Zbój Madej Opublikowano 11 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #426 Opublikowano 11 Grudnia 2011 szynki, boczuś i baleron ?No, jeszcze ogonówka i wędzonka z mięśnia dwugłowego Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/18/#findComment-190236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #427 Opublikowano 12 Grudnia 2011 Trzeci dzień dymienia zakończony, przerwa chyba do Soboty Zbójaszku , Ty to już masz wprawę w wędzeniu . Wędzonki o ślicznym kolorku a sznureczki prawie białe . :grin: Super :clap: :grin: :grin: :clap: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/18/#findComment-190242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #428 Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zbójaszku , Ty to już masz wprawę w wędzeniu . Wędzonki o ślicznym kolorku a sznureczki prawie białeNie może być inaczej, wszak miałem i mam!!! nauczycieli najlepszych z możliwych :grin: :grin: Fotka po lewej(tylko wędzone) robiona dwa lata wstecz, fotki w środku i po prawej wczorajsze(po parzeniu). Postęp w dwuletniej nauce trochę widać :rolleyes: :grin: "Młodsi" BiSwW, ćwiczcie dymienie bo warto, uczcie się na moich błędach Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/18/#findComment-190248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #429 Opublikowano 12 Grudnia 2011 "Młodsi" BiSwW, ćwiczcie dymienie bo warto, uczcie się na moich błędach Z przyjemnością poznaje naukę wędzenia :grin: na błędach się uczę i poznaje smaki prawdziwych domowych wyrobów :thumbsup: dzięki wam wszystkim :grin: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/18/#findComment-190269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #430 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Postęp w dwuletniej nauce trochę widać :rolleyes: :grin: nie bez kozery funkcjonuje tu potoczne "wczesny Zbój Madej" :grin: co w wolnym tłumaczeniu brzmi "na czarno" Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/18/#findComment-190611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #431 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zbóju widac że nauka nie idzie w las Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/18/#findComment-190616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #432 Opublikowano 14 Grudnia 2011 A na początku był taki krnąbrny :grin: A teraz bardzo proszę.Pierwsza klasa :clap: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/18/#findComment-190623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #433 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Postęp w dwuletniej nauce trochę widać :rolleyes: :grin: nie bez kozery funkcjonuje tu potoczne "wczesny Zbój Madej" :grin: co w wolnym tłumaczeniu brzmi "na czarno" Zaiste ;-) Ilekroć coś zepsuję to patrze na zdjęcia "Wczesnego Zbója" i od razu mi lepiej ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/18/#findComment-190625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #434 Opublikowano 14 Grudnia 2011 potoczne "wczesny Zbój Madej" :grin: :lol: :lol: :tongue: A na początku był taki krnąbrny :grin:Oj tam oj tam :tongue: :lol: nie krnąbrny :lol: tylko nieraz u mnie jest tak(znaczy się było, :rolleyes: chyba), że jajko chce być mądrzejsze od kury, ale na końcu i tak jest dobrze :grin: :grin: Ilekroć coś zepsuję to patrze na zdjęcia "Wczesnego Zbója" i od razu mi lepiej :tongue: :tongue: :lol: Baleronik i boczek peklowane na sucho dwa dni, smak prawie oki, no może ciuteńkę za słony. Po peklowani tylko płukany Teraz jeszcze nie widać, ale jak doszedłem do środka baleronu to było małe szare oczko, wypadało by peklować 2.5 dnia i moczyć później z godzinkę Wędzonka z mięśnia dwugłowego, w smaku ciut mniej słona od innych wędzonek z tego samego sortu z tej samej zalewy, po parzeniu nie było to co chciałem, zbyt soczyste, nie mogłem tego mięśnia przeparzyć(temp. w środku 74-75st.C) bo mam tylko dwa term. bagnetowe, jeden poszedł w szyneczkę drugi w baleronik, więc ten mięsień parzyłem tyle co baleron prawie dwie godz. z gotowaniem i było mało, ale zjadliwa wędzonka bardzo Dodam jeszcze, że tegoroczne wędzonki świąteczne pekluję na mokro już bez dodatkowych przypraw, sama p-sól, możliwe, że tak już zostanie, zaprawki przyprawowe to robiłem chyba z przyzwyczajenia, u mnie w domu zawsze jakieś dodatki do zalewy były no i czas to zmienić Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/18/#findComment-190680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #435 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Dodam jeszcze, że tegoroczne wędzonki świąteczne pekluję na mokro już bez dodatkowych przypraw, sama p-sól, możliwe, że tak już zostanie, zaprawki przyprawowe to robiłem chyba z przyzwyczajenia, u mnie w domu zawsze jakieś dodatki do zalewy były no i czas to zmienić Witaj Zbójniku , ja zawsze robię bez żadnych przypraw i naprawdę wyroby są super w smaku ,przynajmniej czujesz co jesz :grin: Solankę robię 50/50 sól i peklo-sól ,moje mięso