Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

zastanawia mnie wynik próby i czy powinnam jednak nim się kierować przy wyrobie kolejnych serów?

W jakim czasie zrobił się jędrny skrzep?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-247754
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 161
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

W teście próby podpuszczki na 100ml mleka ok 25-30s, całość ok 35min.skrzep wydawał mi się gotowy do obróbki,przełamywał się.Szkoda ,że nie widziałam "wzorcowego" skrzepu,byłoby mi łatwiej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-247787
Udostępnij na innych stronach

całość ok 35min

Ten wynik pokazał, że podpuszczka ma mniejszą (o połowę) moc od deklarowanej przez sprzedawcę.

Gdybyś zastosowała się do jego zaleceń i dała 6 kropli podpuszczki to obawiam sie, że skrzep powstałby w czasie 1 godziny i byłby dość luźny.

Inną sprawą jest ocena "gotowaści" skrzepu oraz kwestia stabilnosci temperatury w czasie jego tworzenia oraz dokładność samej próby.

Czas tworzenia sie skrzepu jest tym krótszy im więcej damy podpuszczki, zaprawiamy w wyźszej temperaturze, mleko jest bardziej podkwaszone (niższe Ph).

Przy przerobie małej ilości mleka proponuje próbę podpuszczki wykonać na jednej kropli.

Wtedy czas krzepniecia próbki będzie odpowiednio dłuższy i mniejszy błąd pomiaru.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-247793
Udostępnij na innych stronach

dziękuję za pomoc.

poprzedni ser zrobiłam z jeszcze ciepłego mleka po udoju, na 5l 6 kropli i skrzep piękny.Nie wykonałam wtedy próby podpuszczki bo jeszcze nie wiedziałam ,że istnieje. A to mleko, o którym teraz piszemy było z wieczornego udoju,powinno mieć niższe pH i dlatego spodziewałam się silniejszego działania podpuszczki,bo przecież nie straciła na mocy w ciągu kilku dni.Będę próbować dalej,czekam na paski lakmusowe.Przerabiam 5-10 l mleka ,więc spróbuję , jak radzisz z 1 kr podpuszczki w próbie.

Marzy mi się ser Tomme lub Monterey Jack czekający na święta, ale w recepturach podają ilości podpuszczki 3ml Beaugel i znowu problem dawkowania..Dostosuję się do wyniku próby i zobaczymy.

ps. mam mleko od eko krówki,pewne źródła, czy pasteryzować czy nie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-247803
Udostępnij na innych stronach

to mleko, o którym teraz piszemy było z wieczornego udoju,powinno mieć niższe pH

Czy było schłodzone po udoju?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-247812
Udostępnij na innych stronach

Stało w chłodzie ok 6-10 st C przez noc.Przed podgrzewaniem ocieplało się w temp pokojowej.Niestety nie pamiętam ile wynosiła temperatura mleka przed podgrzaniem,ok 17st ale może się mylę.Następnym razem zapiszę
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-247815
Udostępnij na innych stronach

ok 6-10 st C przez noc.

Ale zaraz po udoju, czy przeszło przez chłodziarkę?

Teraz prawie wszystkie gospodarstwa takie mają.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-247843
Udostępnij na innych stronach

Teraz prawie wszystkie gospodarstwa takie mają.

Mają mają , jednak tam gdzie kupuję mleko to już wiedzą : Andrzeja mleko przez chłodziarkę nie może przejść . Biorę prosto z kany udojowej . :grin: :lol:

 

Po nocnym schłodzeniu mleko ma rano od +2 do +3 stopnia .

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-247882
Udostępnij na innych stronach

Andrzeja mleko przez chłodziarkę nie może przejść

I dobry serowar wie dlaczego :grin:

Zapytałam o to AgaP, ponieważ próba podpuszczki wskazuje na działanie bakteriofagów. Dziewczyna jest troche skołowana.

Swego czasu rozmawiałam na ten temat z dr. Sienkiewiczem z AGROVIS'u.

Potwierdził, że na jego kursach ludzie opowiadają, że mleko nie pasteryzowane nie tylko nie chce skwaśnieć ale czasami gorzknieje. Prawdopodobnie jest to synergiczne działanie trzech elementów: szybkie schłodzenie (rozwój i działanie bakteriofagów), resztki chemii w instalacjach do dojenia i pojemnikach na mleko, resztki antybiotyków w mleku.

