Ela Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Listopada 2009 Przegląam i przeglądam (nawet w okularach) i nie widzę :grin: Mój Kolunia przytaszczył do domu ....dzika :grin: Rozbiór poszedł dość sprawnie,podział na to co chcemy zrobić, także.Utknęłam w temacie pasztetu.Czy mogę szanownych zadymiaczy poprosić o wskazówki??Myślałam też o schabikach- takich mniamniuśnych wędzonych. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3169-co-mog%C4%99-z-dzika/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Listopada 2009 Schab z dzika świetnie smakuje pieczony w rękawie w piekarniku w temp. 130 - 150 stopni. Czas pieczenia to około 3 godz. Przedtem marynuję go w "błocie" przez 3-4 dni. Skład "błota" na kilogram dzika:- sól peklowa 18 g (lepiej jeśli zrobisz mieszankę 50/50 ze zwykłą solą)- pół łyżeczki cukru- 5 ziaren ziela angielskiego utłuczonego- 2 średnie listki laurowe- 3 ząbki czosnku w plasterkach- 4 ziarenka pieprzu + mielony wg. uznania- 1 łyżka vegety- dużo majeranku - olej (może być rzepakowy) Majeranku ma być dużo aby "oblepić" marynatą schab. Co dzień koniecznie mięsko przewrócić. Przed pieczeniem starannie obmyć. Cytuj WojtekW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3169-co-mog%C4%99-z-dzika/#findComment-86208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 2 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Listopada 2009 WojtekW bardzo dziękuję,zapewne po przemrożeniu dziczyzny,spróbuję.A nie wiesz jak pasztet??? Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3169-co-mog%C4%99-z-dzika/#findComment-86231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antozar Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Listopada 2009 WitamTutaj luknij ciekawe przepisika a la OLI :blush: http://www.olik.ovh.org/index.php?option=com_content&task=view&id=33&Itemid=42http://www.olik.ovh.org/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=42http://www.olik.ovh.org/index.php?option=com_content&task=view&id=29&Itemid=42 Pozdrawiam :lol: Cytuj http://amitiefrancepolognefinistere.wifeo.com/index.php https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286 http://nospetitesmains.wifeo.com/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3169-co-mog%C4%99-z-dzika/#findComment-86235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 2 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Listopada 2009 Antozar,schab trafiony!!!! :grin: Dzieki serdeczne :grin: Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3169-co-mog%C4%99-z-dzika/#findComment-86238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antozar Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Listopada 2009 To elegancko :lol: Powodzenia Cytuj http://amitiefrancepolognefinistere.wifeo.com/index.php https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286 http://nospetitesmains.wifeo.com/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3169-co-mog%C4%99-z-dzika/#findComment-86243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Listopada 2009 Ela,Specjalistą od dziczyzny jest Chef PaulNa jego stronce znajdziesz masę przepisów z których osobiście korzystam i polecam. http://www.chefpaul.net/index/1/DZICZYZNA/index.html Moim ulubionym wyrobem z dzika są kabanosy robione wg, trochę zmodyfikowanego przepisu na kabanosy wieprzowe.http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1458&postdays=0&postorder=asc&start=15 PozdrawiamRobert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3169-co-mog%C4%99-z-dzika/#findComment-86247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 2 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Listopada 2009 Antozar,klikam juz 2 razy i "pomógł" i nadal niewidoczny.Może pojawi się potem :grin: Pozdrawiam [ Dodano: Pon Lis 02, 2009 21:59 ] Beiot i dla Ciebie punkcik "pomógl" serdecznei dziękuje :lol: Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3169-co-mog%C4%99-z-dzika/#findComment-86248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 26 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Listopada 2009 Przy Waszej pomocy i "Kuchni Polskiej" udało mi się zrobić pasztet z dzika! :grin: No cóż, troszkę za mocno go przypiekłam,ale smak rewelacja. Mięso gotowane z kości (obrane,mielone 2 razy)+ wątróbka,warzywa,dodłam nieco podgardla wieprzowego. Z przypraw: czosnek,sól,grubo mielony pieprz,majeranek,tłuczony w moździerzu jałowiec,tymianek,nieco ostrej papryczki,gałka muszkatałowa i imbir. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3169-co-mog%C4%99-z-dzika/#findComment-89466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Listopada 2009 Elu, z tego co widać na zdjęciach, piekłaś go prawdopodobnie zbyt szybko i w zbyt wysokiej temperaturze. Pozwalam sobie na taką ocenę, gdyz "w pasztetach sporo siedzę". Trudno ocenić smak na odległość. :grin: Na pewno jest super. :wink:Po wstępnym obgotowaniu surowców, wystarczy jednokrotne mielenie na siatce do mielenia maku (rozm. 1,5 - 2 mm). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3169-co-mog%C4%99-z-dzika/#findComment-89470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 26 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Listopada 2009 Uczymy się na błędach-niestety swoich.Tak podaje Chif Paul-temp 200 st.przez 1,5 godz.Ja piekłam w 180 st.1 godz.Ale co tam,ten smak..... Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3169-co-mog%C4%99-z-dzika/#findComment-89475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Listopada 2009 No właśnie. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3169-co-mog%C4%99-z-dzika/#findComment-89476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Listopada 2009 ten smak...Elu, podzielam Twoją opinię co do smakowitości pasztetów z dziczyzny i zwierzyny w ogóle. Gratuluję wspaniałego paszteciku. Osobiście też wolę pasztety mocniej przypieczone z zewnątrz a w środku miękkie i soczyste. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3169-co-mog%C4%99-z-dzika/#findComment-89479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Listopada 2009 Prosze nie brać mojej poprzedniej wypowiedzi za krytyke. Absolutnie nic takiego nawet przez myśl mi nie przeszło. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3169-co-mog%C4%99-z-dzika/#findComment-89480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 26 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Listopada 2009 EAnno,dziekuję.Nigdy nie robiłam i nie jadłam takiego "dzikiego " pasztetu.Nawet się obawiałam czy będzie mi smakował :lol: .Ojcze-A Ty, jako znawca tematu-masz prawo do krytyki :lol: Choć wcale tego tak nie oderalam.Uznałam Twą wypowiedz jako uwagę :lol: Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3169-co-mog%C4%99-z-dzika/#findComment-89481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 26 Listopada 2009 Co dało taki "różowopodobny" kolorek tego pasztetu (cienka, wierzchnia warstwa jest szara, a reszta ma inny kolor) ? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3169-co-mog%C4%99-z-dzika/#findComment-89483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 26 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 26 Listopada 2009 Hmmmm,to pewnie zagadka.Pasztet był pieczony w piekarniku,ale w kąpieli wodnej.Góra nieco się przypiekła i ta warstwa szarości jest bezpośrednio pod skórką wierzchnią.Być może to przyczyna "kolorowości" całości :lol: Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3169-co-mog%C4%99-z-dzika/#findComment-89485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Listopada 2009 Elu, Czy mięso było peklowane? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3169-co-mog%C4%99-z-dzika/#findComment-89486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 26 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 26 Listopada 2009 Nie,nie było.To mięso z różnych części dzika.Tak jak pisałam.Ugotowane wszystkie kosteczki,potem obierane.Kolor różowaty powstawał podczas mieszania,po dodaniu imbiru i gałki muszkatałowej.Być może tu leży przyczyna :shock: Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3169-co-mog%C4%99-z-dzika/#findComment-89487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 26 Listopada 2009 Ela, Czy wątróbka była składnikiem pasztetu i czy była parzona? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3169-co-mog%C4%99-z-dzika/#findComment-89528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 26 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Listopada 2009 Była wątróbka, a jakże :lol: Chif Paul pisze o moczeniu w maślance,ale z powodu braku takowej,moczyła się w serwatce.Różowiutka była ak Barbi :grin: Potem oczywiście parzona. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3169-co-mog%C4%99-z-dzika/#findComment-89534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 26 Listopada 2009 Podsumowując, w nawiązaniu do tematu, z dzika możesz wszystko. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3169-co-mog%C4%99-z-dzika/#findComment-89537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 26 Listopada 2009 Różowy kolor, może być wynikiem niedostatecznego sparzenia wątroby oraz nie osiągnięcia wewnątrz bloku pasztetu temp. 70-72 C. Chyba, że są inne powody zaróżowienia, o których nie wiemy. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3169-co-mog%C4%99-z-dzika/#findComment-89538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 26 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 26 Listopada 2009 Wątroba była napewno ok.Kolunia po kursie, z termometrem wszędzie biega, we wszystko wtyka i mierzy :lol: Ja myślę że najbardziej prawdopodobna przyczyna to zdjęcie.Nie oddaje do końca koloru i tyle. :lol:Wspomnę Ojca załozyciela :z dzika można wiele,a napewno pasztet. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3169-co-mog%C4%99-z-dzika/#findComment-89539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 14 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 14 Stycznia 2010 Szynka z dzika peklowana na mokro 4 dni,upieczona w chlebie.Soczysta i miękka. Co ciekawe,piekłam ją ok.30 minut. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3169-co-mog%C4%99-z-dzika/#findComment-95420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.