beiot Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Listopada 2009 Witam Proszę o pomoc w identyfikacji osłonki zamieszczonej na foto. Dostałem gratis kilkanaście metrów w sklepie sprzedającym art. do wyrobu wędlin lecz nie bardzo wiedzą do jakiego wyrobu jest przystosowana i czy można ją wędzić. Średnica 28mm. Dzięki i pozdrawiam Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3226-co-to-za-os%C5%82onka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Listopada 2009 Wg mnie wygląda na osłonkę celulozową nadającą się do wędzenia. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3226-co-to-za-os%C5%82onka/#findComment-87680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Listopada 2009 a mi sie wydaje ze jest do parowek - moe sie mylic ale chyba mam racje . Miro natomiast bedzie wiedzial na bank :grin: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3226-co-to-za-os%C5%82onka/#findComment-87682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Listopada 2009 a mi sie wydaje ze jest do parowekPrzecież osłonka celulozowa stosowana jest właśnie do wyrobu parówek. http://www.wyroby-domowe.pl/op01-oslonka-celulozowa-24mm-p-111.html Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3226-co-to-za-os%C5%82onka/#findComment-87696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Listopada 2009 BonAir, ok napisales ze celulozowa , ale jak myslisz czy kazdy - kto nie wiedzial do tej pory - od razu zalapie ze to do parowek .Mysle ze nasze odpowiedzi uzupelnily sie we wspanialy sposob . :grin: Teraz gdy podales link sprawa jest klarowna dla wszystkich Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3226-co-to-za-os%C5%82onka/#findComment-87875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Listopada 2009 W tym przypadku jest to osłonka celulozowa i nadaje się do wyrobów parzonych i wędzonych. Są również osłonki na parówki które nadają się tylko do parzenia. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3226-co-to-za-os%C5%82onka/#findComment-87885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Listopada 2009 W tym przypadku jest to osłonka celulozowa i nadaje się do wyrobów parzonych i wędzonych. Są również osłonki na parówki które nadają się tylko do parzenia. Gdzie różnica? W tych czerwonych kreskach? Czy gdzie indziej? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3226-co-to-za-os%C5%82onka/#findComment-87888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Listopada 2009 Różnica nie wynika z kresek.Kreski, czy kolor stosuje się w celu rozróżnienia gotowego wyrobu.Parówki drobiowe, wieprzowe z tłuszczem, bez tłuszczu etc. Różnica wynika z zastosowanego materiału.Celuloza przepuszcza dym i nadaje się do wędzenia.Osłonki na parówki wykonane z cienkiego poliamidu nadają się tylko do parzenia.Zapach dymu zastępuje się dymem w postaci np. soli wędzonkowej.Wiadomo nie ma wędzenia nie ma strat. :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3226-co-to-za-os%C5%82onka/#findComment-87928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 15 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Listopada 2009 WitamDzięki Miro za identyfikację. Zrobię w nich parówki. PozdrawiamRobert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3226-co-to-za-os%C5%82onka/#findComment-88093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Listopada 2009 Witam Dzięki Miro za identyfikację. Zrobię w nich parówki. Pozdrawiam Robert Robert, bardzo Cię proszę, abyś dla "celów naukowych" wrzucił trochę tego farszu, który zamierzasz upchać w osłonki celulozowe, również w jelito naturalne. I proszę abyś podzielił się wrażeniami/spostrzeżeniami. U mnie dzieciom ten sam farsz w osłonce celulozowej zawsze gorzej smakuje niż w naturalesie. I nie wiadomo czemu ? Może rozwikłasz tę zagadkę ? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3226-co-to-za-os%C5%82onka/#findComment-88125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Listopada 2009 Ja również dostałem sztuczne osłonki na parówki i rezygnuje z nich .Córka woli takie parówkowoparówki Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3226-co-to-za-os%C5%82onka/#findComment-88137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Listopada 2009 Te zdjęcia to ze sztuczną osłonką ? raczej nie chyba że to osłonki kolagenowe? to oki. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3226-co-to-za-os%C5%82onka/#findComment-88146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Listopada 2009 To są jelita wieprzowe cienkie - kiełbaśnice. W osłonkach sztucznych trzeba pilnować temperatury , przekroczenie powoduje utworzenie się drugiej skórki i zaczyna się problem w karmieniu malucha . Pozdrawiam. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3226-co-to-za-os%C5%82onka/#findComment-88157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 16 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Listopada 2009 Robert, bardzo Cię proszę, abyś dla "celów naukowych" wrzucił trochę tego farszu, który zamierzasz upchać w osłonki celulozowe, również w jelito naturalne. I proszę abyś podzielił się wrażeniami/spostrzeżeniami.Ok. Zrobię taki test i podam wyniki. U mnie dzieciom ten sam farsz w osłonce celulozowej zawsze gorzej smakuje niż w naturalesie. I nie wiadomo czemu ?Naturalna to naturalna osłonka. To samo miałem z pasztetową. Robiłem w jelicie, osłonce poliamidowej i słoiku. Każda inaczej smakowała, najlepsza była w jelicie. Miała bardziej intensywny smak. Dzięki i pozdrawiam Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3226-co-to-za-os%C5%82onka/#findComment-88194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.