Skocz do zawartości

Zbój Madej-moje wypieki,nie moje przepisy


Zbój Madej

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 700
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Bułki pszenno-razowe, przepis z głowy :D

 

Wczoraj robiłem pierwszy raz, dziś poprawka była :D

 

mąka pszenna tortowa - 350 g

mąka żytnia razowa typ 2000 - 150 g

woda ciepła - 200-220 ml

sól - 6 g

 

Zaczyn:

 

mąka pszenna - 30 g

cukier - 6 g

drożdże świeże - 15 g

woda ciepła - 100 ml

 

 

Suche składniki na zaczyn wymieszać, zalać wodą, wymieszać i odstawić do podrośnięcia na około 15 min. w zależności od temp. w pomieszczeniu. Mąki i sól wymieszać dodać gotowy zaczyn i ciasto dobrze wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 60-65 min. po tym czasie ciasto zagnieść celem odgazowania, formować bułki. Uformowane bułki ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na jakieś 35-40 min. Piekarnik nagrzać do 200st.C i w takiej temp. piec bułki. Bułki przed włożeniem do piekarnika smaruję ciepłą wodą, wkładam je do piekarnika i dodatkowo piekarnik spryskuję wodą coby skórka fajna była, po 20 min. pieczenia spryskuję piekarnik raz jeszcze. Po upieczeniu bułeczki przełożyć na kratkę do wystygnięcia. Spożywać z tym z czym lubicie :D

 

post-41817-0-72331000-1390488697_thumb.jpgpost-41817-0-84096700-1390488706_thumb.jpgpost-41817-0-34410200-1390488715_thumb.jpgpost-41817-0-00339000-1390488727_thumb.jpgpost-41817-0-31441900-1390488745_thumb.jpgpost-41817-0-17611800-1390488760_thumb.jpgpost-41817-0-13913800-1390488787_thumb.jpgpost-41817-0-84058800-1390488806_thumb.jpg

 

 

Dziś machnąłem jeszcze raz bułeczki coby przepisik dopracować :D

 

post-41817-0-08865300-1390488874_thumb.jpgpost-41817-0-52051400-1390488890_thumb.jpg

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chyba będzie drugi przepis na stronę główną. :D

Bardzo chętnie, bułki smakują mi i nie tylko mi, polecam do zrobienia :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zbójaszku, tylko podeślij mi wszystkie zdjęcia w większej rozdzielczości na moja pocztę.

Wyślę oryginały, tylko fotki robiłem małym aparatem i rodzielczość nie jet powalająca :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paszteciki z kapustą i pieczarkami :D

 

Kapustę i grzyby zmieliłem na sitku 8mm, cebulkę tylko podsmażyłem, nie mieliłem.

 

Mam pytanie. Czy kapustę podgotowałeś, czy prosto ze słoja ???

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam pytanie. Czy kapustę podgotowałeś, czy prosto ze słoja ???

Gotowałem do miękkości, ale tak coby nie była "rozlazła", wszak jeszcze do pieczenia idzie :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedź.

Tak właśnie pomyślałem. Chce zrobić do barszczu na niedzielę. Podzielę się z tym co wyjdzie albo nie wyjdzie. ;)

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do dreptania przy tym pierniku zbierałem się nieco ponad rok. Przepis gdzieś z netu skopiowałem i w takiej postaci go wstawiam :D

Robiłem tak jak w oryginale, ale z dodatkiem szczypty soli do ubijania białek i dałem taką dużą szczyptę może dwie  do ciasta, dodałem do sypkich produktów, które to razem wymieszałem. W przepisie jest dżem śliwkowy, u nas takiego się nie dostanie, więc zatrudniłem do zakupu siostrę i szwagra z Wrocka i kupili :D :D

 

Piernik przekładany

 

Składniki:

 

1 i ¾ szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru

200 g płynnego miodu

125 g masła

3 jajka

3 czubate łyżki kwaśnej śmietany (18%)

1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

1,5 łyżki kakao (niekoniecznie, ja dodaję, bo ciasto zyskuje na kolorze)

 

Ponadto na przełożenie:

 

1 słoik dżemu śliwkowego (290 g)

1 słoik powideł śliwkowych (290 g)

1 opakowanie galaretki, najlepiej o smaku morelowym

 

Na polewę:

 

120 g gorzkiej czekolady

125 g masła

 

Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, ucierać. Dodawać porcjami miód, mąkę wymieszaną z przyprawą, kakao i sodą, śmietanę. Białka ubić na sztywno, wymieszać delikatnie z ciastem. Całość włożyć do formy (u mnie głęboka keksówka o długości 32cm, uwaga: ciasto jest dość wysokie) uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

 

Piec w temperaturze 165°C przez około 50 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka.