Do czego to doszło Andrzeju :shock:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-247902
Udostępnij na innych stronach

Skołowana jestem to fakt.To gospodarstwo eko z jedną krową bez chłodziarki.Mogę zmienić źródło mleka, co jeszcze? Jak mam uniknąć podobnych problemów?

 

[ Dodano: Pon 05 Lis, 2012 23:31 ]

Znajomi odebrali je dla mnie jeszcze ciepłe po udoju.Może to wina pojemników, w których czekało do dnia następnego i zbytniego ochłodzenia bez wcześniejszej pasteryzacji..Dobry serowar wie a początkujący błądzi.Doczytam jeszcze o walce złych bakterii z dobrymi ale jakieś rozwiązanie od znawców tematu? Czy lepiej bym używała tylko świeżego mleka z np.porannego udoju by uniknąć takich niespodzianek.

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-247919
Udostępnij na innych stronach

AgaP,

To bierz nadal to mleko.

Najlepiej przerabiać je zaraz po udoju, ale i wieczorowe można.

Wszystko jest O.K.

Dla wieczorowego mleka rób sobie póbę podpuszczki,

Pisałam o "nowych" problemach z mlekiem nadmiernie wysterylizowanym na skutek nowoczesnych zabiegów w obrocie mlekiem.

Jak mam uniknąć podobnych problemów?

O jakich problemach piszesz?

Każda podpuszczka traci swoją moc z czasem tak jak i zapewnienia sprzedawców sie dezaktualizują.

Dlatego próba podpuszczki - mimo, że przybliżona - daje Ci rozwiązanie rónania o kilku niewiadomych.

Trzymaj tak dalej i przerabiaj mleczko. Żródło mleka masz bardzo dobre.

 

[ Dodano: Pon 05 Lis, 2012 23:56 ]

A to mleko, o którym teraz piszemy było z wieczornego udoju,powinno mieć niższe pH i dlatego spodziewałam się silniejszego działania podpuszczki,

Nie koniecznie.

W schłodzonym po udoju mleku rozwijają sie bakteriofagi (rodzaj wirusow), które żywią się bakterimi czystej fermentacji kwasu mlekowego.

Dlatego takie mleko dobę po udoju może mieć mniej bakterii niż w chwili udoju.

Zatem jego Ph nie ulega zmianie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-247922
Udostępnij na innych stronach

Problemem dla mnie jest to "zmienne" dawkowanie podpuszczki,zwłaszcza że większość przepisów odnosi się do podpuszczki zwierzęcej np.3ml na 10l i obawa że podam jej za dużo lub za mało i jeszcze bakteriofagi ale im więcej prób tym temat się rozjaśni. Pomoże mi próba podpuszczki. Będę przerabiać mleko już w sobotę.Będzie to piątkowy wieczorny udój i poranny sobotni.Postaram się by wieczorne stało w temperaturze ok 12 st C a nie poniżej 10.Czy lepiej uprosić znajomych by poddali je pasteryzacji i schłodzili? Czy po prostu zmieszać rano obie porcje i zrobić próbę podpuszczki? Powinnam chyba przeskoczyć do postów "pasteryzacja".. skoro chciałabym by ser poleżał do świąt.. pasteryzować czy nie?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-247959
Udostępnij na innych stronach

Czy lepiej uprosić znajomych by poddali je pasteryzacji i schłodzili? Czy po prostu zmieszać rano obie porcje i zrobić próbę podpuszczki?

Absolutnie nie ma potrzeby pasteryzacji mleka. Wymieszaj oba udoje i zrób próbę.

pasteryzowane mleko pozbawione jest enzymów. A tego szkoda.

Większośc serów tradycyjnych robiono z mleka mieszanego.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-247960
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam wszystkich Serowarów:) Mój brat ostatnio powiedział będę serowarem, a ja mówię no to działamy i tak oto trafiłem do Was:) Zacząłem czytać księgę zamieszczoną na forum i stanąłem na etapie podpuszczki... Jako, że chciałbym po Świętach zacząć zabawę z serem żółtym, który uwielbiam, myślałem o zamówieniu podpuszczki... Podani wcześniej sprzedawcy z allegro stanislaw32 nie sprzedaje nic a maroo83 ma tylko podpuszczke mikrobiologiczną i przeglądając oferty znalazłem taką:

http://allegro.pl/podpuszczka-cieleca-50ml-zdrowy-domowy-ser-i2860054494.html

Czy będzie dobra? Ewentualnie proszę o podanie innych pewnych sprzedawców.

