marekgks Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Października 2009 witam!mam taki problem-w piątek rano zostanie "wydobyty" schab ze świnki , kolega go wsadzi do lodówki i przywiezie mi go dopiero w niedziele późnym wieczorem.Chcę go zapeklować i uwędzić,bez parzenia,bo lubie taki surowy.Kazałem koledze odciąć kość ,ale teraz sie zastanawiam,czy przez te trzy dni w lodówce nic mu nie bedzie-,stąd moje pytanie-co z nim ew zrobić? kolege nie ma peklosoli,myślałem,żeby np natarł solą ten schab i dopiero dał go do lodówki,-co wy na to?ile dać tej soli? 19-20gr na kg schabu bedzie ok?nigdy nie peklowałem dużego schabu (ponad 3 kg z kością) na suchoA może mozna by go nie solić i po trzech dniach w lodówce normalnie zapekluje go na mokro z nastrzykiem?A może lekko nasolić a ja go potem wymocze i dopiero do zalewy,albo bez moczenia ,tylko mniej peklosoli wtedy? Cytuj mniamniam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3147-schab-prosze-o-pomoc/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Października 2009 marekgks, zależy jak chłodzi lodówka :lol: jeśli będzie 2-4 st. C może poleżeć do niedzieli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3147-schab-prosze-o-pomoc/#findComment-85612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Października 2009 A może mozna by go nie solić i po trzech dniach w lodówce normalnie zapekluje go na mokro z nastrzykiem? To jest świeże mięso i w lodówce do niedzieli nic się nie stanie , pamiętaj żeby dobrze odparowało i dobrze się schłodziło . Niczym mięsa na szczelnie nie zawijaj . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3147-schab-prosze-o-pomoc/#findComment-85613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Października 2009 Tak jak mówi Andrzej k, niczym szczelnie nie zawijaj. W międzyczasie zajdą naturalne procesy, tj. stężenie pośmiertne, lekki spadek pH i takie tam. Ostatni, jak robiłem schab surowy, to całego wyfiletowałem z błon, tak jak się robi z polędwicą wołową. Wtedy po wędzeniu lepiej się kroi cieniutko i podczas gryzienia nie ma problemu z błoną PozdroD. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3147-schab-prosze-o-pomoc/#findComment-85625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekgks Opublikowano 27 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Października 2009 dzięki za odpowiedzi!tak zrobie,tylko tak jak pisałem,każę wykroić kość z kawałkiem mięsa i to niech mi natrze solą-kość też uwędzę Cytuj mniamniam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3147-schab-prosze-o-pomoc/#findComment-85631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Października 2009 każę wykroić kość z kawałkiem mięsa i to niech mi natrze solą-kość też uwędzę To teraz nie rozumiem dlaczego ma nacierać solą :rolleyes: . Przecież chciałeś peklować na mokro . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3147-schab-prosze-o-pomoc/#findComment-85637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekgks Opublikowano 27 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Października 2009 tak,chce peklowac na mokro ,ale sam schab , a kość każę wykroić i tę kość z kawałkiem mięcha każę natrzeć solą,bo od kości może sie szybciej psuć.Kosc też pójdzie do wędzenia Cytuj mniamniam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3147-schab-prosze-o-pomoc/#findComment-85652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Października 2009 bo od kości może sie szybciej psuć.Kosc też pójdzie do wędzenia Przecież od piątku do niedzieli to są dwa dni . Jeżeli mięso i kość będzie w lodówce to przez te dwa dni się nic nie stanie . W niedzielę wieczorkiem względnie w poniedziałek rano zapeklujesz mięsko i kość na mokro i będzie dobrze . Mięso gdy kupujesz w sklepie to ma nieraz i tydzień i robi się smaczne wyroby . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3147-schab-prosze-o-pomoc/#findComment-85658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Października 2009 tak,chce peklować na mokro ,ale sam schab , a kość każę wykroić i tę kość z kawałkiem mięcha każę natrzeć solą,bo od kości może sie szybciej psuć. Kość też pójdzie do wędzenia.Czytam i podziwiam nazwy Schab jest elementem zasadniczym z rozbioru półtusz wp , SCHAB: odcięty z odcinka piersiowo-lędźwiowego półtuszy, linie cięć przebiegają: - od przodu - pomiędzy 4 i 5 kręgiem piersiowym, - od góry - po linii podziału tuszy, - od tyłu - po linii oddzielenia biodrówki, tj. po przedniej krawędzi skrzydła kości biodrowej, tak aby część chrząstkowa skrzydła została przy schabie, - od dołu - po linii prostej w odległości 3 cm. poniżej dolnej granicy przyczepu mięśnia najdłuższego grzbietu do żeber; ze schabu zdjęta słonina; może on być jednak przykryty warstwą tłuszczu grubości 2-5 mm w zależności od dalszego przeznaczenia; schab zawiera przepołowione kręgi piersiowe od piątego do ostatniego wraz z przyległymi do nich górnymi odcinkami żeber i przepołowione kręgi lędźwiowe; główne mięśnie: najdłuższy grzbietu, wielodzielny grzbietu, kolczysty i lędźwiowy większy (tj. polędwiczka wewnętrzna), Gdy te mięśnie oddzielisz od kości uzyskasz polędwicę . Myślę ze po tym wyjaśnieniu nie będziesz mylił nazw. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3147-schab-prosze-o-pomoc/#findComment-85739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekgks Opublikowano 28 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Października 2009 Panie Dziadek-obiecuje nie mylić Cytuj mniamniam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3147-schab-prosze-o-pomoc/#findComment-85742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.