andy Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Października 2006 Witam!!!Dostałem dzisiaj 12kg :shock: :shock: :shock: ozorów wieprzowych (w prezencie :grin: ) i nie mam pomysłu jak to rozsądnie zagospodarować. Przepisy które znalazłem mówią o zdecydowanie mniejszej ilości surowca-przecież nie zjem w rozsądnym czasie 12 kg ozorów w sosie chrzanowym. Podpowiedzcie mi co z tego mogę zrobić (np. wędzonki, galantyna) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3101-j%C4%99zyki-ozory-wieprzowe/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Października 2006 Andy z 2 kg zrób sobie ozorki z chrzanikiem, a z pozostałych 10 kg cos podobnego http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=622 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3101-j%C4%99zyki-ozory-wieprzowe/#findComment-4438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 20 Października 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Października 2006 Dzięki zapodpowiedź. Co do przepisu mam pytania:1) 100kg soli+4kg saletry=100kg peklosoli :question: 2) jaki będzie czas peklowania przy użyciu peklosoli :question: 3) po co w przepisie są osłonki i czy mogą być białkowe :question: (mam takie które by pasowały) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3101-j%C4%99zyki-ozory-wieprzowe/#findComment-4439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Października 2006 Możesz przyjąć, iż w peklosoli jest dodatek ok. 0,5% azotynu, co powoduje, że przelicznik jest inny. Biorąc jednak pod uwagę, iż czas peklowania mieszanką z azotynem będzie o ok. 1/3 krótszy, możesz taki przelicznik przyjąć. Słoność spróbujesz po upeklowaniu.Co do osłonek - jesli sa dopuszczone do wędzenia (tzn. mają dobre własciwości przenikania dymu i ponad to nadają sie do parzenia, to mogą byc.Poeksperymentuj.Ja parę lat temu robiłem ozory wołowe wg tego przepisu, i zawijałem je w błonę z sadła. Też wyszły dobrze.Spróbuj kilka sztuk uwędzić bez osłonek.Rób zdjęcia z produkcji.Pozdrowionka Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3101-j%C4%99zyki-ozory-wieprzowe/#findComment-4440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 20 Października 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Października 2006 No to pokombinuję. :smile: Najgorzej będzie ze zdjęciami bo mam aparat na filmy a nie na cyfry :rolleyes: Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3101-j%C4%99zyki-ozory-wieprzowe/#findComment-4441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Października 2006 1) 100kg soli+4kg saletry=100kg peklosoli :question: Przecież to 4% chyba troche za dużo Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3101-j%C4%99zyki-ozory-wieprzowe/#findComment-4448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Października 2006 Miro w tym przypadku saletra stanowi dodatkowe 4% i byłoby za dużo gdyby do obliczeń przyjął 104 kg. Jesli zastąpi samą sól peklosolą, będzie dobrze. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3101-j%C4%99zyki-ozory-wieprzowe/#findComment-4451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Października 2006 Pomyliłem dawkowanie z nitrytem . Ide po cytrynówke czas odpocząć Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3101-j%C4%99zyki-ozory-wieprzowe/#findComment-4453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Października 2006 Andy jak zrobić mieszankę może pomoże ta tabela http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/dziadek/tabelamieszanekpeklujacych.htm Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3101-j%C4%99zyki-ozory-wieprzowe/#findComment-4454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Będę się chwalił. W weekend nie obijałem się zrobiłem ser i uwędziłem z 30l mleka oraz wędziłem ozorki i uszy. Na litwie jest to nie lada przysmak narodowy! Tam też pierwszy raz jadłem przysmaki z uszu, ozorów i golonki oraz chleba. Polecam. Mają dobry kwas chlebowy "GIRA". Wędzone ozoreki są świetne do piwka, a uszy na zupę lub po odparzeniu też do zupki "chmielowej" :tongue: http://img528.imageshack.us/img528/2009/img0742h.th.jpg Poczyniłem też goloneczki tak przy okazji :lol: aby ozorkom nie było smutno w wędzarce.http://img528.imageshack.us/img528/7607/img0743u.th.jpg Pozdrawiam Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3101-j%C4%99zyki-ozory-wieprzowe/#findComment-66219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.