Aksamit97 Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 2 Lutego 2015 Witamy Cię. Tak to jest, jak człowiek w pośpiechu coś robi. Zostaw sobie ten garnek już na stałe do parafiny i będziesz ją podgrzewał co jakiś czas i woskował. Jest jeszcze ewentualnie sposób, aby podgrzać tylko żeby się rozpuścił i wytrzesz papierem. Jednakże lepiej jest zostawić garnek na następne razy. A pochwal się jaki ser zrobiłeś? Jak możesz wstaw zdjęcia z produkcji, ale jeśli to inny ser niż w tytule wątku, to lepiej załóż nowy temat. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/5/#findComment-401874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franek_1986 Opublikowano 5 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 5 Lutego 2015 Mój ser, pretendujący do miana przerośniętego pleśnią (zaszczepiony lazurem), ociekał najpierw jeden dzień bez formy i później pokruszony konsolidował się i ociekał dalej 3 dni w formie w temperaturze 20C. Dziś, gdy przyszła pora na solenie, po rozwinięciu chusty okazało się że zaczął już porastać białą pleśnią. Jest to raczej pleśń szlachetna, bo pachnie niczym lazur. Ser mimo to osoliłem (bo cóż miałem zrobić). Co o tym sądzicie, czy Wam też się coś takiego przydarzyło? Na stronach anglojęzycznych wyczytałem, że część domowych serowarów prowadzi dojrzewanie sera w zamkniętym szczelnie plastikowym pojemniku, gdzie dojrzewającemu serowi towarzyszy kubeczek z wodą i zwilżoną nią chusteczką, mającą zapewnić wysoką wilgotność. Mam zamiar prowadzić dojrzewanie właśnie w ten sposób. Czy ktoś z Was próbował tej metody? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/5/#findComment-402832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 5 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 5 Lutego 2015 Czy ktoś z Was próbował tej metody? JA w tem sposob zrobilam dla sera bry. RTobilam to styropianowym pojemniku. Tylko u mnie problem zykle byl z temperatura, musialam czasem dokladac lod, ale tojuz inna inszosc. Umnie wtedybyla zenetrzna temperatura bardzo wysoka Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/5/#findComment-402852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 5 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 5 Lutego 2015 Solić powinieneś był od razu po ociekaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/5/#findComment-402867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franek_1986 Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 6 Lutego 2015 Solić powinieneś był od razu po ociekaniu. No tak zrobiłem, podążałem zresztą wg przepisu z pierwszego postu tego tematu. Ser ociekał w formie trzy dni i w tym czasie zdążył spleśnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/5/#findComment-403146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 6 Lutego 2015 To następnym razem drobniej pokrój skrzep i wyciśnij pod prasą pod małym obciążeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/5/#findComment-403158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 4 Marca 2015 To następnym razem drobniej pokrój skrzep i wyciśnij pod prasą pod małym obciążeniem. @akmis978,Jakiego gatunku sera dotyczy Twoja rada? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/5/#findComment-409163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 4 Marca 2015 Moja porada była odnośnie pleśniowego (z porostem), ja zawsze kroję skrzep trochę drobniej i wyciskam pod obciążeniem 300 g, bo nie lubię się później bawić z przewracaniem zbyt miękkiego sera. Łatwo się on przepoławia. A sery i tak dobre wychodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/5/#findComment-409173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 11 Marca 2015 Mój ser po tygodniu wygląda tak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/5/#findComment-411405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 11 Marca 2015 Bardzo ładnie pleśnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/5/#findComment-411409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 11 Marca 2015 Bardzo ładnie pleśnieje Ale tylko w jednym miejscu Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/5/#findComment-411546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 11 Marca 2015 Ale tylko w jednym miejscu Jak jest na zewnatrz w jednym miejscu to i bedzie w drugim. Nie ma sie co martwic, to dopiero pocztekTier bardzo ladnie http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,009_aO_orig.gif. A jak ta nauka szycia tobie idzie? