chudziak Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 17 Października 2010 A może spróbuj z części zrobić zupę dyniową. :rolleyes: Z tym ,że jest to niewątpliwie bieżące spożycie :mellow: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3223-kiszenie-r%C3%B3%C5%BCno%C5%9Bci-nie-kapusty-i-og%C3%B3rk%C3%B3w/page/3/#findComment-128473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 18 Października 2010 A może spróbuj z części zrobić zupę dyniową. Jeszcze na bieżące spożycie można kompot z dyni w delikatnej zalewie octowej . Dokładnie przepisu nie pamiętam , jednak dynia była krojona w kostkę 1cm/1cm i zapewne gotowana w tej zalewie do pożądanej twardości . Chyba jeszcze można dołożyć parę goździków . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3223-kiszenie-r%C3%B3%C5%BCno%C5%9Bci-nie-kapusty-i-og%C3%B3rk%C3%B3w/page/3/#findComment-128479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 18 Października 2010 niedobry78, halloween tuż tuż na pewno się przydadzą. :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3223-kiszenie-r%C3%B3%C5%BCno%C5%9Bci-nie-kapusty-i-og%C3%B3rk%C3%B3w/page/3/#findComment-128486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 18 Października 2010 no tak ale czy jak nie dojrzałe sa to sie nadadzą do przetworów hm? własnie szkoda ekologicznych dyń na halloween heh Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3223-kiszenie-r%C3%B3%C5%BCno%C5%9Bci-nie-kapusty-i-og%C3%B3rk%C3%B3w/page/3/#findComment-128489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 21 Października 2010 Witam a ja ostatnio robiłam dynię marynowaną wg przepisu znalezionego w necie; degustacje przebiegła pomyślnie :grin: smakuje podobnie do gruszki w zalewie korzennej; zalewa słodko -kwaśno -korzenna Przepis na dynię z imbirem: Oczyszczoną z miękkich części i skóry dynię pokroiłam w kostkę i ułożyłam w litrowych słojach; do każdego słoika włożyłam po 3-4 ziarenka ziela angielskiego, 4 goździki, po sporym kawałku skórki z cytryny i 4-5 cienkich plasterków świeżego imbiru (można dodać można też po kawałku cynamonu, ale według mnie to przesada- myślę, że byłoby za bardzo mdłe) Syrop: 0,5 szkl octu 10 % 3,5 szkl wody 3/4 szkl cukru płaska łyżka soli-tu zależy od smaku Słoiki zalałam gorącym syropem i szczelnie zakręciłam. Zostawiłam do czasu wystudzenia. Następnie pasteryzowałam 15 - 20 min. Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3223-kiszenie-r%C3%B3%C5%BCno%C5%9Bci-nie-kapusty-i-og%C3%B3rk%C3%B3w/page/3/#findComment-128875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jancet Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 21 Października 2010 Obiecany przepis: "Málo používaným, no výhodným spôsobom konzrevacie je mliečne zakvasovanie húb (silážovanie). Potrebujeme naň kameninový súdok alebo väčšie uhorkové poháre. Postup je veľmi jednoduchý. Očistené huby pokrájame na väčšie kusy a 5 až 8 minút povaríme v roztoku, ktorý na 2 l vody obsahuje 2 lyžice octu a 1 lyžičku soli. Predvarené huby ochladime studenou vodou, necháme odkvapkať, nakladieme do súdka alebo pohára a zalejeme nálevom, do ktorého sme vmiešali za lyžicu zákvasu (jogurtu alebo acidofiného mlieka). Na 1 kg húb sa pripravuje prevarený nálev z 0,5 l vody, 40 g soli a 15 g cukru. Zaliate huby v súdku uzavrieme vrchnákom z tzv. vodným uzáverom (v pohároch ich pod hladinou udržiava drevená pružina). Huby sa kvasia 2-3 tyždne pri teplote okolo 18°C. Odparený nálev treba dopĺňať prevarenou vychladenou vodou. Pri správnom zakvasení a skladovaní na chladnejšom mieste vydržia huby nejmenej pol roka. Na tento spôsob konzervácie možno použiť ľubovoľné druhy húb, najmä však rýdziki, plávky a kuriatka. Zakvesené huby sú chutné samy osebe, ale vhodne sa uplatnia i do polievok či omáčok a ako príloha k rozličným jedlám (napr. ku kukuričnej a pohánkovej kaši). " To by było na tyle. Ja kwasiłem maślaki, a że "acidofiného mlieka" nie chciało mi się po wsi szukać, więc dodałem trochę soku z kiszonej kapusty i poszło. Trochę zjedliśmy na surowo, trochę dodaliśmy do bigosu i trochę jeszcze czeka na "konzumáciu" :-). Przepraszam, że tak "na raty". Jak ktoś może wyciąć mój poprzedni post, będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3223-kiszenie-r%C3%B3%C5%BCno%C5%9Bci-nie-kapusty-i-og%C3%B3rk%C3%B3w/page/3/#findComment-128891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 21 Października 2010 ...a ja spróbowałbym kiszonych rydzów... nie wiem czemu nazwa i wyglad działąją na mnie magicznie...opisy konsumentów również...mam mnóstwo rydzów co roku ale zawsze moja lubu je unicestwia gdziekolwiek bym ich nie zostawił bo nie pozwala mi jeść blaszkowych grzybów hehe bo"nigdy nie ma pewności podobno"...to samo robi z surojadkami i zielonkami...całe szczęście kurek nie atakuje...a w tym roku juz poprostu zacząłem je dobrowolnie zakopywać pod drzewkami rozcząstkowane...na lepsze czasy może sie zaszczepią...i dlatego pewnie skosztuje rydzków