Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

szynki, boczuś i baleron ?

No, jeszcze ogonówka i wędzonka z mięśnia dwugłowego :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/18/#findComment-190236
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Trzeci dzień dymienia zakończony, przerwa chyba do Soboty :cool:

 

Zbójaszku , Ty to już masz wprawę w wędzeniu . Wędzonki o ślicznym kolorku a sznureczki prawie białe . :grin: Super :clap: :grin: :grin: :clap:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/18/#findComment-190242
Udostępnij na innych stronach

Zbójaszku , Ty to już masz wprawę w wędzeniu . Wędzonki o ślicznym kolorku a sznureczki prawie białe

Nie może być inaczej, wszak miałem i mam!!! nauczycieli najlepszych z możliwych :grin: :grin:

 

Fotka po lewej(tylko wędzone) robiona dwa lata wstecz, fotki w środku i po prawej wczorajsze(po parzeniu). Postęp w dwuletniej nauce trochę widać :rolleyes: :grin:

 

"Młodsi" BiSwW, ćwiczcie dymienie bo warto, uczcie się na moich błędach :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/18/#findComment-190248
Udostępnij na innych stronach

"Młodsi" BiSwW, ćwiczcie dymienie bo warto, uczcie się na moich błędach

Z przyjemnością poznaje naukę wędzenia :grin: na błędach się uczę i poznaje smaki prawdziwych domowych wyrobów :thumbsup: dzięki wam wszystkim :grin:
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/18/#findComment-190269
Udostępnij na innych stronach

Postęp w dwuletniej nauce trochę widać :rolleyes: :grin:

;) nie bez kozery funkcjonuje tu potoczne "wczesny Zbój Madej" :grin: :cool: co w wolnym tłumaczeniu brzmi "na czarno" ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/18/#findComment-190611
Udostępnij na innych stronach

A na początku był taki krnąbrny :grin: A teraz bardzo proszę.Pierwsza klasa :clap:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/18/#findComment-190623
Udostępnij na innych stronach

Postęp w dwuletniej nauce trochę widać :rolleyes: :grin:

;) nie bez kozery funkcjonuje tu potoczne "wczesny Zbój Madej" :grin: :cool: co w wolnym tłumaczeniu brzmi "na czarno" ;)

Zaiste ;-) Ilekroć coś zepsuję to patrze na zdjęcia "Wczesnego Zbója" i od razu mi lepiej ;-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/18/#findComment-190625
Udostępnij na innych stronach

potoczne "wczesny Zbój Madej" :grin: :cool:

:lol: :lol: :tongue:

A na początku był taki krnąbrny :grin:

Oj tam oj tam :tongue: :lol: nie krnąbrny :lol: tylko nieraz u mnie jest tak(znaczy się było, :rolleyes: chyba), że jajko chce być mądrzejsze od kury, ale na końcu i tak jest dobrze :grin: :grin:

Ilekroć coś zepsuję to patrze na zdjęcia "Wczesnego Zbója" i od razu mi lepiej

:tongue: :tongue: :lol:

 

Baleronik i boczek peklowane na sucho dwa dni, smak prawie oki, no może ciuteńkę za słony. Po peklowani tylko płukany :D Teraz jeszcze nie widać, ale jak doszedłem do środka baleronu to było małe szare oczko, wypadało by peklować 2.5 dnia i moczyć później z godzinkę :cool:

 

Wędzonka z mięśnia dwugłowego, w smaku ciut mniej słona od innych wędzonek z tego samego sortu z tej samej zalewy, po parzeniu nie było to co chciałem, zbyt soczyste, nie mogłem tego mięśnia przeparzyć(temp. w środku 74-75st.C) bo mam tylko dwa term. bagnetowe, jeden poszedł w szyneczkę drugi w baleronik, więc ten mięsień parzyłem tyle co baleron prawie dwie godz. z gotowaniem i było mało, ale zjadliwa wędzonka bardzo :D

 

 

Dodam jeszcze, że tegoroczne wędzonki świąteczne pekluję na mokro już bez dodatkowych przypraw, sama p-sól, możliwe, że tak już zostanie, zaprawki przyprawowe to robiłem chyba z przyzwyczajenia, u mnie w domu zawsze jakieś dodatki do zalewy były no i czas to zmienić :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/18/#findComment-190680
Udostępnij na innych stronach

