miro Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 3 Marca 2013 Soli czy peklosoli ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/4/#findComment-272562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 3 Marca 2013 orson666, nie doczytałem jeszcze jednej wiadomości gdzie to trzymałeś w czasie peklowania, w czym to peklowałeś. Czy było to w kuchni pod stołem przez te 5 dni, czy przewracałeś mięsko i jak często czemu nie czytasz forum dokładnie ?? to wszystko jest bardzo ważne i wpływa na jakoś mięska - co widać po Twoim przykładzie. Na NASZYM forum jest tabela wg. której robi się solankę, jest napisane kiedy dajemy sól, kiedy peklosól a kiedy mieszamy sól i peklosól i w jakich proporcjach. Po to Dziadek się napracował żeby rozpisać Akademię Dziadka by ludzie zaczynający przygodę z obróbką mięs nie robili takich błędów. Na 1,5 kg mięsa= 0,6l wody; 70g peklosoli; nastrzyk 90ml - gotujesz wodę dodajesz peklosoli mieszasz, studzisz odlewasz tyle co do nastrzyku (możne być więcej mięso więcej nie weźmie niż ma przyjąć). Przyprawy zapachowo smakowe zalewasz minimalna ilością wody i gotujesz przez 10 min (pyrka na wolnym ogniu), aż w całym domu czuć przyprawy; studzisz to i łączysz z solanką. Jeżeli masz pojemnik w którym dosyć dokładnie umieścisz mięsko to tyle wody Ci styka, jak nie to zwiększ ilość wody i automatycznie zmieniasz proporcje solanki. Całość codziennie przewracasz z boczku na boczek, żeby wszędzie zalewa się dostała i miała możliwość wniknąć głęboko w mięsień. Z innej beczki pisz używając polskich znaków (w wordzie lub innym programie co posprawdza co klepiesz) ja ostatni raz odpisuje na posta w tej postaci. Za ciężko się to czyta. Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/4/#findComment-272569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orson666 Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 3 Marca 2013 Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi. Az serce rośnie ze tak szybko pomoc przyszła ;]Mięso trzymane w lodowce w garnku emaliowym, codziennie obracane. Kiedyś zrobiłem solankę wg Dziadkowej tabeli ale mięso wyszło za słone wiec zacząłem sam eksperymentować z proporcjami... Widzę ze zupełnie zbłądziłem. Będę się trzymał ściślej waszych instrukcji, zakupie nowa porcje mięsa i za tydzień, dwa dam znać co z tego wyszło ;] Jeszcze raz dziękuje za cierpliwość i pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/4/#findComment-272580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 3 Marca 2013 Kiedyś zrobiłem solankę wg Dziadkowej tabeli ale mięso wyszło za słoneorson, w tabeli Dziadka masz podaną ilość peklosoli jakby w "ramkach" "od do", możesz dać tą mniejsza ilość, no i ja po zakończonym okresie peklowania, wrzucam na dwie minuty mięso do zimnej wody i płuczę-moczę, przed samym sznurowaniem. Wędzonki są idealne na słoność. Pozdrawiam i powodzenia Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/4/#findComment-272581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 4 Marca 2013 orson666, zanim następny raz zapeklujesz mięsko to Kup, do lodówki, piszesz na forum jaki masz pomysł -krok po kroku nawet ze szczegółami czasowymi(ale go nie wykonujesz), czekasz na odpowiedź i albo wybierzesz coś z porad forumowiczów albo po swojemu. po przeczytaniu wszystkich porad (powiedzmy z jednego dnia) przystępujesz do peklowania ściśle wg. wskazówek Sukces gwarantowany Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/4/#findComment-272761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model72 Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 5 Marca 2013 Witam. Jestem początkującym i proszę o wyrozumiałość. Właśnie dokonałem pierwszego rozbioru półtuszy i w związku z tym mam pytanie: moje szynki są raczej płaskie niż okrągłe. Jest to normalne? czy też źle dokonałem rozbioru? