Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Soli czy peklosoli ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/4/#findComment-272562
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 164
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

orson666, nie doczytałem jeszcze jednej wiadomości gdzie to trzymałeś w czasie peklowania, w czym to peklowałeś. Czy było to w kuchni pod stołem przez te 5 dni, czy przewracałeś mięsko i jak często czemu nie czytasz forum dokładnie ?? to wszystko jest bardzo ważne i wpływa na jakoś mięska - co widać po Twoim przykładzie.

Na NASZYM forum jest tabela wg. której robi się solankę, jest napisane kiedy dajemy sól, kiedy peklosól a kiedy mieszamy sól i peklosól i w jakich proporcjach. Po to Dziadek się napracował żeby rozpisać Akademię Dziadka by ludzie zaczynający przygodę z obróbką mięs nie robili takich błędów.

Na 1,5 kg mięsa= 0,6l wody; 70g peklosoli; nastrzyk 90ml - gotujesz wodę dodajesz peklosoli mieszasz, studzisz odlewasz tyle co do nastrzyku (możne być więcej mięso więcej nie weźmie niż ma przyjąć). Przyprawy zapachowo smakowe zalewasz minimalna ilością wody i gotujesz przez 10 min (pyrka na wolnym ogniu), aż w całym domu czuć przyprawy; studzisz to i łączysz z solanką.

Jeżeli masz pojemnik w którym dosyć dokładnie umieścisz mięsko to tyle wody Ci styka, jak nie to zwiększ ilość wody i automatycznie zmieniasz proporcje solanki.

Całość codziennie przewracasz z boczku na boczek, żeby wszędzie zalewa się dostała i miała możliwość wniknąć głęboko w mięsień.

 

Z innej beczki pisz używając polskich znaków (w wordzie lub innym programie co posprawdza co klepiesz) ja ostatni raz odpisuje na posta w tej postaci. Za ciężko się to czyta.

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/4/#findComment-272569
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi. Az serce rośnie ze tak szybko pomoc przyszła ;]

Mięso trzymane w lodowce w garnku emaliowym, codziennie obracane. Kiedyś zrobiłem solankę wg Dziadkowej tabeli ale mięso wyszło za słone wiec zacząłem sam eksperymentować z proporcjami... Widzę ze zupełnie zbłądziłem. Będę się trzymał ściślej waszych instrukcji, zakupie nowa porcje mięsa i za tydzień, dwa dam znać co z tego wyszło ;]

 

Jeszcze raz dziękuje za cierpliwość i pomoc

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/4/#findComment-272580
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś zrobiłem solankę wg Dziadkowej tabeli ale mięso wyszło za słone

orson, w tabeli Dziadka masz podaną ilość peklosoli jakby w "ramkach" "od do", możesz dać tą mniejsza ilość, no i ja po zakończonym okresie peklowania, wrzucam na dwie minuty mięso do zimnej wody i płuczę-moczę, przed samym sznurowaniem. Wędzonki są idealne na słoność.

Pozdrawiam i powodzenia :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/4/#findComment-272581
Udostępnij na innych stronach

orson666, zanim następny raz zapeklujesz mięsko to

Kup, do lodówki, piszesz na forum jaki masz pomysł -krok po kroku nawet ze szczegółami czasowymi(ale go nie wykonujesz), czekasz na odpowiedź i albo wybierzesz coś z porad forumowiczów albo po swojemu. po przeczytaniu wszystkich porad (powiedzmy z jednego dnia) przystępujesz do peklowania ściśle wg. wskazówek :)

Sukces gwarantowany

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/4/#findComment-272761
Udostępnij na innych stronach

Witam. Jestem początkującym i proszę o wyrozumiałość. Właśnie dokonałem pierwszego rozbioru półtuszy i w związku z tym mam pytanie: moje szynki są raczej płaskie niż okrągłe. Jest to normalne? czy też źle dokonałem rozbioru?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/4/#findComment-272894
Udostępnij na innych stronach

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/4/#findComment-272897
Udostępnij na innych stronach

Witam. Mięso zapeklowane - 1.5kg szynki w 0.8l wody (0.6 nie przykryło) i 100g peklosoli. Z tego nastrzyk 85ml. Planuje trzymać w lodowce przez 6 dni a następnie obrobić termicznie. I tu mój dylemat.

Jak pisałem wcześniej nie mam wędzarni, wiec albo tą szynkę upiekę albo sparzę. Pomyślałem jeszcze ze może da się połączyć te dwie metody - wygląd szynki pieczonej z soczystością parzonej. Czy mogę taka szynkę zapiec przez 15-20 min w 250 stopniach a następnie przenieść do 80C wody i czekać aż dojdzie w środku do 70C ? Teoretycznie mógłbym po prostu zmniejszyć temp w piekarniku do 80 stopni ale chyba pieczenie bardziej wysusza mięso, nie mówiąc już o tym ze w wodzie mam większą kontrole nad temperatura... Jakieś porady w tej materii ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/4/#findComment-272898
Udostępnij na innych stronach

Pewnie ,że możesz tylko nie wiadomo czy to będzie zjadliwe.Jeśli chcesz połączyć parzenie z pieczeniem lub odwrotnie to ja zdecydowanie odradzam.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/4/#findComment-272901
Udostępnij na innych stronach

Zobacz tu:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=323800#323800

Obsmażenie zamyka pory a później niech już sobie siedzi w piekarniku. Te 15 minut w 250 stopniach moim zdaniem niewiele tu da.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/4/#findComment-272902
Udostępnij na innych stronach

6 dni, 1,5kg mięsa= 65 - 81 g peklosoli, nastrzyk około od 90 do 130 ml - w lodówce w temp. 4-8 st.C.