 

Dżem i powidła zagrzać, do momentu zagotowania, ściągnąć z ognia. Wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, ostudzić (nie do końca, bo zbyt mocno stężeje).

 

Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na 3 płaty, posmarować masą dżemową (może być lekko ciepła).

 

W celu zrobienia polewy rozpuścić czekoladę i masło w kąpieli wodnej, mieszając. Polać gotowy piernik.

 

post-41817-0-78035000-1390569370_thumb.jpgpost-41817-0-79128400-1390569385_thumb.jpgpost-41817-0-89512100-1390569406_thumb.jpgpost-41817-0-23054900-1390569421_thumb.jpg

 

Jeszcze nie wiem czy będę go przekładał dziś wieczorem czy jutro po pracy :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piernik bardzo dobry, może ciutkę za słodki dżem z powidłami, jakby dać jakiś inny mniej słodki to by było cycuś :D Bez dżemu na sucho też bardzo dobry. Polecam :D :D

 

post-41817-0-33324200-1390588472_thumb.jpgpost-41817-0-65735000-1390588482_thumb.jpg

 

Po schłodzeniu :D

 

post-41817-0-37692200-1390588524_thumb.jpgpost-41817-0-70750100-1390588541_thumb.jpgpost-41817-0-48965400-1390588558_thumb.jpg

 

Mniam :D :D :D

 

post-41817-0-67035800-1390588590_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wydreptałem jeszcze jedną chałkę, teraz warkocz zapleciony prawidłowo. Nie wiem tylko co było powodem, że chałkę podczas pieczenia tak "rozsadziło", może piekarnik mój nawala? :D

Następna chałka pójdzie do keksówki :D

 

post-41817-0-48687200-1391267798_thumb.jpgpost-41817-0-58596800-1391267812_thumb.jpgpost-41817-0-48944700-1391267826_thumb.jpgpost-41817-0-40435500-1391267838_thumb.jpgpost-41817-0-03395400-1391267854_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Według mnie to bombastysz !!!


No ale widze, że o kruszonce jak byś lekko zapomniał. :angel:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No ale widze, że o kruszonce jak byś lekko zapomniał. :angel:

 

Nie dyzio nie zapomniałem, moja mama chciała bez kruszonki :D

 

każda chałka będzie miała pęknięcia na plecionce :D

 

Ahaaa, jak tak to co innego :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Super Ci wyszła ta chałka,każda chałka będzie miała pęknięcia na plecionce :D zrobisz następną i zobaczysz,że będzie to samo :D

no wlasnie ja tez zauwazylam ze moja chalka tez miala takie pekniecia i myslalam ,ze to moze od tego ze za krotko wyrastala zanim ja wstawilam do pieca

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie wiem tylko co było powodem, że chałkę podczas pieczenia tak "rozsadziło",

 Zboju Madeju, to tylko kwestia trzymania :laugh: ( jak to ladnie brzmi). Kiedy zaczynales zaplatac, ostrozniej rzekladales ciasto, a srodkowa czesc jest  widac z ta ostroznoscia, koncowka zas trzymales za koniec ( tylko prosze nie mylic , mam na mysli konce ciasta kazdego z czesci warkocz), co powoduje naciaganie ciasta . I odrobinke dluzej daj chalce wyroznac przed pieczeniem.

Ja bardzo lubie efekt tego pekniecia. :)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zboju Madeju, to tylko kwestia trzymania :laugh: ( jak to ladnie brzmi)

 

A no ładnie :laugh: :laugh:

 

Kiedy zaczynales zaplatac, ostrozniej rzekladales ciasto, a srodkowa czesc jest widac z ta ostroznoscia, koncowka zas trzymales za koniec ( tylko prosze nie mylic , mam na mysli konce ciasta kazdego z czesci warkocz), co powoduje naciaganie ciasta . I odrobinke dluzej daj chalce wyroznac przed pieczeniem.

 

Możliwe, że tak właśnie było, ręce mi się troszkę telepały, chyba za bardzo pilnowałem cobym znowu kierunku zaplatania nie pomylił :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.