Maxell Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Listopada 2009 Link do ciekawego arta zamieszczonego na WO:http://kuchnia.wp.pl/index.php/gallery/prop/id/57/t_c/1Proszę zwrócić uwage na komentarze dotyczące mięsa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3221-ciekawy-artyku%C5%82/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazurzak Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Listopada 2009 Proszę zwrócić uwage na komentarze dotyczące mięsa. "... Azotyny wytwarzają rakotwórcze nitrozaminy, które powstają w wysokiej temperaturze podczas peklowania... " :shock: Cytuj Mazurzak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3221-ciekawy-artyku%C5%82/#findComment-87490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Listopada 2009 Nie to (zostało dalej wyprostowane). Komentarze dotyczące grillowania kiełbas peklowanych. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3221-ciekawy-artyku%C5%82/#findComment-87493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomzo32 Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Listopada 2009 E-249-250-azotyn sodu i azotyn potasu Azotyny wytwarzają rakotwórcze nitrozaminy, które powstają w wysokiej temperaturze podczas peklowania. Pekluje się raczej w niskiej temperaturze z tego co się na WD nauczyłem-nieznajomość autora tekstu lub błąd w druku ja to tak odebrałem Cytuj Tomzo32 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3221-ciekawy-artyku%C5%82/#findComment-87843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Listopada 2009 Sam artykuł mnie nie wciągnął. Im bardzo często zdarzają się takie pomyłki. Ważna jest treść niektórych komentarzy, gdzie nie raz można zapoznać się z opiniami ludzi naprawdę znających się na rzeczy. W jednym z nich podana jest informacja o szkodliwości grillowania peklowanych kiełbas. To jest bardzo istotne i niezmiernie rzadko upubliczniane, gdyz dzieki mediom i reklamie, wielcy monopoliści handlują np. kiełbasą grillową, robiąc kokosowe interesy, która kosztuje kilka złociszy, a zawartość w niej mięsa, co ostatnio udowodniono, wynosi zaledwie 4%. Reszta to woda, wypełniacze i chemia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3221-ciekawy-artyku%C5%82/#findComment-87858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Listopada 2009 W jednym z nich podana jest informacja o szkodliwości grillowania peklowanych kiełbas. O szkodliwości grillowania peklowanego mięsa, w Niemczech mówi się od ponad 20 lat i mniej więcej od tego czasu robi się ”drugą” wersje grilli. Grillowanie w Niemczech to prawie „sport narodowy” i już dawni stwierdzono dużo zwiększoną zachorowalność / śmiertelność na choroby krążenia i rakowo pochodne. W sklepach od dawna są kiełbasy grillowe (które są biało szare a nie czerwone) z przeznaczeniem na grilla i Malo kto już grilluje czerwone kiełbasy lub czerwone mięso (peklowane). Następnym krokiem są wspominane wcześniej grille (oczywiści z pominięciem tych tanich). Grille są tak konstruowane żeby ściekający tłuszcz nie wpadał na palenisko – opary rakotwórcze! A samo mięso dało się grillować w temperaturze do 140 stC. Przykładem są popularne już „lokomotywy” grill pośredni, lub grille pionowe gdzie mięso wchodzi w pionowe szufladki na przemian z szufladkami z węglem – jednak ten rodzaj grilla nie cieszy się powodzeniem, ponieważ owszem unika się kapania tłuszczu na palący się węgiel, jednak nie unika się „przegrzewania” mięsa. Dlatego kto chce zadbać o swoje zdrowie powinien właśnie zmienić sposób grillowania (opłaca się wydać parę „groszy” na nowy grill pośredni, a jeżeli więcej na lekarzy, lub stypę). Również proponuje zwrócić uwagę na konstrukcje Waszych wędzarni, i popatrzeć gdzie spływa tłuszcz z wędzonek. Czy aby nie do kanału dymnego i tam grawitacyjnie dalej do paleniska. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3221-ciekawy-artyku%C5%82/#findComment-87861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Listopada 2009 http://www.dziennik.pl/gospodarka/article492281/W_polskich_wedlinach_nie_ma_miesa.html Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3221-ciekawy-artyku%C5%82/#findComment-89769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Listopada 2009 Brawo kol. Toshiba ,ja też jestem tego zdania ,że grilowanie jest szkodliwe dla zdrowia.Dla mnie wędliny grilowane są niesmaczne i dlatego ich nie jadam.Pozdrowienia:nestor. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3221-ciekawy-artyku%C5%82/#findComment-89802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Grudnia 2009 http://wiadomosci.onet.pl/2094350,12,kozia_grypa_-_pierwsze_ofiary_smiertelne,item.html Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3221-ciekawy-artyku%C5%82/#findComment-91837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Biznes to biznes,trzeba ciągle coś nowego :grin: Jaka grypa stoi następna w kolejce? Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3221-ciekawy-artyku%C5%82/#findComment-91929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ted50 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zbliża się wigilia to może rybia grypa? Cytuj Ucz się pilnie jak Adam Mickiewicz w Wilnie,bo nauka i praca,narody wzbogaca. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3221-ciekawy-artyku%C5%82/#findComment-91940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Witam dodam od siebie że, powinno się mięso ( pod żadnym pozorem peklowane) grillować jak najkrócej zabejcowane lub marnowane i najlepiej na aluminiowych tackach lub grilu elektrycznym tak mie uczono na kursie. A z kiełbas polecam białą sparzyć max 10 minut i na grila. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3221-ciekawy-artyku%C5%82/#findComment-91941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Biznes to biznes,trzeba ciągle coś nowego :grin: Jaka grypa stoi następna w kolejce? Chłopie, kóz u nas mało ale owieczek :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3221-ciekawy-artyku%C5%82/#findComment-91954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Grudnia 2009 http://wiadomosci.wp.pl/kat,112996,title,Smierdzace-mieso-z-Niemiec-trafilo-do-marketu-w-Polsce,wid,11772426,wiadomosc_prasa.html Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3221-ciekawy-artyku%C5%82/#findComment-91968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Grudnia 2009 A ja właśnie miałem wsadzać karczek z Carrefura do pieca :rolleyes: Dobrze że nie z Lublina Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3221-ciekawy-artyku%C5%82/#findComment-91993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Lutego 2010 WitamCoś się zaczęło dziać.http://biznes.onet.pl/widmo-upadlosci-wisi-nad-rynkiem-miesnym,18566,3171193,1,prasa-detalPozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3221-ciekawy-artyku%C5%82/#findComment-97848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Lutego 2010 Coś się zaczęło dziać.] Na to wygląda: http://www.emetro.pl/emetro/1,85648,7514048,Wojna_soi_z_podrobami.html http://www.proto.pl/informacje/info?itemId=71229&rob=Miesne_kampanie_i_przejedzone_dotacje Pozdrawiam Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3221-ciekawy-artyku%C5%82/#findComment-97890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 4 Lutego 2010 Czy u nas nie może być normalnie? U nas świnie to mogą być tylko "w dołku" albo "na górce". Może by tak przeszły na coś płaskiego? :wink: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3221-ciekawy-artyku%C5%82/#findComment-98071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.