Dodam jeszcze, że tegoroczne wędzonki świąteczne pekluję na mokro już bez dodatkowych przypraw, sama p-sól, możliwe, że tak już zostanie, zaprawki przyprawowe to robiłem chyba z przyzwyczajenia, u mnie w domu zawsze jakieś dodatki do zalewy były no i czas to zmienić :cool:

Witaj Zbójniku , ja zawsze robię bez żadnych przypraw i naprawdę wyroby są super w smaku ,przynajmniej czujesz co jesz :grin:

 

Solankę robię 50/50 sól i peklo-sól ,moje mięso na Święta już leży w zalewie -ogółem poleży 10 dni , po niedzieli -chyba w czwartek wędzenie :wink:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/18/#findComment-190688
Udostępnij na innych stronach

Wojtku,

jak zawsze Twoje wędliny wyglądają zaje..... i zapewnie tak samo smakują :thumbsup: :thumbsup: - to jest to do czego dążę :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/18/#findComment-190718
Udostępnij na innych stronach

Świąteczne wędzonki(po parzeniu) dla moich sióstr, to już chyba koniec wędzonek wp na tegoroczne Święta BN :grin:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/18/#findComment-191443
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Pierwsze przedświąteczne dymienie wczoraj było.

4.7kg boczku i dwa kawałki podgardla na skwarki zadymiłem :grin:

Wsio peklowane wg Szczepana 3 dni.

 

Po wędzeniu. Na ostatniej fotce z wbitymi hakami podgardle.

 

Po parzeniu.

 

Boczki powiszą kilka dni w spiżarni coby tłuszczyk zrobił się taki trochę "miętki" jak masełko :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/18/#findComment-207060
Udostępnij na innych stronach

Miałem po lekkim podsuszeniu wsio dać do zamrażarki, ale :rolleyes: no cóż...

Poza tym po co taki mały kawałek ma blokować niepotrzebnie zamrażarkę :lol:

Mnie tam smakuje :grin:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/18/#findComment-207132
Udostępnij na innych stronach

Zbórniaki się osadzają(teraz już wiszą w kuchni), tak o 15 pójdą na spotkanie z Borniakiem :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/18/#findComment-208417
Udostępnij na innych stronach

a te farfocle na szynkach to zostawiasz po to, żeby były bardziej soczyste ? :grin:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/18/#findComment-208422
Udostępnij na innych stronach

a te farfocle na szynkach to zostawiasz po to, żeby były bardziej soczyste ? :grin:

No to pojechałeś :tongue: :tongue: :lol:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/18/#findComment-208426
Udostępnij na innych stronach

Z wędzenia w tygodniu. Jakby co to nie jest "wczesny..." :tongue: są po parzeniu i tak wyglądają. poza tym po takiej golonce( albo boczku) było III miejsce w Napoleomowie :grin:

 

 

Nie udało się na Święta BN to udało się na WN, mięsień dwugłowy przeparzony tak jak chciałem jakieś 75-76st.C w środku i o to chodziło :thumbsup: :thumbsup:

 

 

I było so obgryzać po golonkach :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/18/#findComment-209413
Udostępnij na innych stronach

Jakby co to nie jest "wczesny..."

ściemniasz :tongue: - przysnąłeś pewnie przy wędzarni i poleciało :grin: :tongue:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/18/#findComment-209421
Udostępnij na innych stronach

I było so obgryzać po golonkach :cool:

 

Zbójaszku czy nie za dużo zostawiłeś sobie na obgryzanie??? :tongue:

Bardzo ładne wyroby... :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/18/#findComment-209425
Udostępnij na innych stronach

ściemniasz :tongue: - przysnąłeś pewnie przy wędzarni i poleciało :grin: :tongue:

:grin: :grin: :grin:

 

W Borniaku trzeba się nieźle postarać żeby wyszedł "wczesny" :tongue: :grin: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/18/#findComment-209427
Udostępnij na innych stronach

Super ogryzki Zbujaszku :thumbsup: .

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/18/#findComment-209429
Udostępnij na innych stronach

W Borniaku trzeba się nieźle postarać żeby wyszedł "wczesny"

oj tam zaraz....

jak przyśniesz a zrębki się zapalą to już będzie z górki :grin:

- a uwierz mi... prędzej czy później doznasz zapalenia zrębków :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/18/#findComment-209450
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.