Aksamit97 Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 26 Marca 2015 Rozumiem. Jednak chyba logicznym jest, że jeśli mleko może się samo ukwasić, to musi być w nim coś, co poprowadzi ten proces. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/6/#findComment-416069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Różnie przepisy mówią o czasie dojrzewania i nakłuwania. Raz jest od razu po soleniu a innym razem po soleniu i 3 tygodniowym dojrzewaniu w temp. 10-12 stopni.Ja mam sery zasolone i przygotowane do dojrzewania. Pytanie - czy teraz już je nakłuć czy za 2-3 tygodnie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/6/#findComment-419935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Pytanie - czy teraz już je nakłuć czy za 2-3 tygodnie ??? Odpowiedź znajdziesz w pierwszym poście tego wątku.Zadaj sobie pytanie, dlaczego wykonywane jest to nakłuwanie.Otóż dlatego, że pleśń rozwija się tylko przy dostępie tlenu. A o to Ci przecież chodzi, aby w środku, wzdłuż nakłuć, wytworzyły się piękne, niebiesko-zielone "gałazki" Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/6/#findComment-419955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Aniu ,ser " przestał " ,że tak się wyrażę 2,5 tygodnia z dziurkami ? Czy zostały one zamknięte zaraz po nakłuciu ?Pozdrawiam Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/6/#findComment-419966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Pytanie - czy teraz już je nakłuć czy za 2-3 tygodnie ??? Odpowiedź znajdziesz w pierwszym poście tego wątku.Zadaj sobie pytanie, dlaczego wykonywane jest to nakłuwanie.Otóż dlatego, że pleśń rozwija się tylko przy dostępie tlenu. A o to Ci przecież chodzi, aby w środku, wzdłuż nakłuć, wytworzyły się piękne, niebiesko-zielone "gałazki"Przepis z agrovisu oraz bodajże Ricky Caroll podają, że ser ma być nakluty po 2-3 tygodniach jak osiągnie odpowiednie ph. Wiem po co się nakłuwa i że pracę podejmują bakterie które potrzebują tlenu. Czytałem Twój wątek i wiem, że od razu zrobiłaś dziurcysie. Tak zawsze robiłaś czy także testowałaś nakłuwanie po wstępnym dojrzewaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/6/#findComment-419987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Czy zostały one zamknięte zaraz po nakłuciu ? Absolutnie NIE !!!Dziurki służą doprowadzeniu powietrza do wnętrza sera aby umożliwić rozwój pleśni.Jak zaczyna ta pleśń pojawiać się w dziurkach dopiero wtedy należy je zasklepić.Gdyby zostały otwarte, po jakims czasie pleśń wyjadłaby cały środek zostawiając nam zaschniętą skorupę. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/6/#findComment-419989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Przepis z agrovisu oraz bodajże Ricky Caroll podają, że ser ma być nakluty po 2-3 tygodniach jak osiągnie odpowiednie ph. W Nie znam przepisów przez ciebie przywołanych.Ser musi przejść pełną fermentację i w tym czasie powinien być trzymany w temp. pokojowej. W przepisie z pierwszego postu jest to w sumie 7 dni.Może być i więcej, bo moment wysalania zbiega się z zaprzestaniem wycieku serwatki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/6/#findComment-420012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Ok. To nakłuwam. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/6/#findComment-420018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Pojawiła się piękna niebieska pleśń, Na zew. I chyba idzie do środka. Kiedy zakryć dziurcysie ???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/6/#findComment-422496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Nie robiłem jeszcze serów tego rodzaju. Ale wstaw zdjęcia, to może ktoś się wypowie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/6/#findComment-422539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 1 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 1 Maja 2015 No to siup : Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/6/#findComment-422681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 4 Maja 2015 (edytowane) Pojawiła się piękna niebieska pleśń, Na zew. I chyba idzie do środka. Kiedy zakryć dziurcysie ???? Po miesiącu dojrzewania albo później, czym później to zrobisz tym ser będzie bardziej pikantny. Ser po zamknięciu otworów owinąc w folię aluminiową. Co ten ser taki żółty, moje są bialutkie. Edytowane 4 Maja 2015 przez BazylWidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/6/#findComment-423115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 4 Maja 2015 Widocznie, krowy, od których masz mleko mają mało barwników w pożywieniu (naturalnych). Lepiej nie używać folii aluminiowej, bo glin z kwasami tworzy szkodliwe związki dla naszego zdrowia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/6/#findComment-423225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 4 Maja 2015 Mój był biały a teraz dostaje kolorów. Czytałem że może się tworzyć oprócz pleśni niebieskiej zoltawa albo nawet czerwonkawa maź. Więc jest git. Dziś zeskrobalem pleśń i jeszcze niech dojrzewa. Ja lubię pikantne sery. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/6/#findComment-423288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 4 Maja 2015 Pojawiła się piękna niebieska pleśńWygląda jak spleśniały a nie jak pleśniowy, tak ma być? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/6/#findComment-423290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 4 Maja 2015 Wygląda jak spleśniały a nie jak pleśniowy, tak ma być? Tak się zrobi, jeżeli pleśń jest rozprowadzona w całej objętości sera. Wtedy pleśń najszybciej rozwija się na powierzchni bo tam ma dostęp do tlenu.W przepisie podanym na pierwszej stronie tego wątku zarodniki pleśni (na chlebie) dodane są do kilku warstw w środku sera.Zatem pleśń rozwinie się wyłącznie wokół dziurek zrobionych w serze. Moment, w którym zobaczymy pleśń wydostającą się z otworów jest hasłem do ich zaklejenia, co ograniczy nadmiar pleśni i zapobiegnie zjedzeniu całej masy serowej przez pleśń. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/6/#findComment-423299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 4 Maja 2015 Pleśnie koloru niebieskiego i zielonego nie są szkodliw Ostrożnie z pleśniami i ich kolorem. Nie zawsze jest tak, jak piszesz. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/6/#findComment-423323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 4 Maja 2015 (edytowane) pis67: ......Na szybko masz film ,.... Edytowane 5 Maja 2015 przez EAnna redukcja przekazu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/6/#findComment-423334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 5 Maja 2015 czy zamiast zalepiania dziurcysi można dać w pergamin i tym zahamować dopływ tlenu a tym samym przerost zbyt duży pleśni? W przepisach które mam każą tylko zeskrobywać pleśń z zewnątrz i nie ma wzmianek o zalepianiu. Zeskrobywanie pleśni i mazi z zewnątrz automatycznie pozatyka dziurki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/6/#findComment-423495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 5 Maja 2015 Ok. Ale po burzliwych dysputach rozkroiłem tego mniejszego. Konsystencja mnie powaliła. Mięciutka, kremowa, serek lekko się ugina/sprężynuje pod naciskiem. Jest tylko jedno ale i nie w kierunku smaku. Za mało przerostu błękitnej pleśni. I teraz może być tak , że za mało nakłułem albo otwory były niedostatecznie dobrze zrobione i nie dopuszczały odpowiedniej ilości tlenu. 1,5% soli w stosunku do wagi sera to dla mnie nieco za mało - ale to kwestia gustu. Będę dawał 2%.Czy jeżeli serek już złapał taką kremową konsystencję to jeszcze pleśń w środku przerośnie bardziej ????Jak na 1 ser z niebieską pleśnią jestem bardzo zadowolony. Ze sklepu ciężko za małe pieniążki takie coś kupić. To będzie chyba mój ulubiony serek. Dużo zachodu z dojrzewaniem i pielęgnowaniem ale smak i zapach i konsystencja powala. Znaczy mojego sąsiada winiarza powaliła bo mu dałem zakosztować. Więc to nie moje przechwałki. Chciałbym tylko więcej mieć pleśni/żyłek w środku. Drugi więc krążek zostawię i zobaczę co się będzie działo.Dzięki za porządki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/6/#findComment-423504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 5 Maja 2015 1,5% soli w stosunku do wagi sera to dla mnie nieco za mało - ale to kwestia gustu. Będę dawał 2%. Ilość soli w masie serowej to nie kwestia gustu a technologii raczej Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/6/#findComment-423511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 5 Maja 2015 Ja nie solę masy serowej. Solę ser po uformowaniu. I zarówno korycin jak i gorgonzolka dla mnie są ciutkę za mało słone. Soliłem sery w solance, soliłęm masę i dałem się wreszcie akmisowi przekonać do solenia z "łapy". I miał rację - jest lepsza konsystencja sera i łatwiej mi opanować ilość zasolenia. Skoro mi nie pasuje 1,5% to spróbuję 2% a jak będzie za dużo to dam 1,75%. A w solance ciężko określić. Zależy jeszcze od jej temperatury itp. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/6/#findComment-423514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 5 Maja 2015 Panowie od nieładnej pleśni i oczywiście Panie. Już małego kawałka nie ma. Właśnie zjadłem z jasnymi winogronami. Miodzio. Dawno tak dobrego pleśniaka nie jadłem. Ostatnim razem chyba we Włoszech. I piszę o odczuciach więc proszę mi nie pisać że się przechwalam hehehe Naprawdę najlepszy pleśniak jaki mi wyszedł. Konsystencja kremowa w połączeniu z winogronem mega, W ten czwartek robię następną partię bo za szybko mi ten śmierdziel zejdzie. Pozdrawiam.Motto: nie oceniaj paczki po opakowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/6/#findComment-423540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 5 Maja 2015 1,5% soli w stosunku do wagi sera to dla mnie nieco za mało - ale to kwestia gustu. Będę dawał 2%.Ilość soli w masie serowej to nie kwestia gustu a technologii raczej Ja nie solę masy serowej. Solę ser po uformowaniu. I zarówno korycin jak i gorgonzolka dla mnie są ciutkę za mało słone. Soliłem sery w solance, soliłęm masę i dałem się wreszcie akmisowi przekonać do solenia z "łapy". I miał rację - jest lepsza konsystencja sera i łatwiej mi opanować ilość zasolenia. Skoro mi nie pasuje 1,5% to spróbuję 2% a jak będzie za dużo to dam 1,75%. A w solance ciężko określić. Zależy jeszcze od jej temperatury itp. Perszing: Myślę, że Eannna nie miała na myśli solenia w masie, tylko zawartość soli w serze po soleniu. Sery pleśniowe zazwyczaj soli się trochę mocniej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/6/#findComment-423565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 5 Maja 2015 Ja soli daję 3% wagi. Właśnie jadłem mój pierwszy porozwalany lepszy od kupnego z którego robiłem drugi ser. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/6/#findComment-423568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.