Gorąco pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-258140
Udostępnij na innych stronach

Polecam Ci Agrovis, ma b,dobrą podpuszczkę, te na Allegro są d.gorsze , bo liofilizowane, z wyjątkiem tej co dałeś link.

www.agrovis.eu

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-258149
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Szanowne SiB!

Wspomóżcie zorientować się w tych dwóch wariantach:

http://allegro.pl/podpuszczka-cieleca-50ml-zdrowy-domowy-ser-i3048312234.html

http://allegro.pl/podpuszczka-50ml-gratisy-domowy-zdrowy-ser-i3028635818.html

A może taka http://allegro.pl/podpuszczka-1g-x-20-4-gratisy-i3032849335.html ?

Której lepiej ? :rolleyes:

 

Interesuję się ponieważ mi wygodniej kupić na allegro. Na foto z forum widzę jak wiele osób dodają właśnie z butelki.

Zawczasu dziękuję!

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-271615
Udostępnij na innych stronach

Saszka, a nie lepiej Ci kupić podpuszczkę i inne kultury w Agrovisie? http://www.agrovis.eu

Podobnie jak z Allegro wyślą Ci przesyłkę itp.Płacić możesz przelewem albo za pobraniem. Docelowo i tak u nich wylądujesz bo nigdzie indziej raczej nie kupisz takiego asortymentu więc ja bym tam szukał. I chyba cenowo tez wyjdzie lepiej. A przy okazji masz pełne wsparcie mailowe i telefoniczne co się czasem przydaje :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-271681
Udostępnij na innych stronach

Saszka, a nie lepiej Ci kupić podpuszczkę i inne kultury w Agrovisie? http://www.agrovis.eu

Podobnie jak z Allegro wyślą Ci przesyłkę itp.Płacić możesz przelewem albo za pobraniem. Docelowo i tak u nich wylądujesz bo nigdzie indziej raczej nie kupisz takiego asortymentu więc ja bym tam szukał. I chyba cenowo tez wyjdzie lepiej. A przy okazji masz pełne wsparcie mailowe i telefoniczne co się czasem przydaje :cool:

a www.sklep.serowar.pl ? :)

Mam wrażenie, że mamy więcej przydatnych akcesoriów do domowego wyrobu. Poza tym wszystko jest jasne - wiesz co ile kosztuje, itp. Wsparcie telefoniczne i mailowe również - 24h na dobę ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-272163
Udostępnij na innych stronach

Saszka, a nie lepiej Ci kupić podpuszczkę i inne kultury w Agrovisie? http://www.agrovis.eu

Podobnie jak z Allegro wyślą Ci przesyłkę itp.Płacić możesz przelewem albo za pobraniem. Docelowo i tak u nich wylądujesz bo nigdzie indziej raczej nie kupisz takiego asortymentu więc ja bym tam szukał. I chyba cenowo tez wyjdzie lepiej. A przy okazji masz pełne wsparcie mailowe i telefoniczne co się czasem przydaje :cool:

Poza tym wszystko jest jasne - wiesz co ile kosztuje, itp.

Właśnie z tego powodu tam nie chcę kupować.

Dziękuje druhowie za pomoc i wyznaczenia prawidłowej drogi! :lol:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-272212
Udostępnij na innych stronach

ZdrowoDomowo to nasz kolega z forum i sprawdzony sprzedawca .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-272240
Udostępnij na innych stronach

ZdrowoDomowo to nasz kolega z forum i sprawdzony sprzedawca

Znający sie na rzeczy i bardzo pomocny. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-272268
Udostępnij na innych stronach

,,bakteriofagi (rodzaj wirusow), które żywią się bakterimi czystej fermentacji kwasu mlekowego" - tak na marginesie wirusy sie nie żywią, bakteriofagi to ogólnie wirusy replikujące się w komórkach bakteryjnych (nie tylko bakterii fermentacyjnych). Natomiast interesuje mnie inna rzecz, jaką rolę odgrywa schladzanie mleka w infekowaniu bakterii kwasu mlekowego
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-272347
Udostępnij na innych stronach

Natomiast interesuje mnie inna rzecz, jaką rolę odgrywa schladzanie mleka w infekowaniu bakterii kwasu mlekowego

Czy masz na myśli infekowanie bakteriofagami?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-272371
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.