Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No i ślicznie Zbójaszku Madeju :clap::thumbsup:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/39/#findComment-397953
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

A kiedy przesyłka dotrze do Wro? Bo którym wjazdem to się domyślam :D Ojj będzie napad jak na filmach o dzikim zachodzie ;) Pieknie wędzonki wyglądają.

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/39/#findComment-398023
Udostępnij na innych stronach

W Piątek dymiłem polędwice, zapomniałem fotkę pyknąć po dymieniu, w Sobotę pakowałem, teraz się przypomniało. Wiadomo gdzie towar pojedzie :D

 

post-41817-0-17239000-1422296814_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/39/#findComment-399951
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do Wrocka co wygrałem?

W nagrodę otrzymujesz :rolleyes: :rolleyes: gratulacje od Zbója :laugh: :laugh:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/39/#findComment-399959
Udostępnij na innych stronach

Kuuurcze zostałem wyprzedzony. Wiadomo że do Wrocka. Zbójaszku w końcu sie doigrasz :D

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/39/#findComment-399964
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zbójaszku w końcu sie doigrasz :D

Oj tam oj tam :laugh: :laugh:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/39/#findComment-399970
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

A widać ilu wędzarzy tyle rodzajów tych samych wyrobów :) ja akurat polędwice pozbawiam warkocza i oczywiście mizdry i w ten sposób pekluję i wędzę:-) a u Ciebie jest i z jednym i drugim:grin: będę musiał sobie taką kiedyś zrobić dla testów!

Piękna robota i bardzo ładne włdzonki :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/39/#findComment-399973
Udostępnij na innych stronach

Ja też zawsze usuwam warkocz , który to używam do mielonek a mizdrę wyrzucam a czyściutką polędwicę wędzę.

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/39/#findComment-399981
Udostępnij na innych stronach

 

 

ja akurat polędwice pozbawiam warkocza i oczywiście mizdry

 

 

Ja też zawsze usuwam warkocz

Za dużo roboty, nie widzę konieczności odcinania tych "dodatków", chyba że trafię w sklepie na szeroką polędwicę to warkocz odcinam, ale raczej staram sie kupować polędwicę od strony karku, mięsko mięciuchne i wąskie to i odcinać szkoda. Co do mizdry to odcinałem ją kiedyś, dawno, teraz nie odcinam :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/39/#findComment-399987
Udostępnij na innych stronach

Każdy ma swoje upodobania i smaki. 

Wykrawając warkocz widzę w nim sporo twardych "ścięgien", tak samo mizdra :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/39/#findComment-399998
Udostępnij na innych stronach

Zbóju, taka mizdra to pewnie całe dziesięć minut roboty ... wraz z warkoczem ;D 

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/39/#findComment-400005
Udostępnij na innych stronach

@myth,a co tu robić aż 10 minut ? :) 

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/39/#findComment-400008
Udostępnij na innych stronach

Wyciąć warkocz, ściąć mizdrę, trzasnąć browara i odnieść butelkę do sklepu, zamienić na pełną itd. itd. :D

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/39/#findComment-400012
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wiadomo gdzie towar pojedzie :D

 

 

 Ale siostrzyczka ma dobrze z Tobą  . :thumbsup::clap:  Ja też nie" pucuję" polędwicy , nawet jeszcze do wędzenia sznuruję . Zawsze trochę więcej soków w niej po wędzeniu zostanie :D 

 

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/39/#findComment-400021
Udostępnij na innych stronach

Każdy ma swoje upodobania i smaki. 

