zimnej zalewy i wkładam do lodówki na 24 godz. temp. w lodówce około 5st.C. Udka wyjmuję z zalewy i w tym czasie nastawiam wodę w garze do sparzenia tych udek, a na udka zawiązuję pętelki do zawieszania na kiju w wędzarni. Powiązane udka wkładam do wody o temp. 90st.C po niedługim czasie temp spada i staram się tak regulować palnikiem pod garnkiem, aby temp. wody w garnku miała temp. 75st.C. W takiej temp. udka parzę 60min. jeżeli temp. wody ma 72st.C udka parzę 70 min. UDKA PO TYCH CZASACH NIE SĄ UGOTOWANE TYLKO ŁADNIE SPARZONE. Po wyjęciu udek wieszam je w temp. pokojowej i idę grzać wędzarnię Borniak, trwa to około 30 - 40 min. W między czasie do udek przykładam LEKKO ręcznik papierowy celem ich wstępnego osuszenia. UDEK NIE WYCIERAM RĘCZNIKIEM, ŻEBY SKÓRY NIE POODRYWAĆ. Jak się wędzarnia nagrzeje to wkładam do niej jeszcze lekko ciepłe udeczka i zaczynam osuszanie. Udek nie osuszam na czas tylko do obeschnięcia powierzchni skóry i wtedy puszczam dym. Osuszanie może trwać 1.5 – 2 godz. Czas samego dymienia to około 3 godz. w czasie dymienia, mniej więcej po 1,5 godzinie, przekładam kije w wędzarni w celu równiejszego ich odymienia. Udka wędzę w temp. 50-55st.C. Po wędzeniu udka wieszam w chłodnym pomieszczeniu do wystudzenia, a następnie wkładam do miski i do lodówki.Jeżeli ktoś chce wędzić ćwierci z kurczaka to czas parzenia trzeba wydłużyć 10-15 min, a czas wędzenia o około 30-40 min.Każda wędzarnia dymi inaczej i żeby dobrze coś uwędzić to pomimo przepisów najlepiej dojść do wprawy metodą prób i błędów. Edytowane 20 Lutego 2018 przez Bee Gees Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/57/#findComment-589524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1414 Opublikowano 20 Lutego 2018 Bee Gees Dzięki Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/57/#findComment-589530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #1415 Opublikowano 22 Lutego 2018 Dla potomnych na forum i na grupie fb O jak fajnie, że wykorzystałeś we właściwy sposób moją sugestię Teraz będzie co linkować Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/57/#findComment-589756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 23 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #1416 Opublikowano 23 Lutego 2018 Ja juz sobie wydrukowalam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/57/#findComment-589796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 6 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1417 Opublikowano 6 Marca 2018 Udka kurczaka – 1 kg Woda zimna – 1L Peklosól – 120g Czy drób potrzebuje tyle peklosoli ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/57/#findComment-591177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1418 Opublikowano 6 Marca 2018 (edytowane) Czy drób potrzebuje tyle peklosoli ? Drób niekoniecznie potrzebuje peklosoli.Może być sama sól a stężenie solanki zależy od progu słoności i czasu. Edytowane 6 Marca 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/57/#findComment-591182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1419 Opublikowano 6 Marca 2018 Czy drób potrzebuje tyle peklosoli ? Akurat ta ilość p-soli mi odpowiada i wcale nie jest za słone, jestem mało słonolubny. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/57/#findComment-591226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 7 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1420 Opublikowano 7 Marca 2018 W innych tematach pisze się o "zgubnym procederze" mieszania peklosoli z solą, a tu ....... ........ : Drób niekoniecznie potrzebuje peklosoli.Może być sama sól To jak to w końcu jest Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/57/#findComment-591250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1421 Opublikowano 7 Marca 2018 Peklosol poza tym ze zabezpiecza przed bakteriami , nadaje kolor miesa ( poniewaz drob nie posiada czegos tam nie pamietam nazwy ) wiec dodanie peklo nie doda koloru ..ja jednak i do wyrobow z drobiu daje peklosol zeby byc po tej bezpieczniejszej stronie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/57/#findComment-591272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1422 Opublikowano 7 Marca 2018 ( poniewaz drob nie posiada czegos tam nie pamietam nazwy ) Posiada tylko w małej ilości.Hemoglobina. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/57/#findComment-591275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1423 Opublikowano 7 Marca 2018 Aha , no wlasnie bylam na dobrej drodze ale nie calkiem , teraz juz wiem , dzieki Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/57/#findComment-591276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 7 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1424 Opublikowano 7 Marca 2018 Barwinkiem mięsa o czerwonej barwie jest mioglobina. Hemoglobina występuje w krwi , ponieważ dostarcza do mięśni tlen, w małych ilościach występuje w mięsie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/57/#findComment-591324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 8 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1425 Opublikowano 8 Marca 2018 Barwinkiem mięsa A co to ten "Barwinek" Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/57/#findComment-591359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.