Bidny Opublikowano 28 Września 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 28 Września 2006 Spoko jest oknie chciałem zaśmiecać serwera moimi fotamiale jeśli macie tu taki zwyczaj to następnym razem się poprawię :P Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/317-za-dymny-aromat/page/2/#findComment-3942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 28 Września 2006 Grzechem jest ich NIE POKAZYWAĆ. Aż ślinka leci jak się takie cacka widzi. Wyroby kol Bidny jest na co popatrzeć http://www.bidny01.republika.pl/images/DSC00091small.JPG Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/317-za-dymny-aromat/page/2/#findComment-3944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bidny Opublikowano 28 Września 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 28 Września 2006 Dzięki Miroale małe sprostowanko.Wyrób na zdjęciu jest wspólny. Znaczy się jest nas więcej zapalonych "dymaczy" No dobra niefortunne określenie :wink: Ja jestem jedynie ich skromnym przedstawicielem na tym forum... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/317-za-dymny-aromat/page/2/#findComment-3945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 28 Września 2006 czy to te "za dymne" ? z fotki nie wyglądają na takie warunki wędzenia :shock: - naprawdę ładne, sprubujcie następnym razem zastosować "delikatniejsze" warunki myślę ze smak ulegnie poprawie, dodatkowo postaracje się wyeliminować dębinę - daje ona "mocny" charakter i głównie stosuje się ją do mięs ciemnych (np. dziczyzna) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/317-za-dymny-aromat/page/2/#findComment-3949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bidny Opublikowano 28 Września 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 28 Września 2006 no wlasnie i z tym jest problemtak jak już pisałem drewno to nasza największa zmora 80% zasobów to dębina.Jeśli skrócę czas wędzenia to nie będą miały tak ładnej barwy.Zastosuję poprostu suchsze drewienko i nie będę produkował tak gęstego dymuNastępne wędzenie pewnie będzie w okolicach połowy pażdziernika.Zdam wtedy dokadną relację z postępówMamy też zamiar zrobić ser wedzony.Podpuszczka juz zakupiona. Pierwsze nieudane eksperymenty z mlekiem kozim już za nami :wink: Teraz może być już tylko lepiej :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/317-za-dymny-aromat/page/2/#findComment-3952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 28 Września 2006 ... drewno to nasza największa zmora 80% zasobów to dębina..zagadaj kogoś kto handluje drewnem do kominków lub kogoś kto ma kominek - możliwe że nawet chętnie zrobią zamiankę na część tych zapasów Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/317-za-dymny-aromat/page/2/#findComment-3955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 28 Września 2006 Oj Abratek, trochę widać że golonka dostała i kiełbaski się trochę pomarszczyły, ale mi osobiście by to nie przeszkadzało wręcz odwrotnie.Po prostu wyszedł produkt pieczony (przypieczony) dymem i wszystko.Z tego jest jedyny wniosek, jak takie lubisz (bo ja tak, niestety produkt mniej trwały) to rób tak dalej, a jeżeli nie to skróć czas o połowę. i zacznij od rzadkiego w miarę nie gorącego dymu. Wtedy dym więcej "wchodzi" do środka wędzonki a dopiero na koniec przypieka +/- 0,45 - 1 kiełbacha - 1 - 1/2 większe kawałki i duże 2 - 3 godziny MAX!! przy większych kawałkach podnoś temperaturę nie za szybko, tak aby zdążyła wędzonka nabrać jej, a nie tylko z wierzchu się opalić.Najlepszym rozwiązaniem jest jednak wbicie termometru i wtedy masz pewność co do czasu.Możesz zachąć od brzozy, potem dowalić olchy i na koniec dąb. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/317-za-dymny-aromat/page/2/#findComment-3958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bidny Opublikowano 28 Września 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 28 Września 2006 Eee nie wiem czy się nie pogubiłem...Na zdjęciu są pokazane wędliny już po parzeniu.O pieczeniu nie było mowyTemp. nigdy nie przekroczyła 60 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/317-za-dymny-aromat/page/2/#findComment-3962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 28 Września 2006 To że nie przekroczyłeś temperatury 60 st. czego bez stałej kontroli nie możesz być pewien, a z różnicowania kolorów pomiędzy dołem a górą wędzonki domniemam że jednak dowaliłeś do pieca :wink: i przekroczyłeś 60s.Ale to nie jest z mojej strony krytyka tylko wyjaśnienie Tobie zadanego pytania.Poza tym najważniejsze że nie zrobiłeś kwasicy i z tego możesz być