beatag Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #876 Opublikowano 21 Listopada 2014 Czyżbyś powrócił do swoich początków?? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/36/#findComment-384740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #877 Opublikowano 21 Listopada 2014 Czyżbyś powrócił do swoich początków?? Nie czytasz wszystkiego. Cofnij się wstecz w moim temacie, a będzie jasne dlaczego są ciemne Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/36/#findComment-384742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #878 Opublikowano 21 Listopada 2014 Cofnij się wsteczZbóju mistrzu Madeju, mała dygresja. Czy można sie cofnąć w przód ? Cofnąłem się w temacie i nie znalazłem przyczyny, czemu są takie ciemne. Oświeć !!! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/36/#findComment-384743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #879 Opublikowano 21 Listopada 2014 Beata i Dyzio, wędzonki, które długo wiszą sobie na powietrzu, po wędzeniu/parzeniu czy też tylko po wędzeniu, zawsze ciemnieją po jakimś tam czasie, tak samo i kiełbasy Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/36/#findComment-384751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #880 Opublikowano 21 Listopada 2014 Beata i Dyzio, wędzonki, które długo wiszą sobie na powietrzu, po wędzeniu/parzeniu czy też tylko po wędzeniu, zawsze ciemnieją po jakimś tam czasie, tak samo i kiełbasy No tak se patrzę i faktycznie. Ciemnieją. Po jakimś tam czasie. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/36/#findComment-384756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #881 Opublikowano 21 Listopada 2014 (edytowane) Beata i dyzio, od posta nr. 844 i kilka postów niżej są fotki jak te "ciemnoty" wyglądały po wędeniu i po kilku dniach wiszenia w spiżarni Dzisiejsze dymienie. Po wędzeniu. Szyneczki po parzeniu, boczki jeszcze w garze. Udka kurzeńcze, przekrój i popakowane, będą w lodówce do bieżącego spożycia. Zapomniałem jeszcze czymś się "pochwalić", po 4 latach 8 mies. doczekałem się zapalenia zrębek na dymogeneratorze. Wcześniej niż boczki wyjąłem szynki do parzenia i było oki, zrębki się zapaliły jak boczki wyjmowałem, a chciałem jeszcze polędwice tak z pół godzinki podymić. Jutro kolejny dzień dymienia, ale już na nowym zapasowym dymniku.Gdzieś w temacie u kolegi forumowicza byłego TeBe było pisane o tym.Na minionym zlocie w Napoleonowie wujo z Grodziska coś mi o tym tłumaczył, ale wiecie jak to na zlotach, dużo się gada, a mało zapamiętuje :D Edytowane 21 Listopada 2014 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/36/#findComment-384763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #882 Opublikowano 21 Listopada 2014 I boczki po parzeniu, znaczy na dziś koniec dreptania Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/36/#findComment-384777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #883 Opublikowano 21 Listopada 2014 Boczusie i wszystko,piękne;) trzeba coś też uszykować na święta;) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/36/#findComment-384790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #884 Opublikowano 21 Listopada 2014 po 4 latach 8 mies. doczekałem się zapalenia zrębek na dymogeneratorze. ...w Napoleonowie wujo z Grodziska coś mi o tym tłumaczył, ale wiecie jak to na zlotach, dużo się gada, a mało zapamiętuje :D mówiłem że prędzej czy później się przydarzy Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/36/#findComment-384826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #885 Opublikowano 22 Listopada 2014 mówiłem że prędzej czy później się przydarzy Coś tam mówiiiiiłeś No dobra, czy mogło to być, że nie oczyściłem blachy od Borniaka i z tej blachy coś tam odpadło na grzałkę i się zapaliło? dymogenerator czyszczę przed każdym wędzeniem Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/36/#findComment-384835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #886 Opublikowano 22 Listopada 2014 Tłuszcz kapnął Wojtuś zrębki+tłuszcz+temperatura = zapłon Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/36/#findComment-384859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #887 Opublikowano 22 Listopada 2014 Wojtku, ponieważ w takich przypadkach generator jest już dobrze nagrzany, pracuje on na granicy zapalenia zrębek... wystarczy wtedy niewielki podmuch powietrza spowodowany np. otwieraniem drzwiczek aby doszło do podsycenia "żaru"Również to że po kilu godzinach nagar na sprężynie jest spory, może mieć jakiś wpływ - choć zdarzało mi się zapalenie na początku wędzenia, ale ewidentnie przyczyną wtedy były podmuchy powietrza (wiatru)zupełnie inną kwestią jest gdy coś (np kropla tłuszczu) spadnie na rozżarzone zrębki...... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/36/#findComment-384860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #888 Opublikowano 22 Listopada 2014 Tłuszcz kapnął Wojtuś zrębki+tłuszcz+temperatura = zapłon zupełnie inną kwestią jest gdy coś (np kropla tłuszczu) spadnie na rozżarzone zrębki...... Może był i tłuszcz, choć już nie raz różności dymiłem, tłuszcz kapał i się nie paliło,ale wiadomo, wsio jest dobrze jak jest dobrze, ale do czasu ystarczy wtedy niewielki podmuch powietrza spowodowany np. otwieraniem drzwiczek I możliwe, że to było przyczyną, tak jak wczoraj pisałem, że podczas wyjmowania boczków się zajarało, drzwi otworzyłem, mały pzeciąg i fajerwerki jak należy ale nic to Baśka, najważniejsze, że nic gorszego z tego ognia się nie zrobiło Dziś kolejne dymienie, 6 kawałków polędwicy, i szyneczka doś chuda z