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/4/#findComment-272894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 5 Marca 2013 poczytaj w tym temacie http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1158-czesc-iv-podzial-miesni-szynki-na-wedzonki Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/4/#findComment-272897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orson666 Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 5 Marca 2013 Witam. Mięso zapeklowane - 1.5kg szynki w 0.8l wody (0.6 nie przykryło) i 100g peklosoli. Z tego nastrzyk 85ml. Planuje trzymać w lodowce przez 6 dni a następnie obrobić termicznie. I tu mój dylemat.Jak pisałem wcześniej nie mam wędzarni, wiec albo tą szynkę upiekę albo sparzę. Pomyślałem jeszcze ze może da się połączyć te dwie metody - wygląd szynki pieczonej z soczystością parzonej. Czy mogę taka szynkę zapiec przez 15-20 min w 250 stopniach a następnie przenieść do 80C wody i czekać aż dojdzie w środku do 70C ? Teoretycznie mógłbym po prostu zmniejszyć temp w piekarniku do 80 stopni ale chyba pieczenie bardziej wysusza mięso, nie mówiąc już o tym ze w wodzie mam większą kontrole nad temperatura... Jakieś porady w tej materii ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/4/#findComment-272898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 5 Marca 2013 Pewnie ,że możesz tylko nie wiadomo czy to będzie zjadliwe.Jeśli chcesz połączyć parzenie z pieczeniem lub odwrotnie to ja zdecydowanie odradzam. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/4/#findComment-272901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 5 Marca 2013 Zobacz tu:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=323800#323800Obsmażenie zamyka pory a później niech już sobie siedzi w piekarniku. Te 15 minut w 250 stopniach moim zdaniem niewiele tu da. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/4/#findComment-272902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model72 Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 5 Marca 2013 renesi jest już za późno! Za bardzo mnie poniosło i za dużo pooddzielałem mięśni. czy można to jakoś uratować? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/4/#findComment-272907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 5 Marca 2013 6 dni, 1,5kg mięsa= 65 - 81 g peklosoli, nastrzyk około od 90 do 130 ml - w lodówce w temp. 4-8 st.C.Z czystej wody z peklosolą odciągasz na nastrzyk, do reszty dodajesz przyprawy (wywar z przypraw) Przewracasz codziennie Można gotować wg standardów o których tu już było mnóstwo napisane teraz pora na resztę opinii od ŚiB Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/4/#findComment-272908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 5 Marca 2013 model72, wszystko można uratować zrobisz po prostu mniejsze szyneczki .Wstaw może zdjęcia to będzie łatwiej coś ci doradzić Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/4/#findComment-272910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model72 Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 5 Marca 2013 Nie mam innego wyjścia, będą ''mini szyneczki'' dzięki za odpowiedz renesi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/4/#findComment-272917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 5 Marca 2013 model72, nie ma sprawy możesz wziąć szyneczki i przyjechać do mnie masz tylko 3,5 godziny drogi .W ładnej okolicy mieszkasz Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/4/#findComment-272922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model72 Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 5 Marca 2013 renesi a co z peklowaniem? Od jakiej wagi szynki stosujemy nastrzyki?Za tłoczno tam u was w L. a może ty nad ocean sie wybierzes? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/4/#findComment-272938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 5 Marca 2013 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=48377&sid=a64209b8558f683cc57de729ed1e016e#48377http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htmtu masz jak peklować ja stosuję metodę dziadka pekluję 10 -12 dni małych elementów nie nastrzykuję obracam co 2 dni Pewnie będę w Wali w majowy długi weekend Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/4/#findComment-272945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model72 Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 5 Marca 2013 Małe elementy, możesz sprecyzować? W Walji a dokładniej? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/4/#findComment-272956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
