Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Towar po dymieniu i parzeniu :D

 

 

Wojtek mogę napisać nawet w ciemno ......     w roku 2018 nie będą gorsze , wręcz jeszcze ładniejsze ......  :D:)     Młodsi adepci wędzenia ,  mają się od kogo uczyć  .

 

Pozdrowienia ślę :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/57/#findComment-580724
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Matki są dumne z Synka

 

Dziękuję bardzo matki :D staram się jak mogę :D

 

Młodsi adepci wędzenia , mają się od kogo uczyć .

 

Oj tam Jędruś :blush::D :D

 

I jeszcze polędwica (z piękną złotą mizdrą :D) wyjątkowo w siatce i jakiś farfocel boczkowy, nieparzone :D

 

post-41817-0-20697100-1513799265_thumb.jpgpost-41817-0-37865600-1513799266_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/57/#findComment-580728
Udostępnij na innych stronach

 

 

I jeszcze polędwica (z piękną złotą mizdrą :D)

 

 

Wojtek , ja też nie obrabiam przed wędzeniem polędwic do " różowości " :D  .....  zresztą szynek też . :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/57/#findComment-580755
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Zadymiłem dziś sztuk kilka, jakieś 6.5 godzinki w Borniaku, osuszanie chyba 2 godz. i 50 min. :D

 

post-41817-0-46838600-1518535333_thumb.jpgpost-41817-0-74292500-1518535334_thumb.jpg

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/57/#findComment-588653
Udostępnij na innych stronach

:) Zbóju,zboczki zjawiskowe, rzec by można :yes::clap: 

Dymnięte z poczuciem estetyki :thumbsup::D

Te piłki lekarskie również bardzo sympatyczną prezencję posiadają :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/57/#findComment-588655
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zadymiłem dziś sztuk kilka,

Na konkurs plastyczny kolorystów   :frantics:    :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/57/#findComment-588658
Udostępnij na innych stronach

:D :D :thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/57/#findComment-588660
Udostępnij na innych stronach

Widać wreszcie,że się przełożyłeś. :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/57/#findComment-588664
Udostępnij na innych stronach

Dla potomnych na forum i na grupie fb :D

Ja tak robię i tak mi jest smaczniaste :cool:

 

Wędzone sery Pilos „Styl włoski” wg Zbója

 

Solanka:

Woda – 1L

Sól – 8 dag

 

Wędzone w Borniaku.

 

Solanki robię tyle, żeby pokryła sery w pojemniku. Sery w solance trzymam 12-15 godz.

Po wyjęciu z solanki wykładam serki na kratkę do ocieknięcia na +/- godzinkę.

Następnie sery posypuję z ręki przyprawami, wkładam do siatki, wieszam na kiju i wiszą sobie tak kilka godz. w temp. pokojowej.

Serki idą do wędzarni, w której osuszają się tak długo, aż obeschną.

W zależności od temp. jaką serki złapały podczas wiszenia w temp. pokojowej, osuszanie w wędzarni może trwać od 2-3.5 godz.

Temp. osuszania 45-50st.C.

Jak serki obeschną to zapodaję dym i w tym dymie wiszą tak długo aż mi kolorek będzie odpowiadał, przeważnie jest to 3 godzinki.

Temp wędzenia 50-55st.C.

Podczas osuszania i dymienia, mniej więcej w połowie czasu, przekładam kije w wędzarni, coby bardziej równo się odymiły :D

Każda wędzarnia dymi inaczej i żeby dobrze coś uwędzić to pomimo przepisów najlepiej dojść do wprawy metodą prób i błędów.

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/57/#findComment-589515
Udostępnij na innych stronach

Dla potomnych na forum i na grupie fb :D

Ja tak robię i tak mi jest smaczniaste

 

 

Wędzone udka kurczaka wg Zbója

 

Udka kurczaka – 1 kg

Woda zimna – 1L

Peklosól – 120g

 

Wędzone w Borniaku.