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/5/#findComment-411548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franek_1986 Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 15 Marca 2015 (edytowane) Dojrzewanie sera przeprowadziłem w szczelnie zamkniętym plastikowym pojemniku z niewielką ilością wody na dnie. Na dnie były umieszczone podpory, na nich patyczki do szaszłyków i na patyczkach spoczywał ser. Całość była wstawiona do lodówki (temperatura 8-12C). Ser szybko pokrył się białą, a później niebieską pleśnią. Oskrobałem go niedbale po czterech tygodniach i po sześciu wygląda tak: Konsystencja mazista, smak wspaniały:) Zachęcam do tej metody dojrzewania wszystkich, którzy nie posiadają bardziej profesjonalnej dojrzewalni. Edytowane 15 Marca 2015 przez franek_1986 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/5/#findComment-412728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 15 Marca 2015 Nie powinno się sera trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku, powinien być obieg powietrza i duża wilgotność.Gratuluję wyrobu, bardzo ładny. Jeśli smakuje tak jak wygląda, to rób następne. Szkoda marnować potencjał. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/5/#findComment-412732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kyivcheese Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 17 Marca 2015 Gotowy kupić hurtową ser Dorblu. Rozpocząć o objętości 2,000 kg. Stopniowo zwiększaj ilośćmój adres e-mail: kyiv.cheese@ukr.net Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/5/#findComment-413357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 25 Marca 2015 Przed dodaniem podpuszczki mleko zostalo zmieszane z zakwasem (dobra, kwaśna śmietana). Anno czy można taki ser zakwasic zsiadłym mlekiem ? Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/5/#findComment-415808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 25 Marca 2015 czy można taki ser zakwasic zsiadłym mlekiem ? Jak najbardziej.Mając oczywiście na myśli mleko z żywymi kulturami. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/5/#findComment-415811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 25 Marca 2015 Mając oczywiście na myśli mleko z żywymi kulturami. Czyli jak będę miał śmietane lub zsiadłe mleko prosto od krowy to się nie zakwasi, trzeba dodac kupną śmietanę. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/5/#findComment-415895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 26 Marca 2015 No śmietanę to prosto od krowy jeszcze uzyskasz ale nie skwaszoną, ale z kwaśnym mlekiem będzie problem Jak zrobisz z mleka prosto od krowy zsiadłe mleko to będziesz je miał, to samo ze śmietaną. Zostaw na kilkanaście godzin w temperaturze domowej i powinno się ukwasić ale nie zawsze to wychodzi. Przy sklepowej musi pisać, że posiada żywe kultury bakterii czy to śmietana, czy jogurt czy zsiadłe mleko. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/5/#findComment-415924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 26 Marca 2015 Piksiak: Wychodzi, jeśli mamy do dyspozycji dobre mleko.Ps. Nie pisało, a było napisane. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/5/#findComment-416009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 26 Marca 2015 A ja mam cały czas pytanie czy w śmietanie lub zsiadłym mleku z mleka prosto od krowy te bakterie są czy tylko w smietanie ze sklepu. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/5/#findComment-416057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 26 Marca 2015 czy w śmietanie lub zsiadłym mleku z mleka prosto od krowy te bakterie są czy tylko w smietanie ze sklepu. W naturalnym mleku takie bakterie powinny być, ponieważ są już w strzykach krowy (cycuszki na końcach wymion).Jednak natychmiastowe po udoju schłodzenie mleka do 4 st.C (co jest praktykowane w nowoczesnych gospodarstwach mlecznych) oraz resztki chemii w instalacjach dojących powoduja znaczną redukcję tych bakterii. Jest to szczególnie znaczący problem w okresie zimowym. Takie mleko może w temp. pokojowej wpierw zgnić, niż zdąży się zakwasić.Dlatego piszemy tutaj o mleku_nie_chłodzonym_ po_udoju Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/5/#findComment-416060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 26 Marca 2015 Aniu dzieki, kupiłem dzisiaj jakąś śmietanę będę próbował robic ser. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/5/#findComment-416062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 26 Marca 2015 Bazyl: A czemu tych bakterii miałoby nie być w mleku? Myślisz, że dlaczego mleko krowie się kwasi samoistnie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/5/#findComment-416063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 26 Marca 2015 Nie wiem pytam się ? Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/5/#findComment-416066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.