Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po przeczytaniu wszystkich postów na temat kiełbasy stwierdziłem że brak tej , która w Rzeszowie jest nazywana "Wiejska z Markowej "( Markowa to okoliczna wioska słynaca z wyrobu najlepszej kiełbasy) więc pozwoliłem sobie na założenie nowego tematu:

 

 

Wieprzowina kl 2A 1,90 kg ( niepeklowana )

podgardle wp. 0,60 kg ( niepeklowane )

 

Wieprzowina kl 2 A rozdrobniona na sitku 5 mm

Podgardle rozdrobnione na sitku 3 MM

 

przyprawy i materiały pomocnicze:

 

sól kamienna niejodowana 15g / 1 kg

pieprz czarny mielony 2g/ 1 kg

czosnek granulowany " KOTANI: 7g / 1kg

jelita naturalne ( kiełbaśnice)

woda 5-7 % masy wsadu.

Mięso mielimy na maszynce dodajemy przyprawy i wodę, mieszamy delikatnie aby mięso nie puściło kleju i nadziewamy we wcześniej przygotowane jelita.

 

Osadzanie 12 godz. w temp. 4-6 stopni.

 

Wędzenie ciepłym dymem 50 - 60 stopni 180 min. lub do osiągnięcia barwy ciemno brązowej, następnie pieczenie w temp. 80-90 stopni przez 40 min, lub do osiągnięcia wewnątrz kiełbasy 70 stopni.

 

ps. Jest to przepis wbrew zasadom przyjętym na forum , ale kiełbasa wychodzi naprawdę pyszna.

 

kolor mojego wyrobu zostawia wiele do życzenia , ale wędziłem drewnem dębowym i ciemniej się nie da.

 

Do wędzenia w tych stronach używa się głównie wiśni lub olchy i do kiełbas jest najlepsza!!!

miodek

 

....grunt to myśl techniczna i dobre jedzenie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3092-kie%C5%82basa-z-okolic-rzeszowa/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 70
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

mieszamy delikatnie aby mięso nie puściło kleju

Czy kiełbaska nie będzie się rozpadać przy krojeniu ?

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3092-kie%C5%82basa-z-okolic-rzeszowa/#findComment-84599
Udostępnij na innych stronach

hi

 

Hm bardzo ciekawy przepis Trzeba zrobic tymbardziej ze wiem jak te kielbasy smakuja , poprostu niebo w gebie (mamy tu polski sklep gdzie sprzedaja takie wiejskie tylko maja ciemny kolor )

 

Mam pytanko otoz czy podczas pieczenia tluszcz nie bedzie wyplywal pod oslonki dlatego ze jest zmielony na sitku 3?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3092-kie%C5%82basa-z-okolic-rzeszowa/#findComment-84601
Udostępnij na innych stronach

Wędzenie ciepłym dymem 50 - 60 stopni 180 min. lub do osiągnięcia barwy ciemno brązowej

I tutaj rodzi się pytanie: w jaki sposób uzyskać naprawdę ciemnobrązową barwę kiełbasy ?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3092-kie%C5%82basa-z-okolic-rzeszowa/#findComment-84602
Udostępnij na innych stronach

Wędzenie ciepłym dymem 50 - 60 stopni 180 min. lub do osiągnięcia barwy ciemno brązowej

I tutaj rodzi się pytanie: w jaki sposób uzyskać naprawdę ciemnobrązową barwę kiełbasy ?

Pewnie wędzić np.olchą i dłużej jak 180min .Poniżej termometr, który był użyty do ostatniego wędzenia.Przed wędzeniem sonda była na całej długośći jednakowo błyszcząca (czysta).

 

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3092-kie%C5%82basa-z-okolic-rzeszowa/#findComment-84603
Udostępnij na innych stronach

Ja bym proponował śliwką to wtedy wyjdzie ciemniejsza.Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3092-kie%C5%82basa-z-okolic-rzeszowa/#findComment-84605
Udostępnij na innych stronach

Zawsze wędziłem wiśnią i wychodziła ciemno- brązowa , tym razem zabrakło wiśni na domowym składzie i poszło dębem.