y jak już przestanie mnie lubic kobieta ma heheheh....a szkoda podbno taki rarytas...a ja tu terroryzowany...chetnie nawet kupiłbym takie już gotowe" pewniaki" od kogos kto napewno się zna...ale nie ma gdzie niestety...jadł ktoś? porówna się do czegoś? smak i wszystko wogóle?? chętnie poczytam zeby sobie cos wiecej wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3223-kiszenie-r%C3%B3%C5%BCno%C5%9Bci-nie-kapusty-i-og%C3%B3rk%C3%B3w/page/3/#findComment-128893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 21 Października 2010 kupiłbym takie już gotowe" pewniaki" od kogos kto napewno się zna...ale nie ma gdzie Nie wiem gdzie mieszkasz , w Zakopanym na Krupówkach kupisz na pewno :lol: pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3223-kiszenie-r%C3%B3%C5%BCno%C5%9Bci-nie-kapusty-i-og%C3%B3rk%C3%B3w/page/3/#findComment-128895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jancet Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 21 Października 2010 W Warszawie na Polnej też są - w sezonie w ciągłej sprzedaży. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3223-kiszenie-r%C3%B3%C5%BCno%C5%9Bci-nie-kapusty-i-og%C3%B3rk%C3%B3w/page/3/#findComment-128906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 11 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Witam!Znalazłem coś takiegohttp://niebowgebie.blox.pl/2010/03/Kiszony-czosnek.htmlCzy ktoś robił albo robi kiszony czosnek? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3223-kiszenie-r%C3%B3%C5%BCno%C5%9Bci-nie-kapusty-i-og%C3%B3rk%C3%B3w/page/3/#findComment-141338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 11 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Czy ktoś robił albo robi kiszony czosnek?Jasne! Co roku Ania dodaje do ogórków po 2 ząbki/słoik. Jak dla mnie jest nieszczególny chociaż zjadam bo to czosnek - ponoć samo zdrowie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3223-kiszenie-r%C3%B3%C5%BCno%C5%9Bci-nie-kapusty-i-og%C3%B3rk%C3%B3w/page/3/#findComment-141344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 11 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Kisisz tak jak ogórki,tylko zamiast ogórków dajesz czosnek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3223-kiszenie-r%C3%B3%C5%BCno%C5%9Bci-nie-kapusty-i-og%C3%B3rk%C3%B3w/page/3/#findComment-141345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 11 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Kol. Olga Smile robi tak http://www.olgasmile.com/czosnek-kiszony-w-glowkach-nazywany-rowniez-marynowanym.html :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3223-kiszenie-r%C3%B3%C5%BCno%C5%9Bci-nie-kapusty-i-og%C3%B3rk%C3%B3w/page/3/#findComment-141347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 11 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Na tej stronie jest kilka przepisów odnośnie czosnku :wink: http://www.kuchnia.bytow.pl/index.php?menu=czytaj&nr=7121 Ale w sumie to w internecie jest sporo przepisów na kiszenie lub marynowanie czosnku. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3223-kiszenie-r%C3%B3%C5%BCno%C5%9Bci-nie-kapusty-i-og%C3%B3rk%C3%B3w/page/3/#findComment-141353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 11 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Nie wiem jak komu nam kiszone nie smakują, chociaż nie lubię korniszonych. Smak prawie ziemniaczany. W delikatnej zalewie octowej są twardsze i smaczniejsze. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3223-kiszenie-r%C3%B3%C5%BCno%C5%9Bci-nie-kapusty-i-og%C3%B3rk%C3%B3w/page/3/#findComment-141395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Ten z ogórków smakuje tak jak ogórki kiszone.Zastanawiam się czy sam kiszony będzie inaczej smakował?Czy ktoś praktykował lub praktykuje kiszenie czosnku? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3223-kiszenie-r%C3%B3%C5%BCno%C5%9Bci-nie-kapusty-i-og%C3%B3rk%C3%B3w/page/3/#findComment-141445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Kolego Marek_, mieszkając wiele lat na Ukrainie, 2 razy wzorem moich ukraińskich sąsiadów, kisiłem czosnek i pomidory, to zupełnie inny smak, super zakąska na długie wieczory z znajomymi. Szczerze polecam, ale nie chińczyka. Wrzuć w wyszukiwarkę hasło czosnek kiszony i znajdziesz kilka dobrych przepisów, tylko świeżego czosnku już nie, a fajnie kisić świeży ze szczypiorem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3223-kiszenie-r%C3%B3%C5%BCno%C5%9Bci-nie-kapusty-i-og%C3%B3rk%C3%B3w/page/3/#findComment-141461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Czyli czosnek musi być świeży, ok, myślałem, że i taki podsuszony się nada.A sokoro kolega już próbował, to może przepiski rodem z Ukrainy na czosnek i pomidory? :wink: Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3223-kiszenie-r%C3%B3%C5%BCno%C5%9Bci-nie-kapusty-i-og%C3%B3rk%C3%B3w/page/3/#findComment-141464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.