Wykrawając warkocz widzę w nim sporo twardych "ścięgien", tak samo mizdra :)

Ścinając mizdrę z każdej polędwicy robisz chyba błąd ponieważ usuwasz naturalną osłonę jak by nie było powstrzymującą wypływanie soków z produktu podczas obróbki cieplnej. Pozdrawiam

;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/39/#findComment-400077
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Miałem w zamrażarce kilka niedymionych jałowcowych, ale mało jak na Borniaka więc kupiłem 4 spacerówki drobiowe i była okazja na próbę udek wędzonych/parzonych, zawsze robiłem na odwrót. Nierówne odymienie, mało osuszone, ale nie chciałem dłużej osuszać bo kiełbaski były już suche więc puściłem dym, ale kolor najmniej ważny dla mnie, o smak i konsystencje sie rozchodzi. Wsio dymione w temp. 45-50st.C. Udka parzyłem 90 min. w temp. 77-80st.C.

W smaku bardzo oki, soczyste, dobrze sparzone, skórka tyćko twardawa, ale jadalna. Mogłem i z 10 min. dłużej parzyć, też by były oki :D

 

post-41817-0-59628000-1423139690_thumb.jpgpost-41817-0-37348700-1423139695_thumb.jpgpost-41817-0-18394800-1423139687_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/39/#findComment-402663
Udostępnij na innych stronach

Boczki, a raczej pachwinoboczki po dymieniu, teraz się parzą.

Szybkie peklowanie, tak wyszło, na kg mięsa 1L wody i 12g p-soli, 5 dni w solance. Jak w smaku to jutro sie dowiem :D

 

post-41817-0-07120500-1423326684_thumb.jpg

 

W Borniaczku jeszcze 6 polędwic sie dymi, zejdzie jeszcze tak do 20-tej :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/39/#findComment-403289
Udostępnij na innych stronach

 

 

Boczki, a raczej pachwinoboczki po dymieniu,

 

 

 Wojtek ,  na 30 jajów do poniedziałku kury dostały już zlecenie :D :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/39/#findComment-403291
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szybkie peklowanie, tak wyszło, na kg mięsa 1L wody i 12g p-soli, 5 dni w solance

 

Wcale nie będą słone  te "pachwinobrzuchoboczki"   :)

 

Pozdrawiam  ;)

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/39/#findComment-403294
Udostępnij na innych stronach

na 30 jajów do poniedziałku kury dostały już zlecenie :D :D

 

Cieszy mnie to bardzo bo u mnie z jajami ciężko. Trza by tym kurom jakąś szklankę ziarna wykombinować czy cuś  :rolleyes:  :D :D

 

Wcale nie będą słone te "pachwinobrzuchoboczki" :)

 

Krzyś jutro się dowiem czy prawdę napisałeś :D :D

 

Po parzeniu.

post-41817-0-77063900-1423332753_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/39/#findComment-403308
Udostępnij na innych stronach

Taki boczuc i jaja to na prawde wyjsciowe sniadanie http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,13_tl_orig.gif

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/39/#findComment-403324
Udostępnij na innych stronach

Polędwice gotowe :D

 

post-41817-0-98447200-1423335983_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/39/#findComment-403325
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wcale nie będą słone

Gonzo, posmakowałem plasterek i jednak są deczko słone, ale oczywiście jadalne, myślę, że 110g p-soli załatwi sprawę :D

Co do ogólnego smaku mięsa, dla mnie zbyt słabo odczuwalna "głębia" smaku mięsa w mięsie, nie wiem jak to nazwać :rolleyes: . Mięsa peklowane conajmniej 10-11 dni mają ten smak mięsa w mięsie bardziej głębszy, nie mniej jednak 5 dni peklowania bez nastrzyku też jest ogólnie oki :D


Jak już wcześniej pisałem, zbierzę się komisja i oceni :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/39/#findComment-403450
Udostępnij na innych stronach

Zbóju ja się odniosłem do tych proporcji  :)

 

 

 

Szybkie peklowanie, tak wyszło, na kg mięsa 1L wody i 12g p-soli, 5 dni w solance

 

Co do tych, to ja na 1 l dałbym 100g / na 5 dni 

 

 

Gonzo, posmakowałem plasterek i jednak są deczko słone, ale oczywiście jadalne, myślę, że 110g p-soli załatwi sprawę

 

 

Pozdrawiam  ;)

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/39/#findComment-403482
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.