 

pozdrawiam.

miodek

 

....grunt to myśl techniczna i dobre jedzenie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3092-kie%C5%82basa-z-okolic-rzeszowa/#findComment-84610
Udostępnij na innych stronach

Cześć,

Wędzę tylko olchą i nie mam problemu z uzyskaniem barwy ciemnobrązowej. Wręcz odwrotnie. Trudno mi jest uzyskać, w razie potrzeby, barwę jasną wędząc olchą i to przez minimum 3 godziny. Wiadomo, po godzinie ma barwę jasną ale nie ma zapachu jeszcze.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3092-kie%C5%82basa-z-okolic-rzeszowa/#findComment-84615
Udostępnij na innych stronach

No wlasnie moze to sposob na ciemna kielbase by dlugo wedzic olcha lub drzewami owocowymi , i nie bedzie efektu przewedzenia i zbyt mocnego smaku dlatego ze powyzsze rodzaje drewna naleza do najdelikatniejszych i ciezko nimi spaprac wedzenie .Co innego dab , czy odmiany orzechow , hickory czy mesquite ktore sa bardziej aromatyczne
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3092-kie%C5%82basa-z-okolic-rzeszowa/#findComment-84653
Udostępnij na innych stronach

Witam, serdecznie namawiam do wypróbowania recepturki podanej przez miodka, ponieważ jest to najpopularniejszy wyrób regionalny w naszych stronach. Ciemny kolorek w naszych stronach masarze robią mokrą olchą.

Pozdrawiam zadymiaczy - smakoszy.

Skype: waldi19612

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3092-kie%C5%82basa-z-okolic-rzeszowa/#findComment-84765
Udostępnij na innych stronach

Był taki temat dotyczący odmiennej technologii produkcji kiełbas na rzeszowszczyźnie. Zainteresowanym podaję link:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3289&highlight=kie%B3basy+rzeszowszczyzny

Te kiełbaski, robione wyłącznie na soli, wybarwiają się w procesie długiego, ciepłego wędzenia a potem pieczenia. Ich oczekiwaną cechą jest to, że nie mają masy klejowej. Poza tym są wilgotne, często z odrobinami galaretki. Wiem to z licznych degustacji :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3092-kie%C5%82basa-z-okolic-rzeszowa/#findComment-84767
Udostępnij na innych stronach

hi

Niby prosta kielbaska do zrobienia ale tylko pozornie , bo otoz mieso musi bys swiezutkie no i te dlugie wedzenie Robilem kilka razy ale to nie to co ta ktora jadlem od rzeszowkiakow

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3092-kie%C5%82basa-z-okolic-rzeszowa/#findComment-84817
Udostępnij na innych stronach

Witam , ja tez pochodze z podkarpacia i cos wtrące na temat kiełbasy rzeszowskiej , na poczatek nie pasuje mi ten czosnek Kotani czosnek to chyba ma byc z ogródka nie zaden z torebki ani z importu :wink: Wychowałem sie w wiosce odalonej o kilkanascie kilometrów od Markowej, z tego co pamietam a pamietam dobrze, bo i ludzi tam znałem chodziłem do szkoły do Łańcuta to Markowa 20 lat temu nie miała tradycji masarskich nie słyszało sie o masarniach z Markowej wedzili sobie pewnie tak jak kazdy na własne potrzeby . Po zmianie ustroiku wyrosło w Markowej kilka małych masarenek i jak trafili w gusta Rzeszowiaków to im chwała za to . Znam wyroby z Markowej i ta opisywaną wczesniej kiełbasę , powiem tak ze w porównaniu z wyrobami z duzych molochów to jest dobra, ale zeby powalała na kolana to przynajmniej nie mnie , mam wrazenie ze te masarenki juz zaczeły pogoń za ekonomią i zyskiem. Prosze nie myslec ze ze mam jakiś uraz do Markowej ale takie jest moje odczucie. Co do spoiwa w kiełbasie to dodawało sie zawsze wołowinę no chyba ze z jakich innych okolicznosci nie była osiagalna to robili bez . Co do kolorku to ja na koniec nadaje go wisnią . Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3092-kie%C5%82basa-z-okolic-rzeszowa/#findComment-84853
Udostępnij na innych stronach

