Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

dziś wydreptałem chałeczkę

Nie brak jej urody,przepis zapisany.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/16/#findComment-328552
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 700
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Bułki pszenno-razowe, przepis z głowy :D

 

Wczoraj robiłem pierwszy raz, dziś poprawka była :D

 

mąka pszenna tortowa - 350 g

mąka żytnia razowa typ 2000 - 150 g

woda ciepła - 200-220 ml

sól - 6 g

 

Zaczyn:

 

mąka pszenna - 30 g

cukier - 6 g

drożdże świeże - 15 g

woda ciepła - 100 ml

 

 

Suche składniki na zaczyn wymieszać, zalać wodą, wymieszać i odstawić do podrośnięcia na około 15 min. w zależności od temp. w pomieszczeniu. Mąki i sól wymieszać dodać gotowy zaczyn i ciasto dobrze wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 60-65 min. po tym czasie ciasto zagnieść celem odgazowania, formować bułki. Uformowane bułki ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na jakieś 35-40 min. Piekarnik nagrzać do 200st.C i w takiej temp. piec bułki. Bułki przed włożeniem do piekarnika smaruję ciepłą wodą, wkładam je do piekarnika i dodatkowo piekarnik spryskuję wodą coby skórka fajna była, po 20 min. pieczenia spryskuję piekarnik raz jeszcze. Po upieczeniu bułeczki przełożyć na kratkę do wystygnięcia. Spożywać z tym z czym lubicie :D

 

post-41817-0-72331000-1390488697_thumb.jpgpost-41817-0-84096700-1390488706_thumb.jpgpost-41817-0-34410200-1390488715_thumb.jpgpost-41817-0-00339000-1390488727_thumb.jpgpost-41817-0-31441900-1390488745_thumb.jpgpost-41817-0-17611800-1390488760_thumb.jpgpost-41817-0-13913800-1390488787_thumb.jpgpost-41817-0-84058800-1390488806_thumb.jpg

 

 

Dziś machnąłem jeszcze raz bułeczki coby przepisik dopracować :D

 

post-41817-0-08865300-1390488874_thumb.jpgpost-41817-0-52051400-1390488890_thumb.jpg

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/16/#findComment-328834
Udostępnij na innych stronach

Chyba będzie drugi przepis na stronę główną. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/16/#findComment-328836
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chyba będzie drugi przepis na stronę główną. :D

Bardzo chętnie, bułki smakują mi i nie tylko mi, polecam do zrobienia :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/16/#findComment-328840
Udostępnij na innych stronach

Zbójaszku, tylko podeślij mi wszystkie zdjęcia w większej rozdzielczości na moja pocztę.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/16/#findComment-328843
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zbójaszku, tylko podeślij mi wszystkie zdjęcia w większej rozdzielczości na moja pocztę.

Wyślę oryginały, tylko fotki robiłem małym aparatem i rodzielczość nie jet powalająca :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/16/#findComment-328847
Udostępnij na innych stronach

ponacinaj te bułki w poprzek przed pieczeniem to nie bedą Ci pekać wg, własnego widzi miście :) ja do nacinania uzywam "komunistycznej " żyletki :)

Edytowane przez Małgoś

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/16/#findComment-328869
Udostępnij na innych stronach

Paszteciki z kapustą i pieczarkami :D

 

Kapustę i grzyby zmieliłem na sitku 8mm, cebulkę tylko podsmażyłem, nie mieliłem.

 

Mam pytanie. Czy kapustę podgotowałeś, czy prosto ze słoja ???

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/16/#findComment-329035
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam pytanie. Czy kapustę podgotowałeś, czy prosto ze słoja ???

Gotowałem do miękkości, ale tak coby nie była "rozlazła", wszak jeszcze do pieczenia idzie :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/16/#findComment-329040
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedź.

Tak właśnie pomyślałem. Chce zrobić do barszczu na niedzielę. Podzielę się z tym co wyjdzie albo nie wyjdzie. ;)

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/16/#findComment-329042
Udostępnij na innych stronach

Do dreptania przy tym pierniku zbierałem się nieco ponad rok. Przepis gdzieś z netu skopiowałem i w takiej postaci go wstawiam :D

Robiłem tak jak w oryginale, ale z dodatkiem szczypty soli do ubijania białek i dałem taką dużą szczyptę może dwie  do ciasta, dodałem do sypkich produktów, które to razem wymieszałem. W przepisie jest dżem śliwkowy, u nas takiego się nie dostanie, więc zatrudniłem do zakupu siostrę i szwagra z Wrocka i kupili :D :D

 

Piernik przekładany

 

Składniki:

 

1 i ¾ szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru

200 g płynnego miodu

125 g masła

3 jajka

3 czubate łyżki kwaśnej śmietany (18%)

1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

1,5 łyżki kakao (niekoniecznie, ja dodaję, bo ciasto zyskuje na kolorze)

 

Ponadto na przełożenie:

 

1 słoik dżemu śliwkowego (290 g)

1 słoik powideł śliwkowych (290 g)

1 opakowanie galaretki, najlepiej o smaku morelowym

 

Na polewę:

 

120 g gorzkiej czekolady

125 g masła

 

Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, ucierać. Dodawać porcjami miód, mąkę wymieszaną z przyprawą, kakao i sodą, śmietanę. Białka ubić na sztywno, wymieszać delikatnie z ciastem. Całość włożyć do formy (u mnie głęboka keksówka o długości 32cm, uwaga: ciasto jest dość wysokie) uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

 

Piec w temperaturze 165°C przez około 50 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka.

