Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Link do ciekawego arta zamieszczonego na WO:

http://kuchnia.wp.pl/index.php/gallery/prop/id/57/t_c/1

Proszę zwrócić uwage na komentarze dotyczące mięsa.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3221-ciekawy-artyku%C5%82/
Udostępnij na innych stronach

Proszę zwrócić uwage na komentarze dotyczące mięsa.

"... Azotyny wytwarzają rakotwórcze nitrozaminy, które powstają w wysokiej temperaturze podczas peklowania... " :shock:

Mazurzak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3221-ciekawy-artyku%C5%82/#findComment-87490
Udostępnij na innych stronach

Nie to (zostało dalej wyprostowane). Komentarze dotyczące grillowania kiełbas peklowanych.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3221-ciekawy-artyku%C5%82/#findComment-87493
Udostępnij na innych stronach

E-249-250-azotyn sodu i azotyn potasu

 

Azotyny wytwarzają rakotwórcze nitrozaminy, które powstają w wysokiej temperaturze podczas peklowania.

Pekluje się raczej w niskiej temperaturze z tego co się na WD nauczyłem-nieznajomość autora tekstu lub błąd w druku ja to tak odebrałem

Tomzo32
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3221-ciekawy-artyku%C5%82/#findComment-87843
Udostępnij na innych stronach

Sam artykuł mnie nie wciągnął. Im bardzo często zdarzają się takie pomyłki. Ważna jest treść niektórych komentarzy, gdzie nie raz można zapoznać się z opiniami ludzi naprawdę znających się na rzeczy. W jednym z nich podana jest informacja o szkodliwości grillowania peklowanych kiełbas. To jest bardzo istotne i niezmiernie rzadko upubliczniane, gdyz dzieki mediom i reklamie, wielcy monopoliści handlują np. kiełbasą grillową, robiąc kokosowe interesy, która kosztuje kilka złociszy, a zawartość w niej mięsa, co ostatnio udowodniono, wynosi zaledwie 4%. Reszta to woda, wypełniacze i chemia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3221-ciekawy-artyku%C5%82/#findComment-87858
Udostępnij na innych stronach

W jednym z nich podana jest informacja o szkodliwości grillowania peklowanych kiełbas.

O szkodliwości grillowania peklowanego mięsa, w Niemczech mówi się od ponad 20 lat i mniej więcej od tego czasu robi się ”drugą” wersje grilli.

Grillowanie w Niemczech to prawie „sport narodowy” i już dawni stwierdzono dużo zwiększoną zachorowalność / śmiertelność na choroby krążenia i rakowo pochodne.

W sklepach od dawna są kiełbasy grillowe (które są biało szare a nie czerwone) z przeznaczeniem na grilla i Malo kto już grilluje czerwone kiełbasy lub czerwone mięso (peklowane).

Następnym krokiem są wspominane wcześniej grille (oczywiści z pominięciem tych tanich).

Grille są tak konstruowane żeby ściekający tłuszcz nie wpadał na palenisko – opary rakotwórcze! A samo mięso dało się grillować w temperaturze do 140 stC.

Przykładem są popularne już „lokomotywy” grill pośredni, lub grille pionowe gdzie mięso wchodzi w pionowe szufladki na przemian z szufladkami z węglem – jednak ten rodzaj grilla nie cieszy się powodzeniem, ponieważ owszem unika się kapania tłuszczu na palący się węgiel, jednak nie unika się „przegrzewania” mięsa.

 

Dlatego kto chce zadbać o swoje zdrowie powinien właśnie zmienić sposób grillowania (opłaca się wydać parę „groszy” na nowy grill pośredni, a jeżeli więcej na lekarzy, lub stypę).

 

Również proponuje zwrócić uwagę na konstrukcje Waszych wędzarni, i popatrzeć gdzie spływa tłuszcz z wędzonek. Czy aby nie do kanału dymnego i tam grawitacyjnie dalej do paleniska.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3221-ciekawy-artyku%C5%82/#findComment-87861
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3221-ciekawy-artyku%C5%82/#findComment-89769
Udostępnij na innych stronach

Brawo kol. Toshiba ,ja też jestem tego zdania ,że grilowanie jest szkodliwe dla zdrowia.Dla mnie wędliny grilowane są niesmaczne i dlatego ich nie jadam.

Pozdrowienia:nestor.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3221-ciekawy-artyku%C5%82/#findComment-89802
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3221-ciekawy-artyku%C5%82/#findComment-91837
Udostępnij na innych stronach

Witam dodam od siebie że, powinno się mięso ( pod żadnym pozorem peklowane) grillować jak najkrócej zabejcowane lub marnowane i najlepiej na aluminiowych tackach lub grilu elektrycznym tak mie uczono na kursie. A z kiełbas polecam białą sparzyć max 10 minut i na grila.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3221-ciekawy-artyku%C5%82/#findComment-91941
Udostępnij na innych stronach

Biznes to biznes,trzeba ciągle coś nowego :grin:

Jaka grypa stoi następna w kolejce?

 

 

Chłopie, kóz u nas mało ale owieczek :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3221-ciekawy-artyku%C5%82/#findComment-91954
Udostępnij na innych stronach

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3221-ciekawy-artyku%C5%82/#findComment-91968
Udostępnij na innych stronach

A ja właśnie miałem wsadzać karczek z Carrefura do pieca :rolleyes: Dobrze że nie z Lublina
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3221-ciekawy-artyku%C5%82/#findComment-91993
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.