kostek61 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 22 Stycznia 2014 dziś wydreptałem chałeczkęNie brak jej urody,przepis zapisany. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zbojaszku :clap: od kiedy jestem z wami to zaczynaja mi byc ciasne spodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Eli55, zawsze możesz wszyć w spodnie lampasy, to mówię ja - 146kg . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 22 Stycznia 2014 PePe z lampasami to jeszcze troche poczekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 23 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 23 Stycznia 2014 (edytowane) Bułki pszenno-razowe, przepis z głowy Wczoraj robiłem pierwszy raz, dziś poprawka była mąka pszenna tortowa - 350 gmąka żytnia razowa typ 2000 - 150 gwoda ciepła - 200-220 mlsól - 6 g Zaczyn: mąka pszenna - 30 gcukier - 6 gdrożdże świeże - 15 gwoda ciepła - 100 ml Suche składniki na zaczyn wymieszać, zalać wodą, wymieszać i odstawić do podrośnięcia na około 15 min. w zależności od temp. w pomieszczeniu. Mąki i sól wymieszać dodać gotowy zaczyn i ciasto dobrze wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 60-65 min. po tym czasie ciasto zagnieść celem odgazowania, formować bułki. Uformowane bułki ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na jakieś 35-40 min. Piekarnik nagrzać do 200st.C i w takiej temp. piec bułki. Bułki przed włożeniem do piekarnika smaruję ciepłą wodą, wkładam je do piekarnika i dodatkowo piekarnik spryskuję wodą coby skórka fajna była, po 20 min. pieczenia spryskuję piekarnik raz jeszcze. Po upieczeniu bułeczki przełożyć na kratkę do wystygnięcia. Spożywać z tym z czym lubicie Dziś machnąłem jeszcze raz bułeczki coby przepisik dopracować Edytowane 23 Stycznia 2014 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Chyba będzie drugi przepis na stronę główną. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 23 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Chyba będzie drugi przepis na stronę główną. Bardzo chętnie, bułki smakują mi i nie tylko mi, polecam do zrobienia Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zbójaszku, tylko podeślij mi wszystkie zdjęcia w większej rozdzielczości na moja pocztę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 23 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zbójaszku, tylko podeślij mi wszystkie zdjęcia w większej rozdzielczości na moja pocztę. Wyślę oryginały, tylko fotki robiłem małym aparatem i rodzielczość nie jet powalająca Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 23 Stycznia 2014 (edytowane) ponacinaj te bułki w poprzek przed pieczeniem to nie bedą Ci pekać wg, własnego widzi miście ja do nacinania uzywam "komunistycznej " żyletki Edytowane 23 Stycznia 2014 przez Małgoś Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Paszteciki z kapustą i pieczarkami Kapustę i grzyby zmieliłem na sitku 8mm, cebulkę tylko podsmażyłem, nie mieliłem. Mam pytanie. Czy kapustę podgotowałeś, czy prosto ze słoja ??? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 24 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Mam pytanie. Czy kapustę podgotowałeś, czy prosto ze słoja ??? Gotowałem do miękkości, ale tak coby nie była "rozlazła", wszak jeszcze do pieczenia idzie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Dzięki za odpowiedź.Tak właśnie pomyślałem. Chce zrobić do barszczu na niedzielę. Podzielę się z tym co wyjdzie albo nie wyjdzie. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 24 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Do dreptania przy tym pierniku zbierałem się nieco ponad rok. Przepis gdzieś z netu skopiowałem i w takiej postaci go wstawiam Robiłem tak jak w oryginale, ale z dodatkiem szczypty soli do ubijania białek i dałem taką dużą szczyptę może dwie do ciasta, dodałem do sypkich produktów, które to razem wymieszałem. W przepisie jest dżem śliwkowy, u nas takiego się nie dostanie, więc zatrudniłem do zakupu siostrę i szwagra z Wrocka i kupili :D Piernik przekładany Składniki: 1 i ¾ szklanki mąki pszennej1/2 szklanki cukru200 g płynnego miodu125 g masła3 jajka3 czubate łyżki kwaśnej śmietany (18%)1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika1,5 łyżeczki sody oczyszczonej1,5 łyżki kakao (niekoniecznie, ja dodaję, bo