Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A może spróbuj z części zrobić zupę dyniową. :rolleyes: Z tym ,że jest to niewątpliwie bieżące spożycie :mellow:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

  • Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

A może spróbuj z części zrobić zupę dyniową.

 

Jeszcze na bieżące spożycie można kompot z dyni w delikatnej zalewie octowej . Dokładnie przepisu nie pamiętam , jednak dynia była krojona w kostkę 1cm/1cm i zapewne gotowana w tej zalewie do pożądanej twardości . Chyba jeszcze można dołożyć parę goździków .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

no tak ale czy jak nie dojrzałe sa to sie nadadzą do przetworów hm? własnie szkoda ekologicznych dyń na halloween heh

Witam

a ja ostatnio robiłam dynię marynowaną wg przepisu znalezionego w necie; degustacje przebiegła pomyślnie :grin: smakuje podobnie do gruszki w zalewie korzennej; zalewa słodko -kwaśno -korzenna

 

 

Przepis na dynię z imbirem:

Oczyszczoną z miękkich części i skóry dynię pokroiłam w kostkę i ułożyłam w litrowych słojach; do każdego słoika włożyłam po 3-4 ziarenka ziela angielskiego, 4 goździki, po sporym kawałku skórki z cytryny i 4-5 cienkich plasterków świeżego imbiru (można dodać można też po kawałku cynamonu, ale według mnie to przesada- myślę, że byłoby za bardzo mdłe)

 

Syrop:

0,5 szkl octu 10 %

3,5 szkl wody

3/4 szkl cukru

płaska łyżka soli-tu zależy od smaku

 

 

Słoiki zalałam gorącym syropem i szczelnie zakręciłam. Zostawiłam do czasu wystudzenia. Następnie pasteryzowałam 15 - 20 min.

Obiecany przepis:

"Málo používaným, no výhodným spôsobom konzrevacie je mliečne zakvasovanie húb (silážovanie). Potrebujeme naň kameninový súdok alebo väčšie uhorkové poháre. Postup je veľmi jednoduchý. Očistené huby pokrájame na väčšie kusy a 5 až 8 minút povaríme v roztoku, ktorý na 2 l vody obsahuje 2 lyžice octu a 1 lyžičku soli. Predvarené huby ochladime studenou vodou, necháme odkvapkať, nakladieme do súdka alebo pohára a zalejeme nálevom, do ktorého sme vmiešali za lyžicu zákvasu (jogurtu alebo acidofiného mlieka). Na 1 kg húb sa pripravuje prevarený nálev z 0,5 l vody, 40 g soli a 15 g cukru. Zaliate huby v súdku uzavrieme vrchnákom z tzv. vodným uzáverom (v pohároch ich pod hladinou udržiava drevená pružina).

 

Huby sa kvasia 2-3 tyždne pri teplote okolo 18°C. Odparený nálev treba dopĺňať prevarenou vychladenou vodou. Pri správnom zakvasení a skladovaní na chladnejšom mieste vydržia huby nejmenej pol roka.

 

Na tento spôsob konzervácie možno použiť ľubovoľné druhy húb, najmä však rýdziki, plávky a kuriatka. Zakvesené huby sú chutné samy osebe, ale vhodne sa uplatnia i do polievok či omáčok a ako príloha k rozličným jedlám (napr. ku kukuričnej a pohánkovej kaši). "

 

To by było na tyle. Ja kwasiłem maślaki, a że "acidofiného mlieka" nie chciało mi się po wsi szukać, więc dodałem trochę soku z kiszonej kapusty i poszło.

 

Trochę zjedliśmy na surowo, trochę dodaliśmy do bigosu i trochę jeszcze czeka na "konzumáciu" :-).

 

Przepraszam, że tak "na raty". Jak ktoś może wyciąć mój poprzedni post, będę wdzięczny.

...a ja spróbowałbym kiszonych rydzów... nie wiem czemu nazwa i wyglad działąją na mnie magicznie...opisy konsumentów również...mam mnóstwo rydzów co roku ale zawsze moja lubu je unicestwia gdziekolwiek bym ich nie zostawił bo nie pozwala mi jeść blaszkowych grzybów hehe bo"nigdy nie ma pewności podobno"...to samo robi z surojadkami i zielonkami...całe szczęście kurek nie atakuje...a w tym roku juz poprostu zacząłem je dobrowolnie zakopywać pod drzewkami rozcząstkowane...na lepsze czasy może sie zaszczepią...i dlatego pewnie skosztuje rydzków y jak już przestanie mnie lubic kobieta ma heheheh....a szkoda podbno taki rarytas...a ja tu terroryzowany...chetnie nawet kupiłbym takie już gotowe" pewniaki" od kogos kto napewno się zna...ale nie ma gdzie niestety...jadł ktoś? porówna się do czegoś? smak i wszystko wogóle?? chętnie poczytam zeby sobie cos wiecej wiedzieć

kupiłbym takie już gotowe" pewniaki" od kogos kto napewno się zna...ale nie ma gdzie

 

Nie wiem gdzie mieszkasz , w Zakopanym na Krupówkach kupisz na pewno :lol:

 

 

pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

  • 2 miesiące temu...

Witam!

Znalazłem coś takiego

http://niebowgebie.blox.pl/2010/03/Kiszony-czosnek.html

Czy ktoś robił albo robi kiszony czosnek?

Czy ktoś robił albo robi kiszony czosnek?

Jasne! Co roku Ania dodaje do ogórków po 2 ząbki/słoik. Jak dla mnie jest nieszczególny chociaż zjadam bo to czosnek - ponoć samo zdrowie.

Na tej stronie jest kilka przepisów odnośnie czosnku :wink:

http://www.kuchnia.bytow.pl/index.php?menu=czytaj&nr=7121

 

Ale w sumie to w internecie jest sporo przepisów na kiszenie lub marynowanie czosnku.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Nie wiem jak komu nam kiszone nie smakują, chociaż nie lubię korniszonych. Smak prawie ziemniaczany. W delikatnej zalewie octowej są twardsze i smaczniejsze.

ale narobiłem dymu 🙂

Ten z ogórków smakuje tak jak ogórki kiszone.

Zastanawiam się czy sam kiszony będzie inaczej smakował?

Czy ktoś praktykował lub praktykuje kiszenie czosnku?

Kolego Marek_, mieszkając wiele lat na Ukrainie, 2 razy wzorem moich ukraińskich sąsiadów, kisiłem czosnek i pomidory, to zupełnie inny smak, super zakąska na długie wieczory z znajomymi. Szczerze polecam, ale nie chińczyka. Wrzuć w wyszukiwarkę hasło czosnek kiszony i znajdziesz kilka dobrych przepisów, tylko świeżego czosnku już nie, a fajnie kisić świeży ze szczypiorem.

Czyli czosnek musi być świeży, ok, myślałem, że i taki podsuszony się nada.

A sokoro kolega już próbował, to może przepiski rodem z Ukrainy na czosnek i pomidory? :wink:

Pozdrawiam!

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.