 

Dżem i powidła zagrzać, do momentu zagotowania, ściągnąć z ognia. Wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, ostudzić (nie do końca, bo zbyt mocno stężeje).

 

Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na 3 płaty, posmarować masą dżemową (może być lekko ciepła).

 

W celu zrobienia polewy rozpuścić czekoladę i masło w kąpieli wodnej, mieszając. Polać gotowy piernik.

 

post-41817-0-78035000-1390569370_thumb.jpgpost-41817-0-79128400-1390569385_thumb.jpgpost-41817-0-89512100-1390569406_thumb.jpgpost-41817-0-23054900-1390569421_thumb.jpg

 

Jeszcze nie wiem czy będę go przekładał dziś wieczorem czy jutro po pracy :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/16/#findComment-329056
Udostępnij na innych stronach

Piernik bardzo dobry, może ciutkę za słodki dżem z powidłami, jakby dać jakiś inny mniej słodki to by było cycuś :D Bez dżemu na sucho też bardzo dobry. Polecam :D :D

 

post-41817-0-33324200-1390588472_thumb.jpgpost-41817-0-65735000-1390588482_thumb.jpg

 

Po schłodzeniu :D

 

post-41817-0-37692200-1390588524_thumb.jpgpost-41817-0-70750100-1390588541_thumb.jpgpost-41817-0-48965400-1390588558_thumb.jpg

 

Mniam :D :D :D

 

post-41817-0-67035800-1390588590_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/16/#findComment-329125
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mniam
 

Mniam... rzeczywiście wygląda smakowicie... ale ja muszę sobie niestety odmówić słodkości  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/16/#findComment-329126
Udostępnij na innych stronach

Wydreptałem jeszcze jedną chałkę, teraz warkocz zapleciony prawidłowo. Nie wiem tylko co było powodem, że chałkę podczas pieczenia tak "rozsadziło", może piekarnik mój nawala? :D

Następna chałka pójdzie do keksówki :D

 

post-41817-0-48687200-1391267798_thumb.jpgpost-41817-0-58596800-1391267812_thumb.jpgpost-41817-0-48944700-1391267826_thumb.jpgpost-41817-0-40435500-1391267838_thumb.jpgpost-41817-0-03395400-1391267854_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/16/#findComment-331008
Udostępnij na innych stronach

Według mnie to bombastysz !!!


No ale widze, że o kruszonce jak byś lekko zapomniał. :angel:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/16/#findComment-331011
Udostępnij na innych stronach

Super Ci wyszła ta chałka,każda chałka będzie miała pęknięcia na plecionce :D zrobisz następną i zobaczysz,że będzie to samo :D

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/16/#findComment-331012
Udostępnij na innych stronach

No ale widze, że o kruszonce jak byś lekko zapomniał. :angel:

 

Nie dyzio nie zapomniałem, moja mama chciała bez kruszonki :D

 

każda chałka będzie miała pęknięcia na plecionce :D

 

Ahaaa, jak tak to co innego :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/16/#findComment-331021
Udostępnij na innych stronach

Super Ci wyszła ta chałka,każda chałka będzie miała pęknięcia na plecionce :D zrobisz następną i zobaczysz,że będzie to samo :D

no wlasnie ja tez zauwazylam ze moja chalka tez miala takie pekniecia i myslalam ,ze to moze od tego ze za krotko wyrastala zanim ja wstawilam do pieca

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/16/#findComment-331117
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie wiem tylko co było powodem, że chałkę podczas pieczenia tak "rozsadziło",

 Zboju Madeju, to tylko kwestia trzymania :laugh: ( jak to ladnie brzmi). Kiedy zaczynales zaplatac, ostrozniej rzekladales ciasto, a srodkowa czesc jest  widac z ta ostroznoscia, koncowka zas trzymales za koniec ( tylko prosze nie mylic , mam na mysli konce ciasta kazdego z czesci warkocz), co powoduje naciaganie ciasta . I odrobinke dluzej daj chalce wyroznac przed pieczeniem.

Ja bardzo lubie efekt tego pekniecia. :)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/16/#findComment-331128
Udostępnij na innych stronach

Zboju Madeju, to tylko kwestia trzymania :laugh: ( jak to ladnie brzmi)

 

A no ładnie :laugh: :laugh:

 

Kiedy zaczynales zaplatac, ostrozniej rzekladales ciasto, a srodkowa czesc jest widac z ta ostroznoscia, koncowka zas trzymales za koniec ( tylko prosze nie mylic , mam na mysli konce ciasta kazdego z czesci warkocz), co powoduje naciaganie ciasta . I odrobinke dluzej daj chalce wyroznac przed pieczeniem.

 

Możliwe, że tak właśnie było, ręce mi się troszkę telepały, chyba za bardzo pilnowałem cobym znowu kierunku zaplatania nie pomylił :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/16/#findComment-331135
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.