 

Udka po oczyszczeniu z resztek piór wkładam do uprzednio przygotowanej zimnej zalewy i wkładam do lodówki na 24 godz. temp. w lodówce około 5st.C. Udka wyjmuję z zalewy i w tym czasie nastawiam wodę w garze do sparzenia tych udek, a na udka zawiązuję pętelki do zawieszania na kiju w wędzarni. Powiązane udka wkładam do wody o temp. 90st.C po niedługim czasie temp spada i staram się tak regulować palnikiem pod garnkiem, aby temp. wody w garnku miała temp. 75st.C. W takiej temp. udka parzę 60min. jeżeli temp. wody ma 72st.C udka parzę 70 min. UDKA PO TYCH CZASACH NIE SĄ UGOTOWANE TYLKO ŁADNIE SPARZONE. Po wyjęciu udek wieszam je w temp. pokojowej i idę grzać wędzarnię Borniak, trwa to około 30 - 40 min. W między czasie do udek przykładam LEKKO ręcznik papierowy celem ich wstępnego osuszenia. UDEK NIE WYCIERAM RĘCZNIKIEM, ŻEBY SKÓRY NIE POODRYWAĆ. Jak się wędzarnia nagrzeje to wkładam do niej jeszcze lekko ciepłe udeczka i zaczynam osuszanie. Udek nie osuszam na czas tylko do obeschnięcia powierzchni skóry i wtedy puszczam dym. Osuszanie może trwać 1.5 – 2 godz. Czas samego dymienia to około 3 godz. w czasie dymienia, mniej więcej po 1,5 godzinie, przekładam kije w wędzarni w celu równiejszego ich odymienia. Udka wędzę w temp. 50-55st.C. Po wędzeniu udka wieszam w chłodnym pomieszczeniu do wystudzenia, a następnie wkładam do miski i do lodówki.

Jeżeli ktoś chce wędzić ćwierci z kurczaka to czas parzenia trzeba wydłużyć 10-15 min, a czas wędzenia o około 30-40 min.

Każda wędzarnia dymi inaczej i żeby dobrze coś uwędzić to pomimo przepisów najlepiej dojść do wprawy metodą prób i błędów.

Edytowane przez Bee Gees

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/57/#findComment-589524
Udostępnij na innych stronach

Bee Gees Dzięki :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/57/#findComment-589530
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dla potomnych na forum i na grupie fb
O jak fajnie, że wykorzystałeś we właściwy sposób moją sugestię ;) Teraz będzie co linkować  :thumbsup: Pozdrowionka :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/57/#findComment-589756
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Czy drób potrzebuje tyle peklosoli ? 

 

Drób niekoniecznie potrzebuje peklosoli.Może być sama sól  a stężenie solanki zależy od progu słoności i czasu. 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/57/#findComment-591182
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy drób potrzebuje tyle peklosoli ?

Akurat ta ilość p-soli mi odpowiada i wcale nie jest za słone, jestem mało słonolubny.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/57/#findComment-591226
Udostępnij na innych stronach

W  innych  tematach pisze się  o  "zgubnym procederze"  mieszania peklosoli  z solą, a tu .......  :rolleyes: ........ :

 

 

Drób niekoniecznie potrzebuje peklosoli.Może być sama sól

 

To jak to w końcu jest  :angel:

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/57/#findComment-591250
Udostępnij na innych stronach

Peklosol poza tym ze zabezpiecza przed bakteriami , nadaje kolor miesa ( poniewaz drob nie posiada czegos tam nie pamietam nazwy ) wiec dodanie peklo nie doda koloru ..ja jednak i do wyrobow z drobiu daje peklosol zeby byc po tej bezpieczniejszej stronie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/57/#findComment-591272
Udostępnij na innych stronach

 

 

( poniewaz drob nie posiada czegos tam nie pamietam nazwy )

 

Posiada tylko w małej ilości.Hemoglobina.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/57/#findComment-591275
Udostępnij na innych stronach

Aha , no wlasnie bylam na dobrej drodze ale nie calkiem , teraz juz wiem , dzieki :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/57/#findComment-591276
Udostępnij na innych stronach

Barwinkiem mięsa o czerwonej barwie jest mioglobina. Hemoglobina występuje w krwi , ponieważ dostarcza do mięśni tlen, w małych ilościach  występuje w mięsie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/57/#findComment-591324
Udostępnij na innych stronach

 

 

Barwinkiem mięsa

A co to ten  "Barwinek"  :question:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/57/#findComment-591359
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.