nie pasuje mi ten czosnek Kotani czosnek to chyba ma byc z ogródka

Witam. napisałem od jakiego producenta czosnek ze względu na duże różnice w sile aromatu w przypadku czosnku granulowanego.

Tradycją jest dodawać czosnek świeży ucierany z solą , ale nie miałem na to czasu i dodałem w/w.

Markowa 20 lat temu nie miała tradycji masarskich nie słyszało sie o masarniach z Markowej wedzili sobie pewnie tak jak kazdy na własne potrzeby . Po zmianie ustroiku wyrosło w Markowej kilka małych masarenek i jak trafili w gusta Rzeszowiaków to im chwała za to

Ano trafili bo robili naprawdę dobrą kiełbasę za , którą dzisiaj trzeba zapłacić 35 złotych za kilo.

Co do spoiwa w kiełbasie to dodawało sie zawsze wołowinę no chyba ze z jakich innych okolicznosci nie była osiagalna to robili bez .

Robiłem z wołowiną i bez wołowiny jest lepsza.

Znam wyroby z Markowej i ta opisywaną wczesniej kiełbasę , powiem tak ze w porównaniu z wyrobami z duzych molochów to jest dobra, ale zeby powalała na kolana to przynajmniej nie mnie ,

Bo nie jesteś z Rzeszowa :grin:

miodek

 

....grunt to myśl techniczna i dobre jedzenie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3092-kie%C5%82basa-z-okolic-rzeszowa/#findComment-84855
Udostępnij na innych stronach

Witam, spokojnie chłopaki, wszyscy jesteśmy mistrzami świata masarskiego ale smaki mamy różne i potrzeby konsumpcyjne inne, zapraszam do grupy wschodniej do naszej integracji tam sobie możemy wymieniać nasze skromne doświadczenia.

Pozdrawiam zadymiaczy - smakoszy.

Skype: waldi19612

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3092-kie%C5%82basa-z-okolic-rzeszowa/#findComment-84859
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jadu kielbasianego .

 

Otoz niewiem moze w Polsce wyznaje sie inne zasady natomiast tu na kazdym kroku i w kazdym przepisie (odwiedzam rowniez stronki amerykanskie o zadymianiu ) bezwzglednie podkresla sie ze wszystkie kielbasy przeznaczone do wedzenia musza byc zapeklowane i nie chodzi tu o kolor a o to ze sama sol nie dokonca moze unieszkodliwic bakterie dla ktorych to wedzarka jest idealna wylegarnia (cieplo , dym ktory blokuje dostep powietrza i czas )

 

[mod]Co to za herezje ? Jaka wylęgarnia bakterii?[/mod]

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3092-kie%C5%82basa-z-okolic-rzeszowa/#findComment-85713
Udostępnij na innych stronach

Jadu kielbasianego .

 

Otoz niewiem moze w Polsce wyznaje sie inne zasady natomiast tu na kazdym kroku i w kazdym przepisie (odwiedzam rowniez stronki amerykanskie o zadymianiu ) bezwzglednie podkresla sie ze wszystkie kielbasy przeznaczone do wedzenia musza byc zapeklowane i nie chodzi tu o kolor a o to ze sama sol nie dokonca moze unieszkodliwic bakterie dla ktorych to wedzarka jest idealna wylegarnia (cieplo , dym ktory blokuje dostep powietrza i czas )

Zrób na peklo, ale to nie będzie już wg podanej receptury. Tylko koniecznie wrzuć zdjęcia! ;-)

