Skocz do zawartości

Co mogę z dzika???


Rekomendowane odpowiedzi

Przegląam i przeglądam (nawet w okularach) i nie widzę :grin:

Mój Kolunia przytaszczył do domu ....dzika :grin:

Rozbiór poszedł dość sprawnie,podział na to co chcemy zrobić, także.Utknęłam w temacie pasztetu.

Czy mogę szanownych zadymiaczy poprosić o wskazówki??

Myślałam też o schabikach- takich mniamniuśnych wędzonych.

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3169-co-mog%C4%99-z-dzika/
Udostępnij na innych stronach

Schab z dzika świetnie smakuje pieczony w rękawie w piekarniku w temp. 130 - 150 stopni. Czas pieczenia to około 3 godz. Przedtem marynuję go w "błocie" przez 3-4 dni. Skład "błota" na kilogram dzika:

- sól peklowa 18 g (lepiej jeśli zrobisz mieszankę 50/50 ze zwykłą solą)

- pół łyżeczki cukru

- 5 ziaren ziela angielskiego utłuczonego

- 2 średnie listki laurowe

- 3 ząbki czosnku w plasterkach

- 4 ziarenka pieprzu + mielony wg. uznania

- 1 łyżka vegety

- dużo majeranku

- olej (może być rzepakowy)

Majeranku ma być dużo aby "oblepić" marynatą schab. Co dzień koniecznie mięsko przewrócić. Przed pieczeniem starannie obmyć.

WojtekW
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3169-co-mog%C4%99-z-dzika/#findComment-86208
Udostępnij na innych stronach

Ela,

Specjalistą od dziczyzny jest Chef Paul

Na jego stronce znajdziesz masę przepisów z których osobiście korzystam i polecam.

 

http://www.chefpaul.net/index/1/DZICZYZNA/index.html

 

Moim ulubionym wyrobem z dzika są kabanosy robione wg, trochę zmodyfikowanego przepisu na kabanosy wieprzowe.

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1458&postdays=0&postorder=asc&start=15

 

Pozdrawiam

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3169-co-mog%C4%99-z-dzika/#findComment-86247
Udostępnij na innych stronach

Antozar,klikam juz 2 razy i "pomógł" i nadal niewidoczny.Może pojawi się potem :grin: Pozdrawiam

 

[ Dodano: Pon Lis 02, 2009 21:59 ]

Beiot i dla Ciebie punkcik "pomógl" serdecznei dziękuje :lol:

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3169-co-mog%C4%99-z-dzika/#findComment-86248
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Przy Waszej pomocy i "Kuchni Polskiej" udało mi się zrobić pasztet z dzika! :grin:

No cóż, troszkę za mocno go przypiekłam,ale smak rewelacja.

Mięso gotowane z kości (obrane,mielone 2 razy)+ wątróbka,warzywa,dodłam nieco podgardla wieprzowego.

Z przypraw: czosnek,sól,grubo mielony pieprz,majeranek,tłuczony w moździerzu jałowiec,tymianek,nieco ostrej papryczki,gałka muszkatałowa i imbir.

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3169-co-mog%C4%99-z-dzika/#findComment-89466
Udostępnij na innych stronach

Elu, z tego co widać na zdjęciach, piekłaś go prawdopodobnie zbyt szybko i w zbyt wysokiej temperaturze. Pozwalam sobie na taką ocenę, gdyz "w pasztetach sporo siedzę".

Trudno ocenić smak na odległość. :grin: Na pewno jest super. :wink:

Po wstępnym obgotowaniu surowców, wystarczy jednokrotne mielenie na siatce do mielenia maku (rozm. 1,5 - 2 mm).

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3169-co-mog%C4%99-z-dzika/#findComment-89470
Udostępnij na innych stronach

No właśnie. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3169-co-mog%C4%99-z-dzika/#findComment-89476
Udostępnij na innych stronach

ten smak...

Elu, podzielam Twoją opinię co do smakowitości pasztetów z dziczyzny i zwierzyny w ogóle. Gratuluję wspaniałego paszteciku. Osobiście też wolę pasztety mocniej przypieczone z zewnątrz a w środku miękkie i soczyste.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3169-co-mog%C4%99-z-dzika/#findComment-89479
Udostępnij na innych stronach

Prosze nie brać mojej poprzedniej wypowiedzi za krytyke. Absolutnie nic takiego nawet przez myśl mi nie przeszło. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3169-co-mog%C4%99-z-dzika/#findComment-89480
Udostępnij na innych stronach

EAnno,dziekuję.Nigdy nie robiłam i nie jadłam takiego "dzikiego " pasztetu.Nawet się obawiałam czy będzie mi smakował :lol: .

Ojcze-A Ty, jako znawca tematu-masz prawo do krytyki :lol: Choć wcale tego tak nie oderalam.Uznałam Twą wypowiedz jako uwagę :lol:

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3169-co-mog%C4%99-z-dzika/#findComment-89481
Udostępnij na innych stronach

Co dało taki "różowopodobny" kolorek tego pasztetu (cienka, wierzchnia warstwa jest szara, a reszta ma inny kolor) ?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3169-co-mog%C4%99-z-dzika/#findComment-89483
Udostępnij na innych stronach

Hmmmm,to pewnie zagadka.

Pasztet był pieczony w piekarniku,ale w kąpieli wodnej.Góra nieco się przypiekła i ta warstwa szarości jest bezpośrednio pod skórką wierzchnią.

Być może to przyczyna "kolorowości" całości :lol:

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3169-co-mog%C4%99-z-dzika/#findComment-89485
Udostępnij na innych stronach

Elu,

Czy mięso było peklowane?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3169-co-mog%C4%99-z-dzika/#findComment-89486
Udostępnij na innych stronach

Nie,nie było.To mięso z różnych części dzika.Tak jak pisałam.Ugotowane wszystkie kosteczki,potem obierane.Kolor różowaty powstawał podczas mieszania,po dodaniu imbiru i gałki muszkatałowej.Być może tu leży przyczyna :shock:

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3169-co-mog%C4%99-z-dzika/#findComment-89487
Udostępnij na innych stronach

Była wątróbka, a jakże :lol: Chif Paul pisze o moczeniu w maślance,ale z powodu braku takowej,moczyła się w serwatce.Różowiutka była ak Barbi :grin:

Potem oczywiście parzona.

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3169-co-mog%C4%99-z-dzika/#findComment-89534
Udostępnij na innych stronach

Podsumowując, w nawiązaniu do tematu, z dzika możesz wszystko. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3169-co-mog%C4%99-z-dzika/#findComment-89537
Udostępnij na innych stronach

Różowy kolor, może być wynikiem niedostatecznego sparzenia wątroby oraz nie osiągnięcia wewnątrz bloku pasztetu temp. 70-72 C. Chyba, że są inne powody zaróżowienia, o których nie wiemy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3169-co-mog%C4%99-z-dzika/#findComment-89538
Udostępnij na innych stronach

Wątroba była napewno ok.Kolunia po kursie, z termometrem wszędzie biega, we wszystko wtyka i mierzy :lol:

Ja myślę że najbardziej prawdopodobna przyczyna to zdjęcie.Nie oddaje do końca koloru i tyle. :lol:

Wspomnę Ojca załozyciela :z dzika można wiele,a napewno pasztet.

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3169-co-mog%C4%99-z-dzika/#findComment-89539
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.