Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

Dostałem dzisiaj 12kg :shock: :shock: :shock: ozorów wieprzowych (w prezencie :grin: ) i nie mam pomysłu jak to rozsądnie zagospodarować. Przepisy które znalazłem mówią o zdecydowanie mniejszej ilości surowca-przecież nie zjem w rozsądnym czasie 12 kg ozorów w sosie chrzanowym. Podpowiedzcie mi co z tego mogę zrobić (np. wędzonki, galantyna)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3101-j%C4%99zyki-ozory-wieprzowe/
Udostępnij na innych stronach

Andy z 2 kg zrób sobie ozorki z chrzanikiem, a z pozostałych 10 kg cos podobnego http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=622

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3101-j%C4%99zyki-ozory-wieprzowe/#findComment-4438
Udostępnij na innych stronach

Dzięki zapodpowiedź. Co do przepisu mam pytania:

1) 100kg soli+4kg saletry=100kg peklosoli :question:

2) jaki będzie czas peklowania przy użyciu peklosoli :question:

3) po co w przepisie są osłonki i czy mogą być białkowe :question: (mam takie które by pasowały)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3101-j%C4%99zyki-ozory-wieprzowe/#findComment-4439
Udostępnij na innych stronach

Możesz przyjąć, iż w peklosoli jest dodatek ok. 0,5% azotynu, co powoduje, że przelicznik jest inny. Biorąc jednak pod uwagę, iż czas peklowania mieszanką z azotynem będzie o ok. 1/3 krótszy, możesz taki przelicznik przyjąć. Słoność spróbujesz po upeklowaniu.

Co do osłonek - jesli sa dopuszczone do wędzenia (tzn. mają dobre własciwości przenikania dymu i ponad to nadają sie do parzenia, to mogą byc.

Poeksperymentuj.

Ja parę lat temu robiłem ozory wołowe wg tego przepisu, i zawijałem je w błonę z sadła. Też wyszły dobrze.

Spróbuj kilka sztuk uwędzić bez osłonek.

Rób zdjęcia z produkcji.

Pozdrowionka

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3101-j%C4%99zyki-ozory-wieprzowe/#findComment-4440
Udostępnij na innych stronach

1) 100kg soli+4kg saletry=100kg peklosoli :question:

Przecież to 4% chyba troche za dużo

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3101-j%C4%99zyki-ozory-wieprzowe/#findComment-4448
Udostępnij na innych stronach

Miro w tym przypadku saletra stanowi dodatkowe 4% i byłoby za dużo gdyby do obliczeń przyjął 104 kg. Jesli zastąpi samą sól peklosolą, będzie dobrze.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3101-j%C4%99zyki-ozory-wieprzowe/#findComment-4451
Udostępnij na innych stronach

Pomyliłem dawkowanie z nitrytem :( .

 

Ide po cytrynówke czas odpocząć :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3101-j%C4%99zyki-ozory-wieprzowe/#findComment-4453
Udostępnij na innych stronach

Andy jak zrobić mieszankę może pomoże ta tabela http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/dziadek/tabelamieszanekpeklujacych.htm
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3101-j%C4%99zyki-ozory-wieprzowe/#findComment-4454
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Będę się chwalił.

W weekend nie obijałem się zrobiłem ser i uwędziłem z 30l mleka oraz wędziłem ozorki i uszy. Na litwie jest to nie lada przysmak narodowy! Tam też pierwszy raz jadłem przysmaki z uszu, ozorów i golonki oraz chleba. Polecam. Mają dobry kwas chlebowy "GIRA".

 

Wędzone ozoreki są świetne do piwka, a uszy na zupę lub po odparzeniu też do zupki "chmielowej" :tongue:

 

http://img528.imageshack.us/img528/2009/img0742h.th.jpg

 

Poczyniłem też goloneczki tak przy okazji :lol: aby ozorkom nie było smutno w wędzarce.http://img528.imageshack.us/img528/7607/img0743u.th.jpg

 

Pozdrawiam

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3101-j%C4%99zyki-ozory-wieprzowe/#findComment-66219
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.