na Święta już leży w zalewie -ogółem poleży 10 dni , po niedzieli -chyba w czwartek wędzenie :wink: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/18/#findComment-190688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #436 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Wojtku, jak zawsze Twoje wędliny wyglądają zaje..... i zapewnie tak samo smakują :thumbsup: :thumbsup: - to jest to do czego dążę Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/18/#findComment-190718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #437 Opublikowano 18 Grudnia 2011 Świąteczne wędzonki(po parzeniu) dla moich sióstr, to już chyba koniec wędzonek wp na tegoroczne Święta BN :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/18/#findComment-191443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #438 Opublikowano 13 Marca 2012 Pierwsze przedświąteczne dymienie wczoraj było. 4.7kg boczku i dwa kawałki podgardla na skwarki zadymiłem :grin: Wsio peklowane wg Szczepana 3 dni. Po wędzeniu. Na ostatniej fotce z wbitymi hakami podgardle. Po parzeniu. Boczki powiszą kilka dni w spiżarni coby tłuszczyk zrobił się taki trochę "miętki" jak masełko Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/18/#findComment-207060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #439 Opublikowano 13 Marca 2012 Miałem po lekkim podsuszeniu wsio dać do zamrażarki, ale :rolleyes: no cóż... Poza tym po co taki mały kawałek ma blokować niepotrzebnie zamrażarkę :lol: Mnie tam smakuje :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/18/#findComment-207132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 13 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #440 Opublikowano 13 Marca 2012 Wojtku, piękny boczuś Ja planuję w najbiższą sobotę uwędzić około 15 kg krakowskiej Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/18/#findComment-207145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #441 Opublikowano 20 Marca 2012 Zbórniaki się osadzają(teraz już wiszą w kuchni), tak o 15 pójdą na spotkanie z Borniakiem Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/18/#findComment-208417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #442 Opublikowano 20 Marca 2012 a te farfocle na szynkach to zostawiasz po to, żeby były bardziej soczyste ? :grin: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/18/#findComment-208422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #443 Opublikowano 20 Marca 2012 a te farfocle na szynkach to zostawiasz po to, żeby były bardziej soczyste ? :grin:No to pojechałeś :tongue: :tongue: :lol: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/18/#findComment-208426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #444 Opublikowano 25 Marca 2012 Z wędzenia w tygodniu. Jakby co to nie jest "wczesny..." :tongue: są po parzeniu i tak wyglądają. poza tym po takiej golonce( albo boczku) było III miejsce w Napoleomowie :grin: Nie udało się na Święta BN to udało się na WN, mięsień dwugłowy przeparzony tak jak chciałem jakieś 75-76st.C w środku i o to chodziło :thumbsup: :thumbsup: I było so obgryzać po golonkach Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/18/#findComment-209413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #445 Opublikowano 25 Marca 2012 Jakby co to nie jest "wczesny..."ściemniasz :tongue: - przysnąłeś pewnie przy wędzarni i poleciało :grin: :tongue: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/18/#findComment-209421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #446 Opublikowano 25 Marca 2012 I było so obgryzać po golonkach Zbójaszku czy nie za dużo zostawiłeś sobie na obgryzanie??? :tongue: Bardzo ładne wyroby... :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/18/#findComment-209425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #447 Opublikowano 25 Marca 2012 ściemniasz :tongue: - przysnąłeś pewnie przy wędzarni i poleciało :grin: :tongue: :grin: :grin: :grin: W Borniaku trzeba się nieźle postarać żeby wyszedł "wczesny" :tongue: :grin: :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/18/#findComment-209427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #448 Opublikowano 25 Marca 2012 Super ogryzki Zbujaszku :thumbsup: . Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/18/#findComment-209429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #449 Opublikowano 25 Marca 2012 Oj, szynka z dwugłowego idealna. Ja dopiero jutro wsad kupuje i pekluje, szynki będą "szybkie"... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/18/#findComment-209435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #450 Opublikowano 25 Marca 2012 W Borniaku trzeba się nieźle postarać żeby wyszedł "wczesny"oj tam zaraz.... jak przyśniesz a zrębki się zapalą to już będzie z górki :grin: - a uwierz mi... prędzej czy później doznasz zapalenia zrębków Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/18/#findComment-209450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.