Z czystej wody z peklosolą odciągasz na nastrzyk, do reszty dodajesz przyprawy (wywar z przypraw)

Przewracasz codziennie

Można gotować wg standardów o których tu już było mnóstwo napisane

 

teraz pora na resztę opinii od ŚiB

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/4/#findComment-272908
Udostępnij na innych stronach

model72, wszystko można uratować zrobisz po prostu mniejsze szyneczki .Wstaw może zdjęcia to będzie łatwiej coś ci doradzić

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/4/#findComment-272910
Udostępnij na innych stronach

model72, nie ma sprawy możesz wziąć szyneczki i przyjechać do mnie masz tylko 3,5 godziny drogi .W ładnej okolicy mieszkasz

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/4/#findComment-272922
Udostępnij na innych stronach

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=48377&sid=a64209b8558f683cc57de729ed1e016e#48377

http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm

tu masz jak peklować ja stosuję metodę dziadka pekluję 10 -12 dni małych elementów nie nastrzykuję obracam co 2 dni Pewnie będę w Wali w majowy długi weekend

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/4/#findComment-272945
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich :)

 

Jestem typowym żółtodziobem i dopiero na wiosnę będę stawiał swoją wędzarnię. Chcę postawić co z jednej strony będzie praktyczne a z drugiej ładnie wkomponuje się w ogród: stąd wybrałem betonową podstawę z paleniskiem 2 metry dalej a sama wędzarnia w postaci drewnianego "domku" - podobna do przykładowej wędzarni z linka która bardzo mi się podoba:

 

http://jmblog.pl/budowa-wedzarni/

 

I tutaj pytanie: czy wystarczy jeśli będzie wędzarnia będzie z samego drewna czy też powinna być mimo wszystko od wewnątrz obita blachą? Blacha umożliwia lepszą kontrolę temperatury ale nie chciałbym wchodzić w mercedesa potrzebując przeciętnego peugeota. Jak rozwiązali tę sprawę koledzy użytkujący drewniane wędzarnie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/4/#findComment-273011
Udostępnij na innych stronach

Wystarczy z samego drewna

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/4/#findComment-273022
Udostępnij na innych stronach

No więc zacząłem tę moją "przygodę" z wędzeniem. Kupiłem szyneczkę, boczek, filet z piersi.

Zrobiłem solankę... trzymalem w niej mięsko 3 dni, potem zrobiłem nową solankę, mięsko moczyło sie w niej kolejne 8 dni, mięsko wyjąłem 24 godziny przed wedzeniem, na sito, obciekło. dziś rano wędziłem, rozgrzałem wędzarkę (coś na wzór http://allegro.pl/wedzarnia-ogrodowa-turystyczna-gratisy-i3085627373.html) mięsko włożylem do rozgrzanej do 100 wędzarki, potem... 4,5 godziny wędzenia w temp średnio 60 stopni.

Wygląd piękny natomiast smak... kurna porażka, jakieś surowe, niesmaczne. Parzyłem wrzątkiem - ok 15 minut na sicie... do d... to wszystko...

Mówią że pierwsze śliwki robaczywki, ja swego "wyrobu" nawet tak nazwać nie mogę.

Może znajdzie sie którys "kolega" z okolic Chojnic który weźmie mnie na naukę?

Byłbym wdzięczny...

Własnym C2H5OH mogę się pochwalić...

Wedzonka niestety nie....

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/4/#findComment-273704
Udostępnij na innych stronach

Akademia Dziadka na stronie głównej, od tego zacznij. Dalej to już będzie tylko z górki. :lol: I nie zrażaj się. Po prostu zacząłeś z błędami. Poczytaj, a wszystko stanie się jasne, nie będę się rozpisywał w szczegółach, ale wszystko, począwszy od peklowania do wędzenia było nie takie jak powinno być. Akademia wszystko Tobie wyjaśni.

Pozdrawiam i powodzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/4/#findComment-273708
Udostępnij na innych stronach

Inspiracje,

Kolego, jak czujesz wstręt do czytania, to tutaj masz samą kwintesencję sztuki wędzarniczej. Po przeczytaniu będziesz wiedział, co zrobiłeś nie tak :-) Pozdrawiam

http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowanie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/4/#findComment-273712
Udostępnij na innych stronach

Czemu tak jakoś dziwnie ?

trzymalem w niej mięsko 3 dni, potem zrobiłem nową solankę, mięsko moczyło sie w niej kolejne 8 dni,

Ło matko:

mięsko włożylem do rozgrzanej do 100 wędzarki

Tu oki:

4,5 godziny wędzenia w temp średnio 60 stopni.

Znowu jakaś nowa inspiracja:

Parzyłem wrzątkiem - ok 15 minut na sicie... do d... to wszystko...

Reasumując sam sobie winny jesteś.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/4/#findComment-273715
Udostępnij na innych stronach

Parzyłem wrzątkiem - ok 15 minu

No co Ty? :D Przynajmniej 45 min na 1 kg wędzonek w temp. ok 80 st.C. W temp. ok.70 st.C. czas parzenia 1 kg produktu wydłuża się o 10 min.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/4/#findComment-273723
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.