dumny, co z pewnością każdemu z nas zdążyło się zrobić, jednak trudno się do tego przyznać :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/317-za-dymny-aromat/page/2/#findComment-3963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bidny Opublikowano 28 Września 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 28 Września 2006 No tak możesz mieć rację bo w połowie padł nam termometr - przyznaję :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/317-za-dymny-aromat/page/2/#findComment-3964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 28 Września 2006 Nie przejmuj się, kup nowy termometr, najlepiej wbijany jak chcesz się bawić w duże wędzonki i drugi do kontrolowania komory (lub jeden i wtedy trzeba przekładać.I wędź dalej.Zgodnie z moim dopiskiem pod każdym postem :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/317-za-dymny-aromat/page/2/#findComment-3965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 28 Września 2006 Bidny- bardzo ładnie to wyszło -gratuluję Nie widzę pomarszczeń na kiełbasie ale widzę co innego na tej parce u góry, coś jakby trochę za mało obsuszania i za szybko dużo dymu I trochę okopcona, w środku batonu troszkę nie dowędzona .Jak byś chciał wiedzić skąd to wiem trochę to widać ale nie tak dawno coż takiego mi też wyszło ,dlatego gratuluję podwójnie Pozdrawiam. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/317-za-dymny-aromat/page/2/#findComment-3968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 28 Września 2006 Ponoć najgorzej jest pierwszy raz :grin: Pamiętaj o przekładaniu kiji w wędzarni, efekt tego, o czym pisał Dziadek. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/317-za-dymny-aromat/page/2/#findComment-3971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bidny Opublikowano 29 Września 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 29 Września 2006 Bidny- bardzo ładnie to wyszło -gratuluję Nie widzę pomarszczeń na kiełbasie ale widzę co innego na tej parce u góry, coś jakby trochę za mało obsuszania i za szybko dużo dymu I trochę okopcona, w środku batonu troszkę nie dowędzona .Jak byś chciał wiedzić skąd to wiem trochę to widać ale nie tak dawno coż takiego mi też wyszło ,dlatego gratuluję podwójnie Pozdrawiam. ta kiełbasa na górze o dziwnym kolorze to akurat mój produkt smakowała tak jak i wyglądała - nie najlepiej :sad: ale to dopiero początek zapału nie tracę i ognia w palenisku nie gaszę miło że zbudowaliście to forum na którym człowiek znajduje wsparcie i rady z doświadczenia płynące Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/317-za-dymny-aromat/page/2/#findComment-3986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 29 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 29 Września 2006 Bidny, Przesadna skromność też jest grzechem. Wyszło Ci tak, że po obejrzeniu zdjęcia dostałem ślinotoku i musiałem lecieć do lodówki po lekarstwa (moje szyneczki) :grin: :grin: :grin: A powiedz mi czy skórka z tej golonki wyszła do jedzenia, bo mnie przeważnie wychodzi zelówa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/317-za-dymny-aromat/page/2/#findComment-3988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 29 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 29 Września 2006 Bindy - dobrze że masz zapał i nie załamałeś się - TAK TRZYMAJ - i zabieraj się do pracy :lol: Zaskocz nas kolejną produkcją :grin: :shock: :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/317-za-dymny-aromat/page/2/#findComment-3990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bidny Opublikowano 29 Września 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 29 Września 2006 Bidny, Przesadna skromność też jest grzechem. Wyszło Ci tak, że po obejrzeniu zdjęcia dostałem ślinotoku i musiałem lecieć do lodówki po lekarstwa (moje szyneczki) :grin: :grin: :grin: A powiedz mi czy skórka z tej golonki wyszła do jedzenia, bo mnie przeważnie wychodzi zelówa golonka najbardziej mi się podobała bo skóra nabrała koloru ciemnego czerwonego wina i wyglądała jak z książki kucharskiej knora hehe w przekroju różowiutka z tłuszczykiem no normalnie luksusik a co do smaku mięso smaczne ale jak to golonka ścięgniste parzona była tyle co szynka i zmięknąć nie zdążyła myślę że po wędzeniu powinniśmy ją z 2h gotować (tak jak to się robi z golonką surową) skóra prócz pięknej barwy miała tą specyficzną golonkową gumowatość, którą ja osobiście lubię Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/317-za-dymny-aromat/page/2/#findComment-3991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.