Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam!

mam taki problem-w piątek rano zostanie "wydobyty" schab ze świnki , kolega go wsadzi do lodówki i przywiezie mi go dopiero w niedziele późnym wieczorem.Chcę go zapeklować i uwędzić,bez parzenia,bo lubie taki surowy.Kazałem koledze odciąć kość ,ale teraz sie zastanawiam,czy przez te trzy dni w lodówce nic mu nie bedzie-,stąd moje pytanie-co z nim ew zrobić? kolege nie ma peklosoli,myślałem,żeby np natarł solą ten schab i dopiero dał go do lodówki,-co wy na to?ile dać tej soli? 19-20gr na kg schabu bedzie ok?

nigdy nie peklowałem dużego schabu (ponad 3 kg z kością) na sucho

A może mozna by go nie solić i po trzech dniach w lodówce normalnie zapekluje go na mokro z nastrzykiem?A może lekko nasolić a ja go potem wymocze i dopiero do zalewy,albo bez moczenia ,tylko mniej peklosoli wtedy?

mniamniam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3147-schab-prosze-o-pomoc/
Udostępnij na innych stronach

A może mozna by go nie solić i po trzech dniach w lodówce normalnie zapekluje go na mokro z nastrzykiem?

 

To jest świeże mięso i w lodówce do niedzieli nic się nie stanie , pamiętaj żeby dobrze odparowało i dobrze się schłodziło . Niczym mięsa na szczelnie nie zawijaj .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3147-schab-prosze-o-pomoc/#findComment-85613
Udostępnij na innych stronach

Tak jak mówi Andrzej k, niczym szczelnie nie zawijaj. W międzyczasie zajdą naturalne procesy, tj. stężenie pośmiertne, lekki spadek pH i takie tam. Ostatni, jak robiłem schab surowy, to całego wyfiletowałem z błon, tak jak się robi z polędwicą wołową. Wtedy po wędzeniu lepiej się kroi cieniutko i podczas gryzienia nie ma problemu z błoną

 

Pozdro

D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3147-schab-prosze-o-pomoc/#findComment-85625
Udostępnij na innych stronach

każę wykroić kość z kawałkiem mięsa i to niech mi natrze solą-kość też uwędzę

 

To teraz nie rozumiem dlaczego ma nacierać solą :rolleyes: . Przecież chciałeś peklować na mokro .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3147-schab-prosze-o-pomoc/#findComment-85637
Udostępnij na innych stronach

tak,chce peklowac na mokro ,ale sam schab , a kość każę wykroić i tę kość z kawałkiem mięcha każę natrzeć solą,bo od kości może sie szybciej psuć.Kosc też pójdzie do wędzenia
mniamniam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3147-schab-prosze-o-pomoc/#findComment-85652
Udostępnij na innych stronach

bo od kości może sie szybciej psuć.Kosc też pójdzie do wędzenia

 

Przecież od piątku do niedzieli to są dwa dni . Jeżeli mięso i kość będzie w lodówce to przez te dwa dni się nic nie stanie . W niedzielę wieczorkiem względnie w poniedziałek rano zapeklujesz mięsko i kość na mokro i będzie dobrze . Mięso gdy kupujesz w sklepie to ma nieraz i tydzień i robi się smaczne wyroby .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3147-schab-prosze-o-pomoc/#findComment-85658
Udostępnij na innych stronach

tak,chce peklować na mokro ,ale sam schab , a kość każę wykroić i tę kość z kawałkiem mięcha każę natrzeć solą,bo od kości może sie szybciej psuć. Kość też pójdzie do wędzenia.

Czytam i podziwiam nazwy

Schab jest elementem zasadniczym z rozbioru półtusz wp ,

SCHAB: odcięty z odcinka piersiowo-lędźwiowego półtuszy, linie cięć przebiegają:

- od przodu - pomiędzy 4 i 5 kręgiem piersiowym,

- od góry - po linii podziału tuszy,

- od tyłu - po linii oddzielenia biodrówki, tj. po przedniej krawędzi skrzydła kości biodrowej, tak aby część chrząstkowa skrzydła została przy schabie,

- od dołu - po linii prostej w odległości 3 cm. poniżej dolnej granicy przyczepu mięśnia najdłuższego grzbietu do żeber;

ze schabu zdjęta słonina; może on być jednak przykryty warstwą tłuszczu grubości 2-5 mm w zależności od dalszego przeznaczenia;

schab zawiera przepołowione kręgi piersiowe od piątego do ostatniego wraz z przyległymi do nich górnymi odcinkami żeber i przepołowione kręgi lędźwiowe; główne mięśnie: najdłuższy grzbietu, wielodzielny grzbietu, kolczysty i lędźwiowy większy (tj. polędwiczka wewnętrzna),

 

Gdy te mięśnie oddzielisz od kości uzyskasz polędwicę . Myślę ze po tym wyjaśnieniu nie będziesz mylił nazw. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3147-schab-prosze-o-pomoc/#findComment-85739
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.