bogdan b Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #601 Opublikowano 28 Grudnia 2012 Temat peklowanie jest mocno rozwinięty na forum jak również na stronie głównej. Wszystkim radzę poczytać i określić definicję tego procesu , Gdy to już zrobimy zastanówmy się ile czasu na to potrzeba. Wracając myślami do tego co kiedyś czytałem , pierwsze 7 dni mięso pobiera składniki z solanki , następne 7 oddaje z powrotem a zostawia co najlepsze w mięsie , więc wychodzi na to że peklowanie powinno odbywać się przez 13-14 dni ,oczywiście w odpowiednich warunkach . Później zastanówmy się czy w 24 godz. to jest peklowanie czy jakieś inne ustrojstwo Najwyraźniej to jakieś ustrojstwo :grin: ( awaryjna sytuacja ) Temat podniesiony przeze mnie miał dotyczyć wpływy moczenia wędzonek na jakość i czas wędzenia . Moczenie z pewnością jest sposobem ratowania zbyt słonego mięsa i ma negatywny wpływ na końcową jakość wyrobu , wędzenie z pewnością się wydłuży ze względu na dłuższy czas osuszania . Są to tylko moje luźne rozważania ale ktoś musiał zacząć dyskusję :wink: Bardzo jestem ciekaw zdania na ten temat fachowców Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/25/#findComment-258872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #602 Opublikowano 28 Grudnia 2012 Moczenie z pewnością jest sposobem ratowania zbyt słonego mięsa i ma negatywny wpływ na końcową jakość wyrobuBodzio, dla mnie nie ma :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/25/#findComment-258873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #603 Opublikowano 28 Grudnia 2012 Kilka razy moczyłem szynkę oraz boczek przed parzeniem(tyle godzin ile była peklowana wędlina) u mnie to było ok. 7 godz.,gdyż nie znoszę słonych wędlin.Ostatnio zrobiłem krakowską ,trochę małosolną ,ale dla mnie jest super.Smak doskonały,bo nie żałowałem przypraw.Wędlina im starsza, to jest smaczniejsza.Obiecałem sobie,że póki starczy mi sił,będę robił wędliny .To samo dotyczy chleba. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/25/#findComment-258881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #604 Opublikowano 28 Grudnia 2012 Kilka razy moczyłem szynkę oraz boczek przed parzeniemCzy to znaczy, że moczysz wędliny po wędzeniu przed parzeniem :rolleyes: :grin: czy ja źle rozumuję :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/25/#findComment-258889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #605 Opublikowano 28 Grudnia 2012 Moczenie z pewnością jest sposobem ratowania zbyt słonego mięsa i ma negatywny wpływ na końcową jakość wyrobu , wędzenie z pewnością się wydłuży ze względu na dłuższy czas osuszania . A może jest sposobem na zmniejszenie słoności? A może nie ma negatywnego wpływu na jakość wyrobu? Wędzenie jest takie same czasowo, osuszanie również, czy jest różnica w czasie osuszania po wyjęciu z wody czy solanki? Owszem, zgodzę się z teorią, ze wyroby nie moczone są trwalsze, bo mają więcej soli. Ja moczę zawsze, czasem 5 minut, czasem godzinę, wynika to i zależy od wielu czynników: przykładowo wielkości elementu, czasu i temperatury peklowania, pory roku, stężenia solanki czy rodzaju obróbki końcowej(parzenie czy pieczenie). Każdy przygotowuje mięso inaczej, u mnie w domu po solance mięso zawsze było conajmniej umyte w zimnej wodzie, potem ociekało na kratach sporo czasu, potem sznurowanie, osuszanie i wędzenie. I to mi zostało oraz to, że mięso w solance pływa swobodnie i ostatnio nawet sprawdzałem ile wody przypada na kilogram mięsa, wyszło od 0,5 do 0,75 litra. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/25/#findComment-258894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #606 Opublikowano 28 Grudnia 2012 Napisałem omyłkowo,oczywiście moczę po skończonym peklowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/25/#findComment-258895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #607 Opublikowano 28 Grudnia 2012 A może jest sposobem na zmniejszenie słoności? A może nie ma negatywnego wpływu na jakość wyrobu? pis67, wszystko możliwe że jest tak jak piszesz , przecież na końcu napisałem że są to moje luźne rozmyślania i czekam na wypowiedzi fachowców w tej dziedzinie - ja nim z pewnością jeszcze nie jestem :smile: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/25/#findComment-258897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 29 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #608 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Wczytałem się w kilka przepisów peklowania . Tych z lat 50-tych jak również 60-tych , 70-tych i 80-tych . Największy przełom nastąpił w wczesnych latach 80-tych . Z tych lat przejęliśmy najwięcej w domowej produkcji . Kształt wędzonek ,wielkość, otłuszczenie - to raczej zlikwidowaliśmy o skórze nie wspomnę na szynkach, siatki , peklosól, nastrzykiwanie , niektórzy masowanie prawie przemysłowe i inne. Zredukowaliśmy stężenie solanki do minimalnej na poziom peklowania polędwic. W tym swoim ulepszaniu procesów jeden fakt nie przyjmujemy do wiadomości że czas peklowania dwu tygodniowy przypisany jest innym rozmiarom mięs w elementach na wędzonki, jak również czas peklowania zależy od wielkości elementów o innych uwarunkowaniach na razie nie wspomnę. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/25/#findComment-259077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #609 Opublikowano 18 Czerwca 2013 Szybkie wędzenie półćwiartek drobiowych. Po 3.5 roku wędzenia drobiu solonego, przyszedł czas na wędzenie drobiu peklowanego na mokro Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/25/#findComment-289085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 7 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #610 Opublikowano 7 Lipca 2013 Powoli odnawiam zapasy w zamrażarce Kilka boczków, jakaś wędzonka z łopatki i podgardle na skwarki, fotki po dymieniu, teraz się wsio parzy I obrzynek z łopatki, lekko sparzony. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/25/#findComment-291451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 7 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #611 Opublikowano 7 Lipca 2013 Wojtek, nie żebym się czepiał, ale co one takie blade :???: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/25/#findComment-291532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 7 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #612 Opublikowano 7 Lipca 2013 co one takie bladeNo własnie, starszy, z temperatura miałeś problem ??? Czy dymu za mało ??? Blade cos wyszły... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/25/#findComment-291536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 8 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #613 Opublikowano 8 Lipca 2013 ale co one takie blade :???:z temperatura miałeś problem ??? Czy dymu za mało ???Czarne źle, jasne źle, normalnie marudzicie :tongue: :lol: :lol: Deflektor, ma pozapychane otworki i mało dymu leciało, nie ma komu poczyścić :blush: a wędziło się z osuszaniem 7 godzinek no i cały Borniak był napchany, słaby obieg powietrza, ale mi tam pipka, w smaku dobre są i już :P Po parzeniu kolorki lepsze nieco Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/25/#findComment-291608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #614 Opublikowano 8 Lipca 2013 Jak wklejacie zdjęcia przez nasze konto na Fotosiku, to zaznaczajcie opcję 500 px, a nie miniatury. Nie będzie problemu z otwieraniem zdjęć. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/25/#findComment-291609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 10 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #615 Opublikowano 10 Lipca 2013 Deflektor, ma pozapychane otworki i mało dymu leciało, nie ma komu poczyścić :blush:Zbójaszku jest komu , tylko nie ma kto. Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/25/#findComment-291834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #616 Opublikowano 25 Lipca 2013 Wczorajsze wieczorno/nocne dymienie :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/25/#findComment-294129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 26 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #617 Opublikowano 26 Lipca 2013 Żywisz cały pułk wojska ? :lol: :lol: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/25/#findComment-294184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 26 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #618 Opublikowano 26 Lipca 2013 Zbój Madej, możesz napisać jak robisz udka? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/25/#findComment-294185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 26 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #619 Opublikowano 26 Lipca 2013 Żywisz cały pułk wojska ?Chyba całą parowozownię. Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/25/#findComment-294189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pikasja Opublikowano 26 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #620 Opublikowano 26 Lipca 2013 Witam , ja się nie udzielałam , bo jakoś tak nie było za bardzo o czym , ale jakby przepis jak zrobić takie udka , to byłoby fajnie Zbóju Madeju :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/25/#findComment-294268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #621 Opublikowano 26 Lipca 2013 Żywisz cały pułk wojska ? :lol: :lol:Chyba całą parowozownię. :tongue: :lol: :lol: Tydzień temu wędziłem 12 sztuk, teraz 12 sztuk, ale u mnie jest komu jeść, z ostatniego wędzenia 6 sztuk pojechało do Wrocka, dwie się zjadło, zostało na jutro 4, każdy po kawałku i mus myśleć o następnym dymieniu możesz napisać jak robisz udka?ale jakby przepis jak zrobić takie udkaTrochę ponad trzy lata marynowałem w soli i przyprawach przez dobę, teraz pekluję tylko na mokro. Moja zalewa na 1 kg udek, ćwiartek lub półćwiartek to: 1L wody 110 g p-soli Pekluję 24 godz. Po peklowaniu udka już z pętelkami do wieszania, wkładam do wody o temp. 90st.c, po kilku chwilkach woda spada ciut poniżej 75st.C i jak ją po kilku minutach ustawię na jakieś 73-75st.C to zaczynam liczyć czas parzenia, w zależności od wielkości, jest to 45-60 min. Po parzeniu wieszam w kuchni na kiju na jakieś 90-120min. Wkładam do rozgrzanej wędzarni, osuszam różnie 90-120min, jak obeschnie to daję dymek, najczęściej wędzenie z osuszaniem u mnie trwa ostatnio 5-5.5 godz. w zależności jakiej wielkości mam spacerówki Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/25/#findComment-294272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pikasja Opublikowano 26 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #622 Opublikowano 26 Lipca 2013 Dzięki wielkie za przepis Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/25/#findComment-294307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 27 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #623 Opublikowano 27 Lipca 2013 Ja wbijam w najgrubsze miejsce uda termometr i parzę do osiągnięcia w nim 62'C Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/25/#findComment-294312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #624 Opublikowano 27 Lipca 2013 Ja wbijam w najgrubsze miejsce uda termometr i parzę do osiągnięcia w nim 62'CMożna i tak, ale po co kaleczyć mięsko, jakoś tak doszedłem do wprawy bez wbijania termometru i mam miękkie i soczyste mięsko po zadymieniu. Termometr wbijam tylko w baleron do parzenia, resztę wyrobów wędzono/parzonych, z jakiego mięska by nie były, parzę "na macanego", Bagno wytłumaczył co i jak i jest dobrze Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/25/#findComment-294315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szostek Opublikowano 27 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #625 Opublikowano 27 Lipca 2013 Zbój Madej !!! Czy możesz się z nami podzielić radami danymi Ci przez kolegę BAGNO jak na "macanego" da się określić parametry parzenia ??? Jeszcze małe pytanko czy do wody, w której parzysz uda dajesz jarzyny i wykorzystujesz ją potem ?. Byłbym wdzięczny bo nauka nie idzie w las sam wiesz. :!: Cytuj Pozdrawiam Piotr !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/25/#findComment-294321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.