EAnna Opublikowano 4 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 4 Listopada 2012 zastanawia mnie wynik próby i czy powinnam jednak nim się kierować przy wyrobie kolejnych serów?W jakim czasie zrobił się jędrny skrzep? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-247754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaP Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 5 Listopada 2012 W teście próby podpuszczki na 100ml mleka ok 25-30s, całość ok 35min.skrzep wydawał mi się gotowy do obróbki,przełamywał się.Szkoda ,że nie widziałam "wzorcowego" skrzepu,byłoby mi łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-247787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 5 Listopada 2012 całość ok 35minTen wynik pokazał, że podpuszczka ma mniejszą (o połowę) moc od deklarowanej przez sprzedawcę. Gdybyś zastosowała się do jego zaleceń i dała 6 kropli podpuszczki to obawiam sie, że skrzep powstałby w czasie 1 godziny i byłby dość luźny. Inną sprawą jest ocena "gotowaści" skrzepu oraz kwestia stabilnosci temperatury w czasie jego tworzenia oraz dokładność samej próby. Czas tworzenia sie skrzepu jest tym krótszy im więcej damy podpuszczki, zaprawiamy w wyźszej temperaturze, mleko jest bardziej podkwaszone (niższe Ph). Przy przerobie małej ilości mleka proponuje próbę podpuszczki wykonać na jednej kropli. Wtedy czas krzepniecia próbki będzie odpowiednio dłuższy i mniejszy błąd pomiaru. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-247793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaP Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 5 Listopada 2012 dziękuję za pomoc.poprzedni ser zrobiłam z jeszcze ciepłego mleka po udoju, na 5l 6 kropli i skrzep piękny.Nie wykonałam wtedy próby podpuszczki bo jeszcze nie wiedziałam ,że istnieje. A to mleko, o którym teraz piszemy było z wieczornego udoju,powinno mieć niższe pH i dlatego spodziewałam się silniejszego działania podpuszczki,bo przecież nie straciła na mocy w ciągu kilku dni.Będę próbować dalej,czekam na paski lakmusowe.Przerabiam 5-10 l mleka ,więc spróbuję , jak radzisz z 1 kr podpuszczki w próbie.Marzy mi się ser Tomme lub Monterey Jack czekający na święta, ale w recepturach podają ilości podpuszczki 3ml Beaugel i znowu problem dawkowania..Dostosuję się do wyniku próby i zobaczymy.ps. mam mleko od eko krówki,pewne źródła, czy pasteryzować czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-247803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 5 Listopada 2012 to mleko, o którym teraz piszemy było z wieczornego udoju,powinno mieć niższe pHCzy było schłodzone po udoju? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-247812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaP Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 5 Listopada 2012 Stało w chłodzie ok 6-10 st C przez noc.Przed podgrzewaniem ocieplało się w temp pokojowej.Niestety nie pamiętam ile wynosiła temperatura mleka przed podgrzaniem,ok 17st ale może się mylę.Następnym razem zapiszę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-247815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 5 Listopada 2012 ok 6-10 st C przez noc.Ale zaraz po udoju, czy przeszło przez chłodziarkę? Teraz prawie wszystkie gospodarstwa takie mają. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-247843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 5 Listopada 2012 Teraz prawie wszystkie gospodarstwa takie mają. Mają mają , jednak tam gdzie kupuję mleko to już wiedzą : Andrzeja mleko przez chłodziarkę nie może przejść . Biorę prosto z kany udojowej . :grin: :lol: Po nocnym schłodzeniu mleko ma rano od +2 do +3 stopnia . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-247882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 5 Listopada 2012 Andrzeja mleko przez chłodziarkę nie może przejśćI dobry serowar wie dlaczego :grin: Zapytałam o to AgaP, ponieważ próba podpuszczki wskazuje na działanie bakteriofagów. Dziewczyna jest troche skołowana. Swego czasu rozmawiałam na ten temat z dr. Sienkiewiczem z AGROVIS'u. Potwierdził, że na jego kursach ludzie opowiadają, że mleko nie pasteryzowane nie tylko nie chce skwaśnieć ale czasami gorzknieje. Prawdopodobnie jest to synergiczne działanie trzech elementów: szybkie schłodzenie (rozwój i działanie bakteriofagów), resztki chemii w instalacjach do dojenia i pojemnikach na mleko, resztki antybiotyków w mleku. Do czego to doszło Andrzeju :shock: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-247902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaP Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 5 Listopada 2012 Skołowana jestem to fakt.To gospodarstwo eko z jedną krową bez chłodziarki.Mogę zmienić źródło mleka, co jeszcze? Jak mam uniknąć podobnych problemów? [ Dodano: Pon 05 Lis, 2012 23:31 ]Znajomi odebrali je dla mnie jeszcze ciepłe po udoju.Może to wina pojemników, w których czekało do dnia następnego i zbytniego ochłodzenia bez wcześniejszej pasteryzacji..Dobry serowar wie a początkujący błądzi.Doczytam jeszcze o walce złych bakterii z dobrymi ale jakieś rozwiązanie od znawców tematu? Czy lepiej bym używała tylko świeżego mleka z np.porannego udoju by uniknąć takich niespodzianek. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-247919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 5 Listopada 2012 AgaP, To bierz nadal to mleko.Najlepiej przerabiać je zaraz po udoju, ale i wieczorowe można.Wszystko jest O.K.Dla wieczorowego mleka rób sobie póbę podpuszczki,Pisałam o "nowych" problemach z mlekiem nadmiernie wysterylizowanym na skutek nowoczesnych zabiegów w obrocie mlekiem.Jak mam uniknąć podobnych problemów?O jakich problemach piszesz?Każda podpuszczka traci swoją moc z czasem tak jak i zapewnienia sprzedawców sie dezaktualizują.Dlatego próba podpuszczki - mimo, że przybliżona - daje Ci rozwiązanie rónania o kilku niewiadomych.Trzymaj tak dalej i przerabiaj mleczko. Żródło mleka masz bardzo dobre. [ Dodano: Pon 05 Lis, 2012 23:56 ]A to mleko, o którym teraz piszemy było z wieczornego udoju,powinno mieć niższe pH i dlatego spodziewałam się silniejszego działania podpuszczki,Nie koniecznie.W schłodzonym po udoju mleku rozwijają sie bakteriofagi (rodzaj wirusow), które żywią się bakterimi czystej fermentacji kwasu mlekowego.Dlatego takie mleko dobę po udoju może mieć mniej bakterii niż w chwili udoju.Zatem jego Ph nie ulega zmianie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-247922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaP Opublikowano 6 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 6 Listopada 2012 Problemem dla mnie jest to "zmienne" dawkowanie podpuszczki,zwłaszcza że większość przepisów odnosi się do podpuszczki zwierzęcej np.3ml na 10l i obawa że podam jej za dużo lub za mało i jeszcze bakteriofagi ale im więcej prób tym temat się rozjaśni. Pomoże mi próba podpuszczki. Będę przerabiać mleko już w sobotę.Będzie to piątkowy wieczorny udój i poranny sobotni.Postaram się by wieczorne stało w temperaturze ok 12 st C a nie poniżej 10.Czy lepiej uprosić znajomych by poddali je pasteryzacji i schłodzili? Czy po prostu zmieszać rano obie porcje i zrobić próbę podpuszczki? Powinnam chyba przeskoczyć do postów "pasteryzacja".. skoro chciałabym by ser poleżał do świąt.. pasteryzować czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-247959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 6 Listopada 2012 Czy lepiej uprosić znajomych by poddali je pasteryzacji i schłodzili? Czy po prostu zmieszać rano obie porcje i zrobić próbę podpuszczki?Absolutnie nie ma potrzeby pasteryzacji mleka. Wymieszaj oba udoje i zrób próbę. pasteryzowane mleko pozbawione jest enzymów. A tego szkoda. Większośc serów tradycyjnych robiono z mleka mieszanego. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-247960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pestifer Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 22 Grudnia 2012 Witam wszystkich Serowarów:) Mój brat ostatnio powiedział będę serowarem, a ja mówię no to działamy i tak oto trafiłem do Was:) Zacząłem czytać księgę zamieszczoną na forum i stanąłem na etapie podpuszczki... Jako, że chciałbym po Świętach zacząć zabawę z serem żółtym, który uwielbiam, myślałem o zamówieniu podpuszczki... Podani wcześniej sprzedawcy z allegro stanislaw32 nie sprzedaje nic a maroo83 ma tylko podpuszczke mikrobiologiczną i przeglądając oferty znalazłem taką:http://allegro.pl/podpuszczka-cieleca-50ml-zdrowy-domowy-ser-i2860054494.htmlCzy będzie dobra? Ewentualnie proszę o podanie innych pewnych sprzedawców.Gorąco pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-258140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 22 Grudnia 2012 Polecam Ci Agrovis, ma b,dobrą podpuszczkę, te na Allegro są d.gorsze , bo liofilizowane, z wyjątkiem tej co dałeś