mięśnia półbłoniastego, wsio długo dymione i bez parzenia Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/36/#findComment-384870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #889 Opublikowano 22 Listopada 2014 Dziś trzeci dzień świątecznego dymienia, polędwice. Po jednej sztuce dla sióstr reszta zostaje, w siatce jest szynka z półbłoniastego, dymiona nie parzona Zapeklowałem polędwiczki 1.8 kg na 5 dni. Boczki dwa razy dymione, trzy tygodnie wisiały w spiżarni, zapakowane próżniowo w lodówce będą czekać na Święta.Ze smaku i konsystencji jestem bardzo zadowolony W spiżarni jeszcze wisi karkówka dymiona razem z powyższymi boczkami Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/36/#findComment-385054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #890 Opublikowano 22 Listopada 2014 Boczki dwa razy dymione, trzy tygodnie wisiały w spiżarni, zapakowane próżniowo w lodówce będą czekać na Święta. A ty Zbóju te boczki to takie ciemne chciałeś. Wracasz do korzeni? Jakoś wczesny Zbój mi się przypomniał. No chyba, że to wina zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/36/#findComment-385058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #891 Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) Wracasz do korzeni?Wczoraj coś podobnego mi pisali To są boczki dymione dwa razy na ciepło kilka tygodni temu, surowe, nie parzone. Po dymieniach wisiały sobie w spiżarni.Co długo wisi zawsze ciemnieje Jojo popatrz na 842 i 844 post i dalsze Edytowane 22 Listopada 2014 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/36/#findComment-385059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #892 Opublikowano 22 Listopada 2014 Zbójaszku , wyroby przecudnej urody . Nawet te ciemniejsze :D Nie maślę , jakaś odmiana musi być Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/36/#findComment-385062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #893 Opublikowano 22 Listopada 2014 Jojo popatrz na 842 i 844 post i dalsze No wybroniłeś się. Faktycznie po pierwszym dymieniu były jeszcze normalnego koloru. Muszę kiedyś też spróbować coś dowędzić drugi raz. Zawsze tylko raz wędzę.Tylko ja nie mogę znaleźć czasu na jedno dymienie, a gdzie kolejne. No ale może się uda kiedyś. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/36/#findComment-385064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #894 Opublikowano 22 Listopada 2014 Nawet te ciemniejsze Jak nie zapomnę, a będę sią starał pamiętać to na początku Stycznia jeszcze takie boczki machnę, do Lutego powinny być w sam raz, a cieniutko krojone same się zjadają :D Tylko ja nie mogę znaleźć czasu na jedno dymienie, a gdzie kolejne Nie musi być dymione na ciepło dzień po dniu, może być śmiało kilka dni przerwy. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/36/#findComment-385065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #895 Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) Nie musi być dymione na ciepło dzień po dniu, może być śmiało kilka dni przerwy. Niby masz rację. Niestety ja mam na działkę 25 km od Leszna i aby tam jechać to muszę mieć cały dzień wolny, bo robi się mała wycieczka. Gdybym nie mieszkał w bloku i miał wędzarnię na miejscu to by była inna sytuacja. Wszystko bym sobie wcześniej poszykował to i po robocie wieczorem można by dodymić kilka godzin. Edytowane 22 Listopada 2014 przez Jojo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/36/#findComment-385073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 23 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #896 Opublikowano 23 Listopada 2014 Wczoraj z polędwicami zadymiłem szynkę z półbłoniastego, wędzona nieparzona.W smaku ciutkę mniej słona od polędwic, w konsystencji bardziej się rozpada i jest bardziej miękka, ale jest także bardziej surowa. Na razie zapakowałem próżniowo, ale możliwe, że przed świętami ją sparzę Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/36/#findComment-385239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #897 Opublikowano 23 Listopada 2014 Zbójaszku tak cię obserwuje od jakiegoś czasu i widzę ze cie nosi jak diabli Nie dajesz chwili do wytchnienia. Ale dajesz czadu Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/36/#findComment-385319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #898 Opublikowano 28 Listopada 2014 Najsamprzód napiszę, że to nie jest wędzenie a'la wczesny Zbójniczek Karkóweczka co to była dymiona na ciepło jakiś czas temu z boczkami, dymienie ciepłe bez parzenia.Wczoraj poddymiłem ją razem z kiełbasami na ciepło. Więcej już jej dymił nie będę, powisi jeszcze "chwilkę" w spiżarni i pójdzie "w próżnię". Polędwiczki wczoraj dymione na gorąco i podpiekane.Te dwie posypałem przyprawami, jedną pieprzem ziołowym, drugą własną mieszanką przypraw do kuraka pieczonego. Te polędwiczki są bez posypki. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/36/#findComment-386485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #899 Opublikowano 28 Listopada 2014 Te polędwiczki są bez posypki. Jakie ładne o wiśniowym kolorku Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/36/#findComment-386489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #900 Opublikowano 28 Listopada 2014 Jakie ładne o wiśniowym kolorku Kolorek ładny, od olchy Przed Świętami będę jeszcze dymił polędwiczki wg Jojo, suche peklowanie z przyprawami. Nie wiem czy je jadłeś, Jojo miał je na zlocie grzybowym, były bardzo jadalne Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/36/#findComment-386492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.