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3092-kie%C5%82basa-z-okolic-rzeszowa/#findComment-85716
Udostępnij na innych stronach

odwiedzam rowniez stronki amerykanskie o zadymianiu ) bezwzglednie podkresla sie ze wszystkie kielbasy przeznaczone do wedzenia musza byc zapeklowane i nie chodzi tu o kolor a o to ze sama sol nie dokonca moze unieszkodliwic bakterie dla ktorych to wedzarka jest idealna wylegarnia (cieplo , dym ktory blokuje dostep powietrza i czas )

Spoko!!!! nic ci nie grozi ja tą kięłbasę robię od kilku lat i jeszcze żyję :grin: ,

więc i ty masz szanse.

Możesz śmiało robić na soli :lol:

 

[mod]Ps. Kolega pokazywał mi samochód sprowadzony z USA a jako ciekawostkę w bagażniku tzw. otwieranie awaryjne od środka i instrukcję ucieczki z bagaznika :grin:

Myślałem że robi sobie jaja ale to było oryginalne.

Amerykanie boją się wszystkiego!!!!

 

Sorki ale wydało mi się to śmieszne bo w

żadnym samochodzie europejskim tego nie ma a dzieci są wszędzie takie same :rolleyes:

 

[ Dodano: Czw Paź 29, 2009 22:42 ]

Pomijając samochody i obyczaje to kiełbachę możesz robić na samej soli.

Ostatnia moja produkcja ma już 2 tyg. i dalej wcinamy , więc śmiało :mrgreen:[/mod]

miodek

 

....grunt to myśl techniczna i dobre jedzenie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3092-kie%C5%82basa-z-okolic-rzeszowa/#findComment-85851
Udostępnij na innych stronach

Spoko!!!! nic ci nie grozi ja tą kięłbasę robię od kilku lat i jeszcze żyję ,

więc i ty masz szanse.

witaj Miodek pozwoliłem sobie zrobić tą kiełbaske wg twojego przepisu

czyli

76% mieso kl.IIa (szynka+łopatka)

24% tłuszcz drobny (podgardle bez skóry i gruczołów)

 

użyłem mieszanki peklującej:

15g/1kg mięsa soli warzonki

2,5g/1kg mięsa peklosoli

##################

pieprz 2,5g/kg

czosnek "kotani" 7g/kg

woda wrzątek 6%

##################

moje uwagi:

kiełbaska bardzo fajna mimo użycia czosnku gran.,na drugi raz zrobię ją na świeżym

będzie jeszcze lepsza,rozdrobnienie mięs za drobne lecz mi to nie przeszkadza,zwiększyłem ilość pieprzu minimalnie i wyszła pikantniejsza,widoczne

na obrzerzach ślady galaretki :tongue: ,ja ją robiłem w jelitach o kal.24mm wędzenie

na ciemny kolor było zamierzone"coś ala swojska żeby wyglądała jak ta z Rzeszowa"

czas wędzenia ok.120min.,charakterystycznie trzaska podczas "chrymkania" osłonka

schodzi bardzo dobrze z całości batonu (na zdjęciu tylko urywek nie chciałem tłuścić

aparatu foto),część szybko zamroziłem,aby zachować świeżość,reszta do dziennej konsumpcji.

polecam wszystkim,prosta łatwa do wykonania kielbaska

 

Marek z Bielska

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3092-kie%C5%82basa-z-okolic-rzeszowa/#findComment-86549
Udostępnij na innych stronach

Marku, przejdź na Fotosika, gdyż na forum opcja HTML jest wyłączona.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3092-kie%C5%82basa-z-okolic-rzeszowa/#findComment-86550
Udostępnij na innych stronach

Maxell wrzucił bym fotki na fotosika ,lecz od czasu jak mam problemy techniczne z tym

serwisem tak mam po dzień dzisiejszy,zatem jak możesz to wrzuć je na swoje konto

upoważniam Cię

pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3092-kie%C5%82basa-z-okolic-rzeszowa/#findComment-86555
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.