ciasto zyskuje na kolorze) Ponadto na przełożenie: 1 słoik dżemu śliwkowego (290 g)1 słoik powideł śliwkowych (290 g)1 opakowanie galaretki, najlepiej o smaku morelowym Na polewę: 120 g gorzkiej czekolady125 g masła Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, ucierać. Dodawać porcjami miód, mąkę wymieszaną z przyprawą, kakao i sodą, śmietanę. Białka ubić na sztywno, wymieszać delikatnie z ciastem. Całość włożyć do formy (u mnie głęboka keksówka o długości 32cm, uwaga: ciasto jest dość wysokie) uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 165°C przez około 50 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Dżem i powidła zagrzać, do momentu zagotowania, ściągnąć z ognia. Wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, ostudzić (nie do końca, bo zbyt mocno stężeje). Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na 3 płaty, posmarować masą dżemową (może być lekko ciepła). W celu zrobienia polewy rozpuścić czekoladę i masło w kąpieli wodnej, mieszając. Polać gotowy piernik. Jeszcze nie wiem czy będę go przekładał dziś wieczorem czy jutro po pracy Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 24 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Piernik bardzo dobry, może ciutkę za słodki dżem z powidłami, jakby dać jakiś inny mniej słodki to by było cycuś Bez dżemu na sucho też bardzo dobry. Polecam :D Po schłodzeniu Mniam :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Mniam Mniam... rzeczywiście wygląda smakowicie... ale ja muszę sobie niestety odmówić słodkości Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 1 Lutego 2014 Wydreptałem jeszcze jedną chałkę, teraz warkocz zapleciony prawidłowo. Nie wiem tylko co było powodem, że chałkę podczas pieczenia tak "rozsadziło", może piekarnik mój nawala? Następna chałka pójdzie do keksówki Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 1 Lutego 2014 Według mnie to bombastysz !!!No ale widze, że o kruszonce jak byś lekko zapomniał. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 1 Lutego 2014 Super Ci wyszła ta chałka,każda chałka będzie miała pęknięcia na plecionce zrobisz następną i zobaczysz,że będzie to samo Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 1 Lutego 2014 No ale widze, że o kruszonce jak byś lekko zapomniał. Nie dyzio nie zapomniałem, moja mama chciała bez kruszonki każda chałka będzie miała pęknięcia na plecionce Ahaaa, jak tak to co innego :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 1 Lutego 2014 Nie wiem tylko co było powodem, że chałkę podczas pieczenia tak "rozsadziło", Dziewice tak mają na widok tego kto je "głaszcze" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 1 Lutego 2014 Super Ci wyszła ta chałka,każda chałka będzie miała pęknięcia na plecionce zrobisz następną i zobaczysz,że będzie to samo no wlasnie ja tez zauwazylam ze moja chalka tez miala takie pekniecia i myslalam ,ze to moze od tego ze za krotko wyrastala zanim ja wstawilam do pieca Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 2 Lutego 2014 Piernik bardzo dobry Starszy, piernik normalnie poezja... wzorcowy Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 2 Lutego 2014 Nie wiem tylko co było powodem, że chałkę podczas pieczenia tak "rozsadziło", Zboju Madeju, to tylko kwestia trzymania ( jak to ladnie brzmi). Kiedy zaczynales zaplatac, ostrozniej rzekladales ciasto, a srodkowa czesc jest widac z ta ostroznoscia, koncowka zas trzymales za koniec ( tylko prosze nie mylic , mam na mysli konce ciasta kazdego z czesci warkocz), co powoduje naciaganie ciasta . I odrobinke dluzej daj chalce wyroznac przed pieczeniem.Ja bardzo lubie efekt tego pekniecia. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 2 Lutego 2014 Zboju Madeju, to tylko kwestia trzymania ( jak to ladnie brzmi) A no ładnie :laugh: Kiedy zaczynales zaplatac, ostrozniej rzekladales ciasto, a srodkowa czesc jest widac z ta ostroznoscia, koncowka zas trzymales za koniec ( tylko prosze nie mylic , mam na mysli konce ciasta kazdego z czesci warkocz), co powoduje naciaganie ciasta . I odrobinke dluzej daj chalce wyroznac przed pieczeniem. Możliwe, że tak właśnie było, ręce mi się troszkę telepały, chyba za bardzo pilnowałem cobym znowu kierunku zaplatania nie pomylił :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.