link.www.agrovis.eu Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-258149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 23 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 23 Grudnia 2012 pestifer Ja podpuszczkę kupuję tutaj: http://www.piwodziej.pl/ Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-258179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 28 Lutego 2013 Szanowne SiB!Wspomóżcie zorientować się w tych dwóch wariantach:http://allegro.pl/podpuszczka-cieleca-50ml-zdrowy-domowy-ser-i3048312234.htmlhttp://allegro.pl/podpuszczka-50ml-gratisy-domowy-zdrowy-ser-i3028635818.htmlA może taka http://allegro.pl/podpuszczka-1g-x-20-4-gratisy-i3032849335.html ?Której lepiej ? :rolleyes: Interesuję się ponieważ mi wygodniej kupić na allegro. Na foto z forum widzę jak wiele osób dodają właśnie z butelki.Zawczasu dziękuję! Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-271615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 28 Lutego 2013 :grin: Sasza ,opcja druga :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-271618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 28 Lutego 2013 Saszka, a nie lepiej Ci kupić podpuszczkę i inne kultury w Agrovisie? http://www.agrovis.euPodobnie jak z Allegro wyślą Ci przesyłkę itp.Płacić możesz przelewem albo za pobraniem. Docelowo i tak u nich wylądujesz bo nigdzie indziej raczej nie kupisz takiego asortymentu więc ja bym tam szukał. I chyba cenowo tez wyjdzie lepiej. A przy okazji masz pełne wsparcie mailowe i telefoniczne co się czasem przydaje Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-271681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzek Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 2 Marca 2013 Saszka, a nie lepiej Ci kupić podpuszczkę i inne kultury w Agrovisie? http://www.agrovis.eu Podobnie jak z Allegro wyślą Ci przesyłkę itp.Płacić możesz przelewem albo za pobraniem. Docelowo i tak u nich wylądujesz bo nigdzie indziej raczej nie kupisz takiego asortymentu więc ja bym tam szukał. I chyba cenowo tez wyjdzie lepiej. A przy okazji masz pełne wsparcie mailowe i telefoniczne co się czasem przydaje a www.sklep.serowar.pl ? Mam wrażenie, że mamy więcej przydatnych akcesoriów do domowego wyrobu. Poza tym wszystko jest jasne - wiesz co ile kosztuje, itp. Wsparcie telefoniczne i mailowe również - 24h na dobę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-272163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 2 Marca 2013 Saszka, a nie lepiej Ci kupić podpuszczkę i inne kultury w Agrovisie? http://www.agrovis.eu Podobnie jak z Allegro wyślą Ci przesyłkę itp.Płacić możesz przelewem albo za pobraniem. Docelowo i tak u nich wylądujesz bo nigdzie indziej raczej nie kupisz takiego asortymentu więc ja bym tam szukał. I chyba cenowo tez wyjdzie lepiej. A przy okazji masz pełne wsparcie mailowe i telefoniczne co się czasem przydaje Poza tym wszystko jest jasne - wiesz co ile kosztuje, itp.Właśnie z tego powodu tam nie chcę kupować. Dziękuje druhowie za pomoc i wyznaczenia prawidłowej drogi! :lol: Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-272212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 2 Marca 2013 http://allegro.pl/podpusz...3028635818.htmlZdrowoDomowo to nasz kolega z forum i sprawdzony sprzedawca . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-272240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 2 Marca 2013 ZdrowoDomowo to nasz kolega z forum i sprawdzony sprzedawcaZnający sie na rzeczy i bardzo pomocny. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-272268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karaluch Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 2 Marca 2013 ,,bakteriofagi (rodzaj wirusow), które żywią się bakterimi czystej fermentacji kwasu mlekowego" - tak na marginesie wirusy sie nie żywią, bakteriofagi to ogólnie wirusy replikujące się w komórkach bakteryjnych (nie tylko bakterii fermentacyjnych). Natomiast interesuje mnie inna rzecz, jaką rolę odgrywa schladzanie mleka w infekowaniu bakterii kwasu mlekowego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-272347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 3 Marca 2013 Natomiast interesuje mnie inna rzecz, jaką rolę odgrywa schladzanie mleka w infekowaniu bakterii kwasu mlekowegoCzy masz na myśli infekowanie bakteriofagami? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3143-podpuszczka/page/5/#findComment-272371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.