conrdd Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 6 Marca 2013 Witam wszystkich Jestem typowym żółtodziobem i dopiero na wiosnę będę stawiał swoją wędzarnię. Chcę postawić co z jednej strony będzie praktyczne a z drugiej ładnie wkomponuje się w ogród: stąd wybrałem betonową podstawę z paleniskiem 2 metry dalej a sama wędzarnia w postaci drewnianego "domku" - podobna do przykładowej wędzarni z linka która bardzo mi się podoba: http://jmblog.pl/budowa-wedzarni/ I tutaj pytanie: czy wystarczy jeśli będzie wędzarnia będzie z samego drewna czy też powinna być mimo wszystko od wewnątrz obita blachą? Blacha umożliwia lepszą kontrolę temperatury ale nie chciałbym wchodzić w mercedesa potrzebując przeciętnego peugeota. Jak rozwiązali tę sprawę koledzy użytkujący drewniane wędzarnie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/4/#findComment-273011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 6 Marca 2013 Wystarczy z samego drewna Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/4/#findComment-273022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Inspiracje Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 9 Marca 2013 No więc zacząłem tę moją "przygodę" z wędzeniem. Kupiłem szyneczkę, boczek, filet z piersi.Zrobiłem solankę... trzymalem w niej mięsko 3 dni, potem zrobiłem nową solankę, mięsko moczyło sie w niej kolejne 8 dni, mięsko wyjąłem 24 godziny przed wedzeniem, na sito, obciekło. dziś rano wędziłem, rozgrzałem wędzarkę (coś na wzór http://allegro.pl/wedzarnia-ogrodowa-turystyczna-gratisy-i3085627373.html) mięsko włożylem do rozgrzanej do 100 wędzarki, potem... 4,5 godziny wędzenia w temp średnio 60 stopni. Wygląd piękny natomiast smak... kurna porażka, jakieś surowe, niesmaczne. Parzyłem wrzątkiem - ok 15 minut na sicie... do d... to wszystko...Mówią że pierwsze śliwki robaczywki, ja swego "wyrobu" nawet tak nazwać nie mogę.Może znajdzie sie którys "kolega" z okolic Chojnic który weźmie mnie na naukę?Byłbym wdzięczny...Własnym C2H5OH mogę się pochwalić... Wedzonka niestety nie.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/4/#findComment-273704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 9 Marca 2013 Akademia Dziadka na stronie głównej, od tego zacznij. Dalej to już będzie tylko z górki. :lol: I nie zrażaj się. Po prostu zacząłeś z błędami. Poczytaj, a wszystko stanie się jasne, nie będę się rozpisywał w szczegółach, ale wszystko, począwszy od peklowania do wędzenia było nie takie jak powinno być. Akademia wszystko Tobie wyjaśni. Pozdrawiam i powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/4/#findComment-273708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej1501 Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 9 Marca 2013 Inspiracje, Kolego, jak czujesz wstręt do czytania, to tutaj masz samą kwintesencję sztuki wędzarniczej. Po przeczytaniu będziesz wiedział, co zrobiłeś nie tak :-) Pozdrawiam http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowanie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/4/#findComment-273712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 9 Marca 2013 Czemu tak jakoś dziwnie ? trzymalem w niej mięsko 3 dni, potem zrobiłem nową solankę, mięsko moczyło sie w niej kolejne 8 dni,Ło matko: mięsko włożylem do rozgrzanej do 100 wędzarkiTu oki: 4,5 godziny wędzenia w temp średnio 60 stopni.Znowu jakaś nowa inspiracja: Parzyłem wrzątkiem - ok 15 minut na sicie... do d... to wszystko... Reasumując sam sobie winny jesteś. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/4/#findComment-273715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 9 Marca 2013 Parzyłem wrzątkiem - ok 15 minuNo co Ty? Przynajmniej 45 min na 1 kg wędzonek w temp. ok 80 st.C. W temp. ok.70 st.C. czas parzenia 1 kg produktu wydłuża się o 10 min. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/4/#findComment-273723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.